Blogg

I am trailing ….


 

… through the woods … eller rodda en Stewart, som gamla trailare brukar säga.

Har kanske fått för mycket syre. Har sprungit utomhus.

Vaknade med svårt löpsug.  Snabbt fram med löparkläder ur garderoben (barnen sussa fint). Merinotröja, ullstrumpor, vindjacka, långtights, traildojor.

Yihaiii, och ut mot Djurgårdens djupa skogar. Kanske inte värsta fettrailen, för att tala modern svenska, men där finns stigar och stora träd och vilda djur (fast såg bara några kråkor idag …, en gång såg jag en räv).

In bakom Kaknäs, knölig snö men ljusblå luft, early morning aerosol (vissa saker låter sig bara uttryckas på engelska, Rod Stewartwise), uppskruvat ljusläge, mot … vår?

Bara kolla, redan issprickning på Djurgårdsbrunnskanalen:

 

Två fina mil. Tempo till långsamhetens lov.

Sen skridsko på ÖIP. Barnen dansa isdans.

Sen skidor. På TV. Johan Olsson, vilken skidåkare!

Och snart Melodifestivalen, där Björn Ranelid ska ge sädeslösheten ett nytt ansikte. Fast till Rod Stewarts nivåer lär han knappast nå …


Nr 8 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Frisk kropp – och knopp! Så påverkas din psykiska hälsa av löpning
  • Tänk dig snabb med mental träning
  • 15 enkla knep för bättre prestation
  • Nya teknologin som förändrar löpningen – för alltid!
  • Så lär du dig känna farten
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Intervaller


 

Ja, det var ju i går det. Skulle ha knattrat på datorn, men så kom grammisgalan emellan.

Fan, fan, fan.

 

 

 

Thåström, i alla väder. Snart 55, bästa årgången, 57!

Intervallerna då? Blev oxavdragarrace, kasta oket i entrén till gymmet, följde uppmaningen i en annan spalt här bredvid. Kötta på!

Stege 12, 13, 14 och 2×15, sen 500 mellanjogg i 13 följt av 2x 15. Så där höll det på, blev 5x 2000 m i 4-fart, sög fint, sög fett, gubbracer med förkromade kamaxlar, totalt 16 km, än finns det hopp.

Vår i luften? Bara blunda, dröm.

Äntligen onsdag!


Antal kommentarer: 1

Kenneth Gysing

Hepp,
nä han sitter här bredvid, fortfarande chef 😉Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Oxmånader


 

Det var vad bönderna brukade kalla tiden mellan jul och april. Det var då det började bli skralt i skafferierna. Slut på energibars i visthusboden. Tomt på energidryck i kall-källaren. Tömda depåer överlag. Man klafsar fram i spåret med oket allt tyngre över axlarna. Vart bär det hän? Och varför flyttade förfädrerna egentligen hit till det här gudsförgätna landet? Kunde inte ha stannat någon annanstans under folkvandringarna, på t e x solkusten i Spanien?

Låter jag gnällig? Jo, jag erkänner. Jag är gnällig. Det är skönt att gnälla. Det är som en exorcism. Ut med skiten, låt inte demonerna gnaga upp dig inifrån.

Är det hemskt då? Nä inte är det så hemskt. Idag har jag faktiskt badat, lunchsim på Eriksdalsbadet. Med den rosa dolmen tryggt förankrad mellan låren. Lät det där en smula ekivokt, så är dolmen av märket Speedo, och har en avsevärd flytkraft. Man slipper tänka på benen och kan koncentrera sig på att veva med armarna och att andas i tretakt. Jag har börjat med det nu, andas i tretakt när jag simmar. Det funkar rätt fint, bara man hittar rätta groovet. Och vägen genom vattnet blir så mycket rakare.

Här en blåaktig variant av dolmen:

 

Men ja visst ja, det här är ju en löparsajt. I morgon ska jag springa, ojoh, det ska springas så förbannat. Grymma intervaller på bandet, är det tänkt. Jag vet dock inte riktigt när, en dotter liggher däckad av virus, här föreligger en hel del VABB-logistik, och jobblogistik och annan logistik. Det kommer att ordna sig. Familjelogistik är en konstart, och jag är familjelogistikens Michaelangelo. Nä, där tog jag nog i. Men jag kan i alla fall simma med en rosa dolme. En konstart det med.

Det går visst lite vingligt här. Blir lätt så med dolme. Men framåt kommer man. Snart är jag på löpbandet. Jajamän. Ska bara sova lite i natt, hoppas jag. Sov inte något i natt, hostande barn som vaknar varje kvart, har en fantastisk förmåga att hålla en vaken. Hade jag inte haft den rosa dolmen hade jag nog somnat i bassängen. Man måste ju knipa om dolmen också, som Susanne Lannefält, hon som knep så hårt i TV. Om hon nu hette så?

I morgon, löpning. Absolut. Jag ska plöja som en oxe på bandet. Raka spåret. Finns heller ingen annan väg på bandet. Springer man åt sidan, då trillar man av.

Vad vi åt till middag? Oxpytt förstås!

Det rätta groovet, i oxmånaderna? Taube, förstås:

 

 Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Bad Boll


 

Ja det finns faktiskt ett hotell i Tyskland som heter så.

Fast originalet ser förstås ut så här:

 

Detta apropå min första simlektion med Josefin Lillhage.

Jag kom ju helbrägda hem från äventyret i Goteborg, vaderna visserligen lite vissna, men jag tänkte att när jag nu hade lektion med Josefin, så var det väl mest armarna som skulle komma till användning.

Hel fel.

Men först bad hon mig simma femtio meter. Hon sa hon tyckte jag såg bekväm ut i vattnet.

Jag tänkte att översatt från simspråk betyder det förmodligen att hon tyckte jag var duktig på att bada. Nåja, alla fiskar är yngel i början.

Vi började förstås med bensparkar. Ajaj vaderna. Och inte fick jag använda armarna, och inte kom jag någon vart. Fick kramp i tårna. De har varit lite känsliga sedan jag klättrade upp på alla fyra i trailmarans hiskeliga brant, Ravinen, finurligt placerad 4 mil in i loppet.

Men en längd lades till en annan, Josefin visade armisättning i krål, jag kom att tänka på ett expresslok med högfrekventa pistonger, och kanske jag en dag … tuuuuut ….

Och idag på banan igen, löpbandet. Linne och tights, fläkten på, strilande svett. Kände mig starkare, både mentalt och fysiskt. Det år nog bra med en trailmara då och då.

Längre rapport i nästa Runners. Normalt är det segraren som skriver historien, men här blev det no 49. Jag lovar en hjältesaga som inte kommer lämna något öga torrt. Allra minst skribentens …


Antal kommentarer: 1

Kenneth Gysing

Jag trallar som Michael Jackson (om jag minns rätt …):

”I´m bad
I´m bad
I´m a bad boll ….”Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Känn ingen sorg Göteborg!


 

Ty jag kom i mål.

Jag kan nu skriva traillöpare på visitkortet.

Jag ska fatta mig kort. Jag orkar inte fatta mig långt. Hotellsängen är så mjuk så mjuk.

Så är läget. Lördagskväll i Göteborg, och jag vill bara krama kudden, och drömma om plattlöpning, typ Lidingöloppet. Man har blivit en mogen man. Eller övermogen …

– Det var lite brötigt, sammanfattade Ted Ås.

Brötigt på göteborgska betyder ungefär en sådan där samling timmer som bävrar brukar samla ihop i en å.

Det var stigar och stockar och stenar och lera vindfällen och porlande vattenbäckar och mäktiga träd och sjöar där isflak flöt omkring med snö på. Vattnet var väldigt svart . Efter halva loppet började det snöa riktigt ordentligt, vackra flingor och en uppfriskande vind från norr.

Löpbandet kändes mycket långt borta.

Det var riktigt jobbigt, och riktigt kul. Målgången var en katharzis, en själslig och kroppslig befrielse. Hade inte yllestrumporna varit så blöta, hade jag nog leviterat, farit som en ballong mot den beflingade göteborgshimlen.

Sträckan skulle vara 43 km, men min Garmin, förmodligen ovan vid bohuslänsk natur, fick snurren och visade 45 km. Eller så berodde det på alla omvägar runt gyttjehål. Det tog fem och en halv timme att komma i mål och nä nä, jag var inte sist.

Personligt rekord … åt andra hållet.

Längre rapport följer i RW no 2. Med bilder. Orkar inte ladda upp några nu.

Hej hej kudden, bästa vän!


Antal kommentarer: 2

Kenneth Gysing

Erik J !
Tack, men karta och kompass, det vågar jag mig inte på, jag som inte ens kan hålla reda på haven 😉 … i gårdagens lopp tog jag rygg på lokala lotsar …

Göran !
Tack, levde högt på endorfin ett tag efter målgång. Men i hotellsängen hann livet ifatt mig …

Martin! Jag tror alla omvägar runt gyttjehål m m blev ett par km …

Niklas!
Absolut, nycket prisvärt lopp !

Och idag – Vadstena !


Kenneth Gysing

Tack Ted.
Verklligen kul att komma ner till Göteborg. Alla glada människor, all gästfrihet, och den där trailen kommer bli ett minne för livet!
Tack Ingmarie. Ser fram mot Lovers point 😉
Hej Henrik, ja det var inte lätt hitta rätt i allt snöfall, själv sprang jag i mål bakvägen, via sportbutiken.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Sandsjöbacka Trail Marathon


 

Jag har ju i den här bloggarspalten gång efter annan uttryckt en viss faiblesse för det ljuva löparlivet på löpband i vintertid, lättsam löpning i linne och tights och fläkten på simulerande ljumma sommarvindar och den där alldeles speciella doften i luften av överhettad kropp som man kan finna såväl på sommarstränder som från grannens löpband … och ens eget.

Så döm om min förvåning när jag nu till helgen är anmäld till Sandsjöbacka Trailmarathon i Göteborg. Det vill säga, man startar i Kungsbacka och springer till Göteborg, och det ska vara minusgrader och solsken, men också en massa blött och gegga och klafs och vindfällen från både Dagmar och Emil därute i spåret. Men också en massa storslagen natur, om man nu får tid att lyfta blicken från spåret. Där kommer inte vara direkt löpbandplatt, har jag förstått.

Som grädde på moset eller socker i kaffet eller honung på gröten, är det också tänkt att jag ska ta rygg på Ted Ås. Ted, som under många år har hört till Sveriges främsta triathleter, berättade i telefon i morse (från Göteborg) att han sprungit två mil ute i helgen och att det var jättejobbigt, så han trodde nog det skulle bli lugna puckar, eller som en kryssning längs Avenyen, som man kanske uttrycker det i Götet?, så jag skulle inte oroa mig, fast å andra sidan när nummerlappen väl satt där, så fanns det förstås risk för att tävlingsdjävulen kunde väckas till liv.

Hur jag alltså hamnade i detta? Jag har ingen kontroll över läpprörelserna längre. Försöker säga nej, men det bllir bara ja. Kan ha med ålder att göra, snart har man bara minnen kvar, då gäller det att ha ett gäng till hands när man ska sitta och skrodera bland de andra panchisarna … och barnbarnen.

– Jaja, kära barnbarn, ska jag berätta om den gången när jag sprang trail med Ted Ås? Jaså, har jag gjort det? Minst tio gånger? Tänka sig, det minns jag inte.

Var vi ska springa? Här:

 

Jag säger bara det, wish me luck!


Antal kommentarer: 2

Kenneth Gysing

Erik!
Reportage – absolut!

Tack Göran.
Ser fram emot att löpa genom de göteborgska storskogarna!


Kenneth Gysing

Hej Anne Mari, och nja, Botox, då får man väl köra med Lungplus året om för att få syre 😉
Ted i rygg, då får jag nog springa baklänges sista milen!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*