Blogg

Happy times


En vecka har gått här nere på Playitas, fem kvar, och jag börjar nästan känna att tiden bara kommer att rinna ifrån en. Vi fyller dagarna med träning och häng med andra triathleter. Hela vår värld är triathlon nu och jag bara njuter av det faktiskt. Det är lite faschinerande hur man kan prata om en planerad cykelrunda i 30 min och faktiskt tycka att det är ett givande samtal. Men så nördiga är vi!

Igår hade vi en bra triathlondag med simning i öppet vatten (kolla in Sofie Lanttos fina bilder här) på morgonen. Sedan kollade vi på simstarten på Playitas triathlontävling Lighthouse Triathlon över distansen 1,5-35-15 km, där Patrik Nilsson och Ludwig Fleetwood gjorde finfina insatser med en tredjeplats respektive sjundeplats. De grabbarna blir farliga i sommar, I can tell! På lagsidag var team Fredrik Swahn etta med Fredrik Ahlinder först upp ur vattnet, Viktor Milonjic som snabbcyklare och Swahnen själv med en stark sista sträcka. Grattis grabbar!

Efter hejandet gav jag, Jenni och grabbarna oss ut på en bergstur i den vidriga vinden. Uppför var ok men nedför var var det bara blunda och köra och hoppas på att vinden inte fick tag i en. Efter fyra timmar cykling fick jag springa lite crosslöp och triathlondagen var komplett. Känns bra! Kroppen byggs så sakteligen upp och jag blir lite starkare varje dag och formen kommer nog kunna bli riktigt bra framledes. 

Eftersom Nelkers TT-gäng har kommit är det hopp och lek mest hela tiden. Det är lyx att få träna med människor man verkligen tycker om.

Viktor har flyttat in hos oss och idag var det pannkaksfest till frukost samtidigt som vi kollade upp hur det hade gått på IM Asia Pasific-Melbourne där både Åsa och David Näsvik visade framfötterna. Åsa kom femma och det var fan inte illa pinkat i det startfältet med en 4 minuters penalty dessutom.  

Vad ska man säga? Det är Happy times på Playitas än så länge. 

Så här ser det ut.

Cykling i bergen. Stärkande för pannben och övriga ben.

Milebreakermoment under vattnet. Foto: Sofie Lantto

Nelkers TT på plats med fetaste t-shirtsen på anläggningen.


Nr 12 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Nästa säsong börjar idag
  • Träningsprogram för milen, halvmaran, maraton
  • Därför ska du träna dina fötter
  • Ett bättre sätt att springa långpass
  • Årets bästa löparskor. 12 av våra favoriter från 2021
  • Gravid? Fortsätt springa!
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Status update Playitas


Jag är på plats på Fuerteventura och jag lever! 
Hade en fin vårvecka i Stockholm där jag fick våldgästa tre trevliga hem innan jag tog mitt pick och pack och drog till flygplatsen. Stockholmsveckan bjöd på bästa sällskap, fint vårväder och jättebra, social träning. Jag njöt av att vara i storstan och mindes hur bra träningen flöt på i stan…saknar den och alla kompisar faktiskt. Hann även förbi mina favoritställen Cykelcity på Folkungagatan och Access rehab i Hammarby Sjöstad ett par gånger innan avresa och fick hjälp med cykel och kropp. 
Hur som helst så for jag till Kanarieön Fuerteventura i lördags. Olyckligtvis blev jag bestulen på hela mitt handbagage med dator, pass o h biljett Garminklocka, klossar till cykelskor, matsäck etc etc när jag tog en kopp kaffe. Jag hade väskan precis vid min stol men hade ryggen vänd mot väntsalen när tjuven obemärkt lyckades rycka min väska och sticka. Håll i era saker på Centralstationen i Stockholm! Som tur var behövs inte pass för att ta sig med Norwegian genom Europa så jag kom iväg. 
Jag kommer att ”bo” här i hela 6 veckor framöver innan jag åker till Mallorca för ytterligare 2 veckor med Team snabbare. Jag, Nils Svensson och Patrik Nilsson bor i en lägenhet i byn Las Playitas och just nu bor även Fredrik Arhlinder med tjej här. Vi har en jättefin lägenhet med härlig 80-talsinredning och en fågel som bor i ventilationstrumman i köksskåpet. Vi trivs. Men vi är inte de enda triathleterna på ön! Vi är ett stort ”Svenskgäng” som är här och tränar triathlon så träningen är mycket social och kvalitén blir väldigt bra. Imorgon kommer dessutom min tränare Björn Andersson ner tillsammans med Mikael Nelkers TT-gäng (löpgruppen Terrible Tuesday). Det blir kul. 
Solen skiner, det är 25 grader varmt, lätt vind och snart ska vi ut och cykla hela gänget.
Livet leker! 


Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Sista dagen i vinterland


Idag är min sista dag i vintern. Imorgon åker jag ner till Stockholm för ett par dagar träning med bekanta ansikten, för att sedan åka vidare till Fuerteventura och Playitas en andra gång för i år. Den här gången ska jag stanna där i 6 veckor!

Igår var det tävling här i Östersund. Carl och hans kollegor på Grontmij hade anmält ett stafettlag till skidskyttetävlingen här uppe. Tyvärr var inte alla kollegor lika pepp på idén så de blev en man kort i laget och jag fick rycka in på andrasträckan. 2,5 km skulle köras, jag blev tilldelad stående skjutning och straffrundorna var á 150 meter på en rund bana. Jag räknade kallt med fem straffrundor.  

Dagen före hade vi vapengenomgång och det gick sådär att skjuta. Veckans simning hade satt sig i axlar och armar så det var riktigt jobbigt att hålla upp geväret och hålla pipan still. Efter 4 magsin tyckte jag ändå att det satt hyfsat…och jag var rakt inte sämst i laget. På tävlingsdagen beslöt vi oss för att testa att skjuta lite till och då sköt jag vara en bom!!! Kändes superbra.

Var inte ett dugg nervös före. Banan bestod av ca 1,5 km klättring uppför och 1 km nedförsåkning. Jag var bara oroad för partiet med nedför. Hatar att åka utför med skejtskidor, uppför älskar jag.

Det blev lite struligt innan start och jag lyckades inte få ut mitt chip i tid innan förste man kom in till stadion, så jag körde utan. Lyckades hålla undan för alla herrlag utom ett och sköt ”bara” tre bom, innan jag växlade till Carl Gaspedal för sista sträckan som femte lag. Carl hittade oväntade krafter och kunde bärga hem andraplatsen till Team Grontmij! Jippiiii! Bästa för dagen var att det i resultatlistorna ser ut som jag har överlägset snabbaste åktid då det strulade med chippet;). Känner mig väldigt nöjd med att jag höll undan så pass bra mot herrarna i de andra lagen.

Efter tävlingen kom vi hem lagom för att både somna framför TV:n och titta på Daniel Rickardsson när han gick i mål som förste man. Sedan var man sådär sugen på att ge sig av i slasket och vinden för 110 min distanslöpning, men det gick det med.

Här är fortfarande lite vinter kvar, ganska slaskigt och blött och jag är rätt less på det, speciellt när man ser på sociala medier att halva Sverige verkar vara ute med sina landsvägscyklar på torra vägar i solskenet. Jaja, jag har bara ett pass kvar i vintern nu och det är 3,5 timme cykling och den tänkte jag låta föregå i källaren på kära trainern. Ett sista slitpass innan sol och värme. Det ska bli skönt med värme och utecykling.  

 

Carl får lära sig att använda vapnet.

Satsa på skidskytte?!

F.d skidskytten och längdåkaren Olof Thuné räddade upp skyttet i vårt lag.

Starten. Lag Team Grontmij i ledning direkt!

Carl glider i mål och laget klättrade upp till 2:a plats!

Glad över mina nya strumpor i färgen Neon Pink och kompressionstights från CEP! Recover like a pro!

 Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Sportlovssimning


Östersundarna är en vecka efter så denna vecka har det varit sportlov för alla barn jag tränar med. För friidrottarna i stan betyder sportlov tydligen att man håller inomhushallen stängd för träningen medan andra utövare väljer att ta tillvara på den lediga tiden med lite miniläger. SK Ägir har tränat riktigt bra och har genomfört en tung simvecka med träning 2 ggr per dag. Riktigt hårda simmare, så hård var inte jag. Jag har gjort mina timmar i poolen som konstsimmare och det finns inget värre än att entra poolen för andra gången på samma dag när inte ens håret torkat från det första passet och veta att man har 3 timmar i den bassängen framför mig! Hualigen, det skippar jag nuförtiden. Jag har ju ”turen” att kunna välja och vraka i andra sporter resten av dagen.

Började veckan med en till vilodag då jag tror kroppen behövde det. Men jag blev givetvis bara segare och tröttare av det, inget ovanligt, min kropp brukar reagera så. Resten av veckan har jag simmar 1,5-2 timmar varje morgon 8-10 och det har varit riktigt bra för mig. 5000 meter både tisdag och onsdag. Dessutom körde vi en härlig 50 meter kick under vattnet på tid som avslut på onsdagsträningen. Det är inte jag så bra på, men övar man inte så blir man ju heller aldrig bättre.

Igår började jag känna mig sådär riktigt seg så jag nästan tänkte skippa träningen för jag var så trött, axlarna värkte osv…en riktig gnällmaja! Gnällde och gnydde lite när jag kom till träningen men gnäll hjälper sällan så det var bara hoppa i och köra på. Det är ju märkligt vad man kan lura kroppen till! Tänkte att jag skulle kliva upp efter insimmet som var 40*50 meter av diverse tekniker och farter. Huvudserien var 20*50 meter ”tröskel” start 1:00 och….okej då…jag testar 10 st. Första gick på 37 och var så in åt helvete jobbig. Körde dessutom själv så jag tänkte att det här kommer nog inte gå så bra, lägger jag samtliga på 37 får jag vara nöjd. MEN! Långdistansaren vaknade sakta till liv och jag sänkte stadigt samtliga 50:ior. När sista 5 nalkades hade jag börjat jobba upp en rejäl mjölksyra. AHHH MJÖLKSYRA ÄR LIVET! Så jag sänkte lite mer och körde sista på 33:4 sek. Heja!

Nu laddar jag om för att att köra skidskytte imorgon.

Kom ihåg: Man kan alltid liiiite mer än man tror!

 

Jag och Pontus, en snabb och ambitiös liten jävel, blott 14 år gammal.

Tisdagens pass

Torsdagens passLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Vasaloppet 2014


Så var det måndag och helgen har bara försvunnit. Blev en riktigt intensiv helg, precis som jag gillar det. Efter mitt kombinerade sim och distanslöp-pass åkte vi alltså ned till Sälen i lördags. Eftersom vi i vanlig ordning bodde lite utanför Sälen blev det mycket bilåka.

Även om det är långt till Sälen vart man än åker ifrån så känns det EXTRA långt att åka från Östersund. Det är något med inlandsvägen som gör att det känns så öde?! Förstår inte varför? Kanske för att de enda stoppen man kan göra i bebygt område är Stor-Sveg och Ytterhogdal (världens bästa fika/lunchställe), typ. Att man dessutom alltid håller på att köra ihäl X antal renar varje gång man ger sig av söderöver gör inte ödemarkskänslan bättre. Men det känns lite exotiskt. Jag undrar hur många renar som stryker med i trafiken varje år vs. hur många som blir rivna/uppätna av varg/lo/bjärv?

Hur som helst så är inte långpass+ 5 timmar i en bil att rekommendera för en trött kropp. Jag kände mig fullständigt demolerad när vi kom fram. Stackars Carl fick köra hela vägen (och nästan hela vägen hem;)).

Vi laddade i oss egengjord pastasallad och gick och lade oss tidigt för att orka med morgondagen. Jag tror jag klämde i mig MER mat och choklad än vad sambon gjorde och då skulle ju inte jag ens åka skidor dagen efter.

Dagen D ringde klockan 04.15. Jag hade sovit förträffligt som vanligt, Carl, som skulle tävla, hade inte sovit en blund. Käkade dubbla portioner gröt (även jag) och förflyttade oss mot starten. I år var det hur mycket bilar som helst och det där att det skulle vara få startande och många strykningar, tog jag snabbt tillbaka. Bilkö! Vi var ändå på plats 2 timmar före start. Det är ngt speciellt med Vasaloppsstarten, alla är där svintidigt, morgonen börjar gry och det är helt tyst i Berga by (samt, det ligger en kraftig lukt av Bajamaja över hela gärdet). Älskar mitt Dalarna och att höra dalmål överallt gör mig mycket glad.

När starten gått och jag drog iväg in i bilkön igen kom det fortfarande massor av folk som var på väg till starten. I och med avsmalningen och köldningen redan på gärdet var det dock inga problem för dem att komma 15 min sent. Jag tror stackrarna i slutet hade flera timmars väntetid till första backen.

Första langning var i Mångsbodarna och där träffade jag upp Nils. Vi fick se tätklungan som bestod av över 100 (?) pers som låg ihop och drog i ett rasande tempo. Strax (…) därefter låg Carl och jag hann inte säga ett ljud till honom mer än att ge honom en flaska Vitargo. Det såg fint ut!

Carl har ju varit duktig skidåkare som ungdom och har vid ett tillfälle faktiskt slagit självaste Johan Olsson. Inte illa va! En rolig parentes är att ungdoms SM på den tiden hette Kalle Anka Cup (garvar varenda gång jag hör det) och det var väl i något kval till denna som Carl var riktigt vass.

Hur som helst så dalade både min egen och Carl energi under loppets gång. När han började gasta könsord med 2 mil kvar, började jag ana oråd… Det var en slagen hjälte som åkte in mot Mora den dagen. 5:15 blev tiden och trots bonkningen på slutet så är jag stolt över min lilla Kalle Anka Cup:are.

Det är jobbigt att supporta!

Det var ett riktigt speciellt år att köra Vasaloppet. Organisationen runt om hade gjort ett jättejobb med Vasaloppsarenan och jag fattar inte hur de lyckats med att ändå göra spåren åkbara. Det var inte ens blött längre! Och även om spåren var bitvis dåliga/obefintliga så var det ändå snö! Vinnartiden 4:14 skvallrar om att det inte var ett lättåkt år och jag ljuger nog inte om jag påstår att alla hade det kämpigt.

Triathleters tider på Vasan 2014; KJ Danielsson: 5:29 och Rasmus Henning: 6:22. Vilka fler körde? Hjälp mig fylla på ”listan” i kommentarsfältet.

Nu laddar vi om inför nästa år! Vilka kör?

Duktigt trött i benen efter snöslasklöpning i mina nya Saucony Peregrine. Bra skor, bra grepp!

Renar: inte de smartaste djuren. Detta är alltså taget från bilen! De var inte ett dugg rädda för oss trots att vi tutade och stojade för att få dem ur vägen.

Starten i Berga by. Magiskt.  

Lägga ut skidorna gör man 2,5 timmar före start.

Mitt Vasalopp: bilkö. Förra året var inte alls lika mycket bilar?! Har fler upptäckt att det är bra  med personlig langning av energi?

Det blev seger i år för sprintern Jon-Kristian Dahl. På damsidan vann Laila Kveli. Dubbelt norskt mao. Har inga roliga bilder från loppet-tyvärr, nästa år lovar jag ta med kameran:)!

 Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Laddar inför skydskytte och Vasan


Östersundsborna rekommenderas att hålla sig inomhus nästa lördag. Jag ska nämligen lite motvilligt deltaga i ett skidskyttelag. Skejta är inget problem, efter att ha fått en två timmar grundlig genomgång av skejtteknikens värld, men skjuta?! Herregud! Visst sköt vi sönder burkar och dylikt med morfars gamla luftpistol i barndomen och krigade med ärtrör, som ändå kräver en viss precision för att träffa objektet, (jag kan erkänna att jag oftare var ”objektet” än den som pricksköt då jag lekte med storebror) men i övrigt har jag typ aldrig skjutit med ett vapen av något slag! 

Jag hoppas att jag kan lära mig skidskyttets alla konster och regler dagen innan då vi tillåts träna med vapen på Östersunds skidstadion (ÖSK). Har ni inget för er lördagen den 8:e mars tycker jag att ni ska ge er av upp till ÖSK och få er ett gott skratt när jag åker straffrundor hejvilt.

 
 
Som jag nämnde fick jag en tekniklektion igår. Det var Tord Wiksten (bla OS-brons i skidskytte -92 och en mängd andra medaljer) som höll i lektionen som Carls bror och fru Maria sponsrade med till min födelsedag. Maria var med och åkte klassiskt och såg det hälften så bra ut när jag åker så är jag mycket nöjd! Vi lärde oss att vara lata och inte ta i när vi körde och det funkade så jävla bra! Det gällde att hitta kraften i den egna kroppsvikten och inte i ren muskelkraft. Vill ni göra en bra tid på skidloppen i vinter borde ni ta en lektion. Jag som är en slitvarg utan dess like lärde mig massor. Körde upp för en av de brantaste backarna på treans växel och blev inte ens trött! Sjukt. Hur ska man nu göra när man kör backintervall;)? Det bästa var nästan att man senare kunde stå bredvid spåret och peka och garva åt alla med usel teknik:). Sådär elakt och dömande som bara ett blåbär kan vara. 
 
 
I skrivande stund sitter jag i bilen på väg ner till Vasaloppet. Carl ska köra trots slaskvädret och det var ett bra beslut. Det ska bli grymt kul att titta på och langa energi efter banan. Lovar att inte missa langningen denna gång. Jag ska försöka heja på alla jag känner igen och…ja, jag ska försöka heja på alla egentligen! Vet hur mycket det betyder med det där lilla ordet efter banan så jag ska försöka göra mitt bästa att skrika på alla mellan termosmuggarna kaffe och smörgåsarna jag ska äta. Nils Svensson kommer också upp för att heja så vi blir vasa-hejjar-dream-team som vanligt! 
 
Mycket skidåkfokus nu med andra ord men jag tränar egentligen på som vanligt. Fick till både simning och långlöp i riktigt snö och slask innan resan mot Sälen började. Kroppen är trött nu. Jättetrött. De flesta muskler är stela och slitna i min kropp så morgondagens vilodag kommer mycket lägligt. 
 
Det enda som har snurrat i mitt huvud under förmiddagens dubbelpass är flosklerna ”pain is only temporary, success lasts forever’” och ”pain is only weakness, leaving the body”. Riktigt töntiga citat men ibland funkar det faktiskt. När det är tungt och gör ont får man fråga sig om det är värt att fortsätta slita på eller om man ska gå upp/hem. Bestämmer man sig för det förstnämnda, ja, då får man fan sluta upp med att gnälla och istället se till att få jobbet gjort. Då är de där citaten rätt bra att tänka på. Eller så kan man tänka som min syster när hon coachade mamma i simning: KÖR NU ELLER VILL DU VARA EN LOSER!!!!!
 
 Punkt slut och trevlig helg på er!
 
 


Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*