Lussebullar och löpning i fin balans
I helgen var det dags för årets lussebak. Vi fick sådana julkänslor efter söndagens långpass så det var ett enkelt beslut.
Efter mycket knådande (för hand, puh!), jäsande, rullande och gräddning blev det ett gäng med MYCKET goda och vackra bullar. Kanske de bästa jag bakat själv. Saftiga och fluffiga katter som antagligen kommer gå åt alldeles för fort. För visst kan man unna sig en bulle eller två när man tränar och ligger i 🙂
Jag följde följande recept (från ICA):
ca 40 bullar
- 2 paket saffran (à 1/2 g)
- 2 dl socker (jag hade inte så mycket så blev ca 1,5)
- 2 msk rom eller vatten (hoppade denna del)
- 50 g jäst
- 175 g rumsvarmt smör
- 5 dl rumsvarm mjölk (3 %) (hade 2dl havremjölk och 2dl filmjölk)
- 1/2 tsk salt
- 800 g vetemjöl (ca 13 1/2 dl till 1 sats) (tog ca 10dl)
- 1 dl russin (vi skippade russin då min bättre hälft ändå pillar bort dem)
- mjöl till utbakning
- 1 ägg till pensling
- Stöt ev saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret (för 1 sats). Lägg saffranet i rommen eller vattnet och rör om. Låt stå 30 minuter.
- Skär smöret i tärningar.
- Smula jästen och blanda med mjölk, smör och saffran samt vätskan i en bunke eller en köksmaskin med degkrok.
- Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Låt den jäsa under bakduk 60 minuter.
- Lägg russinen i lite vatten ca 30 minuter. Sila sedan av vattnet.
- Ta upp degen på en sparsamt mjölad arbetsbänk. Knåda den lätt och baka ut till lussebullar, ca 40 stycken enkla eller 20 stycken dubbla (för 1 sats). Tryck i russinen.
- Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Vad bakar ni helst till jul? Förslag på recept?

Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in