Blogg

Mitt 107:e RW Blogginlägg


Oh it´s such a perfect day. Im glad i spent it with you! (Lou Reed)


– Jag skall börja med att ge er ett jättegott och nyttigt recept på löparmüsli: Ta fram en stor glasburk och.. Nej jag skojar bara!

– Min dotter Malin är två veckor i Portugal som löpledare åt Springtime. På plats är även den bildsköne Runners Storekillen och blivande elitlöparen Andreas Bergstedt. Han har gått framåt mycket i år och lärt sig att det inte är så farligt att bli trött ibland. Dessutom är Sveriges coolaste kvinnlige löpare Lisa Mc Rae (fd Blomm’e) där som löpansvarig också. Hon åkte till USA på ett tennis-stipendium men blev löpare. Personliga rekord: 3000 m = 9.38, 5000 m = 15.41 och 10000 m= 33.58 (Tjejmilen) Dessutom har hon en skön inställning och klär sig alltid coolt i stora löparshorts och bandana när hon tävlade. När hon var på ett träningsläger med några andra tjejer i landslaget så blev hon less på att alla hetsade varann  vem som sprang mest kilometrar. En morgon klev hon upp före alla andra och joggade lite, sen blötte hon ner sitt ansikte mm med vatten som att hon var jättesvettig. När hon kom in i förläggningen fick de andra löparna panik. ”Va har du tränat redan? ”Ja sa Lisa, jag har kört ett kanonpass som gick jättelätt”! Då blev dom stressade och gav sig ut för att ta igen förlorade kilometrar. Lisa satte sig lugnt ner ock käkade frukost. På eftermiddans pass hade hon säkert lekstuga med de andra på intervallerna. Skulle jag tro..

– Hennes man Rubin är en av de trevligaste och kunnigaste löpcoacherna vi har i Sverige. Han coachar folk och grupper från 06.00 till 19.00. Med lite tur slevar han i sig en matlåda som Lisas föräldrar lagat år dem. Han är tunn och mager men stark som faan.

– Naprapat-Hasse är rolig. Igår satt han och lekte med nån tonårs-app. Där man kunde se hur ens barn kunde se ut om man blandade två personers DNA eller nåt. Så här skulle våran son se ut om jag och Hasse fick till det. 

– Förra helgen var vi och såg Johan Rheborgs ståupp-show. Åh herregud vad han körde på. En timme och 40 minuter med en matta, en kristallkrona och en vinylspelare som enda rekvisita. Han inledde med hur det var att fylla 50 år och konstatera att det var enda gången toakön var längre på herrarnas. Alla manliga gäster har prostata-problem och urinet har rundgång. Han avhandlade tonårsdotterns pojkvän, föräldarnas cancer och Alzheimers innan han avslutade med en sanslös redogörelse om sin ändtarmsoperation. Vi fick även veta att Percy var en gammal chef när han jobbade på ett telemarketing företag och att farbror Barbro var en gammal musikfröken (som tyckte han hade så usel sångröst att han fick sitta i korridoren alla musiklektioner)

– Veckan har varit en träningsmässig katastrof. Från sön em till tis lunch höll mitt huvud på att sprängas. Han som hjälpte mig så det blev lindrigare (Mikael Johansson) är i Portugal med Springtime i 4 veckor. Då fick jag tips på en sjukgymnast som är duktig på nackar bl.a (Björn Aasa) han har en teori om att det är muskulärt. Vissa övningar har funkat medans vissa inte gett resultat. Han förklarar logiskt och jag är beredd att testa allt utom amputation.

– Vi har fått bra snurr på fotbollen med mina elever på Bräntbergsskolan. Pojkarna har gått vidare i Skol Sm och DM, flickorna är i final i DM men förlorade med 2-1 i SM mot ett bra Prolympia. Jag har använt många yngre elever (åk 7-8) också vilket är positivt för framtiden. Även Umeå IK har spelat bra på slutet( 4 segrar på de 5 senaste matcherna) En femteplats är inom räckhåll.

– Det har varit en bra podcast vecka i alla fall. Värvet hade Titiyo som bjöd på ett härligt samtal. Ekwall & Olsson är alltid bra. Olof Lundh hade Jonas Thern som gäst. Thern är en frispråkig legend som tagit fram ett 10-15 tal mycket bra spelare via sin akademi. Hans son Simon Thern kallar honom Chips-röv!

– Roligste var dock Alex & Sigges senaste avsnitt. Sigge berättade om en episod när han gick i högstadiet i Akalla. Då var det ofta bråk mellan den ”Finska klassen” och de svenska klasserna. Vid ett tillfälle skulle Sigges klass byta om i ett omklädningsrum när ett gäng finska elever kom in och sa att ” Stick härifrån, detta är vårt omklädningsrum”! Sigge som just hade sett filmen Gandhi med sin pappa, tänkte prova Gandihs pacifism-teori och ställde sig tätt framför den finske killen och sa ”Nej , detta är vårt rum”. Då klippte finnen till honom mitt i ansiktet. Sigge reste sig upp och stod tyst. Då slog finnen till honom igen. Sigge reste sig mödosamt upp igen och bara tittade på finnen. Pang så small det igen mitt i ansiktet. Då kom Sigge på att den finske killen kanske inte sett filmen ”Gandhi”. Så han tog sina kompisar och gick ut på skolgården igen.

– Jag har avslutat mitt jobb med ett gäng klienter i och med Lidingöloppet. Nu har jag fått 5 nya adepter som har olika målsättningar. Jätteroliga utmaningar. Dessutom har jag kvar 6-7 st som jobbar långsiktigt. Yderberg testar Chicago Maraton som en genomkörare och några av mina löpare har New York maraton som säsongsavslutning. Dotter Malin är i full träning mot Vintermaran i Stockholm. Sista 10 dagarna har hon hunnit med ett pass på 31 km, ett på 30 km, 3 x 5 km på 19 min samt 14x 1000 m progressivt med 1 min vila. Hon har en härlig inställning och brinner för löpningen min lilla dotter.

– Bäst just nu enligt Broder Anders: USA trippen med kärleken Karolina och nån konstig tavla han fick i present?

– Bäst just nu enligt LG: PF Sloan, Ryggbiff och röda Polly


Nr 5 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Fem farthöjande pass du måste testa
  • Det händer vid överträning
  • Ätstörning? Symtom du ska ta på allvar
  • Artros i knät?
  • Nya sköna löparskor
  • 6 enkla sätt att testa formen
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 106:e RW Blogginlägg


– ”Hej du det var ju ett tag sen/ 600 dagar , men vem räknar precis” (Säkert!)


– Jag har ljugit! Inte medvetet men jag kollade fel på tabellen. Jag rodde 1070 m på O´Neills test och sa att det var utmärkt för en 30-39 åring. Fel, fel, fel! Det var bara bra för en 50-59 åring. Tillbaka på mattan igen. Jag måste upp i 1172 m för att bli kaxig igen. Zandra Buud siktar på 1000 m och lär ha kompisar som är ännu bättre. Och Danne Blom lär ha rott 2000 m på 7 min ?! Det är ju jättebra.

– Värvet levererar igen. Efter några trista avsnitt klippte Kristoffer Triumf till med Eva Dahlgren och Peter Settman. Båda var mycket intressanta. Peter Settman är god för nästan 100 miljoner!  Det är jättemycket pengar. Han skulle till exempel kunna köpa 1200 st Ford Focus flexifuel av årsmodell 2010 ( en sån som jag har) Om det är det han vill förstås.

– Min dotter Malin blev ej av med förkylningen, och kom ej till start på Lidingöloppet. Hon har nu dragit igång träningen för sin första mara. (Vinternaraton 9 nov i Stockholm) I onsdags sprang hon 31 km och igår 25 km varav 3 x 5 km tröskel i 3.50-3.55 fart. Med 1.23 på halvmaran och 36.40 på milen bör hon kunna fixa 2.55-2.58 på maraton.

– Jag hade 10 adepter på Lidingöloppet (en skadad, en förkyld) Sex av dom slog personligt rekord och två missade. Dom öppnade dock väldigt tufft de första 15 km vilket starffade sig på slutet. Några blev stressade av att första km är trång och svår att springa. När klockan visar 6.50 istället för 4.50 så stressade dom upp sig och rusade på för mycket. Lidingöloppet är svårt som tusan. Se bara på Södergård. Han tog sitt dnf hårt. Men han kommer igen och kan vara nöjd med sin säsong. Och alla bloggläsare älskar honom. Även jag, Lars!

– Svensk politik : Ingen kommentar , detta är inte ett sånt forum

– Idol: Ingenting, blankt, fel forum

– Paradise Hotel: Usch och suck. Jag kollar rubrikerna i kvällstidningarna ibland faktiskt. I veckan kläckte en av killarna ur sig angående en av tjejerna: – ” Jag skulle kunna spotta henne i ansiktet. Jag vill bara knulla henne!” Hallå??? Vad är vi på väg?

– Naprapat- Hasse är i farten igen. Håret växer och nyss gjorde han succe i Pride-tåget. Nästan alla älskar honom. 

– Peppe trummis har vaknat igen. Springer varje dag och tror han blivit hip-hoppare. Kolla klädseln.

– Hasse och Blossoms son Elliot (lovande fotbollspelare och Real Madrid fan) hade en rolig tröja på sig. 

– När jag skriver träningsprogram till mina löpare så använder jag ibland sträcka och ibland tid på intervallerna. Jag skall förklara skillnaden.

1.Intervall på sträcka ex 5 x 1000 m  på 4.00 min/km. Då vill jag dom skall springa på ganska platt bana. Syftet är att få en indikation om formen, hitta rätt löpteknik och få flyt i löpningen och bli van med ett förutbestämt tempo.

2.Intervall på tid ex 5 x 4 min. Då kan dom gärna springa i terräng eller lite kuperad bana. Då handlar det om att bygga upp syreupptagningen och bli stark. Vet jag deras maxpuls kan jag styra på puls annarsskriver jag kanske 80 % kraftinsats till exempel.

– Har ni följt den hysteriska debatten i media om att trillingnöten och körsbärslikören försvinner ur Alladin-asken? Kan nån sakna körsbärslikören? Men tydligen är trillingnöten jättepopulär, Själv så gillar jag den gula Alladin-asken och framförallt gräddnougaten. Resten kvittar.

– I Östersund har Mikael Mattson och company forskat om bästa/effektivaste löptekniken. Seriöst och bra projekt som förstärker den filosofi som jag själv delar. Kroppshållningen, steget under kroppen,aktiva fötter, framfot-mittfot, höftens läge mm. Och som Szalkai sa i TV intervjun i vetenskapens värld: ” Förr fick man frågan hur man skall träna ? Nu frågar folk hur man skall springa?”

– Jag har ett gäng föreläsningar de närmsta veckorna om träning i allmänhet och hur manskall komma igång, fallgropar, träningsmodeller mm. Två gjorde jag i veckan på Indexator i Vindeln. Dom är störst i Sverige på mekanik till skogsmaskiner. Företagets policy är: Trivsel och personlig utveckling.   Kennet Bergqvist är ansvarig för projektet och brinner som tusan för träning.

– Håkan Hellströms plattor finns på vinyl nu. Naturligtvis har jag fixat dom. Ni får även en lista på 10 oumbärliga plattor. Jag återkommer med 10 powerpop-plattor. Måste dock få hjälp med sortering av Stefan Nilsson först.

1. David Bowie – Ziggy Stardust

2. Byrds – Mr tambourine man

3. The Smiths – The queen is dead

4. Jakob Hellman – Och det stora havet

5. U2 – Joshua tree

6. PF Sloan – Raised on records

7. Håkan Hellström – allt

8. Marvin Gaye – Whats goin on

9. Kent – allt

10. Dr Feelgood – Dr Feelgood

– Svenska Damfotbolls landslaget verkar ha bra ekonomi. Dom hyr in Mia Törnblom (inspirtör motsv) vid varje läger för att sprida glädje/höja dom mentalt eller nåt. Älska dig själv, du duger som du är. Jag tycker att spelarna i landslaget är trygga och i harmoni. Dom gillar att träna hårt och har lyckats ganska bra hittills. Jag tror mer på Jocke Blomqvists koncept. han är utbildad psykolog och har tränat damlag på elitnivå. Men men jag kommer från Norrland och fattar inget.

– Bäst just nu enligt broder Anders: New Orleans och oskyra trailskor

– Bäst just nu enligt LG: Att Homeland säsong 4 kommer på måndag och att Liverpool kommer börja vinna igen.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 105:e RW Blogginlägg


– ”För du måste vara sjuk, sjuk, sjuk. Du måste va blind, blind, blind” (Håkan Hellström)


Jag känner mig som ett utskitet äpple! Så skrev fotbollsprofilen Lisa Ek häromdan på FB. Så har jag kännt mig sen i tisdags.Huvudvärken har funnits varje dag och alla träningspass har fått avbrytas. Har gjort MR, datortomografi, kärlröntgen, 1000 undersökningar på neurologen, fixat nacken hos Micke J och i tisdags fick jag besöka Norrlandskliniken och nya teorier runt allt detta. Kanske kanske….

– Alex & Sigge har en underbar podkast varje vecka. Men igår var Alex ute och seglade.. Han tyckte inte att Henrik Schyffert levererade jättebra i föreställningen ”The 90 s- Ett försvarstal” ? Hur menar han då? Det är en av de bästa föreställningarna jag sett. Dom bytte snabbt ämne och hade kollat upp vad de vanligaste ”den sista måltiden” var för de dödsdömda fångarna i USA.s fängelser. Sigge hade en teori om att fångarna ville minnas ungdomen/barndomens måltider. För hamburgare och kycklingklubbor var de vanligaste valen. Inte lyxmat som man kanske kunde tro.

– När jag surfade runt och kollade olika löparbloggar för ett tag sen så reagerade jag på att många av bloggarna håller små kurser/workshops i löpteknik. Mot betalning lär dom motionärer att springa rätt. Vilket är jättebra och ligger rätt i tiden. Men faan vilka konstiga råd och instruktionspunkter en del hade! Är folk hur lättlurade som helst? Det finns ju olika teorier om hur man skall springa där vissa har mera sprintbetonad inlärning, vissa kör POSE metoden och de flesta lär ut mer tradionell löpteknik för distanser mellan kanske 5 km upp till maraton. Jag vill delge min filosofi (baserad på 14900 mil, 750 tävlingar och massor av coachuppdrag, kurser, böcker mm)

1. Löpteknik är individuell. Det finns inte en perfekt lösning. MEN några grundregler:

2. Hyfsad rak kropphållning 

3. Höftens läge är viktigt. Sitt inte i steget utan få fram höften. Annars belastar du låren och ländrygg mm

4. Använd armarnas pendelrörelse. Bär inte på armarna. Pendla inte tvärs över bröstkorgen utan pendla i löpriktningen

5. Testa olika sätt att sätta i fötterna. Men sätt inte i foten framför kroppen, utan träffa marken ganska rakt under kroppen så det inte blir en bromsrörelse/ett stäm. Ofta får du korta steget lite grann. Ju starkare du blir ju mer kan du löpa på fotbladet.

6. Avveckla steget aktivt när du vill springa lite fortare. Alltså tryck ifrån lite grann med fotbladet/vaden just när den bakre foten lämnar marken. När du springer lugna pass kan du slappna av och inte vara lika aktiv i fötterna.

– Min son Mattias är både klok, snygg och vältränad. Han har ett bra tankesätt som han märkt bland annat i sitt jobb som PT på SATS. Många människor lever bara för helgerna och har veckorna som en transportsträcka. Han tycker att man bör försöka leva och ha lite roligt på veckorna också och inte satsa allt till helgerna. Det behöver inte vara nåt märkvärdigt utan bara nåt att krydda tisdagskvällen med till exempel.

– Mitt Liverpool har börjat trevande (7 poäng på 6 matcher) Idag klippte Gerrard in en frispark  , men i 92:a min kvitterade Everton på ett skott från 30 m. Manchester United som köpt spelare för 104 miljarder nästan är ännu sämre. En sportkrönikör beskrev dom som ”En muskelbyggare som inte kört nån benträning.” Dom är framtunga (bra offensivt-taskiga defensivt)

– Våga träna på bana (som jag och Lars Södergård gillar) du lär dig att springa energisnålt med ett bra steg och det är lättare att hålla fart.Bra underlag med spänst och grepp. Kör med en kompis och filma varann med mobilen. Jättebra tips! (Coach eye är en utmärkt app om ni vill fördjupa er)

– Många av mina adepter springer Lidingöloppet idag. Peter Svensson 2.17 (öppnade tufft) Hifi delity ägaren Pär Dahne 2.27 , Per Kjellander Egmont 2.44 (öppnade tufft). Södergård låg 14.e vid 20 km men sen förvann han. Min dotter blev förkyld några dar efter DN halvmaran och hann ej återhämta sig. Nya mål för alla.

– Dottern är känd nu

– Jag funderar på framtiden. Sen 1985 har jag vartit fystränare för olika lag (IFK Holmsund 4 år, Björklöven 5 år, Umeå FC 14 år, Umeå IK 14+ 1 år , Tyresö 2 år + några av Umeås innebandylag) Nu funderar jag på att kliva av och behålla mitt idrottslärar/fotbollsprofil jobb 80%, Springtimes sportråd och coach/skribent i Runners World. Jag har också utökat mina adepter samt kört flera föreläsningar detta år. Vi får se. Men tänk om Liverpool ringer… Brendan! Jag har 070-5427313 ring när som helst. 

– Mats Olsson har släppt en deckare. Hårdkokt

– Sons of anarchy har dragit igång igen och imorgom kommer Homeland säsong 3 på Netflix. Hurra!

– Anna-Lena Petterson på Womans Health är rolig och tränar som tusan. Hon heter mypetterson på Instagram. Fräck, snygg, vältränad och skriver fyndigt.

– Brorsan Anders fixade Barkley Fall Classic förra helgen. Nu är han på roadtrip i USA med sambon Karolina. Äter skit och köpert öntiga trailskor.

– Om vi snackar tröskelträning så är tränargurun Jeff Daniels bäst.Han har en generell grudregel som utgår från ex din tid på 10 km. Sen anpassar du farten beroende om du springer bana, väg eller terräng. Säg att du gör milen på 40 min (4.00 min/km) då kör du tröskelintervaller på 3.50 på bana, 4.00 på väg och 4.10 i terräng ca. Jag brukar inte ha sån stor skillnad med mina adepter. Och ör inte tröskel i tuff terräng. Men Jeff har större meriter än mig. Så jag drar ner byxorna och bockar.

– Peppe har slutat skicka bilder. Han är fortfarande mager och har kosntigt skägg och konstiga mössor. Men springer varje dag

– Bäst just nu enligt Broder Anders: Mempis- Nashville 6-0

– Bäst just nu enligt LG: Sirwans kebab och att mina elever gick till final i DMLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 104:e RW Blogginlägg


-” See you later alligator, after ´while crocodile”! (Bill Haley/Dr Feelgood)


– Några av mina bloggkompisar har fått kritik i veckan. Först var det Petra Månström (Maratonbloggen) som fick kritik för att hon ”inte tar löpningen på allvar och fjantar runt och biter i medaljen när hon sprungit på dåliga tider” Ungefär så var kontentan av mailen som hon fick. Jag tycker Petra hittat en bra nivå både på sin löpning och blogg. Hon skriver bra och älskar träningen. Gillar man inte det hon skriver så behöver man inte läsa. Lars Södergård och Fredrik Uhrbohm fick kritik för att dom ”spydde” på motionärer, drack öl, inte gillade Gps klockor och ultra. Lars känner jag hyfsat väl och han är ödmjuk och laidback. Han är ärlig med sina åsikter och skriver bra. Uhrbohm känner jag inte men han är skön och lite extremare i sin träning och frispråkighet. Även Claes Åkesson får kritik här och var om sina tuffa pass i bomulls Tshirt. Men Claes står för att han gillar tuffa pass och kör lite old school. Dessutom gör han det med glimten i ögat. (läs hans reportage om Biten i nya RW). Jag surfade runt på massa löparbloggar i vintras av nyfikenhet och konstaterade att det finns några bra och många mindre bra. Men jag tror dom fyller en funktion och gillar man dom inte så behöver man inte läsa.

– Han som kritiserade Södergård/Uhrbom har en mycket trevlig blogg med snygg layout och bra länkar. (Staffan Dahlgren ”med 4.30 fart genom tillvaron”.) Han har utvecklats som löpare och redovisar sin träning och tävling snyggt och elegant. Bra länkar, fina bilder och han skriver bra.

– Jag kallar inte min egen blogg här på RW för löparblogg. Eftersom jag skriver artiklar och svarar på ”fråga coachen” varje nr i papperstidningen så väljer jag att skriva om musik, fotboll, träning och lite trams här på bloggen. Men jag gillar banlöpning, Gps klockor och öl efter passen. Tycker man att jag är trist och töntig så behöver man inte läsa. Gillar man det så kan man skriva ”Heja LG”!

– Nästa nr av RW skriver jag om säsongplanering och ytterligare nästkommande nr gör jag en artikel om prehab styrka för löpare och ger exempel på 8 bra övningar. En övning heter Poliquin step up (se bild eller you-tube) vilket är mycket bra för att stärka muskulaturen runt knät. Tänk på att löpare skall jobba mycket med enbensövningar eftersom löpning sker med ett ben i marken och ett ben i luften. Samt att man kan upptäcka och justera styrkeskillnader mellan höger och vänster ben.

– Min dotter Malin lyckades inte persa på SM halvmaran. Hon öppnade första 10 km på 38.37 men tappade spänsten i steget vid 15 km. Hon kämpade sig i mål på 1.24.20 ca. Dagen efter fick hon problem med en fot och har vilat/kört rehab en vecka nu. Nästa helg skall hon testa Lidingöloppets 30 km. Jag har förövrigt nio adepter som springer 30 km nästa helg. Bland annat Asics-utmaningens Peter Svensson som inte lyssnar på sin coach alla gånger. Han vill gärna tävla på långpassen och pressa sig i tävlingsfart istället för tröskelfart på vissa pass. Nu har jag pratat klartext och av hans senaste blogginlägg är han en klok man igen.

– Om Valet tycker jag: Sådär

– Om Idol tycker jag: Ingenting

– Om Paradise Hotel tycker jag: Fy fan i våld!

– Har ni inte sett Schyfferts ”The 90´s – Ett försvartal” så bör ni kolla upp genast. Jag testade vinet Foot of Africa. Det drack Scyfferts mamma vid varje fredagsmys.

– Två magiska låtar: 1. Vanessa Falks ”hurt” (Christian Falks dotter) 2. Kent ”mannen i den vita hatten”

– Träningsmässigt så har det varit två backpass 10 x 75 sek (då funkar knät) samt crosstrainer, stavgång i backe och lite roddmaskin. Min son mattias tipssade om en bra test man kan köra på roddmaskin. Det är O´Neills test där man ror så långt man kan på 4 min. Det finns tabeller hur långt man skall hinna i olika åldrar och gradering från dåligt till utmärkt typ. Jag klarade 1070 m vilket var utmärkt för en 30-39 åring. Perfekt för mitt ego. Jag har ju slutat med att kolla om jag ser bra ut naken.

– Om min rektor är snäll så tar jag tjänstledigt för Portugal med 200 Stadium chefer i oktober. New York maraton och Miami i nov. Samt Thailand med Springtime jul-nyår. Dubbla pass och solbrännan är två komponenter som måste hållas i.

– Klingberg tog tid till och från stranden på sin och Maries semester nyligen. Han pressade sig från 40 min till 32.14 på några dagar. Underbart! Min far (83 år) tar tid på allt, och då menar jag allt. Han har bland annat ett rekord från att han kliver in i sitt hus, tills första pannkakan ligger på tallriken. (blandar smet, gräddar pannkakan och lägger den på tallriken) Hans rekord är 3.46 min!

– Bäst just nu enligt broder Anders:Barkley Fall Classic i USA. ”The hills feels lika a gentle massage” De flesta bryter loppet. Brorsan siktar på 11 timmar.

– Bäst just nu enligt LG: O´Neills roddtest och att jag fick utmärkt som 30-39 åring


Antal kommentarer: 1

LG Skoog

Bra tips Peter. Kul tips och jobbigt som fawn. Jag testade och låssas-kastade lite.
Tack Johan!
Ja Alex, löptiderna och musiken var bättre förrLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 103:e RW Blogginlägg


– Det går en vind över vindens ängar, det fladdrar till i en tyllgardin. Och jag skall skriva en sommarvisa med sol och blomdoft i melodin. (Håkan Hellström och Mats Paulsson)

– Jag vill kunna skriva som Jan Gradvall!

– Sitter på flygplatsen i Göteborg efter ha hållit en föreläsning om fysträning från Guldåren med Umeå IK (7 SM Guld, 5 Cupguld och 2 Champions League guld) samt Tyresö FF ( 1 SM Guld, CL final). Alla allsvenska tränare och elitettantränare samt förbundsfolk med Pia Sundhage, Karolina Westberg och Victoria Sandell i spetsen. Det gick jättebra och jag känner glädje och viss lättnad.

– Läs Jan Gradvalls ”nyponbuskar, nyponbuskar, hela vägen nyponbuskar. Krönikor om musik mm. Fantastiskt läsning.

– Minns ni Jordan Dunn 22 år som sprang in på planen mellan West Ham-Tottenham för några veckor sen? Han sprang och sköt bollen som var upplagd för frispark över målet. Han greps och dömdes till 300 pund i böter. Domaren i tingsrätten var rätt cool. Han sa när han läste upp domen: -” Du springer in på planen bland 22 Premier League spelare och 35000 på läktarna. Och sen skjuter du över. Gå hem och träna mer”!

– Coola rockfoton på Jonny Cash, Jimmy Page och Ramones. Det var bättre förr.

– Veckans träning: Två bra löppass ( 3 x 10 min tröskel) och (backe 20 x 1 min) + 1 cykelintervall och 80 min crosstrainer. Massor av bålträning för utseendets skull. Sådär va? Men huvudvärken har dödat mig några dagar.

– Sofie Laanto på Womans Health vill ha tillgång till minahemsidor ”www.tryggimigsjälv.com” och ”www.ödmjuk.nu”. Varsågod Laanto det är du värd.

– Malin vann sitt 6:e lopp på 20 dar när hon vann Ume-milen på 37.30. Nu står hon snart på startlinjen för SM halvmaraton i Stockholm. Hennes sambo Acche-mannen är målvakt i Mariehems SM dv 2 fotboll. Dom ligger risigt till med 3 matcher kvar.

– Bra reportage i förra numret av RW. Bland annat 1.37 Magnus Bergman. Han har alltså gjort 5 lopp på Lidingöloppets 30 km på under 1.40! Han skall testa i år igen och jag tror han kan göra under 1.50. Jag har sprungit Lidingöloppets 30 km 18 ggr. De gånger jag förberett mig bra med backträning och långpass i terräng, har det gått bra. De gånger jag kommit direkt från en banlöpningssäsong utan terrängträning har det gått tyngre. När jag gjorde 1.43 så hade jag helgen innan sprungit 10000 m på ALJ open på 29.57. Och var så lycklig att jag tänkte avsluta säsongen och bara softa resten av året. Men jag körde några distanspass i terräng under veckan och åkte ner till Lidingö på skoj (tänkte jag). Öppnade första relativt lätta första milen på 35 min, sprang nästa mil på 34 min och tryckte sista milen på 34 min också =1.43 tim . Så kan det bli ibland.

– Ice-Bucket challenge har väl ej undgått någon. Lennart Martikainen hade en rolig variant på den. Lennart har varit body-builder.

– Min son Mattias var verkligen stilig på bröllopet. Hans fru Linn var vacker som en dag (gammalt hederligt uttryck). Hennes pappa Pelle var stolt som en tupp. Han viskade i hennes öra innan vigseln ”- Det är alltid värst första gången”! Och vi hade verkligen en härlig dag och kväll. Hemkomna från sin bröllopsresa i USA håller dom på att förbereda sin flytt till Hammarby Sjöstad. Livet är underbart ibland.

– Veckans vinyler. två Håkan Hellström. Två Dr Feelgood, en Paul Mc Cartney och John Kays soloplatta (ex Steppenwolf). 

– Tuff träning som ni kan testa en bra dag: 10 x 2 min med 1 min vila. De första 5 loppen går i milfart med joggvila. De sista 5 loppen går 10 sek fortare än millopp med 1 min gåvila.

– Bäst just nu enligt broder Anders: Nanne Bergstrand och Hammarby

– Bäst just nu enligt LG: Riskakor med ostsmak och LivetLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 102:a RW Blogginlägg


– ” Black man rhythm with a white boy beat. They got him on milc and alkohol” (Dr Feelgood)


– Härlig vecka igen med ganska bra träning och roliga aktiviteter. Bra respons på min omstart av bloggen. Dock har inte Zandra Buud kommenterat nåt ännu. Har hon övergivit mig eller firar hon fortfarande Jonas Ultravasa-seger?

– Finns det regler för bloggar? Hur ofta skall man skriva? Hur långa inlägg skall det vara ? Det finns ju bloggare som skriver varje dag eller flera gånger per dag. Jag har fullt sjå att få ihop ett inlägg per vecka. Betyder det att jag lever ett händelsefattigt liv utan roliga vänner eller upplevelser, eller skall jag börja skriva om vad jag åt till frukost och ge recept på nån löparmusli?

– Lars Södergård (RW:s bäste bloggare) gick från långvårdsmässig till 29.44 på Finnkampen! Jag spådde sub 30 dagarna innan och fick rätt. Bra LG.

– Värvet har blivit tråkigt. Kanske för att de flesta bra gästerna varit där redan. Kristoffer Triumf är lysande som intervjuare men gästerna…

– Ingen har ringt från kungahuset efter min sågning förra veckan. Tarras Wahlberg är på älgjakt och Madde & Chris har är på kärlekssemester nr 7.

– Malmö FF i Champions League! Grattis spelare och ledare. Bra för svensk fotboll. Nu kan MFF köpa spelare och betala bra för dom. Det kan gynna andra mindre klubbar också. Men många menar att dom dödar Svensk Fotboll?

– Veckans träning: 10 x 1 min backträning, 90 min crosstrainer, 6 x 4 min cykel och 2 x10 min tröskel på band + lite uthållig styrka. Ett pass innehöll 900 repetitioner (100 KB sving -100 squats-100 leg extension-100 situps-100 biceps curl-100 bålvridning-100 PQ-stepup-100 Mo farah-100 mountainclimbers)

– Erik Hamren tycker att svenska ungdomar förbättrat sin teknik men tappat på den fysiska delen. Han hänvisar till att skolan minskat på idrotten och stillasittande aktiviteter. Bra att en förbundskapten belyser detta. Nästa helg skall jag föreläsa för alla tränare i Damallsvenska och elitettan samt förbundskaptenerna hur jag lade upp fysträningen på Umeå IK:s storhetstid samt mina två i i Tyresö.

– Jag har härliga elever på Bräntbergsskolan. Vi har en skön sammanhållning och roligt tillsammans. I veckan var jag två dar i Tavelsjö på Teambuildning med en åk 9 fotbollsklass. Fiske, paddla kanot, samarbetsövningar, Mästarnas Mästare mm. Kanot-kunskaperna var blandade eftersom 3-4 kanoter välte och gav eleverna lite extra bad och simträning. Men bara glada miner och vi hade det mysigt vid lägerelden på kvällen. Man tjänar på att lägga extra krut på sammanhållningen. Högstadiet kan vara tufft för många och då är det viktigt med en bra miljö i sin klass.

– Alberto Salazar (tränare för bland annat Mo Farah och Galen Rupp) har 10 grundregler för sina löpare:

1. Var konsekvent och håll dig till din träningsplan.

2. Våga vila. Efter de tuffa fartpassen kör lugn distans eller alternativ träning.

3. Öka träningen max 10% i månaden och på året.

4. Spring på mjukt underlag så ofta du kan. Terrängspår, gräs mm. för att stärka senor, ligament och muskler.

5. Du måste träna snabba pass i tävlingsfart eller snabbare då och då. Annars får kroppen en chock på ttävlingen. Vänj dig med högra fart.

6. Kör styrketräning med egen kropp

7. Rätt utprovade skor. 

8. Jobba med din löpteknik så du sparar energi och löper effektivt.

9. Pusha dig mentalt när det går tungt. Ge inte upp. Tro på dig själv

10.Använd gärna tekniska hjälpmedel som pulsmätare, GPS klockor och filma ditt steg

– Ett tragiskt faktum är att många av mina elever följer Paradise Hotel slaviskt. Jag kollade upp lite klipp från veckan och blev nästan stum. Förutom alla sexanspelningar och det grova språket så hade dom en kunskaps-frågesport i veckan. Några utdrag:

” Vad faan är ett landskap?” (Saga)

” Jag vet inte vilken världsdel Sverige ligger i ”? (Saga)

” Jag sköter sexet så sköter han påläsningen” (Saga )

” Jag kan räkna upp många länder, men vet inte vart dom ligger” (Calle)

– Några fina vinylinköp i veckan: Ryan Adams (4+), gammal Motley Crue (4+) och Reigning Sounds nya (4+). Dessutom hade Stefan Nilsson fixat en grym spelning med Dr Feelgood i onsdags (inne i skivbutiken) 1 tim 24 min med bara hits. Efteråt gick sångaren och tog oss alla i publiken i hand.

– Lisa Klinga från Tyresö (numera i Norge) är en skön tjej. Nu tränar hon på olika utmaningar. I veckan klättrade hon med rep ändå upp i taket utan hjälp av benen. Förra året sprang hon 96 st Arsenal-löpningar. Däremellan är hon en party-tjej också.

– Imorgon springer Malin Ume-milen (hoppas på 36.30) och nästa helg SM halvmaraton i Stockholm (1.22) Hon är i bra form och körde bland annat detta pass i veckan: 1x 15 min  tröskel (3.40min/km) + 1 x 10 min tröskel (3.40 min/km) + 6 x 200 m bana 34-35 sek med 1 min ståvila. 

– Bäst just nu enligt Broder Anders: Att rösta och Barkley Fall Classic loppet i USA.

– Bäst just nu enligt LG: Liverpools match mot Tottenham och min Linn Majik 1 förstärkare


Antal kommentarer: 1

Lars Södergård

Fortsätt som du gör LG. Vad du nu gör. Du gör det bra iaf.
Uttern: Jag vet, frekvensen suger hästpung. Men det blir så när man måste jobba och sen ska träna sig jättetrött på kvällarna, jag pallar helt enkelt inte allt som oftast. Jag hoppas på att kunna bli heltidslöpare eller alternativt heltidsbloggare nästa år. Då jävlar.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*