Blogg

Mitt 157:e RW Blogginlägg


– Hey little girl/I wanna be your boyfriend/Sweet little girl/I wanna be your boyfriend/ Do you love me babe? (Ramones)


Ramones krånglade inte till det med kärleken. Jag undrar hur Paradise hotel gänget ser på äkta kärlek? Det som bekymrar mig är att många av mina elever följer det programmet slaviskt….

– Jag har fått medicin för mitt usla blodtryck och kolesterol. En aning förbättring. Jag har tränat lågintensivt med jogg, cykel och styrka i veckan. Kanske blir det bra snart.

– Malin sprang Umemilen i helgen. En lättlöpt 10 km bana i bra väder. Hon åkte på stryk för första gången på länge. Vann gjorde en duktig banlöpare från Vingarna (Sofie) på 36.48. Malin hade 37.00 (36.58 på min klocka) Det var ett bra lopp i jämn och hög fart. Min adept Anders Larvia sprang i mål på 39.05. Ej återhämtad från Ultravasan än. Men i tisdags skulle han köra en Canova-Distans 70 min (40 min i 4.30+30 min i 4.00) Då valde han att köra 19 km i 3.59 på torsdagen istället?!. Hur skall jag få honom att lyssna?

– Det har pågått en omröstning till Sveriges nationalfågel. Då gjorde grabbarna i podcasten ”alla mina kompisar” en kupp och uppmanade sina lyssnare att lägga alla röster på skatan. Det gjorde att skatan fick en massa kuppröster och blev tvåa efter koltrasten.

Södergård klippte till med 29.52 på 10000 m i Manchester och springer Finnkampen i helgen. Bra jobbat broder! Kanske blir det kräftkalas hos Uhrbom efteråt. Hoppas vi får några personrekord i helgen.

– Kolla på den 104 årige hipstern. Så här sa han om sin klädstil: ” Jag har alltid klätt mig så här när jag gick till jobbet. Eller när jag går och tränar. Jag vill bli glad när jag ser mig själv. Detta är en reflektion av mitt innersta jag”! Vilken underbar man. Och han är hundrafyra år!

Malin laddar nu för Lidingöloppets 30 km. så här laddar hon med Gabriel och Lars-Erik från IFK Umeås löpargäng:

mån Distans 75 min (terräng)

tis  Långbacke 10 x 2 min (Kallkällabacken där Assar Rönnlund byggde upp sin fysik). dom stegrade farten var tredje lopp från distansfart till stenhårt på de 4 sista

ons  Distans 60 min

tors  Intervall 10 x 2 min progressivt med 1 min löp-jogg-gåvila 

fre  Långpass i terräng 21-22 km

Lör Vila

Sön Intervall 4 x 3 km

Alice Bah Kunke var gäst hos Värvet i veckan. Det var ett bra samtal tills Kristoffer Triumf frågade henne vad som fick henne att gråta?  Då svarade hon: ” Jag gråter åt en pizza som är gjord av kärlek. Eller tydliga smaker, som hallonen i en hallon-sorbet”  Jag undrar om jag är för okänslig eller inte fattar nåt? För hennes svar fick mig att stanna bilen vid en p-ficka och fundera.

– Jag måste få belysa fotbollsmatchen Sverige – Österrike lite grann. Utan en storspelande Andreas Isaksson hade det blivit 2-8 (sverige hade några chanser också) Alla krönikörer och experter är chockade och eniga om att vi har stora problem. En pressad Erik Hamren sa ungefär så här: ” Vi spelade jättebra i 37 min men två inkast förstörde allt. Mål förändrar matcher” !  Mål förändrar matcher ??

– Simon Bank skrev en otroligt bra krönika i Aftonbladet: ” Vi har sett U 17 landslaget ta brons och U 21 ta guld med en defensiv kollektiv fotboll. Samtidigt sett Erik Hamren spänna upp känslosegel och öppna spjäll, medan Pia Sundhage tog Mia Törnblom i handen och skickade ut ett landslag som var så illa organiserat, att backlinjen tvingades till ideliga felvaända rusche mot eget mål”!   Minns ni vad Lagerbäck fick kritik för tråkig defensiv taktik mm. Ja ja……

– Nästa helg håller jag ett föredrag och praktikpass om löpning i Stockholm. I samarbete med Camp Pro (Lotta Larssons nya jobb). ”Allt du behöver veta om löpning på 100 min”. Det blir trevligt. Och dagen efter ser vi U2 på Globen. Min kompis Richard Larsson har fixat svinbra biljetter och även fått ta på setlisten från turnen.

– Heja Jonas Buud på VM 100 km i helgen. Han verkade avslappnad och glad i TV. Zandra bakar goda bullar när hon inte är i trädgården och kör med sitt kära TRX band.

– Bäst just nu enligt Danne Blom: Finnkampen och höstens skivsläpp

– Bäst just nu enligt LG: Att jag kanske är på väg upp ur svackan. Blodtrycksmedicinen verkar funka någorlunda.


Nr 6 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Sommar, sol och löpning! Smarta tips inför semesterträningen
  • Känn  in farten med enkelt test
  • 11  snabba skor i stort test
  • Frida Karlssons favoritpass
  • Så rehabtränar du Löparknät
  • Dopingreglerna ALLA ska ha koll på
  • Allt om löpningen på Friidrotts-VM
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 1

Johan Renström

Haha, mål förändrar matcher. Där ser man:)Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 156:e RW Blogginlägg


” Its impossible to overrate the importance of songs/ Songs change people (Jack Tempchin)


– Detta citat av singer/songwritern Jack tempchin(skrivit låtar åt Eagles, varit förband till massa artister) stämmer väl. Musik är underbart i massa sammanhang. Och låtar/sånger kan rädda liv.

Nu har jag fått domen efter proverna och arbets-ekg:t. Högt kolesterolvärde och alldeles för högt blodtryck?! Det kom som en chock för mig. Jag som alltid ansett mig som en järnman och helt odödlig. Dr Eriksson har fixat bra medicin och jag skall märka skillnad efter 1-2 veckor. Jag har visserligen tränat en del denna vecka (löpning, cykel, styrka) Men kroppen svarar inte, sömnen är usel och kroppen seg som vingums. Men om två veckor flyger jag igen….

– Jag har hittat ytterligare en bra podcast. Den heter ”Dill & Duva” där dom intervjuar artister och kändisar om musik. Jag har lyssnat på avsnittet med Schyffert (från Whale-tiden) och Joel Alme. Riktigt lovande. 

– Schyffert berättade när dom turnerade med Whale och var förband till Blur. Många rockband har en tendens att krascha hotellrum mm. Men Schyffert och Whale gjorde tvärtom. Dom städade sitt hotellrum?! Det var perfekt städat med sträckt sängöverkast och toapappret var vikt snyggt. Så när städaren kom in skulle hen bli konfunderad om och när hen städade rummet. Humor på annorlunda sätt.

Malin vann Kraftloppet i Skellefteå i lördags 11 km tuff terräng på 42.21. Igår körde hon följande pass: 1 x 3 km (3.40 fart) + 1000-800-600-400-200 m (3.30 – 35 sek på 200m). Och på söndag gör hon en attack på sitt milpers 36.40 i Umemilen (även Anders Larvia kommer att springa 37.43 kanske?) Sen kommer Malin att ladda stenhårt inför Lidingloppets 30 km. Spännande att se vad hon klarar (2.06-2.10 ?)

– Fotbollspelaren Jermain Defoe har lagt ut en annons där han söker en assistent. Det står att man bör ha kontorsvana (svara på mail och svara i telefon), Se till att kylskåpet är fullt och att det är snyggt inne och i trädgården, kunna vinkla Jermain positivt i sociala medier samt planera högtider som födelsedagar och påsk? arbetstid 40 tim/vecka men jour 24 timmar/dygn. Killarna i Offsidepodden tänkte söka på prov. Undrar vilken lön man får.

– Mina adepter har kört BAMM 70 (Jonas-Anna-Sara 3:a i mixklassen), Johan laddar för Sthlm halvmara och Palma maraton, Isak, Ninni, Anna-Sara och Per kör Lidingöloppet, Roger Sthlm Halvmara, Titti satsar på Berlin maraton och Asics Go Run it gänget skall krossa på Berlin 10 k (10-11 okt) Här är utdrag ur  Fridas  och Marcus program närmsta veckorna:

Träningsprogram nr 6  Frida M.        

Mål: bli snabb på 10 km !!!

Focus: Fart och löpkänsla samt glädje

V 36

Nyckelpass 1   Distans 50 min (dagsform) utan klocka

Nyckelpass 2   Intervall  1×3 km (3.45 min/km) + 1000-800-600-400-200 m.Vila 3 min/1 m

                                                                       3.30-2.48-2.05-80-36 sek

Nyckelpass 3   Distans terräng 70 min (utan klocka)

Nyckelpass 4   Distans 60 min med 1 min snabbt var 6:e minut (10 x 1 min i 3.30 fart)

Nyckelpass 5   Långpass 90 min

Övriga pass      morronpass 30-45 min 1-2 dagar

V 37

Nyckelpass 1   Canova-Distans 70 min (40 min i 4.30+ 30 min i 3.50))

Nyckelpass 2   Distans 70 min terräng (utan klocka)

Nyckelpass 3   Fartlek 8-6-4-2 min (4.00-3.50-3.45-3.40 fart) vila 2-2-1 min

Nyckelpass 4   Distans 60 min terräng (utan klocka)

Nyckelpass 5   Intervall 1 x 2000 m(7.20) +1 x 1500 m (5.15) + 1 x 1000m (3.25)

                      Vila 3-4 min gå/jogg. Ladda och förbered dig noga.

Nyckelpass 6   Långpass 90 min

V 38

Nyckelpass 1   Distans 60 min (dagsform) utan klocka

Nyckelpass 2   Backe 60-50-40-30-20 sek x 2 (milfart ner till stenhårt på den korta)

Nyckelpass 3   Distans terräng 80 min (utan klocka)

Nyckelpass 4   Intervall 15 x 400 m (lopp 1-5 82 sek+lopp 6-10 80 sek + lopp 11-15 78 sek)                Vila 90 sek per lopp(stå-gå)

Nyckelpass 5   Långpass 90 min 

—————————————————————————————-

Träningsprogram nr 6  Marcus          

Mål: Berlin 10 km

Focus: fart-flyt

V 39

Nyckelpass 1   Distans 60 min kuperad runda (lugnt)

Nyckelpass 2   Intervall 18 x 1 min (hårt) gå 1 min mellan lopp (fokus löpteknik)

Nyckelpass 3   Distans 60 min (lugnt)

Nyckelpass 4   Långpass 90 min med 10 min snabbt i mitten

                     (40 min i 5.00+10 min 4.20+ 40 min i 5.00)

V 40

Nyckelpass 1   Distans 60 min (dagsform)

Nyckelpass 2   Tröskel 4 x 8 min (4.10) jogga 2 min mellan lopp

Nyckelpass 3   Distans 75 min (lugnt)

Nyckelpass 4   Intervall 5 x 400 m + 5 x 300 m + 5 x 200 m (90 sek-66 sek-40 sek) 1 min stå

V 41

Måndag            Vila

tisdag               Distans 40 min (lugnt)

onsdag              Intervall 1 x 2 km (4.15) + 2 x 1 km (4.05) Vila= 3 min jogg             

torsdag             Distans 40 min (dagsform-fokus teknik)

fredag               Vila

lördag               Distans 30 min + rörlighet+ banbesiktning

söndag            Berlin 10 KM (Gå All-in)

————————————————————————-

– Jag såg ett coolt band från Alabama igår på krogen Its only rockn roll. Dom hette Banditos och hade en skön sångerska som lät som Janis Joplin. I lördags såg vi Sven Zetterberg på Guitars Klubben. Mycket bra som vanligt. På onsdag blir det Dr Feelgood på Burmans. Och här kommer dagens vinyler. Iron Maiden och Jack tempchin.

 

– Jag har skrivit artiklar till kommande nummer av RW. Nästa nummer blir motivation och 8 favoritpass. Nästkommande nr blir planering och utvärdering samt hålla igång inför vintern. Och jag brukar använda den vanliga formeln med SMART mål (specifikt,accepterat, mätbart, realistiskt och tidsbundet) Mina adepter svarar på frågor om målsättning, kort-långt, tid till förfogande, nuvarande form, skadehistorik mm.

Mina kompisar Sandra Eriksson, Jonas Buud och Lars Södergård har piggnat till efter VM, Ultravasa samt pollenbesvär. Hösten blir nog bra för dem. Den skönlockige Szalkai satsar på New York igen (alltid smal, långhårig, skäggig och kvinnomagnet) Forselius cyklar runt världen och sover i tält eller hos rika änkor. Och Magnus Bergman jobbar åt Lidingöloppet samt är löpcoach åt Tidningen Cafés Daniel Lindström. Löparna är de nya kändisarna.

– Vad säger man om Zlatans ”utbrott” på Olof Lundh när han fick frågan om hans affärer och kontrakt med Vitamnin Well och Dressman? Zlatan hoppades att Lundh skulle få ont i magen mm när Zlatan tjänade pengar. Fotbollsförbundets pressansvarige Lasse Richt skrattade på podiet? Jag älskar Zlatan för hans personlighet och fotbollskunnade men..

– Bäst just nu enligt Danne Blom : Hans nya höstjacka från Levis

– Bäst just nu enlig LG: Mina elever på Bräntbergskolan och New York och Umeå IK:s höst

 


Antal kommentarer: 2

Johan Renström

Fick du specificerat vilken typ av kolesterol som utgjorde värdet? Om det var LDL eller HDL? Trist med sömnen. Det är kämpigt när man sover dåligt. Hoppas du får ordning på sömn, hjärta och allt!


Marcus Hartmann

LG -> Programmet fungerar finfint! Gillar passen och första veckan har gått som en dröm. Ett pass kvar, men det är ju ett kort långpass och det är ju min specialitet… 🙂
Stefan -> inget kommer var jobbigare än Ultravasan… Det är det jobbigaste, men vackraste loppet jag sprungit. Kommer nog ändå springa nästa år igen…Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 155:e RW Blogginlägg


-Jag är varken gangster eller patriot/Bara en lätt åldrad idiot (Ulf Lundell-Lotta L)

Usain Bolt är kingen!  Sexton guld i VM/OS. ”Are you ready/I´m ready! Lets go!”

– Mo Farah är kingen! Elva guld i VM/OS/EM. ” Dont dream of winning/train for it!”

– Jag är mycket glad över att träffa mina elever igen. Dessutom har jag fått två nya åk 7 klasser och en åk 8 resp åk 9 som är kanonbra! Detta blir nog ett bra år. Lite intro om höstterminens upplägg samt vilka förväntningar jag och eleverna har. Sen har vi kört friidrott samt fotboll med fotbollsklasserna. Och det var länge sen jag upplevde sån glädje och fart på lektionerna. Hoppas det håller i sig.

Inget arbets-ekg denna vecka. Men Dr Eriksson skulle fixa nästa vecka. Kroppen är lite bättre och träningsmässigt har det varit så här:

fre  styrka + löpning 20 min

lör 10 x slalombacken + 1 tim cykel

sön löpning 35 min

mån vila

tis  löpning 35 min

ons styrka+ 5 x slalombacken

tors  vila

Ni fattar att det är ingen Mo farah varning direkt. Men Acne jeansen sitter hyfsat

– Jag hittade en mycket trevlig podd i veckan. Kolla in podden RETORISKT!. En podcast om att övertyga. Gäster bland annat Henric Schyffert och Fredrik Wikingsson. Båda två är ju genialiska retoriker och gav många roliga exempel på metaforer och andra anekdoter urderas liv. Sen sammanfattar programledarna och ger tips vad man bör tänka på när man håller tal mm.

– Jonas Buud är kingen! Nittio gånger tusen meter (90x1000m) på 3.49 min/km med 0 sekunders vila. Är ni med ? ”Nu skall Sixten få bullar och Zandra få ett eget gym. Då kan jag träna ännu mer”

– Malin har varit flitig på slutet. Hon har vunnit 4 lopp på 12 dagar. I helgen vann hon Röbäckskneget 7.5 km terräng (33 sekunder bättre än ifjol) I förrgår gjorde hon 17.48 på 5000 m bana. Nu springer hon Kraftloppet i Skellefteå på lördag. Sen är det fullt fokus på Lidingöloppets 30 km.

– Sköna vinyler hos Stefan i veckan. Här är ett urval. Ni bör absolut kolla upp Imperiel State Electric, Rayland Baxter och Florence and the Machine. Då är ni hemma. Kolla in Steve Roper Plattan. Det är bröderna Åhdens band (som äger Gitarr-musset i Umeå) 

Mina Asics adepter visade framfötterna i Ultra vasan i helgen. Josefine stark 3:a i 45 km klassen, Frida 7:a trots stora magproblem. Anders och Sanna fixade medlajtiden på 90 km (trots störningar i förberedelserna veckorna innan) Marcus gjorde sin tredje Ultra? på 8 veckor och slet sig i mål med pannbenet i handen.

Så här skrev jag i mitt mail till dem i veckan.(jag har coachat dem med individuella träningsprogram i 24 veckor. Återstår 7 veckor av projektet)

Nästa vecka (v 35) är det återhämtning med eget ansvar. Efter en sån tömning i muskler,lever och kropp tar det tid. Ni måste blanda totalvila med skogspromenader, cykling, simning, lätt jogg motsv. Ät och drick ordentligt och kosta på er en massage under veckan.
Från v 36 kommer program fram till loppet.

Summering v12-34:
Frida: Stora framsteg och vinst-pallplaceringar i 10-15 lopp. Fått struktur på innehåll och farter. Fått ordning på armpendling samt blivit tuff mentalt.
Nu är Anders Tysk (Ultra) intresserad av henne. Jag har vädjat att Frida bör fortsätta utvecklas på 5-10-21 km några år till. Kan bli hur bra som helst. På riktigt. Bör fortsätta jobba med fart-tempo

Josefine: Otroligt talangfull och bra balans på träning-privatliv. Mycket stora framsteg och vinst-pallplaceringar på många lopp. Stark utveckling med lite mängd. Stor potential. Halvmara-maraton kan bli grymt bra. Bör försöka öka träningen med ett pass/vecka

Sanna: Startade som en bra motionär, men visade med sin vilja och drivkraft att det finns mycket i den lilla kroppen. Mycket bra Sthlm Maraton med 3-4 pass/vecka. Bra uppladdning inför Vasan (förkylningen störde lite) Gör ett otroligt starkt lopp i 60 km och fullföljer jättebra. En blivande ultralöpare och maratonlöpare. Bör jobba med fart-tempo och öka med ett pass/vecka

Anders: Var ju redan etablerad och tränade mycket. Dock ville jag justera innehållet lite. Med lite mera fart och lugnare långpass gjorde han fina lopp hela våren på 10km-21km och Rotterdam. Om inte knät spökat i Sthlm hade 2.48-2,50 varit rimligt. Anders visar med sin vilja, alternativ träning och rehab att 3 veckors löpning fixade 9 tim på vasan. Imponerande. Bör jobba med fart-tempo blandat med ”sin” träning

Marcus: Som jag sa, han chockade mig i Sthlm med 3.15 (jag trodde 3.19) Han tål mycket träning och är hängiven. Bör dock planera mer tränings-viloperioder istället för 3 ultralopp inom kort tidsrymd.(sjukdom-skaderisk) Stark kropp och bra pannben. Bör fokusera på fart-tempo inför halvmara-maraton. För att sen kunna ”flyta” genom Ultralopp.

– Jag har några dream-team i mitt hjärta. Här kommer två av dem: Mo, Bolt, Szacke, Södergård, Mattias, Malin och Sandra

– I  samband med New York-maraton skall jag, Szalkai och Anders Forselius dela rum. Många skratt, dåliga historier och anekdoter skall avhandlas.

Fredrik Wikingsson var på Moderna museet med sina två barn när han fick problem med sin mage. Barnen var för små att lämnas själva så han blev tvungen ta med dem in i den minimala toaletten. Där exploderade hans mage och stanken var så olidlig att barnen började gråta och skrika. ”Jag vill ut” skrek den lilla. Storasyster skrek ”Andas med munnen så känns det mindre”. När Fredrik var klar och öppnade dörren så var det en stor folksamling utanför som undrarde vad han gjort med sina barn eftersom dom skrek och grät hejdlöst därinne.  ”Här finns inget att se, rotera, skingra er” skrek Fredrik till folkmassan. Oerhört roligt tyckte jag.

– Bäst just nu enligt Danne Blom: BJN, Usain Bolt och ett turkost medelhav. 

– Bäst just nu enligt LG: Mina Bräntis-elever och livet


Antal kommentarer: 1

Anders Forselius

Du måste återgå till lördagarna igen. Dina blogginlägg är ju enda möjligheten för mig att hålla reda på vilken dag det är!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 154:e RW Blogginlägg


Och vi skall göra vattnet rent/Ja vi skall göra jorden hel/ Och vi skall aldrig skada varandra mer (Laleh)Alla prover var bra. Tack Dr Eriksson. Nu återstår arbetsekg och lite annat. Men jag är lite på G kanske. Träningsmässigt har det varit tunt:

lör   gång/jogg Salomontrail banan i Järvsö

sön   cykel 1 tim

mån  styrka ( 2 minuters-testen) 61 pushups och 57 situps

tis    jogg 30 min + styrka

ons  vila

tors  jogg 30 min

Zlatans nya parfym är på gång. Den fick 4 stjärnor av 5 i  Magasinet Café. Parfymen och Vitamin Well känns ok att han satsar på. Men Dressman? Hallå? Köp tre betala för två. Taskig passform och kvalitet. 

Malin gjorde att jättebra lopp i Tavelsjö halvmaraton i lördags 1.22.27 (1.5 min snabbare än i fjol) Det är en tuff bana och väldigt varmt. Så det motsvarar nog under 1.21 på en platt bana. Hon körde ett tufft pass på bana med grabbarna i IFK Umeå häromdan. Hon ville göra en variant på Sandra Erikssons testpass (som hon skrev om förra veckan) Nu blev det först 4 x 1000 (3.22-3.25) Målet var 3.20 i snitt. Då blev hon sur och hoppade på löpbandet på IKSU och körde 3×1000 m ytterligare. Där klarade hon 3.20 ganska lätt. Nu kör hon ett terränglopp på 7.5 km på lördag (Röbäckskneget) Var har Thomas Edström hitta shortsen? Jag vill hem!


– Min gamla kollega och vän, Lotta Larsson bidrar med ite låtcitat några veckor framåt.Vi hade många trevliga stunder under min tid som portchef på Springtime. Jag saknar gänget mycket. Det är skönt att jag finns på vissa Training Camp veckor + New York och mitt uppdrag i Runners World. Då träffs vi regelbundet.

Arnold Schwarzeneggers karriär är alltid kul att läsa om. När han var liten var han tvungen att köra massor av situps för att få frukost. Och fick tillbringa sina unga år genom att jobba tungt på familjens lantgård. Hans filmkarriär sammanträffade med Sylvester Stallones, och dom var inte bästa vänner kan man säga. Dom spydde galla om varann till media. Vid ett tillfälle hade Stallone häcklat Arnold i pressen, så Arnold stämde journalisten. Då betalade Stallone böterna åt journalisten. Det var det värt tyckte han.

– Nu väntar Ultravasan för mina Asics Go Run it adepter. Marcus sprang Sthlm Ultra för 3 veckor sen (han hade planerat det sen länge) men han är hård och slitstark. Sanna har gjort stora framsteg och har ett psyke som passar för långa lopp. Anders Larvia fick ju löparknäproblem i samband med Sthlm Maraton vilket hämmat hans träning. Han kommer fixa loppet utan problem, men inte den tid han hoppats på. Frida och Josefine kör 45 km och kommer prestera mycket bra. Camilla på Asics och Jonas Lund har fixat ett bra program I Mora i helgen.

– Men nästa utmaning blir kanon! Då är det ett snabbt 10 km i Berlin 10-11 oktober. Nu blir det fartträning när dom återhämtat sig.

– Det var en härlig helg i Järvsö i samband med Salomon Trail Tour/Järvloppet. Jag och Markus Torgeby hade varsin föreläsning på fredag. Mycket trevliga lyssnare och middag uppe på Rovdjurscentret. På lördag var det barnlopp + 53 km + 21 km + 11 km lopp. Totalt ca 300 deltagare. Och en djävulsk bana! Vi gick och joggade den med möda. Anders Södergren vann halvmaran på 1.41 (Linus Holmsäter 3:a). På kvällen var det bankett på Destilleriet med grillbuffe, filmvisning och live musik av Engmans Kapell (Peppe på trummor) Peppe har slutat med solrosfrön och broccoli. Nu äter han fläsk och flott och dubbel Japp. Det syns inte på kroppen. Men kolla kinderna.

 

Marlene Sjöberg fotbollspelare i Göteborg (några landskamper) vann Chalmerspris för bästa uppfinning. Hennes Race One app kan bli en sensation. Flera stora lopp är intresserade. Appen går ut att man kan följa varje enskild deltagare i mobilen på ett snyggt och enkelt sätt. Hon är till och med inbjuden till Silicon Valley och presentera iden. Bra jobbat Marlene!

Vid OS i Berlin 1936 så hade storfavoriten Jesse Owens två ogiltiga hopp i längdhoppskvalet. Då gick hans främste utmanare, tysken Luz Long fram och gav honom räd att flytta bak ansatsen några decimeter. Jesse tackade och fick till ett bra hopp. I finalen vann Jesse Owens före just Luz Long. Det ansågs mycket vågat av tysken att hjälpa en färgad motståndare när Hitler satt på läktaren. Jesse och Luz blev för alltid bästa vänner och Luz Long fick pris av Pierre de Coubertain för sitt sportmannaship.

– Jag är ruskigt nöjd med Garmin Fenix 3. När jag börjar träna hårdare får jag chans att testa farter och sträcka. Nu går jag mest omkring och är stencool.

– Södergård har vaknat ur pollendimman. Grattis till andraplatsen i Midnattsloppet! Prispengar? Sen håller vi tummar för David Nilsson på lördag, Andreas Almgren med bästa coachen Urban Aruhn samt bloggkollegan Sandra Eriksson.

– Bäst just nu enligt Danne Blom: Spanienresan och Friidrotts VM

– Bäst just nu enligt LG: Att eleverna kommit tillbaka och Liverpools 6 poäng.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 153:e RW Blogginlägg


– Jag har inga starka armar att bära dig på/Jag är inte mycket, inte mycket att titta på (Håkan H)

Tunga tider. Tunga tider…

– Så här är det: Efter mina fina 51 dagar i rad med blandad träning tog jag några vilodagar. Men kroppen blev helt konstig. Jag körde 4 dar förra veckan och allt gick tungt. Oerhört svårt att dra djupa andetag. Dålig sömn. Trött som ett lik. Jag vilade i fre-lör och körde igång med:

söndag skogspromenad 1 tim (segt-trött)

måndag 40 min jogg (155 i puls i 6.00 min/fart) fick gå 8-10 ggr

tisdag  Cykel halvhårt 60 min (segt trött)

Onsdag  Yoga + 15 min jogg (segt)

– Dr Eriksson fixade provtagning åt mig samt en remiss om arbets Ekg. Endera är livet över eller så är det vilodagarna som dödade mig.

– Malin körde 1500 m på DM igår (vann på 4.59) efter loppet körde hon 3000 m tröskel i 3.40 fart och 2000 m tröskel i 3.38 fart. Draghjälp av sina klubbkompisar Göran, Lars-Erik och Lukas. Tack grabbar. På lördag springer hon en halvmara i Tavelsjö.

– Brassemålvakten Jefferson skulle beskriva Neymars storhet. Han sa så här: ”Vissa spelare bär pianot. Andra spelar på det”

– Det är svårare och svårare att få länder att arrangera OS. Vinter OS 2022 hade två seriösa ansökningar!? Almaty/Kazakstan och Peking/Kina. Det blev Peking. Olympiska spelen i Los Angeles 1984 hade egentligen också bara en konkurrent (Afganistan). Mats Olsson berättade i pådden att LA blev skuldfri från kostnaderna för några år sen.

– Bloggkollegan och hinderstjärnan Sandra Eriksson är en skön tjej. Läs hennes Instagram (santero_e89) när hon kör sitt testpass. Nämligen 6 x 1000 m på bana med 2-3 min vila. Målsättningen att ha alla loppen under 3 min. Efter 4 lopp la hon sig ned och ville dö. Men hon grävde farm sin finska sisu och klippte dom sista loppen på sub 3 min också (snitt 2.58). Jag körde 10 x 1000 m med Mats Erixson på den tiden jag var löpare. Han vilade inte på tid, utan tills pulsen gick ned till 120 slag. Om det tog längre än en minut så la han av. Jag klarade 8 x 1000 m (snitt 2.56) men på 9:e loppet låg pulsen på över 130 slag efter en minut så jag klev av. Mats trummade vidare på lätta ben.

– Jag hälsade på en gammal kompis från barndomstiden i Vilhelmina häromdan. Sommarprataren, slöjdare och livsnjutaren Jögge ”Sur Olle” Sundqvist. Vi hade en trevlig stund där vi pratade om slöjd, musik och livet. Han är proffsslöjdare sen nästan 20 år tillbaka. Säljer verk till flygplatser, företag, skolor samt har slöjdkurser runt hela världen. Allt sker med yxa, såg och kniv. Han gillar att springa och kollar ofta efter bra råmaterial i skogen på sina löprundor.

– Jag skall få testa Garmins nya Fenix 3. Som har enormt med funktioner. Och snygg som tusan. Isak Mankert på Garmin skall förresten spring Lidingöloppets 30 km. Igår körde han 4 km (4.30 fart) + 3 km (4.20 fart)+ 2 km (4.10 fart) med 4 min vila. Och han fixade det på (4.21-4.21-4.08)  Det blir nog en bra dag för honom den 26 sept.

Sigge Eklund har kommit på ett sätt att betygsätta filmer. Han kallar systemet för 12/12/12/12 systemet. Du betygsätter filmen 12 tim innan, 12 minuter efter, 12 timmar efter och 12 dagar efter du sett filmen. Då får du ett snittbetyg. Ofta kan man ha stora förväntningar innan och kanske bli besviken direkt efter. Men sen växer filmen efter nån vecka. Testa.

– Det var bra inlägg av Johan och Södergård om polariserad träning förra veckan. Johan är noga med vetenskapliga belägg och hittar undersökningar som är intressanta. Södergård har erfarenhet från elitvärlden och bidrog med bra länkar från de bästa norrmännen som tränar enligt Kenyanska principer. Om vi tittar på vilka träningsfilosofier som präglat de bästa löparna genom tiderna (Lydiard, engelsmännen, Portugals Lopes & Mamede, Marockanerna, Kenyanerna, Salazar och Renato Canova)  så är det blandad träning hos alla. Både mängd, trösklar och tuffa intervaller. Alla springer mycket (14-25 mil/veckan). Canovas långpass i maratonfart (typ 30 km i 3.10-3.15 fart för de bästa) var lite iögonfallande när det kom. Men har funkat. Man måste skilja på elit och motinär. Skilja på 3-4 pass/vecka till 12-13 pass/vecka. Prova er fram och testa olika metoder. Men framför allt öka antalet pass/vecka och spring er trötta som faan ibland.

– Umeå IK vann igår mot Hammarby med 2-0 och fick lite andrum. Supertalangen Lina Hurtig gjorde båda målen. Jag lovade spelarna att bjuda på nakendans, berätta usla historier samt tacos om dom vann. Lisa Lantz var snabb på vilja boka tid och dag. Hur tusan gör jag med nakendansen? Annica Svensson är en av de seriösatse spelarna jag jobbat med. Hon är en kugge i Eskilstuna nu. Dom kommer till Umeå i helgen och bjuder på tufft motstånd.

– Jag åker till Järvsö imorgon och skall föreläsa på deras Salomon trail helg. Även Torgeby skall föreläsa om sitt liv i kåtan. På lördag är det 11 km, halvmara eller 53 km lopp. Jag tittar, coachar och säger kloka saker. Fest på kvällen och umgänge med Peppe Lindholm och makalösa Cecilia Gustavsson. Undrar om Lilll-Babs kommer på festen?

Ludvig Edman är en gammal elitlöpare (29.52 på 10000 m) numera professor i nåt som har med batterier att göra? Jag mötte honom på Iksu när jag skulle på yoga igår. Jag var snyggt och färgmatchat klädd i mina träningskläder. Han kom i manchester-kavaj med läderförstärkningar på armbågarna, samt en Musse pigg sweatshirt under kavajen. När han fick höra att jag skulle på yoga så skrek han rakt ut och spottade choklad-flisor från kex-chokladen som han alltid bär omkring på. Varför skulle jag berätta? Nu kommer han att dra igång facebooks-kampanjer mot mig.

– Bäst just nu enligt Danne Blom: Hans nya Marshall-hörlurar och sin påbörjade hälsovecka

– Bäst just nu enligt LG: Yoga och Warren HaynesLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 152:a RW Blogginlägg


– Baby for a long time/You had med believe/That your love was all mine/And that´s the way it would be (The Byrds)


– Efter mina 51 dagars träning på rad blev det tre vilodagar av olika anledningar. Och kroppen blev helt konstig. Jag blev stel i lederna och mitt knä kändes tjockt. Jag startade om med följande träning: 

måndag fm 5 ggr i slalombacken (40 min) em jogg 30 min + yoga

tisdag    fm crosstrainer 30 min + roddmaskin 15 min + styrka

Onsdag  fm jogging 45 min

Tors      fm slalombacken 5 ggr (40 min)  em jogg 30 min + styrka

Men kroppen känns fortfarande seg. Jag skall blåsa ur mig nån dag med vattenlöpning 10 x 3 min med 30 sek vila (utan väst) Då får man jobba som tusan.

Jämtland har ju en president som heter Evert Ljusberg. Han berättade hur man kan känna igen en jämte. 1. Dom rör bara på läpparna när det är allsång. 2. Dom använder inte blinkers pga miljöskäl. 

– Hans vallöfte till nästa år var:

1. Snabbare snabbtåg

2. Bredare bredband

3. Gladare gladpack

4. Smartare smartphones

5. Fetare grisar

Hans Nilsson, IFK Umeås starke man fyllde 50 år nyss. Och istället för att ordna en fest med smörgåstårta och serpentiner, så arrangerade han en löptävling. Loppet hette Jubileums-loppet och gick i Holmsund. Banan mätte 7.4 km, småkuperad grus-asfalt. Ca 80 deltagare där Malin vann damklassen och Anders Hemmyr herrklassen. Malin snittade 3.42 min/km vilket är bra. Nu springer hon 3000 m bana på måndag och Tavelsjö Halvmaraton på lördag.

– Själv åker jag till Järvsö och har en föreläsning under deras Salomon-trail helg. Även Markus Torgeby kommer föreläsa. Det blir Ultra 53 km , ett lopp på 11 km samt ett hillrace. Peppe Lindholm är med i arrangörsgruppen och bjuder på bantningstips och trumlektioner. Vi skall bo hos Peppe och hans underbara Cecilia. Och köpa coola retrogrejer ur deras garage-shop.

– Undrar hur fort Mo Farah skall springa i år? Vad kommer han att vinna? Vad skall han fixa maran på den dag han toksatsar? Njut av en stilstudie och ge er ut och härma hans löpstil. Skit i 180 frekvens och falla framåt och bla bla bla….

Sköna vinylinköp på slutet samt 20 st Knasentidningar från 1981.

Håkan Eriksson, U21 förbundskaptenen som coachade Sverige till Guld i EM nyss har en teori om spelartyper. Han kallar spelare som jobbar hårt både offensivt och defensivt samt är lojala och hårda för kontinuitets-spelare. Och spelare som är matchvinnare, gör oberäknade saker, duktia en mot en men kanske inte jobbar så hårt defensivt för rubrikspelare. Han menar att när man möter svagare motstånd kan man ha 3-4 rubrikspelare på planen. När man möter jämnstarka motståndare kan du ha 1-2 rubrikspelare i startelven. Men möter du starkare motstånd kan du inte ha nån endaste en.

– Jag tror det är bra att kombinera tröskelpass med några kortare intervaller i samma pass. Ex: 2 x 10 min i tröskelfart + 5 x 400 m i överfart. Du lär dig springa fort fast du är trött. Du är ordentligt uppvärmd och har fått igång slagvolym, blod i varje muskelfiber och har bra löpteknik.

– Snart är det dags för Ultravasan för mina Asics Go run it adepter. Anders, Marcus och Sanna klipper 90 km. Frida och Josefine tar 45 km. Undrar vad Jonas Buud kan göra i år? Han har ju slagit banrekord eller personrekord hela sommaren. Han måste kört grymt bra alternativ träning när han var skadad i bäckenet.

– Danne Blom har en pärla till sambo. Sofie skickade mig en skål av LP skivan ” De La Soul”. Med massa fruktkola i. Plus sångtexten till Lill Lindfors ”En sån karl”. Och ändå är jag bara mig själv. 

– Jag springer med den specialgjorda inlägget som vinklar mitt knä inåt (pron) Vilket funkar ganska bra. Däremot får jag lite ont i baklår-knävecket efter vajervurpan i våras. När jag tog bort inlägget och körde neutralt kändes baklåret bättre men då fick jag ont i knät. Faan!!!

– Jag kommer att göra en enkel utmaning 3 ggr/veckan ett tag framöver. Det består av:

1. Så många pushups jag klarar på 2 min. Det skall vara djupa så att bröstkorgen touchar en tennisboll som jag har under bröstet. Igår klarade jag 49 st.

2. Så många sit-ups (crossfit-varianten) jag klarar på 2 min. Du skall toucha golvet med din händer över huvudet på nedvägen och klappa dina vrister på uppvägen. Så det är en lång rörelse. Igår fixade jag 50 st. 

– Bäst just nu enligt Danne Blom: Hans nya löparskor och sommarens kravlösa träning

– Bäst just nu enligt LG: Bates motel på Netflix och Lediga dagarLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*