Lussebullar och löpning i fin balans



I helgen var det dags för årets lussebak. Vi fick sådana julkänslor efter söndagens långpass så det var ett enkelt beslut. 
Efter mycket knådande (för hand, puh!), jäsande, rullande och gräddning blev det ett gäng med MYCKET goda och vackra bullar. Kanske de bästa jag bakat själv. Saftiga och fluffiga katter som antagligen kommer gå åt alldeles för fort. För visst kan man unna sig en bulle eller två när man tränar och ligger i 🙂

Jag följde följande recept (från ICA):
ca 40 bullar

  • 2 paket saffran (à 1/2 g)
  • 2 dl socker (jag hade inte så mycket så blev ca 1,5) 
  • 2 msk rom eller vatten (hoppade denna del) 
  • 50 g jäst
  • 175 g rumsvarmt smör
  • 5 dl rumsvarm mjölk (3 %) (hade 2dl havremjölk och 2dl filmjölk)
  • 1/2 tsk salt
  • 800 g vetemjöl (ca 13 1/2 dl till 1 sats) (tog ca 10dl)
  • 1 dl russin (vi skippade russin då min bättre hälft ändå pillar bort dem)
  • mjöl till utbakning
  • 1 ägg till pensling
  1. Stöt ev saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret (för 1 sats). Lägg saffranet i rommen eller vattnet och rör om. Låt stå 30 minuter.
  2. Skär smöret i tärningar.
  3. Smula jästen och blanda med mjölk, smör och saffran samt vätskan i en bunke eller en köksmaskin med degkrok.
  4. Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Låt den jäsa under bakduk 60 minuter.
  5. Lägg russinen i lite vatten ca 30 minuter. Sila sedan av vattnet.
  6. Ta upp degen på en sparsamt mjölad arbetsbänk. Knåda den lätt och baka ut till lussebullar, ca 40 stycken enkla eller 20 stycken dubbla (för 1 sats). Tryck i russinen.
  7. Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. 
  8. Sätt ugnen på 225°C.
  9. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Vad bakar ni helst till jul? Förslag på recept?

Decembernumret ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Fixa vintern
  • 18 vinterskor i test
  • Så lyckas du som löpare
  • Låt julbordet grönska
  • 6 pannlampor i test?
  • Möt systrarna Kallur
  • Löpare lever längre

Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Det där med kosttillskott



Jag är ingen kosttillskotts-junkie utan försöker få i mig det jag behöver genom bra mat. En varierad kost med mycket grönsaker och ekologiskt så långt det går, då kommer man ganska långt. Dock finns det tillfällen då man bara bahöver energi snabbt och smidigt. Till exempel i samband med träning eller om man vill få frukosten eller mellanmålet att bli extra mättande.
Jag brukar ta en skopa av mitt proteinpulver i dessa fall. Ett proteinpulver som är helt naturligt och gjort på ärtor och havre, inga konstigheter med andra ord och precis som jag vill ha det. Jag brukar även ta tillskott i form av magnesium då jag haft brist på det. Sist men inte minst brukar jag äta en kapsel med omega 3 de dagar jag inte äter fisk eller motsvarande.

Alla mina kosttillskott kommer från Better you, de kör på rena och naturliga produkter så man vet precis vad man får och slipper massa konstigheter man inte vill ha i kroppen.

Vad tycker ni om kosttillskott och tar ni några?


Min favorit till mellanmålet, ärt- och havreprotein från Better you.

Den där tröskeln



Det finns ju en tröskel i flera sammanhang när vi pratar löpning, dels den där tröskeln man ska ta sig över för att komma ut på sitt pass och dels den där tröskelfarten man ska hitta på vissa pass.

I helgen körde jag ett sådant pass, ett tröskelpass alltså. Det blev en intervallvariant enligt följande: 20, 10 och 5 min. Jag hade riktigt bra fart och en skön känsla i kroppen på varje intervall.
Det svåra i dessa pass är att hitta just sin tröskelfart, jag tror det handlar mycket om känsla och den hittar man bäst genom att träna, träna och träna. Men det finns såklart några tips och punkter att tänka på, Runners world listar dem HÄR.

Det var ett morgonpass en lördag så måste erkänna att den tyngsta tröskeln att ta sig över var den genom dörren 😉

Gillar ni tröskelpass?

Mjukt och skönt att springa i snön.

Nöjd och belåten!



Jag har haft en fantastik helg. Löpning, julmys, konsert, god mat och mycket annat. Det kan ju inte gå fel.

Helgen inleddes med en fin löptur i skogen med trevligt sällskap och strålande solsken. Sedan avslutades fredagen med en grym konsert. Kent levererade på scenen kan jag säga!

På lördagen var det långa tröskelintervaller med IF Göta som stod på schemat. Vi körda 20, 10 och 5 min. Det gick riktigt bra och jag fick ihop ca 22 km. Därefter fortsatte dagen med julklappsshopping och julmys. Helgen avslutades med ett långpass på ca 24 km följt av frukost på bageriet. Därefter drog vi igång årets julbak av lussekatter som kan ha blivit mina godaste (och snyggaste) hittills!.

Hur har er helg varit?

Söndagens långpass med mysigt sällskap!

Underbara vinterlöpning



Det är december, det har snöat, det var strålande solsken idag och jag har fått springa. Vad mer kan man önska.

Ta vara på helgen, slappna av och ut och njut av naturen, löpning och allt annat ni kan tänkas gilla. Det ska jag göra!

Hur ska ni spendera helgen? 

vad mer kan man önska sig under en löptur?

Boozta humöret med en löpargrupp



Jag är, om ni inte redan visste, löpcoach för en stor löpargrupp en gång i veckan. Det brukar vara veckans roligaste pass, för vilken energi man får av att coacha andra. Det är trots allt något extra med att springa ihop, man taggar till lite mer. På intervaller är det nästan ett måste att köra i grupp. Man får ju den bästa draghjälpen.

I min löpargrupp har vi alltid fokus på någon typ av intervaller varje vecka, tex körde vi backtintervaller varvat med löpteknik i måndags. Riktigt kul och en rejäl genomkörare för alla. Det bästa med intervaller är ju att ALLA kan vara med, oavsett nivå. Man tar i utifrån sin förmåga.

Är ni fler som brukar träna i grupp? Vad tycker ni, hiss eller diss?