Mat och långpass
Det finns många teorier och åsikter om hur man ska äta när man springer långpass. Både före, under och efter passet. Jag brukar inte tänka så mycket på när jag äter när jag tränar men jag föredrar att inte äta så mycket innan ett pass. Mest för att magen funkar bäst då. Mina långpass på helger brukar jag dock alltid springa på morgonen och då äter jag aldrig något innan. För mig funkar det väldigt bra och jag känner mig oftast pigg och fräsch hela passet. Dessutom smakar frukosten extra bra efteråt. Hade det varit tävlingsdag hade jag såklart lagt upp det annorlunda för att ge kroppen maximalt med energi. Men att träna på tom mage kan faktiskt ha några fördelar. Eftersom kolhydratförrådet krymper under natten kommer istället kroppen ta energi från fett om du tränar tidigt innan frukost. Det kan ha positiva fördelar för dig som löptränar och satsar på längre distanser. Det finns studier som visar att det skapas fler mitokondrier när kroppen använder fett som bränsle. Mitokondrier ”skapar”energi av kroppen fett istället för kolhydrater som vi hade haft om vi ätit innan passet. Det är bra att lära kroppen använda fett som bränsle eftersom det räcker mycket längre än kroppens kolhydratlager.
Vad tror ni!?
Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in