Blogg

Mitt 136:e RW Blogginlägg


-Det är svårt att vara ren här/alla kastar sten här. Men jag vet när jag tänker det nu/att jag har duckat varje sten här. (Joel Alme)


– Veckans träning har blivit lidande av den rejäla vajer-vurpa jag gjorde i lördags. Jag skulle ge tider och coacha min dotter och Isak när dom körde 300 m intervaller längs en cykelbana. Parallellt med cykelbanan går en stor väg med mitt-vajer. Jag parkerade min bil vid vägkanten och skulle springa snabbt över vägen för att ge tider åt dom. Då fastnade jag med foten i vajern och föll så illa att jag slog knävecket och ryggen. Dum som jag är så hoppade jag snabbt upp för att verka oberörd. Jag ville egentligen bara gråta och spy. 

– Så det har blivit 2 x 45 min armcykel, 2 x 30 min rodd + 1 x 50 min cykel. Plus massor av mage-rygg styrka. Inget att skriva om egentligen. Egentligen.

– Desto bättre har det gått för mina fotbollselever. Killarna i åk 8 vann övertygande sina finalmatcher med sammanlagt 15-3. Och flickorna i åk 8 vann sina slutspelsmatcher och gick till final. Tyvärr åkte tjejerna i åk 9 ut trots bra spel. Men oskärpa i avsluten. Nästa vecka är det åk 7 som spelar.

– Skavlan fick kritik i Norge att han var för hård mot SD:s Jimmi Åkesson. I Sverige fick han kritik för att han var för mesig och snäll?

– I tisdags kom avsnittet där jag är med som gäst i ”House of Blossom”. Jättekul och roligt samtal. Kolla in om ni har tid. Jag berättar om löpning. löpteknik och när jag gjorde blodpudding och fiskpinnar i brödrosten!

– Och Blossom är för jäkla snygg. Hon är 53 år och kan sjunga, dansa, föreläsa och nästan allt.

– Imorgon springer Malin SM milen i Malmö. Det ser ut att bli fina tävlingar och bra startfält. Hennes träning har funkat bra. Sista passet häromdan på bana (1 x 2000 m 7.10 + 2 x 1000 m på 3.29) Vi har funderat lite grann runt målsättning och sagt att trygghetsmålet är 37.30 och bra känsla. Ett tuffare mål är låga 37 min. Det är viktigt att hon får tävla sig i form inför DM halvmaraton samt Kungsholmen runt.

– Alex Schulman berättade en rolig anekdot i podcasten förra veckan. Dom skulle ”roasta” Peter Harryson (ni vet den kraftige programledaren av ”Så ska det låta bl.a). Problemet var att Harryson trodde att det var en variant av ”Här är ditt liv”. Och såg framför sig gamla kompisar som skulle dyka upp mm. Då körde Alex Schulman igång med -” Det har kommit ett telegram här från företaget Delicato som vill tacka för det fina samarbetet under året”  Då förstod Harryson att det var nåt annat och stämningen blev tryckt. Men lite kul var det.

– Anders Larvia sprang bra i Rotterdam (2.55 tim) Han låg länge mot 2.52-2.53 i sluttid  men måste lära sig dricka sportdryck eller gel i slutfasen av loppen. Han skrev en utförlig Race report i sin blogg. Han har bra kapicitet och hårt pannben. Malin Bolte (fjolårets Asics utmanare) gjorde en chansartad start i Paris (hon har haft problem med en sprucken menisk) och tränat en hel del alternativt och inte fått till alla långpass på slutet. Ändå gjorde hon 3.46. Hon kan nog göra neremot 3.35 snart. ”Just cant run enough-bloggaren ” David Lenneman har i sex månader bara kört crosstrainer pga en taskig hälsena. Han gjorde sina första löpkilometrar på etthalvår i Paris. Och går in på 3.25?!  Han kan få ett lyft i sommar. Björn Eklund gjorde 3.06 (1.30 halvvägs) Björn har nog sub 3 tim i kroppen.

– Kjell Bergqvist var intervjuad i senaste King Magazine. Han hade några roliga och kloka kommentarer. Bland annat har han ett motto som lyder : ”Tänk fel om du vill. Men tänk själv”

– Liverpool har studsat tillbaka efter dom svaga insaterna mot Man U och Arsenal. Sex poäng mot Blackburn och Newcastle gör att det finns chans till en Champions League plats.

– Härliga vinyler i veckan: Gun Club, Rain Parade,Ride, Neil Young, Robbis Robertsson, The Damned och Bowie. Och imorgon är det Record Store day. Med specialutgåvor av: Johnny Thunders, Doors, Springsteen, Dylan, Rival Sons, Ride mm. Underbart!

– Jag skrev om ett enkelt, ovetenskapligt test som jag kallar Pulsfall-testet. Det har jag använt på mig själv och mina adepter i 25 år. Och måste säga att det funkar bra. Man bör göra det under samma förutsättningar varje gång. Det funkar inte perfekt under backträning eller hårda 200 m intervaller. Då är belastningen så hög muskulärt att det blir en form av syreskuld. Det gör att pulsen stiger några slag när man stannar (betala igen syreskulden) Gör så här: Under ett intervallpass där du ligger på 85-90% av maxpuls så kollar du pulsen. Stå stilla och vila under en minut. Kolla pulsen igen. Skillnaden från målgång och efter en minuts vila är ditt pulsfall (ex 182-152 = 32 slag i pulsfall) För mina fotbollsspelare i Umeå IK/Tyresö hade jag kravet 40 slag i pulsfall. De som inte klarade det fick köra ett extra pass/vecka eller några extra lopp under träningen. Frida Östberg och Marta hade ofta över 60 slag i pulsfall. Kjell-Erik Ståhl och Charlotte Kalla hade/har ofta 70 slag i pulsfall. Jag tycker man skall jämföra med sig själv varje gång och tycker nog att 30 slag är ganska bra.

– Jag fick två fina böcker förra veckan. Markus Torgebys ”Löparens hjärta” är en stark beskrivning av hans fyra år i skogen och halvåret i Tanzania. Samt boken ”Yoga& Jogga” med RW:s Jenny Sunding och Tia Jumbe. En pedagogisk och snygg bok hur man kombinerar yoga&löpning. Jag bockar det finaste jag kan.

– Det var bättre förr. Jag har sagt det förut. Jag minns att på 80-90 talet pratade man om att ideal-vikten för en långdistansare var ”15 kg under sin längd” Om du var 180 cm skulle du väga 65 kg. Jag var 182 cm men vägde 72 kg (det var 5 kg för mycket enligt formeln) Jag provade att späka ned mig till 67 kg under våren 1985. Men då blev jag sliten och hade svårt med blodvärden mm. Jag började äta normalt och gick upp till 72 kg. Och då gick det bra att springa igen. Nu väger jag 82 kg och har mera muskler (men även lite lönnfet). I James Fixx klassiska löparbok fanns en formel för idealvikt för maratonlöpare som löd: kroppslängden i cm x 0.36. Då skulle jag väga 65.5 kg (182×0,36=65.5 kg). Jag skiter i formler. Nu mår jag bra och känner mig ofta ganska cool framför spegeln. Men om jag fick ordning på mitt knä mm så skulle jag göra en attack på 10 km igen. Då skulle jag nog behöva minska lite grann på överkroppstyrkan och Röda Polly.

– Bäst just nu enligt broder Anders: Nanne Bergstrand och att LG introducerade Ebba Grön/Thåström för honom när han var liten.

– Bäst just nu enligt LG: Mina elever och Record Store  Day


Nr 6 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Sommar, sol och löpning! Smarta tips inför semesterträningen
  • Känn  in farten med enkelt test
  • 11  snabba skor i stort test
  • Frida Karlssons favoritpass
  • Så rehabtränar du Löparknät
  • Dopingreglerna ALLA ska ha koll på
  • Allt om löpningen på Friidrotts-VM
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 2

Johan Renström

Oj om jag skulle följa Fixx formel skulle jag måsta tappa 10 kilo. Då skulle jag inte känna igen mig. Trist med vurpan. Vajrar är ju så nytt. Man är inte riktigt van dom.


Malin Bolte

Alltid kul att läsa!
Trevlig helg!
MalinLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 135:e RW Blogginlägg


– Beväpna dig med vingar/beväpna dig med sång/beväpna dig med allt du längtat å drömde om en gång.(Thåström)

– Veckans träning har bestått av vattenlöpning 10 x 3 min, roddmaskin, crosstrainer, 90 min cykel samt yoga och styrka (ben-bål) Jag håller på att kolla vad som händer med knät om jag tränar annat en period. Mina 2.5 kg som jag tappade i Portugal har varit positiva både för träningen och hur kläderna sitter. Till veckan skall jag testa några tuffa löpintervaller. Jag har blivit stark som faan i benen och magen.

– Det var bättre förr. 1982 Alj Open 10000m (foto Alberto Åberg) Portugal 1987 jag och Mats Erixsson körde en löptest in and outs där man sprang fort på rakorna och flöt i kurvorna (LG 8.42 på 3000 m , Mats 14.29 på 5000m)

– Klas Ingesson som tragiskt gick bort i cancer ifjol hade starka band med spelarna i Elfsborg. Han lärde de yngre lite hårdhet i träningen. När det varit tuffa försäsongspass under vinterna har dom bara sagt ”Vi kör för Klas. Det hade han velat”. Så här skrev Ingesson i sista sms:et till spelartruppen nån dag innan han dog. ” Tro på er själva, ni vet vad ni kan. Behåll lagkänslan. Kör hårt. Tack för alla minnen. Lycka till…”. Oerhört känslosamt. Jag börjar nästan gråta när jag skriver dessa rader.

– Alexandra Nilsson, Umeå IK:s fd mittback,numera ass tränare i Sunnanå är ju duktig konstnär också. Jag köpte tre tavlor av henne som hon målat med metallic,oljefärg. Tavlorna är 80×80 cm och motiven är Håkan Hellström, Greta Garbo och Marilyn Monroe. Hon har en hemsida www.alexandramarianilsson.se  Och heter AMN art & design.

– Jag har skrivit massor av träningsprogram denna vecka. då sitter jag i mitt berömda musikrum och spelar skivor, dricker kaffe och skriver. Det är livskvalite faktiskt. Har även grubblat lite om Liverpool, framtiden, damfotboll, musik samt om livet. Kolla vad jag grubblar….

– Signaturen Per Lundgren undrade hur man tränar mellan tävlingarna när säsongen börjat? Det är en bra fråga. Många fortsätter träna hårt när säsongen börjat och får inte det riktiga lyftet. Om du tränat hårt och bra mellan dec-april så kan du minska veckovolymen och istället köra korta, hårda pass och några vilodar. Sen kan du tävla dig iform och försöka njuta av att kroppen känns piggare och lättare. Våga belöna kroppen med lugna pass och kortare pass när formtoppen kommit. Om du har 2 ganska viktiga lopp under två veckor så kan det se ut så här:

Lör  tävling 10 km

Sön  Lugn distans i terräng 60-90 min

Mån  vila

tis   Distans efter dagsform 45-60 min

ons  Intervall 15 x 1 min med 30 sek gå vila på grusväg

tors Distans 40 min lugnt

fre  Vila

Lör distans 20-30 min + 4 x 100 m stegringslopp

sön Tävling halvmaraton

– David Beckham är ett fenomen på många sätt. Dels har han varit spelare på världsnivå i många år. Hans högerfot var grym med frisparkar, inlägg och precision på passningarna. Men även som varumärke är han outstanding. Han fick livstidskontrakt med Adidas redan 2002 värt 160 miljoner dollar (1.1 miljard svenska kronor) varav han fick ut hälften direkt vid påskriften som ett förskott. Dessutom är ju karln skitsnygg!!

– Damlandslaget i fotboll har haft svårt att hitta formen och spelsystemet. Nu drabbades dom också av några skador varav Hannah Folkessons korsbandskada är värst. Nu har Pia Sundhage 7 veckor på sig att hitta lösningen. Jag hjälper ett gäng av spelarna hur dom skall vara i fysisk bra form när VM börjar 8 juni. Nu gick det bra för Emma Berglund som mittback och Caroline Seger samt Sofia Jakobsson har ju också varit i form länge nu. Lotta Schelin levererar alltid och Therese Sjögran verkar evigt ung. Sju veckor kvar….

– Jag har adepter igång i helgen (Malin Bolte, Björn Eklund i Paris Maraton och Anders Larvia i Rotterdam Maraton). Flera av mina har också börjat smyga igång med lopp hemmavid. Stockholm Maraton är målet för vissa, nåt Ultralopp för vissa samt Lidingöloppet. Ulf Å har som mål att göra sub 40 min på milen samt ta 100 kg i bänkpress. Han är snart där.

– Ekwall&Olssons Podcast hade 100 avsnitts jubileum igår. Mycket bra som vanligt. Jag har nog hört alla 100 avsnitt. Många roliga anekdoter som jag skrivit om på bloggen. Diskussionen om vilka värdelösa priser man får i de olika tävlingarna i radio t.ex. Det bästa du kunde vinna i frågeprogrammen i p3 var en kylskåpsmagnet?!  Och i bästa fall en handduk?.

– Alex&Sigge är alltid hörvärda och roliga. Det var ett repotage om Sigge Eklunds bror, Fredrik Eklund i nya King Magazine. Han är en stjärnmäklare och fd gayporr skådis i New York. Han säljer lägenheter för 100 miljoner dollar i månaden! Och tjänade 3 miljoner dollar i arvode för nån månad sen. Vilket han skrev på sitt Instagram också. När Sigge träffade sin bror i julas blev han imponerad över Fredriks fina Rolex klocka för 180000:-. ”Här, du får den, sa Fredrik och tog av den från handleden och gav Sigge!

– Dotter Malin tränar nu hårt inför SM milen i Malmö nästa helg. 10 x1000 m (3.45-3.16) samt 15 x 300 m (sub 60 sek) har hon gjort bra. Vila imorgon och på söndag 80 min distans med fartökning (65 min i 4.45 min/km + 15 min i 3.40 min/km) Nästa vecka är det ett intervallpass 2 x 2 km + 2 x 1 km  sen är det lugn distans och vila.

– Mad Men säsong 7 är på gång, Orange is the new black kommer med ny säsong, True detective kommer snart. Just nu följer jag Bloodline. En mörk och spännade historia om en familj som driver en resort i Florida. Men mörka familjetragedier hinner ikapp och slutet kan bli våldsamt.

– Nästa vecka drar skol DM i fotboll igång för mina elever. Jag har 6 lag anmälda. I maj är det DM utomhus där vi är i final med både pojkar och flickor. Tyvärr fick vi snö imorse så konstgräsplanen är vit igen.

– Blossom Tainton drar igån en PT online tjänst ”House of Blossom”. ladda hem appen eller kolla på nätet. Det finns styrkecoacher, Löpcoacher, naprapater, sjukgymnaster, mentala tränare mm. Jag kommer vara löpcoach för dom som vill. Snart kommer avsnittet där jag är gäst i hennes podcast med samma namn. Jäklar vad jag snackade..

– Bäst just nu enligt broder Anders: Nanne Bergstrand

– Bäst just nu enligt LG: Min nya Levis jeans-skjorta, Ron Sexsmith samt ryggbiffLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 134:e RW Blogginlägg


”Calling sister midnight/You´ve got me reaching for the moon” (Iggy Pop)


– Malin blev 5:a i damklassen på Premiärmilen, vilket var jättebra. Dock var vädret uselt med regn, blåst och lerigt så tiden blev 38.29. Under bättre förhållanden gör hon nog 45 sek bättre. Nu laddar hon för SM milen i Malmö den 18 april. Vi har minskat mängden och lagt in 4 tuffa pass innan dess. Dessutom några dar helvila under perioden. Det skall bli spännande att se vad hon gör. Dessutomgör IFK Umeås Robin Rohlen debut på 10 km. Han gjorde ju 8.10 på 3000 m inomhus i vintras, och har legat och kört 5 veckori Portugal nu.

– Veckan har varit seg. Jag har haft huvudvärk i tre dar vilket hindrat mig från träning. Så det har blivit lite crosstrainer och roddmaskin. Jag och Emma Lindblom har en deal om att under 4 veckor avstå löpning och istället köra rodd,cykel, crosstrainer och styrka. Då får vi se hur bra mitt knä är. Och Emma har en hälsena som spökar. I Portugal sprang jag varje dag plus massor av yoga och styrkepass. Det funkade ganska bra.

– Gångaren Andreas Gustavsson åkte fast för doping. Patrick Ekwall skrev ”varför skall man dopa sig för att springa långsamt”? I Portugal var det några länder som hade sina gångare på plats. Det ser onaturligt och konstigt ut när dom trummar på. Men….

– Johan på Hjärnfysikbloggen skrev bra om Dopamin. Dopaminet kickar till när du ser en kladdkaka, känner doften av kaffe eller att en vacker person ler mot dig. Underbart inlägg!

– Peppe Lindholm lyckades få en magsjukesväng i veckan. Han åt några gamla solroskärnor och spydde i 3-4 dar. Peppe blir ofta lycklig när han får magsjuka eftersom han då blir ännu smalare och liknar mer och mer hans stora idol, Anton Krupicka. 

– Det var kul att träffa mina fina elever igen. Ungdomar i högstadieåldern har verkligen förmåga att visa glädje och är ofta brutalt ärliga. Vi hade roliga och fartfyllda fotboll/idrotslektioner i veckan. Dessutom passade jag på att genomföra prov i friluftsliv/Isvett med åk 7. I gympasalen, ombytta och i magliggande.

– Saknar dock värmen och solen i Portugal eftersom vi fick 15 cm snö i Umeå i tisdags. Nu har jag dock påsklov som skall användas till träning, musik, träningsprogramskrivning samt umgänge med familj och vänner.

– Värvet hade en rolig Henrik Dorsin samt Björn Ranelid. Jag vet inte vad jag tycker om Björn Ranelid. Det är svårt att sätta ord på vad jag känner för honom. Förmodligen är jag inte smart nog att fatta vad han menar när han uttrycker sig. ”Från stranden jag/till stranden du/i havet vi” eller ”Kärleken sover alltid utomhus/men har nycklar till alla lås”. Henrik Dorsin var lättare att förstå i alla fall.

– Franska fotbollsklubben Nantes har en bra akademi för unga spelare. Dom har en manual vad spelarna skall kunna. Om spelarens löpkvaliteter säger manualen så här: Du skall veta hur du skall springa (spelintelligens) Du skall ha förmågan att springa (atletisk förmåga) samt viljan att springa. Och om snabbhetsförmågan säger den så här: Du skall kunna röra dig kvickt, du skall se saker kvickt och kunna agera kvickt. Jag håller på läsa in mig på vad tsyak klubbar gör rent fysiskt eftersom Bayern M och Dortmund är två klubbar med enorm löpförmåga under 90 min. I dagsläget har jag inget lag som jag fystränar men hjälper ett tiotal av landslagspelarna i damlandslaget med råd och upplägg inför VM.

– Det har blivit påfyllnad i min vinylsamling med bland annat Mattew E White (10 p i Sonic), Steven Wilson samt Father John Misty. Sen spelar jag forfarande Joel Alme, Madonna och Jonathan Johansson. Kolla även in James Bay. Min son lyssnar enbart på nya Kendrick Lemar och Black Messiah med DÁngelo.

– Niklas Berglund börjar bli en följetong på min blogg. Men killen gör ju saker som inte är normalt 2015. Han och en kompis brukar två ggr/vecka göra en skrovmålsrunda?? Det innebär att dom först äter en Big Mac &Co, sen går dom direkt till Max och äter ett skrovmål, för att sen gå rätt över gatan till Frasses för ett Frassemål. Rundan avslutas med en rullpizza från Pizzavagnen på torget. Allt detta under en tidsperiod på 90 min. Är ni med?

– Min gamla spelare från Tyresötiden, Jennifer Egelryd skall vara medi nya Robinsson. Vad jag tycker om det vet jag inte än. Jennifer är en duktig fotbollsspelare med meriter från U23 landslaget. Hon jobbade stenhårt på fysträningen och hade en härlig inställning till livet. Eftersom hon dessutom såg väldigt bra ut så var hon populär bland grabbarna. Hoppas han sköter sig i TV

– Jag är mycket nöjd över alla mina adepter. Dom tränar bra och noggrannt. Fina framsteg och de flesta har skaffat sig en kunskap om träningsupplägg och sin egen kropp. Det gör att jag kommer kunna glida åt sidan efter ett tag och låta dom sköta mer och mer av träningsplaneringen själva. Malin Bolte och Björn Eklund har Paris Maraton 12 april som närmsta mål. Johan Korsvik har gjort rejäla framsteg sen i julas och laddar i första han mot Sthlm maraton. Ninni har klivit upp några trappsteg och är riktigt peppad. Ulf vill klara 100 kg i bänkpress och sub 40 på milen. Han är snart där. Lars Hedlund är grymt disciplinerad och blir spännade att följa. Plus givetvis mina nya Asics-adepter.  där Anders skall till Rotterdam Maraton snart. Det är kul att vara coach när dom lyssnar och är seriösa.

– Så här kan sista veckan se ut för många av mina adepter om dom tävlar lördag:

mån Vila eller lätt löpning 30 min + rörlighet

tis  1 x 2 km + 2 x 1 km (ngt snabbare än tävlingsfarten på lördag) 2 min vila

ons  distans 40-60 min lugnt

tors  vila

Fre  jogg 20-30 min + 4 stegringslopp på 100 m

lör  Tävling 10 km-maraton

sön Långpass 90-120 min (har de sprungit maraton så vila eller promenad)

– Ödesmatch på lördag Arsenal-Liverpool. Vinner LFC så har dom häng på Champions Leagueplatserna. Men förlust så är livet tungt.

– Bäst just nu enligt broder Anders: Nanne Bergstrand

– Bäst just nu enligt LG: Ryggbiff, staropramen och min rörlighet


Antal kommentarer: 2

Anders Larvia

Steven Wilson’s nya; vilken jävla käftsmäll, redan solklar vinnare av Bästa skiva 2014 och förmodligen också Bästa skiva under 2010-talet!


Anders Larvia

Anytime 🙂 ska dra ner farten på distanspassen, lovar å svär på heder och samveteLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 133:e RW Blogginlägg


– Just idag är jag stark/Just idag mår jag bra! (Kenta)

– Nu har jag avverkat två veckor i Portugal och sitter och väntar på bussen till flyget. Det blev 7 dagar sol och 7 dagar moln. 11 yogapass, 3 cirkelgym, 2 cirkelträning, 2 soma move, och 14 pass löpning. Minus 2.5 kg som gör att skjortan och jeansen sitter skitsnyggt.

LG dag 1 och LG dag 8

– Midnattsloppets gäng (Göran, Lars, Johan, Jalle mfl) har gjort ett bra jobb med trivselgrejer. Midnattsloppet som gick på stranden i måndags med 154 deltagare var hur coolt som helst. Alla fick en pannlampa var och banan var uppmärkt med lysstavar. Alla sjöng Just idag är jag stark samt svor löpareden innan startskottet gick. Och Nicke Berglunf missade starten förstås!

– Mustafa Mohamed har fortsatt att förgylla veckan med att delta i tre pass samt ha en föreläsning. Underbart skön och ödmjuk kille. Man unnar honom en skadefri säsong och att han vinner Sthlm Maraton samt gör 2.10.21 i Berlin i höst. Bra träningsvecka han hade ifjol:


– Paris St Germains twitterkonto är uppe i 50000 svenska följare, AIK har 22000 och malmö FF har 20000. Zlatan är het.

– Det finns en skön kille som heter Alexander Holm som härmar löpstilen hos kända löpare och lägger ut på You-tube. Kolla in alla hans löpare. (kan ej fixa länk)

– Chippen Wilhelmsson var gäst hos Olof Lundhs podcast i veckan. Otroliga historier han berättade från hans år i Saudi och Qatar. Efter en match där han blev matchens lirare kom en prins ner till omklädningsrummet och stoppade ner 300000:- i sedlar i hans bröstficka? Och efter en anna match sa prinsen att han fick hämta ut valfri bil från en bilaffär. Han tog en Bentley som såg fin ut?! Allt snack om han och Zlatan var bland annat  -” Zlatan kan gnälla på mig 10 ggr utan att jag bryr mig. Men om jag gnäller på honom en gång så lackar han ur”!  

– På tal om viktminskning och form. Messi hade lite problem i början på säsongen. Då satte dom honom på diet och lät honom köra tuff styrketräning. Hn tappade 3.5 kg samtidigt som han blev starkare coh snabbare. Sen har han öst in mål. Fysträning är bra.

– Norges svar på Andre Pops heter Jann Post. Han vägde 100 kg för 4 år sen och började träna. Nu väger han 76 kg och springer maran på 2.33. Han är kompis och får hjälp av Thomas Alsgaard, Sindre Burås samt Jack Waitz. Han hade ett bra föredrag häromdan.

– Malin har varit sliten efter 15.5 mil här i Portugal  förra veckan. Dagen efter hon kom hem så sprang hon 3000 m inomhus, fick syra efter 800 m , men sprang imål på 10.32. Imorgon springer hon Premiär-milen i Sthlm. Idag var hennes ben pigga igen. Kan bli allt mellan 36.45-37.30 min.

– Ny bra musik: Jonathan Johansson, Tobias Jesso Jr, Joel Alme och Madonna förstås. Sen längtar jag hem till Stefan på Burmans och se vad han fått tag i.

– Sindre Burås (13.15 på 5000 m) samt hans kompis Sondre (1.02.31 på halvmaraton) kör lite annorlunda upplägg ibland. Två kvalitetspass samma dag, sen två dar meddistans innan dom kör två kvalitetspass på samma dag igen. Det verkar funka för dem.

– Jag längtar lite efter mina elever på Bräntbergsskolan samt min kollega Frida Orädd. Faktiskt…

– Mina Asics-adepter tränar bra och forsätter blogga hårt. Josefine som atppade en kniv på foten och skar av en sena är på gång igen. Anders springer lite för fort på distanspassen men har fått en pannben och bra musiksmak. Marcus stack på semester och hittade flytet. Frida jobbar på och är lite filosofisk ibland. Hon kan bli riktigt riktigt bra och hon orkar. Sanna är stenhård och missar aldrig ett pass. Kolla deras bloggar.

– Jag är glad att tillhöra Springtime och Runners Worlds ledarstab. Vi har grymt rolgt tillsammans. Och riktar ett stort tack till alla mina löpledare och RW redaktionen. Tack till övriga med Odd, Susanna, Åsa B som flummar iväg ibland, lill-Ida som lyser av energi, magiska Carolina Söderberg, dans Nathalie, Stavgiganterna Ingvar och Susanna, Löplabbet Anton-Michelle, Stenhårda Kinna samt givetvis min fina kompis Naprapat-Hasse som jag har så roligt med alltid.

– Patrik ”Gylle” är en skön löpare som tränar som en galning. Ser stenhård ut och alltid är glad. Han blev huvudperson i en reklamfilm som går på svensk TV nu. När han skulle springa Tokyo Maraton i februari så flög reklamfirman ner två av hans döttrar utan Gylles vetskap. När han kom på upploppet (2.55 tim) så står dom med en stor skylt och skriker Heja Pappa!! När man ser hans chockade min och glädjen i hans ögon så får man tårar i ögonen. Sök på Gylle och Tokyu Maraton och kolla på TV hemma i Sverige.

– Bäst just nu enligt broder Anders: Det riktiga The Barkley Marathons.(nåt skumt tufft ultra traillopp i USA)

– Bäst just nu enligt LG: Min nya kropp LG 2.0Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 132:a RW Blogginlägg


– Det kommer aldrig va över för mig/Jag kommer älska dig när jorden gått under/För jag tänker aldrig dö, nej/Det kommer aldrig va över för mig.(Håkan Hellström)


– Nu har vi snart genomfört första löparveckan i Portugal med TSM running som partner. Jag  är imponerad av ledarnas engagemang och hur dom brinner för löpningen. Jonas Sjöblom är heltidsmusiker och löpare. Marie Blommé är perfektionist som har flera sidors manus för varje träningspass och stenkoll på tider och instruktioner. Bengt -Olof Tengmark är AIK:s lagläkare och kan varenda sevärdhet söder om Lissabon och Micke sjöblom springer i sub 4 fart och fotograferar. Micke är nästan lika populär bland damerna som Szakcke. Anders Szalkai som styrt upp verksamheten på ett utomordentligt sätt. I måndags fick löparna prova på intervaller på bana.Vi var 154 löpare (ett hundra femtiofyra) som startade på olika ställen på banan uppdelad efter fart. 2-4 serier om 5 x 40 sek med 40 sek vila. Kul att se 154 löpare dundra på runt ovalen i olika farter. Musse gled runt och peppade grupperna och Szalkai stod som en fältherre och höll tiden och visslade i en visselpipa.

– Föreläsningarna har bestått av Szalkai (karriär och träning) Sten Björnum (idrottskador) och Musse (livshistoria och tävlingstips) Szalkai hade snygga övergångar mellan hans olika starter i Sthlm Maraton och träningstips. Musse hade en skön teori hur man skulle tänla mentalt. ”- Första halvan av loppet tänker jag att jag sitter i baksätet på en bil och bara åker med. Sen kliver jag in i passagerarsätet och kollar lite vad som händer. Och sista delen av loppet tar jag över ratten och kör allt som jag kan”! Kolla hans träningsvecka ifjol här i Monte Gordo.

– Det har varit en konstig vecka också. En kväll vid middan satt Team Idijot gänget (John och Tomas) och drack bara vatten för att rena kroppen? Dagen efter satt Nicke Berglund och skulle ge oss andra kosttips?? Hallå!  Niklas Berglund och kosttips? Han som har kebabdressing som rinner ur porerna och äter snickers till frukost.

– Joel Almes nya platta är mycket bra. Den heter flyktligan och handlar om alla hans släktingar som drog iväg åt olika håll.

– Hugo Renberg skrev en härlig krönika i King Magazine om när han var på föräldramöte på hans sons dagis. Fröknarna berättade om kokerskans ekologiska inköp, berättade om vilkapedagogiska böcker man skulle läsa mm mm. Till slut blev han less och började fantisera om hur de andra föräldrarna såg ut nakna. ”- Det är väl ingen barnfamilj som hellre äter chiapudding till frukost istället för fil och mackor. Och jag bränner hellre av ett seriemaraton än går och ser Svanjön”!

– Jag bet av en tand precis innan jag klev på planet till Portugal. Men trots smärtan klagade jag ingenting. Tränade stenhårt istället och körde 200 situps och 200 pushups. Till slut gick jag till en snäll tandläkare i Vila Real som lagade tanden för 50 Euro. Nu är jag glad igen.

-Mina Asics adepter är jättebra. Dom tränar bra och bloggar mera än Ann Sofie F. Dom älskar löpning och ar stolta att tilhöra ”Go Run IT” kampanjen. Jag är stolt att vara deras coach också. Viss kritik framkom över ålderspannet (19-42 år) Men bedömningen var att det är 11 veckor kvar till Sthlm Maraton och det krävdes viss grundträning. Det kanske inte var så många 50 plussare som anmält sig. jag vet inte säkert. Dom har startat sitt första program som består av distans, långpass och tröskelpass utifrån deras testvärden och målsättning. Sen kommer en blockperiod med mängdvecka-tröskelvecka-återhämtningsvecka och fartvecka. Från fjolåret hjälper jag Malin Bolte (Duracell-kaninen) samt haft en del kontakt med Peter Svensson.

– Malin är med som löpledare också och hunnit med några fina pass. Intervall 20 x 200 m (34-36 sek med 40 sek vila) + Trösklelångpass 25 km (20 min i 4.10 + 15 min i 4.00 + 10 min i 3.50 + 5 min i 3.40 min/km) samt 24 km på Bergspasset. På måndag är det 3000 m inomhus för henne och nästa söndag Premiärmilen. Hoppas på sub 37 min direkt.

– House of Blossoms hade ett nytt podavsnitt med Linus Johansson och Björn Takkei. Härliga diskussioner om träning, men oj vad flummigt ibland. -” Svett är inte fett som gråter”! sa Linus

– Imorgon kommer nya gäster till Portugal. Temat är Runners World/Midnattsloppet. Mycket löpträning,yoga för löpare, styrka för löpare och ett Midnattslopp på stranden där alla deltagare får en pannlampa. Jag skall hålla i en föreläsning samt även Sten Björnum och Musse. Musse kommer även att lotta ut en signerad landslags Tshirt.

– Jag är glad att min kompis Naprapat-Hasse är med också. Han är rolig och snäll- Dessutom har han hjälpt mig med min power-point föreläsning. Världsklass! Jag saknar dock Lotta Larsson. Men Håkan-citatet är till henne.

– Hoppas mina elever sköter sig medans jag är borta. När jag kommer hem är det DM i fotboll för alla årskurser. Det blir kul att se om vår träning finkat.

– Bäst just nu enligt Broder Anders: Nanne Bergstrand

– Bäst just nu enligt LG: Szakckes hårbalsam för blankt hår samt min ljusbruna hudfärgLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 131:a RW Blogginlägg


– Oh you tell me that you love me/Yes you tell me that you care/That tomorrow we´ll be married/But tomorrow´s never there (Elvis Presley)

Imorgon åker jag till Portugal i två veckor. Temat är TSM (team Sthlm maraton) och Runners World/Midnattsloppet. Vi har massor av bra ledare och extra fokus på löpning. Yogapassen är inriktat på löpningen, styrkepassen är inriktad mot löpning, Föreläsningarna handlar mest om löpning osv. Vi kryddar med lite danspass mest för Szalkais skull. Anders hoppas få vara med i Lets Dance och vill kunna bjuda sin fru på en Paso Doble. Han ser ju stencool ut med sitt skägg, sina tatueringar och sitt långa hår. 

– På tal om stencool. Minns ni Alexander Östlund (högerbacken i Svenska landslaget)? Han blev ju petad via sms efter en mindra bra landskamp. Men han klara sig bra i livet ändå. Han kommer spela en bärande roll i Dum Dummare 4 isället för Jim Carrey. Och han tränar fys med den bildsköne fightern Richard Nordstrand och legenden Persbrandt. Kolla håret, skägget och tatueringarna!

– För att fortsätta tråka ut er med min träning så gäller följande: 3 pass löpning (4×4 min , 50 min distans, 3 x 10 min tröskel dock inga farter att tala om) 1 pass vattenlöpning, 1 pass rodd-cykel + 3 pass styrka. Nästa vecka blir det mera löpning + yoga + styrkepass.

Kolla vilken bra selfie! Det kommer massor när jag varit i Portugal.

– Dotter Malin testade Lars Södergårds ”förberedelsepass” : 4 x 2000 m i milfart + 1 x 1000 m i 3 km fart. Hon körde tvåtusingarna på 7.20 (3.40min/km) och tusingen på 3.16. Hon kommer vara löpledare nästa vecka och hoppas köra några pass med Musse och Szalkai.

– Mina Asics-adepter har rivstartat med sina bloggar. Oj vad dom skriver. Dessutom har alla fått sina träningsprogram för perioden vecka 12-15. Jag har utgått från labtesterna som gjordes på Asics labbet samt utifrån målsättning och träningsbakgrund. Vi kommer utvärdera och justera inför nästa 4 veckorsperiod där det blir lite blockträning (mängdvecka-tröskelvecka-återhämtningsvecka-fartvecka). Principen är att jag bestämmer 3-4 nyckelpass som dom måste göra. Sen finns det frihet att utöka träningen med distanspass/morronjoggar efter eget huvud. Det kommer också vara en del löpstyrka i början för att justera svaheter. Jag är imponerad av deras glöd och driv. Hoppas det håller i sig. Det jag har noterat i mina samtal med dem är att det varit mycket löpning i ”mellanmjölksfart”. Alltså halvfort som vi säger i Norrland. Det är bättre att ta det lite lugnare på långpassen och istället ha kraft att hålla fart på kvalitetspassen.

– Dom har gjort en undersökning vilka sporter som får mest TV tid:

1. Fotboll

2. Basket

3. Tennis

4. Cricket ?

5. Baseball

55:e plats längdåkning på skidor

– Olof Södergård är bror och tränare för RW:s bloggare och elilöpare, Lars Södergård. Han är sjukligt noggrann och seriös. Innan intervallpassen åker han i förväg och mäter upp sträckorna som skall löpas med mäthjul och sätter ut koner. Sen är han enligt säker källa Nordisk mästare i Excel. Hoppas Lars uppskattar brorsans noggrannhet.

– När tidningen Sonic röstade fram de bästa skivorna 2014 så var två Svenska artister 2:a och 5:a. Lykke Li 2:a och First Aid Kit 5:a. War on Drugs vann. 

– Det är ju populärt att köpa fotbollsklubbar där Roman Abramovitj som köpte Chelsea var tidigt i farten. Peter Hyllman har en blogg på fotbollskanalen.se och har rankat de värsta ägarna/ordförande. Etta på listan är Blackpools ägare Owen Oyston som bland annat dömdes för våldtäkt och satt i fängelse i slutet av 90 talet. Då gick en rik Lettsisk affärman in med pengar och anställde den skicklige tränaren Ian Holloway som tog dem till Premier League. Efter visiten i Premier League så spenderade  han och hans son alla inkomster från PL med att bland annat ta ut 11 miljoner pund per år i styrelsearvode! Ian Holloway hade inte ens 11 spelare i truppen kvar så han lämnade. Dom la inga pengar på spelarinköp och nu ligger laget sist i Championship. Dessutom lägger dom all tid på att stämmaolika internetgrupper som kritiserat deras skötsel av klubben. Och trakasserat sina supportar via sms med massor av synonymer av ”funktionsnedsatta”. Så här ser Owen ut idag.

– Mattias kompis Patrick Anoff (2:a i Lidingöloppet som ungdom och sommarproffs hos Ajax) har ju en gudomligt söt dotter som gör modellkarriär blott 15 månader gammal. Förra månaden var det Åhlens. Nu kommer en bild från Lindex vårkampanj. Jag dör…

– Madonna 56 år ung har släppt en bra skiva. Hon knäcker de flesta yngre kolleger. Jag älskar henne ibland.

– Bäst just nu enligt broder Anders: Att han äntligen lyckats säga upp prenumerationen av SvD och att Nanne Bergstrand tittade åt hans håll efter seger mot AIK.

– Bäst just nu enligt LG: Mina fina Asics-adepter och mina fina övriga löparadepter samt de landslagspelare jag hjälper med träning


Antal kommentarer: 1

Sirpa Felhendler

Lika kul att läsa som vanligt! Tack för kommentaren i vår blogg. Önskar dig en grymt kul tid i Monte Gordo! Själv har jag just kommit till Lanzarote. Soligt, varmt och blåsigt är första intrycket. Ska strax ut o reka slingor. Ska satsa på att enbart springa intervaller i medvind och nerförsbacke 😉 blir väääldigt lång vila då…
Kram SirpaLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*