Blogg

Början av säsongen


Säsongen är i full gång och det händer så mycket att jag inte har kommit mig för att bara sätta mig ner och skriva ihop några blogginlägg. Men det är lika bra att jag skriver först nu, så slipper ni de alltför långa detaljerade romanerna om varje tävling. 

Så här har min säsong startat:

1) 1500m i Oordegem, Belgien. 1p 4.15,75.

Mycket lång och jobbig helg. Arrangörerna hade misslyckats med ganska många småsaker och bl.a. glömt att skriva upp mig på transfer- och boendelistan. Så efter att ha rest halva dan så fick jag ännu skjutsas fram och tillbaka någon extra timme innan de lyckades fixa mat och boende åt mig. I övrigt var det väldigt rörigt på tävlingarna också men det är nog bara bra att bli van vid sånt också.

Loppet i sig var lika rörigt som allt annat. Jag blev instängd i klungan i början och kom ingenstans. Sen var det mycket löpning på bana två och mycket bromsande och ryckande. Loppet kändes ändå väldigt väldigt lätt, vilket 1500m inte ska göra. Hade mycket krafter kvar på slutet och körde en långspurt och råkade vinna, vilket var mycket oväntat. Hade räknat med en 5-10 plats. Priset var en flaska skumpa och blommor. Tiden var PB med en sekund, men ändå inget jag hurrar över. Känslan i kroppen var dock väldigt bra. Jag hoppas att jag hinner få in ett till 1500m i sommar med bra motstånd för jag tror att det går att kapa väldigt många sekunder.

Hemresan från Belgien blev också ett projekt då arrangörerna hade problem med att köra oss till flygplatsen osv. Men hem kom jag, om än en aning sliten. 

2) 3000m hinder i Rehlingen, Tyskland. 3p 9.51 och delar.

En knapp vecka senare satte jag mig på flyget igen. Den här gången på väg till Tyskland. Jag var grymt taggad eftersom den första tävlingen hade gått så bra. Jag hade visserligen kört två hårda pass i veckan och var inte direkt toppad för tävling, men jag räknade med att det kunde gå bra ändå. 

När jag landade i Frankfurt var det 34 grader ute. Vi var åtta personer i taxin som tog oss de 200 kilometrarna till Rehlingen. De första 3km tog 30min pga trafikstockning. AC:n i bilen fungerade inte jättebra och vi svettades som små rosa grisar allihop. Men vi klarade oss. Väl framme verkade jag inte finnas på boendelistan (surprise surprise), så de bokade in mig med en kulstötare. Men det gjorde inte mig något, hon var hur trevlig som helst. Enda problemet var att hotellet också saknade både luftkonditionering och fläktsystem. Utan att överdriva var det närmare 40 grader i rummet. Att sova i den värmen var inte speciellt lätt. Speciellt inte då jag råkade ha otur och tjejen jag bodde med både snarkade, pratade och skrattade i sömnen. Nåväl dålig nattsömn innan tävling gör inte så mycket om man sovit bra tidigare i veckan.

Tävlingsdagen var lika varm, om inte ännu varmare. Satt hela dagen nere i hotellets aula. Det var det svalaste stället jag kunde hitta även om det nog var närmare 30 grader där också. När starten på kvällen väl började närma sig var det 37 grader i luften och jag var helt utan energi. Det är inte helt ovanliht att det inte känns bra innan tävling, men det brukar jag inte bry mig om. Men vissa gånger vet man bara att det inte kommer att gå. Men det betyder inte att man ger upp innan, man kan ändå ge allt vad man har. Men det jag hade var inte så mycket.

Jag sprang taktiskt väldigt dåligt. La mig för långt bak i fältet och fick bromsa och byta bana hela tiden. Afrikanerna är inte speciellt duktiga över hindren så för att ta sig fram utan att springa på dem så blev det en del sicksackande. Vattengravarna gick uselt och jag lyckades falla och dra sönder en sko. Efter tre varv hade jag gett upp och sprang i bekvämt (okej, det fanns inget bekvämt den dagen, men så bekvämt jag kunde) tempo resten av loppet. Tog i lite på slutet då jag såg att jag kunde knipa en pallplacering men blev ändå förvånad över min tid. Var övertygad om att jag sprungit över 10min så 9.51 var en trevlig överraskning. En rätt bra tid för att vara ett riktigt skitlopp. Även de flesta andra löpare sprang mycket sämre än de gjort på andra lopp i somras, så det säger väl lite om förhållandena. 

Priset denna gång var två flaskor vin och sju flaskor alkoholfri öl. Och så en blomma på det. Märkliga saker. Dan efter tävlingen var det väckning klockan 4 och så en alltför många timmars resa hem. 

3) 3000m hinder i Lahtis, Finland. 1p 9.34,71.

Två dagar efter att jag kommit hem till Stockholm igen så var jag tvungen att flyga hem till Finland. Hade tänkt åka rakt till Lahtis dan innan tävling men Sveriges orienterare hade bokat VARJE flyg- och båtplats hela helgen. Mycket bitter blev jag över att behöva åka igen direkt jag kommit hem och dessutom lägga till en extra resdag i kalendern. Men det här elitidrottaryrket är ju inte direkt bekvämt heller. 

Hade även den veckan kört på rätt hårt, med en mycket slitande hinderträning och riktigt tunga intervaller dan efter (de intervallerna skulle inte vara tunga men jag var så grymt trött i benen). Ingen idealisk uppladdning. Men det är lång tid till säsongens viktigaste tävlingar så jag prioriterar träning före tävling ibland. Hellre halvtaskiga resultat nu och bra resultat i slutet av sommaren än halvbra hela sommaren. Var ändå rätt otaggad inför söndagens lopp. Vet att jag brukar springa bra solo, men mentalt är det inte alls lätt.

Vädret var skönt på tävlingsdagen. 15-17 grader och lite blåst. Helt underbart jämfört med Tyskland. Coachen var på plats för att ropa varvtider, vilket nog underlättar om man ska springa helt solo. Jag öppnade loppet rätt hårt, på höga 3.05. Ett tempo som jag ska kunna hålla för i slutet av sommaren, men som kanske var lite för hårt i ett sololopp i mitten av juni. De sista två kilometrarna gick på ungefär 3.14,5. Inget perfekt lopp men torrhindren gick riktigt bra. Tiden var också väldigt bra med tanke på att det är juni och jag fortfarande inte är i någon toppform. Men något superlopp var det inte. 

Fördelen med sololöpning är att det är lättare att anpassa sig till hindren och att man får springa som man själv vill. Nackdelen är att man inte har något att fokusera på, inte har något att fightas för och framförallt att man inte har någon att springa mot under sista varvet. Många blev ivriga över den höga placeringen i europastatistiken men för min del spelar det ingen roll om jag är etta eller trettiosjua. Statistik är bara siffror och stämmer aldrig överens med tävlingsplaceringarna sen. Och statistiken i juni säger inte så mycket om nivån i augusti. Jag hoppas i varje fall att många europeer kommer ner under 9.30 i sommar. 

Nästa tävling bli på lördag, lag-EM i Tallinn. Eftersom Finland bara är i first league så är startlistorna inte så märkvärdiga så jag gissar att det blir ett roligt taktiklopp. Jag har inga planer på att jaga någon hård tid där. Veckan därpå blir det 3000m på Paavo Nurmi Games och sen åker jag hem till Stockholm en stund innan det är dags för Stafett-FM.

Just nu känns det riktigt bra. Vi jobbar på mycket med tekniken och gör stora framsteg. Och då det väl sitter kommer jag förutom att kapa sekunder på själva hindren, också bli bekvämare i min löpning och kunna kapa sekunder där. Men det behövs mera träning för det. Jag ligger också efter konditionsmässigt efter den halva träningssäsongen så nu blir det mera fokus på kondition framöver. Är riktigt taggad på slutet av säsongen då början har sett ut så här. 

Tack till alla som hänger med och lyckönskar och gratulerar. Det värmer att så många hänger med och bryr sig!

Trevlig midsommar!

Sandra


Nr 9 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Höstens roligaste löpträning
  • Testa något nytt: Bli snabb & stark 2022
  • Spring bättre – med musik
  • 11 sportbehåar i stort test
  • Ditt perfekta kostupplägg
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Ska vi göra Stockholm till en bättre plats?


Jag springer rätt ofta där det är mycket folk. Runt söder, runt Kungsholmen och liknande. Gång/cykelbanorna är så fina och det är roligt att vistas bland folk. Givetvis är det svårt att ta sig fram såna här fina sommardagar då hela Stockholm är ute och går, och jag får nog skylla mig själv som försöker mig på att springa där. Men jag har ändå insett hur lite det krävs för att göra gångbanorna så mycket trevligare och för att alla som rör sig till fots ska kunna ta sig fram rätt smidigt.

Det här är min lista på småsaker som jag tror att skulle göra Stockholm till en trevligare plats. 

1) HÅLL HÖGER. Jag springer två mil om dagen på Stockholms gångbanor. Folk håller höger, vänster, mitten och allt på en gång. Alla skulle ha det så mycket lättare att ta sig fram om alla höll till höger. (Här kan jag tillägga att jag fått en del kommentarer om att man går på vänster sida. På en vanlig väg, ja. Men på gångbanan finns inga regler om vilken sida man går på. Därför tycker jag att kommunen själv skulle lägga upp skyltar för att underlätta. Vänster eller höger spelar ingen roll, men det är ju absolut smidigast om alla väljer samma).

2) Gå inte för många i bredd på smala områden. Det kommer alltid någon gående bakifrån som vill gå förbi. Man behöver absolut inte gå på kö men kan kan försöka vara lite uppmärksam.

3) Gå inte i bredd om ni går förbi folk som går i bredd. Då måste de som kommer emot stanna och vänta på att ni har gått förbi.

4) Om ni träffar någon bekant på er promenad, stig till sidan om ni ska stanna och prata.

5) Gå vid sidan om du ska peta på din telefon. Du har inte så bra koll runt omkring dig som du tror. 

6) KOPPLA HUNDARNA! Och ha koll på kopplet. Det här gäller även de med snälla hundar. Även de som har hundar som ”aaldrig skulle göra något illa”. 

7) Håll höger även om du har en barnvagn. Gå inte med tre barnvagnar i bredd. 

8) GÅ INTE MOT RÖTT. Vad ni gör då ingen ser bryr jag mig inte om. Men står det barn och väntar så lär ni dem att göra fel. Vuxna människor är barns förebilder, om man vill eller inte. Gå inte heller mot rött om det kommer bilar fastän ni är säkra på att ni hinner. Bilen måste ändå bromsa för säkerhets skull, och visst är det bra att den saktar ner, men inte på grund av att fotgängare bryter mot reglerna. Tänk efter, har ni verkligen så där bråttom?

9) Kör inte överhastighet bland folk. Helst inte någon annanstans heller. Vi har bara ett liv var.

10) Om det är överfullt på gångbanan och du som löpare väljer att springa på cykelbanan, håll rätt fil! Och kom ihåg att det är cyklisternas väg, det är du som ska flytta dig om det blir trångt. 

11) Om du möter en människa där det är trångt. Gör dagens goda gärning och ge den andra människan företräde. Gör någon likadant för dig, tacka och le! 

12) Sluta trängas för att vara först av och på bussar och tunnelbanor, speciellt då du inte ens har bråttom. 

13) Om det öppnas en ny kassa i butiken, låt de som har köat längst gå dit först. Har du jättebråttom och har lite saker kan du fråga om du kan gå före.

14) Låt dig inte bli lurad av stressen i centrum. Har kommit på mig själv med att stressa direkt jag rör mig inne i centrum eftersom alla andra verkar ha så bråttom, även om jag själv egentligen har all tid i världen.

15) Den långsammaste är inte den som äger vägen. Ofta känns det som att de som går har lite mer rätt än de som springer att röra sig på vägarna. De som går kan tänka sig att flytta sig om det kommer andra gående emot, men inte om någon springer. Och de som cyklar, de får bara akta sig och ta sig fram om de råkar ha tur och det finns en lucka någonstans. Hur skulle det vara om man respekterade de som vill ta sig fram snabbare också? Man behöver absolut inte hoppa i diket för att folk ska komma fram, men om det är möjligt kan man ju dra ihop sig lite.

16) Var schyst mot andra så kanske andra är schysta tillbaka. Är du otrevlig och egoistisk så lär nog ingen vara schyst tillbaka åtminstone. 

Jag menar inte att söndagspromenaden ska handla om att göra andras söndagspromenader så trevlig som möjligt. Man får tänka på sig själv och njuta av sommaren. Men det krävs så lite för att göra det behagligt för alla andra också. Tillsammans kan vi göra Stockholms vägar trevligare att vistas på! Jag tycker att vi börjar nu!

Sandra

Ps. Det här är alltså inte skrivet ur löparsynvinkel. Det handlar inte om att jag ska kunna ta mig fram på mina löprundor, det klarar jag nog. Det handlar om att alla ska kunna ta sig fram lite smidigare. Och det är under mina löprundor som jag har iakttagit och konstaterat hur egoistiska vi människor är.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Inför vad som komma skall


Jag blir så arg på mig själv. 


Säsongen närmar sig med stormsteg och som jag har längtat. Jag har varit otroligt taggad och längtat och längtat… inför nästa års säsong. Säsong 2015. Inför den här säsongen har jag lagt alltför mycket tid på att känna ångest. Och det faktum att jag har tillåtit mig själv att känna så gör mig lite förbannad på mig själv. 

Det är inte det att jag är i dålig form på något vis. Tvärtom, jag har gjort bättre pass än någonsin den senaste tiden. Jag älskar att tävla, det är ju därför jag har slitit hela vintern med en massa alternativ träning. Det är inte heller mitt knä som är problemet. Det mår hur bra som helst. Dessutom har jag tränat hinder sedan februari så jag borde inte behöva vara orolig. Men det är den där vattengraven. Den där jävla, älskade vattengraven. 

Jag har slitit på med vattengravsträningen i flera månader. Jag gör framsteg och då jag väl får till det, då kommer det inte bara att vara bra, det kommer att vara perfekt! Men det kommer knappast att ske i sommar. Höstens och vinterns planerade ben- och hoppstyrka blev utebliven p.g.a. knäproblemen, så benen har inte fått den styrketräning de har behövt. Och jag litar inte på att benen håller för att ta emot mig på bara ett ben.

Landar man jämfota är man en värdelös hinderlöpare. Så råder tydligen den allmänna uppfattningen. Det gäller dock inte afrikanerna, för de är ju… afrikaner!? Faktum är dock att man inte nödvändigtvis behöver tappa så mycket tid med jämfotalandning heller (härregud, jag har ju hållit på med den i tio år, jag börjar kunna den), men det är givetvis bättre att landa med ett ben (såvida man gör det rätt). Liksom med allt annat i världen så har även jämfotalandningen sina fördelar, även om nackdelarna må vara flera, och de fördelarna kommer jag att fortsätta utnyttja till max (fram tills jag klarar av att landa med ett ben förstås). Försök komma på dem om ni kan! Dessutom går det uppenbarligen att springa under 9.10 med jämfotalandning (och dålig torrhinderteknik). Som sagt, se på afrikanerna!

Varför sjutton landar jag jämfota då? Jag började springa hinder 2003. Då var jag fjorton år. Hinderlöpning för damer fanns knappt då (det var först år 2005(!) som damerna fick börja springa hinder på mästerskap!). Det fanns inga direkta hindertränare i mina trakter och ingen som kunde hjälpa mig på rätt sätt. Jag fick veta ungefär hur det skulle se ut, men inte hur jag skulle göra för att få det att se ut så. Det fanns inte människor med tillräcklig kunskap som kunde hjälpa mig. Så jag körde min hinderträning själv. Då jag var fjorton år tränade jag bara kring tre gånger i veckan och var med andra ord inte jättetränad. Jag hade aldrig klarat av att landa med ett ben i vattengraven. Så jag landade jämfota. Det var det sättet jag lärde mig. 

Ett par år senare tröttnade jag på att aldrig få till en bra vattengrav (bra resultat hade jag ändå gjort med flera finska juniorrekord och mitt första FM-guld för seniorer, men jag visste ju att det kunde bli bättre). Så jag slutade stiga på vattenhindret och började klippa det istället. Då blev landningen bra… några lopp. Sen var jag tillbaka i mitt invanda mönster. De senaste 10 åren har jag landat jämfota i vattengraven över 1000 gånger. Och det är lite av ett problem. Jag vet exakt hur jag ska göra, men att få kroppen att ändra på ett så invant mönster är riktigt svårt.

I höstas hade jag ett möte med Oscar Gidewall och jag kände genast att han förstod mina tankar och mitt problem och att jag äntligen hittat någon som faktiskt kommer att kunna hjälpa mig. Framför allt någon som vill hjälpa mig. Bättre sent än aldrig! Så direkt knät höll för löpning och hopp i februari började vi träna. Jag har lärt mig väldigt mycket sen dess och jag har insett att det kommer att bli riktigt jäkla bra, bara jag för en gångs skull har tålamod. Jag har förlängt mina karriärsplaner med fyra år och är nu inne på att vara aktiv fram till 2021. Jag känner mindre stress och framför allt känner jag att säsong 2014 inte kommer att vara min viktigaste säsong i karriären. Och det är skönt. Det betyder dock inte att jag struntar i den kommande säsongen. Mina mål är skyhöga. Men det är inte på liv och död. 

Men nu då jag har allt på klart, jag vet vad jag vill och jag vet hur säsongen kommer att se ut, varför har jag då känt ångest? Varför är jag så rädd för vattengraven när jag har gjort likadant i tio år? Jo, därför att folk säger att jag är dålig. För att folk har sagt åt mig att jag är dålig så många gånger att jag till slut började tro på det. För att jag har fått ångest och skämts mitt i pågående lopp. Och då har det inte varit kul att tävla. Jag är perfektionist och vill att allt ska vara 100% korrekt och bra. Jag är väldigt obekväm med att göra saker jag inte är bra på, speciellt inför folk.

”Läs för guds skull inte tidningskommentarerna”, säger folk. Rätt. Jag läste alltid förr, tyckte att det var bra tändvätska. Skrattade åt de som var arga på mig för att jag pratade svenska, för att jag svor i en intervju, för att jag trippade före varje hinder (det loppet analyserade jag i efterhand, av 35 hinder fick jag korta av steget inför 6, vilket är helt mänskligt. Men enligt kommentaren var 6 tydligen alla), för att jag var för dålig bara helt allmänt osv. Men vattengravskommentarerna blev för mycket. Så jag slutade läsa.

”Sandra, jag vill bara ge dig ett tips, det går snabbare om du inte landar jämfota…”

”Men hur jävla svårt kan det vara, tränar man det en gång så kan man ju det!”

”Varför kan alla andra men inte hon???”

”Hahaha, finskans vattengravsteknik är lite speciell”

”Om hon slutade att blunda och plumsa i på det djupaste stället går det kanske bättre”

”Det ser för bedrövligt ut”

”Du har inte funderat på att börja springa slätt?”

Jag sitter och skäms medan jag skriver. Det känns som att jag förnedrar mig själv bara av att citera orden (och gud nej, jag har inte googlat dem, tro mig, såna där ord fastnar i hjärnan väldigt länge då man en gång har sett dem). Och det där är inte ens tidningskommentarer, såna läser jag inte längre. Det där är professionella sportjournalisters kolumner, det där är svenska tv-kommentatorers ord, det där är citat från speakers, det där är mail som jag får, det där är meningar som folk taggar mig i på twitter. Jag kommer inte undan det. Jag får höra det hela tiden, överallt. Till och med av nära bekanta. Och det är inte så konstigt. Det är ju inte vackert. Man ”ska” inte landa jämfota. Och vissa vill faktiskt bara hjälpa. Men allt det här har lett till att då jag får frågan efter ett lopp om hur det har gått så svarar jag alltid ”vattengraven gick ju som vanligt skit men…”

Jag är trött på att bry mig om andras åsikter i det här fallet. Jag är trött på att tro att jag är en värdelös hinderlöpare. Det spelar ingen roll om jag så doppar mig i vattengraven. Det är tiden från start till mål som räknas, och sen får folk ge sina skönhetspoäng hur mycket de vill. Men jag rekommenderar folk att tänka efter. Inte bara då det handlar om mig, utan varenda idrottare. Det är fritt fram att ha åsikter men tänk efter innan ni skriver ner dem så att alla kan se. En tävlingsidrottare gör alltid sitt bästa och tro mig, går det inte bra så är nog han/hon tillräckligt besviken på sig själv utan taskiga kommentarer från alla håll.

Till er alla där ute (som inte råkar vara min mamma eller Guy eller Oscar eller Tom), ni behöver inte kommentera min vattengravsteknik. Jag vet! Jag vet väldigt mycket mera än ni vet om min egen teknik! Och jag lovar er, den kommer att bli bra!

Min tanke med det här inlägget är inte att någon ska tycka synd om mig. Det är inte synd om mig för att jag har tränat fel från början. Jag har det faktiskt rätt bra som har kommit så här långt med en sån här teknik. Tänk hur jäkla bra det kan bli när jag får till det! Jag vill bara ge folk lite perspektiv på min situation. 

De senaste åren har jag kommit på mig med att skaka besviket på huvudet efter var och varannan vattengrav, mitt under tävlingar. Inte för min egen skull, utan för att visa åt de som ser loppet att ”ja, jag vet att det gick skit”. I sommar ska jag le brett varenda gång jag landar fel. I sommar kommer det att bli kul att tävla.

Den bästa hinderlöparen är inte den som springer vackrast, den bästa hinderlöpare är den som kommer först i mål!

SandraLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Skärholmsloppet


Jag gillar verkligen landsvägslopp. 5000m och 10000m på bana är så himla enformigt och tråkigt. Har inte ett enda vettigt resultat från nån av de sträckorna på bana eftersom jag bara sprungit taktiklopp med spurtdueller. Förutom ifjol då jag yrade 12,5 varv runt banan i Kuortane, helt utan motstånd, i stekande sol. 16.01 sprang jag där och det var över 20s långsammare än jag hade planerat. Lopp som man hinner bli uttråkad under är inte min grej. Nackdelen med landsvägsloppen är att de oftast går mitt på sommaren och det passar ändå inte riktigt in i min bansäsong. 

Men nu behövde jag en hård genomkörare på en överlång (längre än 3000m) sträcka och Skärholmsloppet passade perfekt in i planerna. Det blev inget toppande innan loppet utan jag körde på som vanligt med träningen i veckan. Mitt mål inför loppet var ändå så sjukligt högt att jag inte vill skriva ut det. Vill inte chocka er. Målet var också ganska orealistiskt. Sen var det kanske också lite dumt att lägga upp ett mål innan jag hade sett banan. 

Shoppingcentrumlöpning. Foto: Mikael Grip (lopningforalla.se)

Banan började med en lååång uppförsbacke, tätt följt av en låång utförsbacke. Sen dök det upp några smålut här och var och väldigt många branta svängar som var svåra att ta sig igenom i full fart. Med 1km kvar kom en ordentlig uppförsbacke till, och så var de sista hundra metrarna till målet uppför. Banan i sig var inte så tung, men såna där saker tar ju ändå ner tempot, om man vill eller inte. 

Ett annat mål var att vägga. Jag har aldrig väggat. Jag har öppnat för fort hundratals gånger men då har jag bara kört lite långsammare i mitten. Jag har aldrig sprungit så att jag knappt lyckas ta mig i mål. Det är inte heller någon känsla jag vill uppleva men jag undrar mest hur snabbt jag egentligen skulle kunna springa om jag försökte vägga. 

Nåja, väggar var det inte tal om igår. Killarna stack iväg direkt och jag hamnade i ingemansland. Ingen i närheten varken framför eller bakom mig. Och så fastnade jag i ett väldigt bekvämt tempo. Benen gick på autopilot och jag hade ingen lust att börja ta i mera. Banrekordet måste jag klara, det var mitt enda krav. Så jag sprang på där för mig själv. Och hade jag inte varit så torr i munnen att det var riktigt jobbigt att andas så hade jag nästan kunnat säga att loppet var en njutning. 

Analyserar löpsteget med coach Gidewall efter målgång. Foto: Magnus. (Oscar filmade också lite av loppet, vilket kan ses här: http://instagram.com/p/oGvv9hKfjK/)

Då jag såg klockan precis innan målgång visade den på 16.13 och jag blev himla nöjd. Sen då jag kollade på min egen klocka så visade den 16.18,0 och jag blev bitter. Resultatlistan höjde det sedan till 16.19 och jag blev besviken. Snittempot på 3.16 känns ändå trevligt med tanke på piggheten i benen. 

Då jag bytte några ord med Uhrbom efteråt sa han precis samma sak som förra gången vi sprang samma lopp och jag frågade hur det jag ”njaa.. ja trodde du skulle komma ikapp på slutet..”. Och ännu en gång tänkte jag att oj, var jag så duktig. Och ännu en gång kollade jag resultaten och konstaterade att det inte låg så mycket sanning i det han sa. Igår var han ju ”bara” en minut (och ganska många sekunder) före. Nåja, jag har en bit kvar innan jag börjar vinna över killarna också. Kanske om jag föds som kenyan i mitt nästa liv!

Segerintervju. Foto: Magnus.

I övrigt så hade Löparakademin gjort ett fint jobb med hela evenemanget och stämningen var fin vid målområdet. Publiken gjorde loppet bra mycket trevligare också! Mer sånt. 

Och jag blev så inspirerad av den delen av loppet som vi sprang genom köpcentret att jag nästan gjorde IKEA lika snabbt efteråt. Nästan. Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Om att vara ständigt övervakad. Om rädslan att bli oskyldigt bestraffad. Om dopingtest.


Jag hade aldrig hört talas om doping innan jag var 11 år. Elva år var jag samma år som skid-VM ordnades i Lahtis år 2001. Då förstår ni. Jag hann idrotta i sex år, lyckligt omedveten om att doping existerade. Lahtisskandalen stör mig ännu idag. Inte för att jag varken då eller nu är speciellt insatt i skidsporten, utan för att människor som inte kommer från Finland skämtar om det och då och då säger åt mig att ”i Finland vet ni ju hur man gör för att prestera bättre…” osv. Det är skämt, och jag är en människa som tycker att man får skämta om det mesta. Men just doping är nog ett väldigt känsligt ämne för mig. 

Jag blev dopingtestad för första gången för fem år sedan. Jag blev slumpmässigt utvald till ett blodprov i samband med EM u23 i Kaunas 2009. Det var spännande och jag kände mig lite cool som faktiskt hade blivit dopingtestad.

Annat var det ett år senare då jag blev kallad till mitt första dopingtest i form av ett urinprov efter att ha vunnit terräng-FM. Det var vidrigt. Min absolut värsta dopingtestupplevelse. Jag drack litervis med vatten och höll mig så länge att jag trodde jag skulle spricka. Sen gick jag på toa, med en mugg i ena handen och med en kvinna som stod och stirrade rakt ner mellan mina ben medan jag försökte kissa. Det kom inte en droppe. Inte en endaste droppe. Det gjorde ont och jag kunde inte göra någonting. Jag var inte van vid toapublik och kunde omöjligt slappna av. Efter tre försök kunde jag slutligen fylla den förbannade burken, men eftersom jag druckit så mycket vatten innan så var innehållet i burken – just det – bara vatten. Så ja, de sa att jag måste göra ett nytt test. Tre test senare gick det äntligen igenom. Jag var slut i hela min kropp och yr i huvudet av all vätska. Men jag hade överlevt mitt första dopingtest. Och jag såg inte fram emot att göra det igen. 

De kommande testen som gjordes i samband med tävlingar då och då var inga höjdare. Det var jobbigt varje gång (men ändå aldrig lika svårt som första gången). Därför blev jag inte jätteglad då jag fick ett brev på posten där det stod att jag hade blivit vald till ADT:s testingpool. Då man är med i testingpoolen så måste man uppdatera tre månader i förväg i en kalender var man kommer att befinna sig varje natt. Man måste också uppdatera när man har tävlingar och om man har regelbundna aktiviteter. Eftersom man givetvis inte kan veta över tre månader på förhand var man kommer att befinna sig kan man uppdatera efterhand. Man måste också uppdatera med säkerhet vara man kommer att befinna sig under 60min varje dygn. Det här måste vi göra för att de ska ha möjlighet att kunna komma och testa oss när som helst, utan att förvarna. Det här systemet är väldigt smidigt för de som åker runt och gör testerna och det är väldigt bra att de jobbar så hårt mot dopingen. Men samtidigt erkänner jag att det inte alltid är trevligt att känna sig så bevakad. Men livet är ju ändå inte alltid trevligt. Och nej, man får givetvis inte gå ur gruppen. 

Nu har jag blivit dopingtestad så otroligt många gånger att det går på ren rutin. Men det är inte alltid det går smidigt till. En gång dök de upp då jag var på en kompis sommarstuga och dit försvann den trevliga kvällen med vännerna. Ett par gånger har jag nyss varit på toa och de har suttit kring mitt köksbord i evigheter medan jag har försökt svara så gott jag kan på deras frågor med min usla finska medan jag försökt tvinga mig själv att bli kissnödig. En gång glömde testpersonen sina grejer hemma och vi fick åka tunnelbana med en urinburk i handen genom hela stan för att fixa det. Någon gång har de ringt mig klockan 6 på morgonen och sagt att jag ska komma och öppna dörren åt dem då jag i själva verket befann mig utomlands (den gången blev jag nog rätt arg. Det kändes så onödigt med att jag uppdaterar noggrannt var jag befinner mig om de inte bryr sig om att kolla upp det), och senast förra veckan lyckades de pricka in två test inom fyra dagar, vilket var lite onödigt. 

Jag vet att jag gnäller ibland. Jag suckar för att jag blir väckt tidigt på morgonen och jag blir irriterad för att jag ibland måste slopa mina planer och avvara 1-3h av min dag på ett jäkla urinprov. Jag tycker att det är trist att jag inte får heja på mina kompisar på friidrottsplanen eftersom jag själv sitter instängd i ett rum och väntar på att bli kissnödig. Och jag gnäller för att jag måste uppdatera mitt liv åt okända människor varje dag. Det är dumt av mig, jag vet, för det är faktiskt inte så ansträngande. Och jag är väldigt tacksam att de gör det jobb de gör för den rena idrotten.

Det som jag egentligen ogillar med hela systemet är bestraffningen. I fall jag glömmer att uppdatera var jag är så får jag en varning. Ifall jag uppdaterat fel och jag inte har varit på plats då de kommit för att testa mig så får jag en varning. Och får jag tre varningar inom 18 månader så kan jag bli avstängd för doping 1-2år. Jag förstår tanken, med ett sånt där system är det väldigt svårt att fuska, men jag tycker inte att konceptet är helt lyckat. Jag har råkat glömma, och jag har klickat fel på den krångliga sidan som vägrar att samarbeta oavsett vilken webbläsare jag använder. Alla gör misstag, och jag är livrädd för att få en varning. Att bli avstängd utan att ha fuskat skulle vara en mardröm.

Samtidigt som jag är tacksam över att vi har ett bra antidopingarbete här i landet så känns det också bittert över hur dåligt det sköts i andra länder. Vissa blir aldrig testade, vissa får förvarningar innan sina tester och vissa ”råkar” missa sina tester utan att bli bestraffade. Därför känns det trist att kunna åka fast för att man i misstag råkat glömma eller skriva fel tre gånger på 18 månader (en gång per halvår, det är bara mänskligt!), medan andra nästan helt fritt fram bara kan dopa sig. Och då spelar det ingen roll om man misstänker någon för att ha fuskat. Har de inte åkt fast i ett test så är de oskyldiga. Men givetvis jobbas det på hela tiden och görs allt fler tester. Så det är helt klart på väg åt rätt håll.

Igår fick jag en lapp på posten där det stod att jag hade ett paket att hämta ut. Jag hade hoppats på lite tävlingskläder från Nike, men istället var det en tjock präm om antidopinginformation, alla regler samt en ”inbjudan” till att fortsätta vara med i testingpoolen ett år till. Inte lika kul, men vad fasiken, det är ju ändå inte varje dag jag får paket på posten. Ett nytt pannband fick jag också. Skitsamma att jag redan har fyra likadana, det kanske blir kallt i vinter!

Jag tycker att antidopingkomittén i Finland jobbar bra, även om jag tycker att det ibland belastar idrottaren för mycket. Det finns saker som kunde göras bättre och smidigare, men det är jag säker på att kommer att ändras också, ifall någon kommer på en bättre lösning. Men jag önskar också att det fanns ett likadant antidopingarbete i resten av världen. Att det skulle vara lika för oss alla. Jag känner mig hellre överbevakad och vet att det är samma sak för alla världens idrottare, än att aldrig bli testad och veta att ingen annan blir det heller.

Här kan ni läsa om hur ett dopingtest går till: http://www.antidoping.fi/documents/13727/14539/Instruktioner+f%C3%B6r+urinprov

Efter dopingtestet är det som hos tandläkaren då man var barn. Man får en liten sak efteråt. Har tiotals ADT-reflexer, svettband, pannband, kortlekar, nyckelband, guldskosnören, tröjor, usb-minnen, pennor, kort, böcker, vattenflaskor osv. Börjar snart vara på Guinness rekord-standard!

Så nu vet ni det.

Jag vill avsluta med att säga en viktig sak. Alla är inte dopade! De bästa idrottarna är inte alla dopade. Jag är inte dopad, och jag kommer aldrig någonsin att överväga ett sådant alternativ. Jag, liksom många andra, kommer att kämpa hårt för att nå toppen, utan att använda mig av förbjudna metoder.

Jag stöder ren idrott! 

Målgång på förra veckans vårstafett. Foto: Johan Bäck

Sandra

På http://www.antidoping.fi/web/sv kan ni läsa mera om hur antidopingarbetet fungerar i Finland. Där finns information om testingpoolen, dopingtester och mycket mer. Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Terräng-FM, den detaljerade versionen


Har haft en riktigt typisk tävlingshelg bakom mig med alla möjliga komponenter som en tävlingshelg brukar innebära. Finska mästerskapen i terräng stod på schemat och även om det inte är en lika viktig tävling som banloppen så är det fortfarande ett viktigt formbesked inför säsongen. Och ja, FM är ju trots allt alltid FM!

Jag åkte hemhem till Nykarleby redan i torsdags. Eftersom jag nu ändå skulle en runda till Finland så ville jag hinna passa på att umgås med familj och vänner också. Och uppladdningen blev den bästa, en lördagkväll med tidernas onyttigaste (men godaste) kaka, chips, eurovision och världens bästa vänner! Jag fick visserligen ge mig och köra hem redan efter hälften av bidragen för att åtminstone få ihop 6h sömn innan jag skulle upp på söndag, men det var kul ändå. 6h sömn är väldigt lite men en natt spelar ingen roll, inte ens före tävling. Hade sovit bra tidigare i veckan så det var inga problem. Det är oftast rätt lönlöst att försöka gå och lägga sig flera timmar tidigare än vad kroppen är van vid. 

Söndagen började med en kortkort morgonlänk för att väcka kroppen och sen var det drygt fyra timmar i bil till Lempäälä som väntade. Min kropp var inte så förtjust i bilandet eftersom jag fortfarande hade extrem träningsvärk i hela kroppen av den senaste hinderträningen. Men det får ju inte kännas för bra heller. Min vän Jimmy (som sprang herrarnas 4km), som jag för övrigt inte träffat på över ett halvår körde och vi hade en del att prata om så tiden gick snabbt.

Väl framme var det det vanliga. Bekräfta, byta om, säga hej åt folk, heja på löpare, kolla in området och gå runt banan. Banan var väldigt bra. Är inte helt förtjust i att springa många varv, men det var som vanligt tre stycken 2km-varv som skulle rundas. Min drömterrängbana är väldigt backig och med väldigt mjukt underlag. Även om såna banor är väldigt tungsprugna så brukar jag ha en fördel där. Gårdagens bana var grus hela vägen och väldigt behaglig att springa på. Och backar fanns det en hel del av. Det var väldigt få metrar som var platta. 

Jag var inte nervös innan loppet men jäkligt rastlös. Ofta längtar jag till att loppet ska vara över, men igår såg jag verkligen fram emot att springa. Ifjol hade jag överträffat mig själv rejält genom att springa väldigt lätt och kontrollerat men ändå vinna med 43 sekunder. I år var jag säker på att det inte skulle bli lika bekvämt. Vi var nästan 60 tjejer anmälda och det var speciellt två som jag visste att kunde bli svårslagna. Den ena var Kristiina Mäki, tjejen som har dubbelt medborgarskap men tyvärr (hon skulle vara perfekt i vårt finnkampslag) representerar Tjeckien på större tävlingar. Hon sprang 9.01 på 3000m på kortbana i vintras och tränar väldigt mycket backe. Den andra var Annemari Sandell-Hyvärinen, en kvinna som trots att hon har familj och barn och har avslutat sin elitsatsning för länge sedan, är en riktigt duktig och rutinerad löpare, speciellt i terräng. Hon har vunnit terräng-FM många gånger och sprang 14.56 på 5000m och 31.40 på 10000m redan då hon var nitton. Så motstånd hade jag med andra ord. 

För att enklast greja segern hade jag kunnat lägga mig i toppklungan och ligga kvar där tills den branta backen 300m innan mål där jag kunde ha lagt in en ordentligt spurt, men hur kul hade det varit? Istället tänkte jag köra min vanliga terrängtaktik. 

När startskottet small stack jag iväg med planen att öppna hårt och få alla andra att släppa, en efter en. Kristiina la sig direkt i ryggen och jag märkte snabbt att hon är en mycket duktig backlöpare. Jag fick pressa hårt uppför för att hon inte skulle gå om, för det ingick ju inte i mina planer. Jag insåg också att mina ben inte kändes alldeles för lyckliga över tempot och att det aldrig skulle hålla. För vi öppnade hårt. Riktigt hårt (jämförelse: första varvet var snabbare än 19-årspojkarna och andra varvet ungefär lika. De är visserligen ”bara” 19 men det är ändå Finlands duktigaste pojkar!). Jag hade en känsla av att det skulle straffa sig, men fortsatte att köra på med tanken ”om jag väggar så kommer kristiina troligen också att vägga, och om hon inte väggar så förtjänar hon helt klart att vinna”. Men efter första kilometern hade jag en liten liten lucka och kunde börja slappna av lite. 

Bild från kestavyysurheilu.fi

Andra varvet gick betydligt långsammare än första och benen började piggna till. De var hur fräscha som helst och jag drog ifrån lite till. Sista varvet höll jag precis samma tempo som det tidigare varvet och ännu de sista 500 metrarna tänkte jag på hur pigga benen var. Men som sagt, det var benen. Resten av kroppen kände bra av den hårda öppningen. Lite illamående, lite ont i ryggen, flåsigt, dregligt och snorigt. Sådär fräsch som man ska vara då man springer terräng. 

Det blev en seger igen. Inte lika bekvämt eller lika överlägset som ifjol. Men likväl seger. Kristiina blev som väntat tvåa, 31 sekunder efter mig, och Annemari ytterligare 8 sekunder efter. Både jag och Kristiina hade säkerligen kunnat springa snabbare om vi inte börjat med att spruta en kilometer, men sådär blir det ibland. Och det var rätt kul ändå. Åtminstone i efterhand. Jag var hur som helst nöjd med loppet och tyckte att det var ett fint formbesked inför säsongen. 

Foto: kestavyysurheilu.fi

Tiden blev 19,58 och borde betyda ett snittempo på strax under 3.20. Ifjol sprang jag däremot på 19,44 på en plattare men mjukare bana. Jag har väldigt svårt att tro att jag sprang långsammare i år, trots att banan var betydligt mer kuperad, men kanske. Banmätningen brukar aldrig stämma exakt heller. Så kanske var det för kort i fjol eller för långt i år. Men det spelar ingen roll. Ett FM-guld, en blombukett och ett bröd rikare blev jag i alla fall. Och så fick jag gå på veckans andra dopingtest. Börjar bli rutinerad på den fronten nu! 

Hade fått för mig att jag hade en smidig hemresa efter tävlingarna men vet inte riktigt i vilket svagt ögonblick jag hade inbillat mig det. Bil + tåg + tåg + buss + flyg + tåg + taxi. Med en kort natt, en tidig morgon, en hel dag utan varm mat och den där fascinerande urladdningen som uppstår efter varje tävling så blev kvällen vääldigt lång. Behöver jag säga att jag sov gott i natt?

En fantastisk helg har jag i varje fall haft. Det var otroligt kul att träffa alla fina friidrottsmänniskor igen och att få andas in lite tävlingsluft. Börjar nästan se lite fram emot den riktiga tävlingssäsongen nu!

Idag är jag fortfarande lite tom i huvudet men försöker mig ändå på det svåra pusslandet med att få ihop en så bra tävlingsäsong som möjligt. Berättar mera om de planerna då jag har bestämt mig.

Nästa lopp blir åtminstone Skärholmsloppet inkommande lördag och sen börjar det bli dags för bansäsong!

Tack för lyckönskningar och gratulationer, det värmer! 

Ps. Loppet kan ses här (med finska kommentatorer): http://arenan.yle.fi/tv/2152528  Vårt lopp startar vid ca 1h6minLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*