10 tips för öppet vatten simning

10 tips för öppet vatten simning


 1. Träna Öppet Vatten! I bassängen kan man lägga grunden för teknik och vattenkänsla men för att bli bra på OW- (open water) simningen så måsta man träna just i öppet vatten. Du har inte ett svart sträck i botten du kan följa för att simma rakt, ingen vägg där du kan vila vid. Istället måste du kunna hantera strömmar, vågor och kallare temperatur.
 2. Navigering är ett måste att träna på. Målet bör vara att kunna navigera med så lite energi som det går samt utan att förstöra din rytm. 2 snabba tips är att inte andas samtidigt som du lyfter huvudet ur vattnet för att navigera, samt att inte lyfta huvudet för högt upp ur vattnet för då kommer benen sjunka och rytmen störs.
 3. Våtdräkt. Där är det allra viktigaste passformen, skulle jag säga. De flesta tjänar på att ha en våtdräkt med mycket flytkraft eftersom effekten kommer bli att du får ett bättre vattenläge. Dräkten ska heller inte sitta för hårt vid axlarna utan materialet måste vara flexibelt så att du obehindrat kan bibehålla teknik och rytm.
 4. Starten är det moment som jag skulle säga är det absolut jobbigaste och för många väldigt ångestfylld. Adrenalinet pumpar, det är mycket folk runt omkring och när startskottet avfyras går man från 0-100 på en millisekund. För att undvika den där värsta mjölksyrachocken rekommenderar jag att värma upp ordentligt. Först kanske på land och sedan passa på att simma in lite om det går innan för att få upp pulsen. Är det din första triathlontävling eller OW-tävling så skulle jag rekommendera att lägga dig på kanten och inte i mitten av startfältet.
 5. Nyttja draften! Man kan spara otroligt mycket energi på att ligga bakom någon annans fötter så istället för att köra slut på dina krafter de första 200 meterna så hitta någons fötter!
 6. ”Vattenkänsla” är otroligt viktigt och inte bara för att du kan få till bättre teknik men också för att känna dig bekväm i vattnet. T ex om du får en smäll i ansiktet och simglasögonen hamnar på sniskan ska du vara tillräckligt bekväm att snabbt kunna lägga dig på rygg, rätta till glasögonen och fortsätta i samma tempo. Det enklaste sättet att öka din vattenkänsla är just att vara ofta i vatten så mitt tips är att försöka få in minst 3 simpass i veckan.
 7. Axelstyrka. Simningen är överlag en skonsam träningsform men när man går från att simma i bassäng där man ”vilar” axlarna i varje vändning och sedan till OW-simning där man i princip aldrig får någon vila kan skador uppkomma. Lägg in 15 min axelstyrka innan dina simpass eller när du ändå kör styrka på gymmet.
 8. Teknik skiljer sig en del från simning i bassäng och det kan vara bra att lägga in teknikmoment som navigering, draft, eller hur man rundar bojar utan att förlora för mycket energi och sin rytm. Att kunna andas åt båda hållen är också något man bör träna extra på (även om du vanligtvis bara andas åt ett håll).
 9. Träna med en grupp. Dels blir träningen mycket roligare men du blir också bättre förberedd att simma i grupp och kan lättare fokusera på moment som du tycker är extra jobbiga i en mer avslappnad miljö än just tävling.
 10. Lita på din träning och hitta din rytm! Även om starten kan vara kaotisk är det viktigt att inte stressa upp sig allt för mycket, det kommer bara påverka dig negativt i slutändan. Behåll lugnet och lita på att din träning har gjort dig tillräckligt förberedd för att nå dina mål.

För mer tips och inspiration kan du läsa mer på Mikaelas blogg 


Nr 5 ute i butik nu!

Ur innehållet:

 • Fem farthöjande pass du måste testa
 • Det händer vid överträning
 • Ätstörning? Symtom du ska ta på allvar
 • Artros i knät?
 • Nya sköna löparskor
 • 6 enkla sätt att testa formen
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Testa Szalkais favoritpass på löpbandet

Risigt väder? Testa det här effektiva löpbandspasset – ett av Anders Szalkais favoritpass!

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Så väljer du rätt intervallvila

Utgå från de här tipsen när du planerar din vila mellan intervallerna.

Läs mer

Därför ska du springa distanspass – också!

Kan man ersätta träningsmängd med intensitet? Nja ...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Påskpasset – träningen du hinner med innan äggmålningen!

Testa det här kombinationspasset för en riktig genomkörare.

Läs mer
Så orkar du ultralångt

Om du ska springa ett ultralopp som Ultravasan gäller det att ha en koststrategi. Så här säger vetenskapen om ditt...

Läs mer
Lista: 29 superbra anledningar till att springa

Så här i slutet av säsongen kan det vara tufft att hitta motivationen att ge sig ut - det är...

Läs mer