Blogg

Oxmånader


 

Det var vad bönderna brukade kalla tiden mellan jul och april. Det var då det började bli skralt i skafferierna. Slut på energibars i visthusboden. Tomt på energidryck i kall-källaren. Tömda depåer överlag. Man klafsar fram i spåret med oket allt tyngre över axlarna. Vart bär det hän? Och varför flyttade förfädrerna egentligen hit till det här gudsförgätna landet? Kunde inte ha stannat någon annanstans under folkvandringarna, på t e x solkusten i Spanien?

Låter jag gnällig? Jo, jag erkänner. Jag är gnällig. Det är skönt att gnälla. Det är som en exorcism. Ut med skiten, låt inte demonerna gnaga upp dig inifrån.

Är det hemskt då? Nä inte är det så hemskt. Idag har jag faktiskt badat, lunchsim på Eriksdalsbadet. Med den rosa dolmen tryggt förankrad mellan låren. Lät det där en smula ekivokt, så är dolmen av märket Speedo, och har en avsevärd flytkraft. Man slipper tänka på benen och kan koncentrera sig på att veva med armarna och att andas i tretakt. Jag har börjat med det nu, andas i tretakt när jag simmar. Det funkar rätt fint, bara man hittar rätta groovet. Och vägen genom vattnet blir så mycket rakare.

Här en blåaktig variant av dolmen:

 

Men ja visst ja, det här är ju en löparsajt. I morgon ska jag springa, ojoh, det ska springas så förbannat. Grymma intervaller på bandet, är det tänkt. Jag vet dock inte riktigt när, en dotter liggher däckad av virus, här föreligger en hel del VABB-logistik, och jobblogistik och annan logistik. Det kommer att ordna sig. Familjelogistik är en konstart, och jag är familjelogistikens Michaelangelo. Nä, där tog jag nog i. Men jag kan i alla fall simma med en rosa dolme. En konstart det med.

Det går visst lite vingligt här. Blir lätt så med dolme. Men framåt kommer man. Snart är jag på löpbandet. Jajamän. Ska bara sova lite i natt, hoppas jag. Sov inte något i natt, hostande barn som vaknar varje kvart, har en fantastisk förmåga att hålla en vaken. Hade jag inte haft den rosa dolmen hade jag nog somnat i bassängen. Man måste ju knipa om dolmen också, som Susanne Lannefält, hon som knep så hårt i TV. Om hon nu hette så?

I morgon, löpning. Absolut. Jag ska plöja som en oxe på bandet. Raka spåret. Finns heller ingen annan väg på bandet. Springer man åt sidan, då trillar man av.

Vad vi åt till middag? Oxpytt förstås!

Det rätta groovet, i oxmånaderna? Taube, förstås:

 

 


Nr 9 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Höstens roligaste löpträning
  • Testa något nytt: Bli snabb & stark 2022
  • Spring bättre – med musik
  • 11 sportbehåar i stort test
  • Ditt perfekta kostupplägg
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Bad Boll


 

Ja det finns faktiskt ett hotell i Tyskland som heter så.

Fast originalet ser förstås ut så här:

 

Detta apropå min första simlektion med Josefin Lillhage.

Jag kom ju helbrägda hem från äventyret i Goteborg, vaderna visserligen lite vissna, men jag tänkte att när jag nu hade lektion med Josefin, så var det väl mest armarna som skulle komma till användning.

Hel fel.

Men först bad hon mig simma femtio meter. Hon sa hon tyckte jag såg bekväm ut i vattnet.

Jag tänkte att översatt från simspråk betyder det förmodligen att hon tyckte jag var duktig på att bada. Nåja, alla fiskar är yngel i början.

Vi började förstås med bensparkar. Ajaj vaderna. Och inte fick jag använda armarna, och inte kom jag någon vart. Fick kramp i tårna. De har varit lite känsliga sedan jag klättrade upp på alla fyra i trailmarans hiskeliga brant, Ravinen, finurligt placerad 4 mil in i loppet.

Men en längd lades till en annan, Josefin visade armisättning i krål, jag kom att tänka på ett expresslok med högfrekventa pistonger, och kanske jag en dag … tuuuuut ….

Och idag på banan igen, löpbandet. Linne och tights, fläkten på, strilande svett. Kände mig starkare, både mentalt och fysiskt. Det år nog bra med en trailmara då och då.

Längre rapport i nästa Runners. Normalt är det segraren som skriver historien, men här blev det no 49. Jag lovar en hjältesaga som inte kommer lämna något öga torrt. Allra minst skribentens …


Antal kommentarer: 1

Kenneth Gysing

Jag trallar som Michael Jackson (om jag minns rätt …):

”I´m bad
I´m bad
I´m a bad boll ….”Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Känn ingen sorg Göteborg!


 

Ty jag kom i mål.

Jag kan nu skriva traillöpare på visitkortet.

Jag ska fatta mig kort. Jag orkar inte fatta mig långt. Hotellsängen är så mjuk så mjuk.

Så är läget. Lördagskväll i Göteborg, och jag vill bara krama kudden, och drömma om plattlöpning, typ Lidingöloppet. Man har blivit en mogen man. Eller övermogen …

– Det var lite brötigt, sammanfattade Ted Ås.

Brötigt på göteborgska betyder ungefär en sådan där samling timmer som bävrar brukar samla ihop i en å.

Det var stigar och stockar och stenar och lera vindfällen och porlande vattenbäckar och mäktiga träd och sjöar där isflak flöt omkring med snö på. Vattnet var väldigt svart . Efter halva loppet började det snöa riktigt ordentligt, vackra flingor och en uppfriskande vind från norr.

Löpbandet kändes mycket långt borta.

Det var riktigt jobbigt, och riktigt kul. Målgången var en katharzis, en själslig och kroppslig befrielse. Hade inte yllestrumporna varit så blöta, hade jag nog leviterat, farit som en ballong mot den beflingade göteborgshimlen.

Sträckan skulle vara 43 km, men min Garmin, förmodligen ovan vid bohuslänsk natur, fick snurren och visade 45 km. Eller så berodde det på alla omvägar runt gyttjehål. Det tog fem och en halv timme att komma i mål och nä nä, jag var inte sist.

Personligt rekord … åt andra hållet.

Längre rapport följer i RW no 2. Med bilder. Orkar inte ladda upp några nu.

Hej hej kudden, bästa vän!


Antal kommentarer: 2

Kenneth Gysing

Erik J !
Tack, men karta och kompass, det vågar jag mig inte på, jag som inte ens kan hålla reda på haven 😉 … i gårdagens lopp tog jag rygg på lokala lotsar …

Göran !
Tack, levde högt på endorfin ett tag efter målgång. Men i hotellsängen hann livet ifatt mig …

Martin! Jag tror alla omvägar runt gyttjehål m m blev ett par km …

Niklas!
Absolut, nycket prisvärt lopp !

Och idag – Vadstena !


Kenneth Gysing

Tack Ted.
Verklligen kul att komma ner till Göteborg. Alla glada människor, all gästfrihet, och den där trailen kommer bli ett minne för livet!
Tack Ingmarie. Ser fram mot Lovers point 😉
Hej Henrik, ja det var inte lätt hitta rätt i allt snöfall, själv sprang jag i mål bakvägen, via sportbutiken.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Sandsjöbacka Trail Marathon


 

Jag har ju i den här bloggarspalten gång efter annan uttryckt en viss faiblesse för det ljuva löparlivet på löpband i vintertid, lättsam löpning i linne och tights och fläkten på simulerande ljumma sommarvindar och den där alldeles speciella doften i luften av överhettad kropp som man kan finna såväl på sommarstränder som från grannens löpband … och ens eget.

Så döm om min förvåning när jag nu till helgen är anmäld till Sandsjöbacka Trailmarathon i Göteborg. Det vill säga, man startar i Kungsbacka och springer till Göteborg, och det ska vara minusgrader och solsken, men också en massa blött och gegga och klafs och vindfällen från både Dagmar och Emil därute i spåret. Men också en massa storslagen natur, om man nu får tid att lyfta blicken från spåret. Där kommer inte vara direkt löpbandplatt, har jag förstått.

Som grädde på moset eller socker i kaffet eller honung på gröten, är det också tänkt att jag ska ta rygg på Ted Ås. Ted, som under många år har hört till Sveriges främsta triathleter, berättade i telefon i morse (från Göteborg) att han sprungit två mil ute i helgen och att det var jättejobbigt, så han trodde nog det skulle bli lugna puckar, eller som en kryssning längs Avenyen, som man kanske uttrycker det i Götet?, så jag skulle inte oroa mig, fast å andra sidan när nummerlappen väl satt där, så fanns det förstås risk för att tävlingsdjävulen kunde väckas till liv.

Hur jag alltså hamnade i detta? Jag har ingen kontroll över läpprörelserna längre. Försöker säga nej, men det bllir bara ja. Kan ha med ålder att göra, snart har man bara minnen kvar, då gäller det att ha ett gäng till hands när man ska sitta och skrodera bland de andra panchisarna … och barnbarnen.

– Jaja, kära barnbarn, ska jag berätta om den gången när jag sprang trail med Ted Ås? Jaså, har jag gjort det? Minst tio gånger? Tänka sig, det minns jag inte.

Var vi ska springa? Här:

 

Jag säger bara det, wish me luck!


Antal kommentarer: 2

Kenneth Gysing

Erik!
Reportage – absolut!

Tack Göran.
Ser fram emot att löpa genom de göteborgska storskogarna!


Kenneth Gysing

Hej Anne Mari, och nja, Botox, då får man väl köra med Lungplus året om för att få syre 😉
Ted i rygg, då får jag nog springa baklänges sista milen!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Fuktkräm


 

Jag har ju mest fuskat med triathlon, så jag har inte hela skåpet fullt med fuktkrämer och andra hudnära produkter som seriösa triathleter har.

Men nu har jag börjat simma lite mer de sista veckorna, och i går stramade det betänkligt i ansiktet efter 1500 m i Kronobergsbadet. Eller snarare, det kliade mer än det stramade, fejan kändes stramt irriterad. Jag har aldrig haft problem i klorvatten tidigare. Kanske en ny klorblandning? Eller klor i kombination med torr luft? Eller bara för mycket badande?

Lämpligt smörjmedel, någon? Jag vill helst inte lukta  kokosnöt …

Annars ett bra simpass. Fort gick det naturligtvis inte, men körde med paddlar hela vägen, 500+500+250+250 m, och det drog fint i en massa olika muskler. Blev också påkörd av en jättelik torped till simmare, han såg ut att kunna vara  piketpolis, polishuset ligger granne med Kronobergsbadet, piketpoliser behöver förstås också bada ibland, han bad dock vänligen om ursäkt på något som lät som västgötska, och verkade ha acklimatiserat sig väl i storstaden. Jag tömde vatten ur glasögonen med ett falskt leende. Om han vägt 50 kg mindre hade han slutat som fiskbullar. Nä, skoja bara. Jag är alldeles för blödig. Kan inte ens ta livet av en fisk.

Jag är fortfarande full av förundran inför folk som kan simma dubbelt så fort som jag utan att ens röra på benen. Ett av livet stora mysterier, som jag ser det. Men det är bara att kajka på i eget tempo, en dag kanske man vaknar upp som en Frölander. Hoppet är det sista som överger en löpare i badbyxor.

Idag en mil fartlek. En mycket seg fartlek. Men en seg fartlek är också en fartlek.  Och fortfarande på i Utmaningen!

Hitta förresten en fuktkräm på nätet …

… elller nåt …


Antal kommentarer: 7

Kenneth Gysing

Tackar, en man trygg i sin mansroll 😉

Det finns roligare varianter? Typ:
Body Glader

Den va la sköj …


Kenneth Gysing

”ingen” framför roligare ..
ds


Kenneth Gysing

och ”variant”

dds


Kenneth Gysing

Tack MF,

och rolighet i sammanhanget är förstås inte det primära, tippar ändå Body Butter kan göra kroppen glad.
Testar! Återkommer med en rapport!


Kenneth Gysing

Tack för tipsen Linda, och Elisabeth Ardens, ”visible effekt” och tio år yngre … jag känner att jag börjar närma mig ett vägskäl här i livet …


Kenneth Gysing

Ojoj, NIna, tack, ser fram mot massor av smörj i veckan … olivolja använde jag en gång … på en strand i Grekland … man blev sen snyggt grönbrun … men som du sa, inte så poppis i badhus … EXTRA! EXTRA! Oljekatastrof i Eriksdalsbadet!


Kenneth Gysing

Lovar krämig rapport framöver! 😉Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

4 och 30


 

… fart i 25 km fick den dubbla lammvurren med surkål och chilisås i en till hälften rostad baguett vid lunchtid, att försvinna som en hägring i magsäcken klockan sisådär 15.30.

På löpband dessutom. Jag vet, jag är en bekväm rackare. Jag gillar att svettas i linne, inte böka runt i tre lager kläder och frysa om tårna. Jag tror jag var jamaican i ett tidigare liv, denna lust till lättklätt löpande. Fast de jamaicanska muskelfibrerna i detta tidigare liv hängde tyvärr inte med vid återfödseln i Sverige.

För RW:s protokoll vad gäller Utmaningen kan jag också tillägga att jag hann med 500 m simning på GIH-badet i går, med stora gula paddlar och kroppen efter som en tunglastad havskajak, efter 45 min flytläge i barnbassängen med … tja, .. barn. Betydligt varmare i den bassängen än vid isbanan på ÖIP.

Jaja, och väl hemma igen, ryggslak i bingen, litet scrollande i gammal fotomapp, och vad hittade man väl icke där, om ett varmare land.

Det var en gång för länge sedan i Rio:

 

Jag har sagt det förr, och jag säger det igen: Människan behöver drömmar för att leva!


Antal kommentarer: 1

Kenneth Gysing

Starkt jobbat Magnus.
Djurgården söndag kväll är verkligen det öde landet. Du såg inga rävar? Inga ryska spöken vid Djurgårdsbrunnskanalen? … de gamla grävarna 😉Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*