Blogg

Mitt 129:e RW Blogginlägg


För du är det finaste jag vet/När allt annat här är falskt och fel/Och jag går bara ner mig/För det är så jag säger det/Du är det finaste jag vet (Håkan Hellström)

Jag har fått lite frågor om att skriva mina inlägg oftare än 1 gång/vecka. Men jag är osäker om jag har nåt vettigt att skriva om. Jag har inte bloggen för att marknadsföra mig själv. Eftersom jag skriver artiklar i RW + fråga coachen så har många lite koll på mig ändå. Och i min ålder är det försent att bli nån ”bloggkändis”. Jag tycker ett inlägg i veckan som är lite längre och med blandad kompott är bättre. Jonas Lund lärde mig att man kan tidsbestämma när inläggen skall publiceras och skriva flera inlägg i förhand. Men jag tycker det känns fel och krångligt. Jag fortsätter med ett per vecka så länge ni läser.

– Jag måste förtydliga de enkla löptesterna i förra inlägget.

1. Yasso 800 funkar inte på medeldistansare eller tempostarka löpare med få långpass. Som vår vän Lars Södergård till exempel. Han kan nog göra 10 x 800 m med ett snitt på 2.12 men gör kanske maran på 2.20.

2. Miltid x 2 + 7 min = halvmaratid är närmare sanningen. Det blev ett räknefel i förra inlägget.

Eller Micke Nygrens tips med Norrlandsmodellen: Spring allt du kan i 21 km så ser du vad du gör. Inressant kan också vara att springa 14 km ca 30 sek långsammare än marafart och avsluta med ytterligare 14 km i din tänkta marafart = 28 km. Kan du avsluta med 14 km i din marafart med 14 ganska jobbiga kilometrar i benen så får du en indikation var du ligger. Eller träna strukturerat och noggrant under lång tid, ät bra och sov 7 tim/natt så funkar det nog också på tävling.

– Team AsicsGo Run It! hade 1700 sökande till 5 platser. Jonas och Vanessa valde ut ett antal namn med blandad bakgrund och kön. Sen fick vi i juryn rösta på de fem som vi tyckte var mest intressant. Eftersom det är 3 tävlingar från maj-okt så var vi tvungna att ha ett gäng med viss grundträning. Men det blev en rolig blandning på ålder, bakgrund, familjeförhållanden och kapacitet. Vi har första träffen i Stockholm den 7 mars.

– Två dagar försent kom Gefle IF:s allsvenska tränare, Roger Sandberg in med sin anmälan.Han älskar löpning, är prenumerant på Runners World och vill springa en mara under 3.30 tim. Jag var fystränare för honom i Umeå Fc under ett antal år. Men då verkade han inte ”älska” mina intervallpass med laget. Men killen ser bra ut, har bra pannben och kan nog få till en mara. jag skall hjälpa honom vid sidan av. Undrar om han kan hålla Gefle kvar i allsvenskan även 2015?

– Ni vet att jag är en stor beundrare av Erik Niva. Han blev nyligen utsedd till ”årest folkbildare” inom området sport i magasinet King. På frågan hur känns det att få detta pris svarade han: Hedrande. Tidigare fanns det en allmän syn på sport och sportjournalistik som en lekstuga i marginalen, vilket är en föråldrad tanke bortom dumhetens gräns. Att utse en sportjournalist som folkbildare är ju sprunget ur tanken att sport är något som folk bör bildas inom, och den tanken är helt korrekt!  Det är helt underbart och typiskt Niva.

– På frågan om hans bästa läktarminne svarade han VM finalen 2006. ”Jag blev aldrig Zidane som chippade in den där straffen. Men jag blev i alla fall killen som fick skriva om det”. 

– Folkbildarpriset inom musik gick till Andres Lokko. På frågan om hans värsta sågning svarade han: ”Jag skrev en ondskefull recension om en E-type platta som i korta drag handlade om ovärdigheten i att en 39 årig man gör smurfmusik för barn. Och att man borde lagstadga om metal Tshirts och läderbyxor i det offentliga rummet”!  Jättekul tyckte jag.

– Johan Olsson var tre veckor i Bruksvallarna innan VM. Åkte över 100 mil skidor och körde intervaller varannan dag. Vilken man! Han flög fram ovanför snön. Jag blir tårögd när jag tänker på hans åkning och strul på försäsongen. Han saknade sin fru och sina barn otroligt. Men jag måste vänta till söndag. Ser jag barnen nu är det som att slita av ett plåster på såret. Northug tokhyllade honom och sa: Han vinner 50 km klassiskt stil, sen vinner han 15 km i fristil!  Han är en legend. Jag älskar Northug också.

– Ni läser väl Hjärnfysik-bloggen? Johan skrev om pulsslagstilldelning. När jag jobbade som yrkesofficer på I20/Fo61 i Umeå så tränade de flesta kollegerna flitigt. Sen hade vi ett gäng som valde kortspel och mazariner. Bland dem var det en kollega som hade nån religiös teori om att man blir tilldelad ett visst antal pulsslag när man föds. Och när dom är slut så dör man?! Han menade att vi slösade bort våra pulsslag på att springa oss trötta? Jag gjorde då en uträkning åt honom som såg ut så här:

Jag hade 40 i vilopuls x 60 min x 24 timx 365 dar x 70 år = 1.5 miljard pulsslag

Han hade 70 i vilopuls x 60 x 24 tim x 365 dar x 60 år = 2.5 miljard pulsslag

Jag hade 1 miljard slag tillgodo på min kollega

För att fått 40 i vilopuls hade jag tränat 100 pass per år i 70 år = 7000 pass

Varje pass var 60 min med 160 i puls = 7000 x 60 x 160-40 vilopuls = 50 milj pulsslag

Jag hade fortfarande 950 miljoner pulsslag tillgodo , vilket räcker till att leva ytterligare 46 år eller 98000 träningspass á 60 min

– Bra träningsvecka igen. tre löppass + 2 löp i vatten + rodd + styrka + cykel. Knät lite irriterat men jag biter ihop. Dotter Malin körde Yasso 800 igår 10 x 800 m med 2.50 i snitt. Hon kan nog göra 2.55-2,56 på en mara. Så det var bra.

– Fortsätter jag så här kanske jag blir intervjuad av Sara Carbonero en dag.

– Min livskvalite torsdag: Skriva träningsprogram, spela vinyler, läsa Sonic, RW och King. Samt dricka kaffe och Toscabulle. Naturligtvis träning och föna håret innan. Jag hann även smörja in kroppen med Biotherm. Kollade även i spegeln hur jag såg ut naken. Helt ok faktiskt.

– Bäst just nu enligt Broder Anders: Kraftwerk och Nanne Bergstrand

– Bäst just nu enligt LG: Olsson, Kalla, IFK Umeå löparna och Portugal med Springtime vecka 12-13Nr 5 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Fem farthöjande pass du måste testa
  • Det händer vid överträning
  • Ätstörning? Symtom du ska ta på allvar
  • Artros i knät?
  • Nya sköna löparskor
  • 6 enkla sätt att testa formen
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 128:e RW Blogginlägg


– Även solen har fläckar la la la. Även kingen gör fel la la la (LG Skoog)

Rättelse: Räknefel på formeln för halvmara. Miltid x 2 + 5 min funkar ej. Halvmaran är ju 21 km. Kanske miltid x 2 + 7 min= halvmaratid passar bättre?

– Yasso800 testen för maraton fungerar ej för tempostarka löpare med mindre uthållighet. Den funkar för ganska många men absolut inte alla. När jag sprang bra och var ung och pigg funkade den inte. Men när jag varavade ner och blev lite långsammare funakde den bättre. (Södergård gick i taket och skulle göra 2.16 med Yasso formlen)

– Eller som Micke N skrev. Spring allt du kan på en halvmara eller mara. Då ser du vad du klarar av.

– Jag återkommer på lördag med lite utförligare.

– Vinteridijoten blev en trevlig tävling 19.8 km (3 varvsbana på isigt och kuperat underlag) minus 2 grader och sol. 65 tappra löpare. Herrseger till Olof Häggström i kortbyxor? 1.18 ca och damseger och totaltvåa till dotter malin på 1.22. Bra jobbat och trevlig fest efteråt.

Malin på väg uppför en slakmota på 1400m och John & Thomas (grundare av Team Idijot)

– Nu lyssnar jag på en samling med 4 cd (Mod revival) De som missade punken hittade som genre Mod (modernist) Blanda punkens energi med 60 tals sound. Kungarna var The Jam.

– Jag skall aldrig skriva sånt kort inlägg igen. Jag fick en ny försteläsare igår. Urban Lundström från Ersmark har läst alla mina 127 st inlägg i RW + alla mina inlägg i folkbladet för 6-7 år sen. Bra Urban!

– Snart Team sprint och Liverpool- Southampton!  Undrar om Brendan startar med Sturridge och Balotelli?

– Bäst just nu enligt Broder Anders: Mys med karolina och titta på mobilbilderna på riktiga kungen

– Bäst just nu enligt LG: Löpning 4 dar denna vecka och knät lever. + Semlor och kaffe från min wilfa-bryggareLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 127:e RW Blogginlägg


– Hej du, det var ju ett tag sen/ 600 dagar men vem räknar precis (Säkert! Annika Norlin)

– Det har varit en bra träningsvecka. Jag fick mina nya specialinlägg från Gå&Löpkliniken och dom funkar bra. Tre pass löpning på band (lugn distans+30 st 45-15) två pass vattenlöpning samt styrka och roddmaskin (O´Neill testet 1094 m). Jag skall fortsätta att bygga upp benstyrkan och smyga in mer löpning om knät funkar. Nu ser jag faktiskt ut som en löpare när jag springer. Inte som en lallare (vilket jag gjort ett tag)

– Signaturen Tompa skrev om några rockgruppers ”Rider” (lista på vad som skall finnas i logen) Gruppen Queen var värst: 100 öl, 12 flaskor vin och 6 flaskor sprit varje kväll/varje spelning. Jag undrar vad Freddie Mercury gjorde på milen?

– Blossoms podcast ”House of Blossom” hade Martin Lidberg och näringsfysiologen Anki Sundin som gäster i veckan. Återigen ett bra samtal och kost och träning. Anki berättade när hon tävlade i fitness mm. Då hade dom en diet sista dagarna som kallades ”chokladbolls-dieten”. Smör, kakao och havregryn. –” Då blev man stark som ett troll och slät som en säl”!

– Jag har fått lite kommentarer om mina ”hemsidor” www.tryggimigsjälv.com och www.ödmjuk.nu. Det är bara på skoj, ironi och på skämt. Meddelas endast på detta sätt.

– Några reagerade på att jag tyckte tvåbarnsmamman som inte hann med sina barn och familj för att hon spådde så många i kort, borde prioritera om. -Hon får göra som hon vill. Och man får veta mycket av vad korten säger”!  Ok jag hör vad ni säger. Men jag tror inte på det. Meddelas endast på detta sätt.

– Värvet hade Molly Sandén som gäst. Hon skötte sig bra och var ärlig i sina svar. Dessutom sa hon att:-”Jag ångrar inget av vad jag gjort. Bara det jag inte vågat göra”  Det tyckte jag var bra sagt.

– Jonas Lund och Vanessas överraskning var alltså en ny omgång av Asics-utmaningen. Där 5 löpare får coaching av mig, utrustning av Asics och Garmin samt tester, resor och startavgifter till tre stora lopp. Visst har du sökt? Peter Svensson och Malin Bolte som deltog i fjol bloggar fortfarande här på RW.

– Marit Björgen och Petter Northug!!!

– Dakota Blackhorse von Jess. Ja så hette en av USA:s manliga sprintåkare som tyvärr åkte ut i kvarten. Vilket namn! Hoppas Mats Olsson gör ett reportage om honom.Testa att säga namnet högt:  Dakota Blackhorse.

– Men Stina Nilsson 21 år kan bli nästa stora stjärna. Northug antydde på presskonferensen att hon hade bra koll på Kanadas sprintåkare Alex Harvey. Är dom ett par? Jag älskar skvaller.

– Min pappa kunde inte slå sitt pannkaksrekord förra helgen. Däremot satt en tjej 48 timmar på en isstolpe och fick dela 20000:- med två andra. Den ena killen hade lärt sig sova på istolpen. Min 83 åriga far och dotter Malin i iskyrkan i Vilhelmina.

– Hur kan man testa sin löpform eller kapacitet? Man kan göra olika labtester för Vo2max, tröskelnivåer mm. Jag tror att Lars Södergårds bror (Olof Södergård) håller på med sånt. Samt Asicsbutiken vid Norrmalmstorg gör fina tester. Här är några fler riktvärden:

1. Yasso 800 är ett test för att se trolig sluttid på maraton. Spring 10 st 800 m lopp med 400 m joggvila. Snittet på de 10 loppen indikerar din kapacitet. Ex om du springer 800 m på 3.30 min så kan du fixa maran på 3.30 tim. Stämmer ganska bra.

2. Din halvmaratid x 2 + 10 min = din förmodade sluttid på maran. Ex om du springer halvmaran på 1.30 tim så blir det 1.30 x 2 + 10 min= 3.10 tim på maran

3. Din miltid x 2 + 5 min = din förmodade sluttid på halvmaran. Ex om du springer milen på 50 min så blir det 50 min x 2 + 5 min =1.45 tim på halvmaran

4. Testlopp på 3 eller 5 km och McMillan kalkylatorn (finns på nätet)

5. Rubin & Lisa på Urban Tribes använder Cooper test samt Kosmin-testet (800 m-1500m) med sina klienter bland annat.

6. LG stegen 1000-800-600-400-200-200-400-600-800=5000 m. Löp denna stege med 45 sek vila mellan loppen. Lägg ihop tiden på de olika löpsträckorna. Den tid du får då är en trolig tid vad du klarar på ett 5 km lopp.

– Broder Anders skall försöka springa varrje dag under 2015, men har fått problem med plantar fascit. Det löser han med silvertejp. Bra pannben broder.

– Vi hade fotbollsturnering med mina elever i Nolias fotbollshall i veckan. 66 elever som spelade fina matcher och visade glädje, talang och vilja. Det finns hopp. Här står jag och övervakar matcherna med min nya vuxna frisyr.(tack för bilden Tania)

– Imorgon har klubben Team Idijot ett arrangemang som heter ”Vinter-idijoten”. Löpning 3 varv på en 6.6 km bana =19.8 km. Du kan springa somstafett eller hela sträckan själv. Tuff bana och slipprigt underlag. På kvällen är det middag och fest på John Edens restaurang Its only rock´n roll. Jag skall vara DJ ett tag (fram till 21-22 kanske) Ramones, Håkan Hellström, Jonny Cash plus en del power pop. Sen får resten av IFK Umeå gänget fortsätta med Celine Dion, One Direction och Carola. Många av dom har usel musiksmak.

– På tal om usel. Samir&Victors bidrag i melodifestivalen var det sämsta i Svensk musikhistoria! Paradise Hotel-Samir var helnöjd själv med både sin röst och låten?? Och alla Sveriges små fjortisar ringde upp hela sin månadspeng så att dom gick vidare till andra chansen?! Jag mådde fysiskt dålig och slog av TV:n. Vi spelade Yatsy istället resten av kvällen.

– Bäst just nu enligt Broder Anders: Silvertejp och Nanne Bergstrand

– Bäst just nu enligt LG: Nya inläggen, Black Keys och min nya vuxna frisyr


Antal kommentarer: 1

LG Skoog

Bra Robert. Jag skall följa dig.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 126:e RW Blogginlägg


– Kan du inte byta ut ditt namn så byt planet/ Du kan bli en stjärna som dom aldrig kan ta ner/ Tänk att hänga högst däruppe, titta ner på folk å le/ Alla vill till himlen å åka limousine förstås, alla vill till himlen (Thåström)


– Bloggar fredag istället för lördag. Vi skall till min 83 åriga pappa i Vilhelmina. Där finns inget internet eller knappt nån el. Jag skall kolla om han slår sitt rekord i pannkaksgräddning och breda 3 husmans med ost. Han tror själv att med en bättre spis så kan ha putsa sina 3.26 min. Reglerna är: Från att han öppnar ytterdörren och går in i huset. Tills första pannkakan ligger gräddad på tallriken. Momenten blanda smet och hitta ingredienserna är svåra att putsa. Men att få spisplattan varm och grädda pannkakan går kanske att putsa. Vore kul med 3.19 min !

– Lite sämre träningsvecka. Jag har varit seg och sliten men fått till några hyfsade intervallpass och veckan är inte slut än. Jag har däremot kört tung styrka för mina ben ganska länge. Benpressar på 180 kg, leg extension på 75 kg, enbens benböj i TRX, knäböj med stång, utfallsteg i TRX med mera. Detta har gjort att jag är något bättre i knät. Tillsammans med mitt inlägg har chansen att slippa operation igen ökat från 1 % till 25 %.

– Igår blev jag konfunderad vart vi är på väg. Bakom mig i kön på ICA står en mamma med två småbarn. Hon pratar i sin mobil med hög röst om en väninna som kände så stark attraktion från en man att han fick sova över första kvällen?! Sen sa hon att hon ej hann med barn och hem för att hon spådde så många människor?! ”-Jag är så glad att jag får chansen att lägga mina kort och hjälpa så många. Men jag hinner inget annat?!” Hallå? Vad ser man i dessa kort ?…

Nu är det bara en månad kvar innan jag skall vara löpansvarig två veckor i Portugal. Vecka 12 är Szalkai där med sina TSM:are vilket brukar fungera mycket bra. Szacke har bra koll på sina ledare och dom är lojala och älskar att träna. Mustafa Mohammed är på plats för att ladda för säsongen. Tyvärr är ju Jonas Buud långtidsskadad. Han och Zandra är flitiga på alla pass och har bra koll på terrängen. Ersättare blir Kristoffer Österlund IFK Umeå (duktig maratonlöpare som varit massor av veckor i Portugal) Vecka 13 är det Runners World &Midnattsloppet som är partners. Det brukar vara trevligt som tusan. Vi springer ett Midnattslopp på stranden och dom har egen trubadur med sig. Fokus är lite mer på träning för 10 km. Men det finns möjlighet att springa långt några dar också.

– Johan Svedelius (orienterare & delägare i Gå-Löp kliniken) kommer att anordna ett trevligt lopp som heter Dryga milen tillsammans med Täfteå IK. Gå in på: www.drygamilen.se

– Alex& Sigge gjorde reklam för Beyonces ”At Last” när Obama med fru firade presidents-utnämningen. Vackert! kolla här:

– När rockband och artister skall uppträda så har dom en ”Rider” (en lista vad som skall finnas i logen) Det brukar vara väldigt varierat och ganska ofta detaljerat och skumt. När Van Halen skulle ha konsert lämnade dom en Rider med många sidor. Detaljerat stod om vilken mat och dryck samt antalet av varje. Dessutom hade dom begärt en stor skål med godiset M&M. med tillägget ”absolut inga bruna”. Syftet med detta var för att se om arrangören läste deras kontrakt med kraven noggrannt. Dom hade nämligen en stor och avancerat scenbygge med mycket teknik. Och de arrangörer som hade plockat bort de bruna M&M godisarna visste man att dom läst kontraktet noga. På så sätt kunde bandmedlemmarna lite på att scenen och allt det andra förmodligen skulle funka bra.De arrangörer som ej plockat bort de bruna M&M bitarna visste gruppen att dom ej läst kontraktet noga och inte var lika pålitliga. 

– Mina adepter tränar bra och med kontiunitet. Några har haft nåt skadeuppehåll eller förkylningssläng. Men det är långt kvar till säsongen drar igång. 

– Dotter Malin är klar med grundträningsperiod nr 1, och har fått köra lite mera fart. De sista sju dagarna har hon kört : Ett långpass på 26 km, fyra distanspass på 13-15 km, ett pass 10 x 1000 m progressivt 3.40-3.20 samt ett banpass 3 x 6 x 300 m (57-58 sek) 45 sek vila 2 min serievila.Löptekniken ser bra ut och hon är glad och pigg. Och åt tre semlor igår.

– Jag hoppas ni läste Lars Södergårds intervju med IFK Umeås medledistansare Robin Rohlen som gjorde 8.10 på 3000 m inomhus i helgen. Mycket bra Lars! Robin är ju fotbollspelaren som började springa men drabbades av skador i massor. Nu har han byggt upp en rejäl grund och tränar på heltid för att ge löpningen en chans. I Umeå är han mest känd för att han är så bildskön att både kvinnor och män går i spinn när han kommer in i rummet. Dessutom är han grymt spänstig och hoppar 150 cm högt i stående längd.

– Thåströms nya platta är en 6:a på en 10 gradig skala. Bra texter men  för lite variation. Jag älskar Thåström och hade hoppats på en 8:a. Men han gjort så många bra låter och plattor tidigare så det är lugnt. Jan Gradvall intervjuade honom (finns på you-tube) där Thåström verkade harmonisk och glad. Nu är han ju ihop med Amanda Ooms igen och inte Regina Lund. Det hjälper kanske…

– Jag har skrivit lite artiklar till kommande nr av Runners World. Bland annat om träning för 5 km och till aprilnumret blir det backträning som tema. Det ämney blev jag intervjuad om av Wellnes egen Johanna Björklunds i förrgår. Som ni vet så tycker jag backträning är ett utmärkt träningsmoment.

– Min skivsamling är fantastisk nu. Jag sorterar, spelar,njuter och känner djup glädje varje dag. Och ingen tycker jag är töntig heller. Veckans fynd: Winhill Losehill, Ian Gomm, Thin Lizzys första samt Thåström förstås (trots 6:an)

– Mina elever på Bräntbergsskolan har tränat bra denna vecka (efter en förkylningsepedemi) Vi har haft yo-yo test och skall ha styrketester snart. Sen blir det inomhus DM för alla årskurser. Kul att se utvecklingen på de små liven.

– Varför är det ok att säga ” jag fattar ingenting om sport” i typ På spåret och fnissa lite? Skulle man säga ”Jag fattar ingenting om geografi” till exempel skulle folk tycka man var dum i huvudet. Men just att inte kunna sport det är ok.

– Jag älskar att få kaffe på sängen. Det har vi gjort i många år Lena och jag. Varannan dag gör jag och varannan dag gör hon iordning. Kaffe, mackor, digestivekex med ost, frukt och ibland yoghurt.

– Urban Bengtsson är en gammal löpare,simmare och eldsjäl här i Umeå som jobbar stenhårt för att vi skall få en simhall med rundbana och strömmande vatten. Så man kan springa/simma med och motströms. Nu börjar det lossna och en del kommuner är intresserade. Flera tidningar har skrivit om detta också. I tidningen badmästeren är det ett stort repotage hur bassängen är tänkt att se ut och funka.

– Läste ni Johans ”Hjärnfysikbloggen” där han skrev om rödbetsjuice för löpare. Jag skall testa och se hur det känns.

– Bäst just nu enligt broder Anders: Att han fick se kungen på riktigt?? 

– Bäst just nu enligt LG: Tung benstyrka, Winhill Losehill på vinyl och krämbullar


Antal kommentarer: 2

Anders Forselius

Bra poäng med att det närmast är legitimt ”att inte fatta någonting om idrott” i På spåret. I vissa fall behöver ju lagen inte ens erkänna detta… (Avdelningen: You’ll never walk alone.. i Manchester?!?)


Johan Renström

Lycka till med rödbetsjuicen. Själv tycker jag den är rätt äcklig, men vad gör man inte för några extra procent:)Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 125:e RW Blogginlägg


– ”Jag hade en gång en båt/ med segel och ruff och köl/ men det var för länge sen, så länge sen/Svara mig du?/ var är den nu? / Jag bara undrar, var är den nu?” (Cornelius Wreeswijk)

Jonas Lund på Runners World har en rolig nyhet på gång. Snart på hemsidan! Jonas springer mellan 10-13 mil/vecka och är skadefri. Säsongen 2015 kan bli bra. Vanessa på Asics vill berätta att hon kommer åka till Grekland och göra klart sin Masters utb i Olympic Studies

– Bra träningsvecka igen: 2 pass löpning (60 min distans + 30 x 45-15) 2 pass vattenlöpning, 3 pass styrka, 2 pass cykel och 5 km roddmaskin på 20.31 min (Vad säger Danne Blom och Zandra om det?) Dessutom fixade Stefan på Gå & Löpkliniken fina ortopediska inlägg mot min knäskada. Då blir det ännu bättre. Chansen att slippa operation senare under 2015 ökade till 25%.

– Ulf Lundell gjorde en spaning på sin blogg och konstaterade att om ironi var typiskt för 90 talet så är raljera typiskt för 10 talet. (Raljera: retsamt skämta eller göra narr av) Det verkade också som Lundell skulle följa Melodifestivalen?! Dessutom gav ett tips hur man skall kolla att glasspaketen är av bra kvalite. Väg paketet i handen. Det skall vara tungt. Dom sprutar in luft i vissa fabrikat.”

– Regina Lund och Alex Schulman är i luven på varandra. Alex sågade hennes ”andliga spalt i Hänt extra”. Där Regina pratar med läsarnas döda föräldrar och som hon säger: ”Jag har jobbat som clairvoujant,clairsentinent, andlig vägledare, tarotläsare, healer/medium i 7 år och aldrig fått ett klagomål”. Det Alex reagerade mest på var Reginas svar till Sinaturen ”Lotta” som mist sitt barn under graviditeten och undrar om hon får några fler barn. Hon nämnde också i brevet att hon saknade sin far. Då svarade Regina Lund så här: Barnet i din mage var egentligen din far, på väg att återfödas.Men mitt i graviditeten ångrade han sig och vill att du skall ta hand om dig själv och inte honom. Därför valde han att dö som foster. Sen avslutar hon brevet med Lev ditt liv fullt ut i glädje. Det sistnämnda håller jag med om, men annars kanske Alex har en poäng.

– Blossom har kommit igång med sin podcast ”House of Blossom” . Mycket bra första avsnitt där hennes bror Kelly Tainton imponerade. Han är föreläsare om prestation, krativitet och hjärnforskning. Han älskar styrketräning och har givetvis sång och danskunskaper. Han tryckte på att man måste våga ta i för att utvecklas. De sista repsen på gymmet och de sista intervallerna i löpningen behövs för att ta nästa steg. Blossom fick ett bra flyt i samtalet och det känns lovande för fortsättningen. Och givetvis så är mitt ego i topp när jag själv skall vara gäst i podden snart. 

– Bra podcast vecka i övrigt. Värvet hade Per Sinding-Larsen som gäst vilket var ett mycket bra samtal om musik mm. Ekwall & Olsson är alltid hörvärda. Och Alex & Sigge levererar alltid roliga anekdoter och funderingar. Alex hade gett över 3000:- i dricks på ett hotel i London för att bli känd inför kommande besök. Jag kan fortfarande inte smälta att han tycker det är ”äckligt” att Sigge samlar på vinylskivor. Dom hade också en diskussion om pungen var knottrig eller slät. Som jag minns det så var min knottrig Sa Sigge.

– Diskussionen om man vad man bör dricka och äta? under långpass går vidare. Jag anser att man oftast bör dricka enbart vatten för att ”lära” kroppen använda fettet som bränsle. Vissa längre långpass och långpass nära tävling kan det vara bra att dricka den aktuella sportdrycken som serveras på tävlingen. Kanske även använda gel eller nötcreme för att få en bättre prestation under passet. Men jag tror att huvuddelen av passen bör vatten vara prio 1. Undantaget är väl Ultralöparna som förbereder sig för lopp på 8-10 mil. Där måste man väl lära sig att få i sig energi i fast form också.

– Jag var på en föreläsning via skolan med Elaine Eksvärd som är retorikexpert (TV 4, Svt, Reinfeldt bl.a) hon hade en mycket bra föreläsning som hette ”Snacka snyggt”. Hon lyckades förklara kroppsspråket och vilka signaler klädvalet ger. Och gav många tips med hur man använder Power Point slides eller inte. Stark och skön kvinna som gav oss lärare två givande timmar.

– Som ni vet är jag ingen anhängare av recept på musli och ”mysiga frukostar”. Jag minns när Lotta Lundgren (Historieätarna) var gäst i Värvet. Hon berättade att hon testade nya recept på sina barn. När hon gjort nån supernyttig middag så frågade hon sonen vad han tyckte? ”Mamma, det här var så dåligt att jag lika gärna hade ätit en sten!”

Liverpool går som tåget. Vinner och vinner. Hög aggresiv press. Många spelare är i form och glädjen är tillbaka. Snart LFC-Everton. Tre nya poäng.

Som ni vet så älskar jag Mo Farah. Han tränar hårt, han tränar klokt och han har fötterna på jorden. Förutam hans motto ”Go hard or Go home” så har han ett motto till: ”Dont dream of winning. Train for it”

– Personligen tycker jag att det viktigaste är i kronologisk ordning :

1. Att du rör på dig

2. Att du springer/löptränar

3. Att du har kontiunitet i träningen

4. Att du tränar allsidigt

5. Att du tränar för att bli bättre löpare

6. Att du tränar för att förbättra dina tider

När du klarat punkterna 1-4 så har du blivit en bättre löpare. Därefter kan du välja om du vill förbättra dina tider eller kanske satsa på att springa så långt som möjligt. Det spelar ingen roll. Huvudsaken är att du tränar.

– Detta var mitt 125:e inlägg (ett per vecka) med mina 6 veckors uppehåll när jag lade ned bloggen efter 100 inlägg så är det 131 veckor sen jag började blogga. Undrar var gränsen går?

– Bäst just nu enligt Broder Anders: Caitlin Rose , The Stand in. Riktigt bra country

– Bäst just nu enligt LG: Father John Misty, Waterboys nya och Blackberry smoke.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 124:e RW Blogginlägg


– Det går en vind över vindens ängar/det fladdrar till i en tyllgardin. Och jag skall skriva en sommarvisa/ med sol och blomdoft i melodin (Håkan H & Mats P)


– Ingemar Stenmark i Lets Dance!!!  Hur gick det till ? Både hans dotter och fru har övertalat honom att testa. Han kommer att vinna. Jag är helt säker. Han har duktiga Cecilia Ehrling som partner. Jag undrar om jag får dansa med Sigrid Bernson igen? Nån gång..

– Min kärlek för Anders Forselius är inte lika stark denna vecka. Visserligen skickade han ett gäng Springsteen och Simple Minds plattor igen. MEN även Curt Haagers och Fårfarmarn. Han krävde att dessa plattor skulle spelas samtidigt som jag skrev bloggen. Jag la på Curt Haagers och började skriva detta inlägg, men på skärmen blev det en massa muslirecept och bilder på kattungar som leker. Så jag stängde av och skickade tillbaka rubbet. 

– Bra träningsvecka igen. Två löppass, två pass vattenlöpning, 1 pass cykel, 2 pass styrka och O´Neill-testen på roddmaskinen med nytt pers 1090m !

– Jag har även lyssnat på Stig P:s råd och bokat tid hos Stefan på Gå&Löpkliniken för att få ett perfekt inlägg som vinklar om knät. Detta tillsammans med tung styrka har gjort/kommar att göra mitt knä 50% bättre. Träffade dessutom legenden Tom Pietälä idag. Han avrådde från dem typ av operation dom vill göra med mitt knä (kapa underbenet och vinkla om) NU skall jag få en ”second opinion” från flera innan jag tar beslut.

”Kärleken går runt. Man får tillbaka det man ger” (Sigge Eklund i Alex&Sigges podcast)

– En av mina adepter Lars Hedlund från Skellefteå skickade en bok häromdan ”80/20 Running med Matt Fitzgerald” . Den är bra skriven och pedagogiskt upplagd med faktauppgifter, träningsprogram för olika nivåer och utdrag från hur Kenyanska löpare och ex Bill Rodgers tränade. Han pratar om 5 belastningsnivåer: Low, Moderate, Threshold, Vo2max och Speed. Och trycker på att hålla nere farten på långpassen. Jag känner att hans filosofi på minner mycket om hur bland annat jag och Szalkai lägger upp program för de löpare vi hjälper. Szalkai brukar säga ”Tid är viktigare än fart” för långpassen. Men Renato Canova som tränar några av de bästa maratonlöparna i världen har en annan flosofi och låter dom springa 30 km pass i tävlingsfart under vissa perioder. Jag tror att man måste hitta det som passar för sin nivå. Ju mer du springer ju viktigare är det att ha större andel lugna-medel distanspass. Tränar du 3-4 pass i veckan måste du ha mera fart i träningen om du vill utvecklas. Så tror jag och det är min blogg, så det kan jag skriva.

– Oatar är i final i Handbolls VM med en trupp som består av 8 spelare från Qatar och 8 spelare som är ”köpta” från andra länder för VM. Rätt eller Fel?

– Får man skriva vad som helst i en blogg? Så här sitter jag i mitt musikrum och skriver (just nu med Leonard Cohen på skivtallriken)

– Sveriges bäste Ultra löpare genom tiderna, Jonas Buud är tyvärr långtidsskadad. Han har drabbats av en stressfraktur i bäckenet. Nu får han proffshjälp från förbundet och skall köra rehab mellan 4-6 månader. Och det fattar vem som helst att en kille som springer 20-25 mil i veckan (30 mil i Portugal ifjol) utsätter sin kropp för stor belastning. Jonas har varit förskonad från skador och tränar klokt. Samtidigt som han äter bra samt hittat en bra balans i jobb och familjeliv. Han kommer tillbaka stark som fan!

– I Ekwall& Olssons podcast diskuterades om det var syn om spelarfruar? Dom får ofta ge upp sin egen karriär och flytta med sin man där han får proffskontrakt. Och helt plötsligt blir han såld till ett annat land och dom måste flytta igen. Samtidigt så får dom mycket kvalitetstid med barnen och lever med högstandard mm. Vad tycker ni?

– Jag har fått en ny förste-läsare. Springtimes New York ansvarige Thomas Björnermark har passerat Danne Blom,Zandra Buud och Nina Fagerholm.Thomas har aldrig missat ett inlägg och var en av dem som peppade mig att fortsätta blogga när jag la ned bloggen efter inlägg 100. Thomas roddar 1000 New York resenärer varje år på ett perfekt sätt med hotell, flyg, startplatser, sight-seeing, middagar, hockey, basket mm. Dessutom springer han bra, speciellt om det är kuperat. Han vill helst inte kramas när vi ses, bara ta i hand. Det är nåt med hans Luleå-rötter.

– Dagens Mo Farah bild. Vilken löpare!

– Bra vinylvecka också. Kolla urvalet.

– En person som jag beundrar mycket är Karl Dyall. Kalle blev 3.a på VM i crossfit i sin åldersklass, samtidigt som han spelar West side story, Sammy Davis Jr och snart Othello. Dessutom driver han Crossfit Solid med Renne Mirro och Jocke Bergström. Har en fantastisk familj där frun Lotta och flera av barnen hjälpt till som ledare på Springtimes resor. Kolla hans kropp häromdan!

– Det är ett hundratal av er som undrat hur Sara Carbonero mår. Och varför jag slutat med frågan ”Om jag ser bra ut naken?” . På fråga 1 säger jag: mycket bra. Och på fråga 2 säger jag: hyfsad. Sara är på stora bilden. Tobias Karlsson, jag och Naprapat-Hasse på lilla bilden.

– Bäst just nu enligt broder Anders: Löpning varje dag i januari (30 km) och nån jäkla djupe-filosofi som han börjat med på FB. Skaffa ett liv brorsan!

– Bäst just nu enligt LG: att mina hemsidor www.ödmjuk.nu och www.tryggimigsjälv.com går som tåget.


Antal kommentarer: 2

Kenneth Gysing

Cool med Cohen, där LG, knäcker Haagers med hästlängder 😉


Johan Renström

Suck, nu måste man ju titta på Lets dance. Ingemar vinner säkert.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*