Blogg

Älskade eller hatade intervaller


Att springa intervaller kan vara alldeles underbart, fartfyllt och effektivt. Det kan också kännas svårt, jobbigt och trist. Min åsikt är en liten bit av båda, dock har jag alltid en riktigt skön känsla i kroppen efteråt.

När det kommer till intervaller finns det också en hel drös med varianter och det kan vara svårt att veta hur man ska ta sig an dem och vilken typ man ska välja. Jag tänkte ge förslag på två intervallpass, en variant med lite längre och en med lite kortare intervaller.

Långa intervaller för uthållighet:
4x2000m med 2 min vila.
Dessa intervaller körs med fördel i lite kuperad terräng, kanske ett trevligt elljusspår. Då de är ganska långa gäller det att hitta någon slags tröskelfart. Alltså ligga precis under mjölksyratröskeln. Det kan ta sin tid att hitta just sitt tempo men var inte rädd för att ta i.

Korta intervaller för snabbhet:
10x300m med 1 min vila.
Här jobbar man med sin snabbhet, det är en relativt kort sträcka och man kan där med jobba upp farten ganska ordentligt. Passa på att ha kul och dra upp pulsen rejält. Du lär dig hur mycket du kan ta i allt eftersom.

Har ni förslag på roliga, effektiva eller kanske riktigt jobbiga intervaller? Och vad tycker ni om intrevaller överlag?

Här körde jag intervaller igår, tunga, sega ben. Men man lär sig något av det också. Intervallerna kördes enligt: 4x(2x300m) + 1000m.


Senaste numret!

  • Redo för race!
  • Vårens skoguide. 21 nya modeller
  • Öka farten! Testa det här roliga passet
  • Baka egna energikakor. Gott, nyttigt och billigt
  • Därför springer du (förmodligen för snabbt)
  • Möt Hanna Lindholm
  • Nybörjarguide – kom igång med löpning
  • Gör smartare matval. Ät bättre och spara pengar
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 1

Sofie Nelsson

Bra tips på intervaller! Och jag håller med om att det är lite lättare att köra intervaller ihop med andra, lite roligare också 😉Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

surdeg och muskler


Jag fick förresten mersmak för att baka så idag satte jag en surdeg. Ska hålla er uppdaterade om hur det går med min lilla bebis. vill ni veta hur jag gör min surdeg kan jag gör ett inlägg om det också, håll utkik!

Från en sak till en annan. Jag försöker köra lite styrka två gånger i veckan. Oftast i samband med ett löppass. Jag använder mest egen kroppsvikt i övningarna och fokus ligger på bålstyrka och ben. Det finns många åsikter om hur en löpare ska styrketräna, dels beroende på om man är sprinter eller långdistansare. Som sprinter har man ju (och behöver) generellt sett mer muskler och man har där med fler styrkepass i schemat än en långdistanslöpare.Som långdistansare läser och hör man ofta att det är fördelaktigt att inte har för mycket muskler att släpa på och man lägger därför ingen större vikt vid att träna muskelgrupper som inte tillför löpningen något. Man menar också att man får de muskler man behöver genom löpningen.

Jag håller delvis med om att jag inte är i behov av några stora explosiva sprintmuskler men jag känner ändå att det är viktigt att jag har en stark kropp som orkar med. Därför försöker jag bygga upp bål och benmuskler lite extra. Kroppen ska trots allt orka med en hel del.

Hur tränar ni styrka? Är det en viktig del av er träningsplan?

Min surdegsbebis!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Vikten av att välja rätt mat


Ny vecka och nya tag, men en liten sammanfattning av helgen ska ni få.
Det var till att börja med en riktigt bra helg med besök av syster, bio, föreläsning, god mat och träning. Mycket djupare än så går jag inte in på helgen, men en sammanfattning av föreläsningen ska ni få.
Föreläsningen var anorndnad av mitt favoritbageri i stan, Artisan Bread, och det var den franske bagaren Sebastien Boudet som pratade. 
En mycket intressant och framförallt viktig föreläsning. Sebastien pratade om vikten av att välja rätt råvaror, skillnaden på bra och dålig mat och sin passion för bröd såklart.
Jag personligen försöker välja bra råvaror i matbutikerna, stödja lokala producenter och köpa ekologiskt i den mån det går. Men efter att ha varit på föreläsningen kände jag ännu starkare för att faktiskt välja närproducerat och ”riktig” mat.

Under föreläsningen fick vi lära oss hur stor skillnad det faktiskt är på ett industritillverkat bröd jämfört med ett hantverksbröd från ett lokalt bageri. Valet av råvaror i brödet gör en enorm skillnad på näringsinnehållet. Ganska självklart egentligen, men han berättade det på ett så bra sätt.

Att äta till exempel ett vitt rostbröd ger dig noll energi och du måste äta så otroligt mycket för att bli mätt. Vetet i bördet är odlat i expressfart och framställt på ett sätt så att inga näringsämnen kunnat frigöras och brödet är i princip som att äta luft (bortsett från att det gått åt en massa resurser som påverkat miljön i onödan). Tar man istället ett bröd bakat med ett närodlat mjöl på fullkorn som fått växa naturligt, en deg som får ta tid och låter alla näringsämnen växa fram under jäsning blir det stor skillnad. Det räcker med en skiva bröd och du blir lika mätt, får i dig massor av näring och bidrar inte till att de stora industrierna kan slösa på våra resurser för att tjäna pengar.

Detta gäller inte bara bröd utan allt du äter, frukt och grönt, fisk, korv osv. Väljer du bra mat behöver du inte äta lika mycket för att uppnå samma resultat. Äter vi mindre spar vi på jordens resurser och fler kan få mat och må bra. Dessutom smakar denna mat så mycket bättre. Någon i dina trakter har dessutom lagt ner tid på att baka det perfekta brödet, den godaste korven eller den smakrikaste osten.

Valet blir inte så svårt, eller hur?

Välj surdegsbröd för ett näringsrikt bröd! Dessutom supergott.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Hur springer du?


Jag tänker ofta på hur man ska lägga upp sin träning. Man läser det ena träningsprogrammet efter det andra och man hör från löparkompisar som gör på både det ena och det andra sättet. Nu har jag haft turen att få ett eget träningsprogram så jag behöver inte längre bekymra mig över detta. Men man är ändå lite nyfiken, hur tränar DU!?

Följer du ett träningsprogram för att uppnå ett visst mål, springer du för att komma upp i ett visst antal kilometrar per vecka, blir det mycket alternativ träning eller springer du bara som du känner för dagen?

Idag ska jag springa distans, en perfekt start på helgen!


Antal kommentarer: 1

Sofie Nelsson

Det verkar som att de flesta tränar ganska mycket och strukturerat ändå. Det verkar också som att vi kan konstatera att det finns lika många varianter på en träningsvecka som det finns människor. Väldigt bra inspiration inför ens egna träningsveckor att höra hur andra gör. 🙂Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Samlar kilometrar


Träningen flyter på riktigt bra just nu och jag har en bra känsla på passen. Det är vissreligen oerhört grått och regningt ute så första steget ut är aningen tungt. Men det känns som en utmaning för psyket och stärker en för framtida utmaningar.

Förra veckan fick jag ihop ca 120km, tanken var att jag skulle ligga run 100km. Denna vecka i sin tur skulle istället sluta på 120km, ganska tuffa veckor med andra ord. Idag blir det lite tröskelliknande intervaller. Planen är att springa 3x20min och ca 22km totalt. Ser fram emot passet och hoppas på en bra känsla i benen.

Till helgen forsätter jag att samla några mil till kontot, ca 40-50km är målet.

Ha en fortsatt härlig torsdag!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Pannlampa och blodprov


Berättade om att jag tycker det kan vara svårare att ta sig ut på hösten och vintern med tanke på mörkret. Men nu har jag fått en nytändning. Jag testade tex att springa med pannlampa efter att ha fått tipset här i bloggen. Det är ju faktiskt riktigt kul, det blir lite mer äventyr av det hela.
Dessutom tror jag att jag fått en extra boozt genom all den hjälp jag får med träningen nu. Jag har ett välplanerat träningsprogram, flera träningskompisar och en tränare att bolla med. Med andra ord kunde jag inte haft ett bättre utgångsläge.

I och med att jag ökat träningsmängden ytterligare fick jag rekommendationen att ta mig iväg till vårdcentralen för att lämna blodprov. Detta för att analysera mina värden så att allt ser OK ut. Det visade sig att jag var frisk och kunde träna på som planerat. Däremot fanns en antydan till låga sköldkörtelvärden som skulle analyseras vidare.
Det är ju tur att man gör sådana kontroller emellanåt så man vet att allt funkar som det ska.

Nu till helgen blir det till att jaga kilometrar, börjar med 20km distans idag för att sedan köra långa tröskelintervaller och till sist avsluta helgen med 600m intervaller. Totalt ska jag få ihop ca 60km under helgen, med eller utan pannlampa återstår att se.

Mycket löpning=mycket nöje!

Trevlig helg!

Glöm inte att jag även finns på Instagram: @soofieanLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*