Mitt 265:e Blogginlägg


”Jag förlorar aldrig/ endera vinner jag/eller så lär jag mig något” (N.Mandela)

 

-Tomgång, motvind, dålig kropp, uselt psyke, seg träningsvecka . Finn fem fel på LG Skoog.

-Men Liverpool vinner och vinner. Klopp och Salah är i form.

-Kläbo och Stina vinner också.

-Skall snigelslem göra Nord-Koreas Kim Jong-Un ännu mera känd? I flera medier rapporteras om snigelslemmets välgörande för att få hyn slät. Filip&Fredrik visste från säker källa att Kim Jong-Un kör med detta. Då är jag hellre rynkig än att smörja in med med snigelslem.

  

-Mitt liv är slut känns det som. Formen är verkligen usel. Ingen löpfart att rapportera om. Knät spökar mera nu. Skidåkningen går visserligen bättre med tekniken, men jag blir trött som faan. Jag skall snacka med Dr Eriksson och höra om det är min blodtrycksmedicin som ställer till det. Jag har käkat detta i över två år nu. Och inte gjort ett enda bra träningspass på två år heller. Det måste vara nån betablockerare eller annat som stryper all fart. Och min mentala styrka som jag levde på som aktiv är helt borta. Jag viker ner mig och börjar nästan lipa så fort jag blir trött. Förr var jag stenhård och gav mig aldrig. Jag fullföljde alla pass som planerat. Men nu… Usel människa är jag. Livslusten….

-Men jag har i alla fall en fantastisk skivsamling, fina barn, en snäll och bra fru, bra jobb med fantastiska elever och kolleger. Jag har en Iphone X, Linn LP12, fina märkeskläder och en elhybridbil. Prylar håller livsgnistan levande.

 

-Sköna vinyler i veckan. First Aid Kit (lite skilsmässomörk), Golden Smog (Wilco, jayhawks, Big Star) samt Hurray for the Riff Raff  (New York pop/americana med Puertoricanska influenser). Betyg 4-5-5. Det var länge sen.

-Jag missar Springtimes ledarfest på grund av jobbet. Jag skall ha ett friluftslivmoment med mina gymnasietreor. Gräva snöbivack, skidåkning, klädsel, ledarskap mm. Jag hoppas Patrik Yderberg med teamet har fina planer för 2018. Jag är inbokad v 12 och v 17 i Portugal (Runners vecka och Topphälsavecka) Sen lutar det åt Miami/New York i höst. Jag hoppas på nån vecka i Palma med Peppe också. Men då måste jag rycka upp mig och få igen livslusten.

-Malin går som tåget. 14:e veckan med bra träning. Bland annat löpbandstest 5000 m/17.55 + 300m/10.15 + 1000m/3.17 med 4 min vila. Fina långpass i snöglopp 25 km helt oberörd. Kan bli en grym säsong.

-För er som fortfarande har karaktär och en kropp som inte är usel, så kommer här nåra träningstips för att bättre liv och kropp:

Pass 1) Löpband 1% lutning. 5 x 4 min med 1 min vila. Stegra farten var 30:e sekund. Börja ex på 10 km/h-öka till 10.5-11.0 osv. avsluta på 14.5 km/h. Därefter kör ni ”Jurgen Klopp-passet”. 7 pushups-7situps-7 airsquats-7 Moutainclimbers-7 rygglyft-7 höftlyft-7 vristhopp. Detta gör ni så många varv du hinner på 7 minuter

Pass 2) Snöpulsning på fotbollsplan eller slät yta (snödjup 20-40 cm) 6 serier av 2 min + 30 sek. Löp 2 min i distansfart med 30 sek ståvila. Därefter löper du 30 sek hårt med 30 sek ståvila. Upprepa 6 serier. Totalt 12 lopp. Jogga 10 min före och efter.

Pass 3) Löpband 1% lutning. 27 x 45-15 med stegrad fart. Löp 45 sek på 11 km/h. Vila 15 sek. Löp 45 sek på 11.5 km/h. Vila 15 sek. Upprepa detta 9 ggr tills slutfarten är 15 km/h. Då börjar du om på 11 km igen och kör 9 lopp till. Totalt 27 lopp. Därefter kör du en crossfit-wod bestående av 21-15-9 Thrusters, bicepscurl och Mo Farah situps. Thrusters är en knäböj med press på raka armar. Bicepscurl är bicepscurl och Mo Farah situps är liggande på rygg med en en pilatesboll klämd mellan raka ben (se bild)

Pass 4) Uppvärmning är O´Neil-testet på roddmaskin. Ro så långt du hinner på 4 minuter. (kolla tabell så ser du om du är godkänd, bra, utomordentlig. Eller usel)

Därefter kör du styrka enligt följande. 1) Marklyft 3 x 10 reps på 80-100 kg. 2) 3 x 40 springsteg i TRX band  3) Leg extension 3×10 med stegrad vikt 4) Hantelstående 3×8 reps med 15-20 kg hantel. 5) Frivändning 3 x 8 reps 40-50 kg. 6) Hipthrusters med stång eller maskin 3 x 10 reps tungt 7) Mo Farah sidoplanka på Bosuboll 3 x 8 reps 8) bröstpress i kabelmaskin 3 x 10 reps med stegrad vikt. 

Pass 5 ) LG passet jan 2018: Gå till gymmet med coola kläder. Tro att du är grym. Spring 3 min på bandet. Börja lipa och spring hem och lägg dig.

Veckans Hasse: Alternativ träning är ju ett bra sätt att klara sig från skador. Att besöka ett gym kan ju vara en alldeles förträfflig idé! Men… lova för Guds skull att träna när ni väl är på gymmet!  I veckan besökte jag det lokala gymmet som jag började tro hade bytt inriktning till meditationscenter nu såhär på det nya året. Maskinerna ockuperades av folk som med totalt tom blick satt och stirrade rätt ut i luften eller på TV:n där ”Ice Road Truckers” snurrade på Discovery – tränade gjorde de minsann inte… Så skärpning alla gymråttor, låt svetten drypa för tomduschning efter träning är inte ok 🙂

 

Septembernumret ute i butik nu!

Ur innehållet:

 • Kickstart i höst, roligaste passen, hetaste prylarna
 • Lidingöspecial
 • Plogga, svensk idé blev internationell succé
 • Höstens nya skor, Vi har testat 13 modeller
 • Forskning: Hjärnan älskar löpning
 • Träning: Hoppa dig i form
 • Smart mat

 

Prenumerera

Antal kommentarer: 6

Mickesotoksd

Jag lider med dej! Är man träningsjunkie smäller det hårt när gatan inte längre levererar… håll ut broder! ”If winter comes, can spring be far behind?”
YNWA


M

Hm, en rejäl svacka i humöret. Trist. Och säkert värre för någon som du som har har en idrottskarriär i kroppen och skallen.
Men, försök reflektera över nöjet att ändå vara streta på och ute i elementen, känna väder och vind, tänka på hur naturen skiftar beroende på säsong på de där rundorna som du kan utantill, var lite vild och vänd och ta en runda i motsatt den vanliga riktningen och förvånas över vad du haft bakom ryggen och inte sett, …
Plus, njut och var stolt över vad du kan dela med dig av till andra! Som vän, familj, coach, lärare.


LG

Tack M och Micke. Hoppas ni har rätt! Kärlek


Pär E

Du kan vara glad för Golden Smog skivan! En bortglömd diamant. Kämpa på!


Johan Renström

Kom igen LG! Sätt delmål som du vet att du kan klara av. Du är på botten nu så nu vänder det. Folk mår faktiskt bäst efter 50-60 för att förväntningarna förändras men jag tror du har lite för höga förväntningar. Unga mår sämre för att de sällan når upp till sina egna förväntningar och på så sätt är du ju ung i sinnet 🙂


LG

Johan och Pär. Tack för peppDu måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Mitt 264:e Blogginlägg


”Hey Princess, won’t you come back home?/And I cry, I’m shaking and I’m on my own/And I wisper your name until the morning comes/ Hey Princess, you’re the only one” (Popsicle)

 

-Vardagen är här och 2018 blir bra hoppas jag. Året avslutades i Madeira (vi överraskade Lenas kusin som fyllde jämt) Madeira var vackert på många sätt men inte perfekt för löpning. Det blev bra träning ändå. Backträning och gym varje dag gjorde mig stark och lite brunare, men sliten.

 

-Jag undrar hur Sondre Nordsted Moen firade nyår? 10 x 1000 m i 2.45 fart kanske? Sondre är på Mo Farah nivå snart bland mina idoler. Andra på idollistan är: Steven Gerrard, Joel Alme, Håkan Hellström, David Bowie, Kalle Dyall, Cecilia Gustafsson, Ricky Gervais, Caroline Seger och Szacke. Peppe och Södergård är på väg.

-Ronaldo är från Funchal på Madeira. Han har ett hotell, museum, en skola samt en staty där. Hans mamma bor kvar i stan som han besöker en gång per månad. Han var på plats på nyårsdagen men vi missade varann.

 

-Fina vinyler inleder 2018: Kendrick Lamar, Grande Royale och Popsicle. Hygglig start faktiskt. Lyssna på låten Hey Princess med Popsicle. Kanske bästa låten nånsin.

 

-Jag skrev en artikel i till kommande RW om nybörjarträning. Det är många som ger nyårslöften eller får startanmälan till olika lopp under jul och nyår. Då är det kul om ni kanske fastnar för löpningens glädje. Jag drömde att 100000 personer ville börja springa och 50000 av dem börja köpa Runners World. Då blir alla jätteglada.

-Träningsmässigt har jag inte satt några mål ännu. Sen mina knäoperationer så går det inte att bedriva nån seriös löpträning. Därför är det svårt att sätta upp tidsmålsättningar. Jag springer normalt 4 ggr/vecka. Mestadels backe, intervaller, myrlöpning mm. Distanspassen klarar jag upp till 10 km innan knät protesterar. Jag skall försöka mobilsera vilja att cykla och köra crosstrainer 90 min då och då för att få långpassens fördelar. Jag har dock blivit stark i kroppen av all styrketräning under året. Återkommer med mål för 2018.

 

-Börjar också få lite åldersångest inför min 60 årsdag. Tunnhårig och rynkig har jag varit länge nu. Men det känns segt att tänka ”5 år till pension”. Skall jag ha en fest? Skall jag åka på en resa? Skall jag låsa in mig och deppa? Vi får se..

-Mitt Umeå FC har kört i 6 veckor nu. Mycket fokus på fysträning (löpning och styrka) I veckan gjorde jag fystester på laget och vi ligger 1 månad före nivåmässigt jämfört med 2017. Yo-yo testet (löpning. Endurance nivå 2) Hade vi 2760 m i snitt. Det är jättebra. Styrketesten visar på mellan 5-15 kg ökning i benstyrka (fram-bak-höger-vänster). Nu kör vi mot superettan!

-På Minervagymnasium där jag jobbar nu har jag en friluftshelg inbokad i Hemavan med de elever som läser Idrott 2 100 poäng. Snöbivack, skidor mm. Senare i vinter blir det även isvak. Mina fotbollselever skall till Västerås för kvartsfinal i Skol SM. Övriga klasser är inne i en dansperiod. Dom skall sätta ihop en egen dans som jag filmar.Och i övrigt så flyter livet på som det skall.

-Under ledigheten har jag läst Erik Nivas bok #jagärfotboll. Underbara små anekdoter om hans fotbollströjor och klubbarna de symboliserar. Även ”Sveriges bästa motionsspår” av Philip Persson, Oskar Jensen Sonden gav mig fina minnen och flasbacks. Nu skall jag börja på boken ”Ett skivbolag i varje by” om den Svenska Popfabiken i Klippan.

  

-Vi har även sett några serier värt att nämna. Line of duty  och Svensk Punk på Svt Play. Thåström är en superlegend. Gurra och Fjodor från Ebba Grön bor på Gotland och driver nåt enklare jordbruk. När Thåström får frågan om vad han tycker om landet, svarar han: -” När det blir mörkt på landet blir jag obekväm, får ångest. Då vill jag ringa en taxi och bara säga Lets go!”  Netflix nya serie Glace var sevärd. Och nu har säsong 4 av Bron börjat. Sofia Helin är lysande som Saga Noren,länskrim Malmö.

 

-Malin går som tåget nu. Tolv veckor med det ”Kenyanska upplägget”. Hon kör långa trösklar i 3.40 min/km och tusingar på 3.20-3.30. Jag sponsrade henne till Berlin halvmaraton 6-9 april med Springtime. Hoppas hon får vara hel och frisk. Då ryker perset på 1.21.47.

 

Veckans Hasse:

Gott Nytt Löparår 2018! Kom ihåg att det alltid är läge för splitshorts.

 

 

 

Mitt 263:e Blogginlägg


-Livet är för kort, vi tar det som blir över (Mattias Alkberg)

-Snart 2018 och dags för listor av olika sorter tycker jag. Både braprylar-listor och önskelistor.

-Träningsmässigt har 2017 varit upp och ned. Jag är specialist på att coacha andra idrottare men med mig själv slarvar jag och skall testa gränser och metoder. I perioder har jag löpt hyfsat tuffa 4 ggr/vecka (det är vad knät klarar) När jag är löpledare på Training Camp så löper jag varje dag men då är vissa pass lugna eller instruktionsmässiga. Backträning, myrlöpning och löpband funkar bäst. Då ser jag ut som en löpare (med lite övervikt). Jag har kört en hel del styrka och alternativ träning som rodd, crosstrainer och yoga. Dock funderar jag på att cykla mer 2018.

-Alla mina adepter gjorde bra ifrån sig och nådde sina mål eller personbästan. Nån skada ställde till det hos en adept, men annars. Jag avslutade samarbetet med de fyra löpare som kommit längst i sin utveckling (2.29-2.41 på maraton). Normalt gör jag detaljprogram i 52 veckor och sen klarar dom sig själv. Sen har jag några som jag hjälpt ett par år och byggt upp långsiktigt.

-Mina bästa träningspass 2017:

 1. Bräntis slalombacke x 10 i varierad fart
 2. Intervall på löpband 25 st 45-15 i stegrad fart
 3. Tröskel på myren 2 x 10 min

-Mina önskepass 2018:

 1. Supertusingar på Campus med bra tryck
 2. Kenyanskt distanspass 10 km med bra löpsteg hela vägen
 3. Testlopp 3.7:an utan att vika ner mig

-Mina bästa plattor 2017:

 1. Jason Isbell ”the Nashville sound”
 2. Gospelbeach ”Another summer of love”
 3. War on drugs ”A deeper understanding”

-Mina önskeplattor 2018:

 1. Joel Alme släpper en ny inspelad i Umeå
 2. Håkan Hellström släpper en platta inspelad i Nashville
 3. Oasis återförenas och Liams röst är bättre än nånsin

-Mera bra grejer under 2017:

 1. Garmin 935 kan allt och är lättmanövrerad
 2. Apple Watch 3 är stencool och överraskande bra för träning
 3. Min Toyota Auris Elhybrid med super automatlåda. Ger mig glädje och är tyst och miljövänlig
 4. Min vinröda bomberjacka för alla väder
 5. Mina ekologiska Levis bikerjeans från New York
 6. Min robotdammsugare som sög bort allt snusk
 7. Mina Nike zoom vaporfly som i korta stunder gav mig flashbacks från 90 talet
 8. Mina Asics Dynaflyte som gör tunga ben lätta igen
 9. Min IPhone 8 blixtssnabb och snygg
 10. Al3 freedom lurarna som funkar I alla väder
 11. Min wilfa-bryggare ger bästa kaffet och är designmässigt en fullträff
 12. All glädje som Umeå FC spelare och ledare gav mig.

 

-Mina önskegrejer under 2018:

 1. Löparskor som gör mitt knä helt och mina tider snabba igen
 2. Att testa Emelie Forsbergs Suunto-klocka
 3. Testa Nike Breaking 2 skorna 
 4. iPhone X för att jag borde ha det bästa
 5. Ett grymt hårmedel som gör mitt hår tjockt, självlockigt och vindrufsigt
 6. En karaktär som ger mig granithårda magmuskler och ändå kunna äta lösviktsgodis för 69:- varje ons, fre, lör, sön
 7. En fru som står i ytterdörren och applåderar av glädje när jag kommer hem varje dag
 8. Att fira midsommar med Erik Niva
 9. Att Umeå FC går upp i superettan
 10. Fred på jorden och allt det andra

-Jag blev avtackad efter 18 år från Bräntbergsskolan i onsdags. En fin och känslosam stund. Fina minnen med alla fotbollsklasser ( 1 SM guld, 80 DM guld) 17 st baler för åk 9. Roliga resor och teambuildningsdagar. Sköna elever som gett mycket kärlek och glädje. Jag kommer sakna min egen klass och flera andra av de fina eleverna jag hade. Samt mina skickliga kolleger och fina vänskap. Men nu kör jag all-in på Minervagymnasium där höstterminen varit mycket positiv med fina trevliga elever, rolig tjänst, bra resurser och massa möjligheter till utveckling. Bra ledning och kolleger. Jag fortsätter med min löpgrupp som skall bli två grupper i höst. Minervaloppet kanske utökas till ett traillopp också. Pulsträningen blir också utökad och mera mera.

  

-Vi hade en härlig avslutning på Minervagymnasium med en gigantisk Dodgeball turnering på 11 planer. Gruppspel, kvartsfinal, semifinal, final och lärarmatch. Vi hann med speedshooting, prickskytte, frågesport och innebandymatch mellan gymnasietreorna och lärarlaget (2-6 till lärarna!) Mitt skolIF gäng i Minerva IF är otroligt drivna och skötte hela dagen lysande. 

-Jag tänker fortfarande på Sondre Nordsted Moens prestation! 2.05 på maraton och 59 min på halvmaraton. Herregud. Sen tänker jag ofta på Mo Farah. Min evige idol.

 

-Vi är nu på hem från Stockholm efter fint julfirande med Mattis, Linn och söta Chloe. Samt Linns föräldrar Pelle och Monica. Igår morse inledde jag, Lena, Malin och Ahmed dagen med backträning i Liljansskogen. Målet var 10 ggr i maskinbacken. Inga problem alls. Piggast var Ahmed. Vi hann fika med Magnus på Springtime och shoppa på Zara. Jag var tomte med stor potential och lilla Chloe och dotter Malin jublade. Otroligt fint julbord, puzzelbyggande, TV och diskussioner om livet hann vi med också.

-Vi fick låna Lars och Jana Södergårds lägenhet under helgen. Oj vad dom hade städat innan vi kom. Man kunde nog opererat direkt på hallgolvet. Praliner och frukt i skålar samt Lars tränings T-shirt av bomull sorterade i färgordning. Vi lämnade några fina gåvor åt dem som tack. Förresten så har Jana och Lars olika matsedel. Jana äter pasta och Lars äter konstigt.

-Szalkai har rehabbat bra efter sin hälseneoperation. I förrgår gjorde han 18.32 på 5 km testlopp på Bosön. Bra jobbat. Familjen Buud tränar dagligen också med löpning, skidor, TRX. Team Idiot gänget i Umeå har äntligen börjat träna kvalitepass. Och formen kom direkt. John persade och Thomas träffade en ung snygg kvinna. Södergård är fortfarande i 34 min form på 10 km och har blivit polisstark i bänkpress mm.

-Tack till alla som läser och uppskattar min blogg här på RW. De som känner mig vet att det är med glimten i ögat det mesta och att jag egentligen är en väldigt fin man med kloka värderingar. Mina chefer Hasse Lodin och Patrik Yderberg har ett foto av mig i bar överkropp på skrivbordet, istället för ett foto av deras fruar. Det känns stort.

-Gör ingen skada och ta ingen skit! (Linnea Claesson)

Veckans Hasse:

Det går mot Jul och här kommer några bra löpartips inför helgerna:

-Gå igenom önskelistan en sista gång, kontrollera att ett par schyssta splitshorts finns med. En förutsättning för ett snabblöpt 2018.

-Fastna inte i soffan med Aladdinasken i knäet och Ivanhoe på TV. Nu har du några extra lediga dagar så ut och bomba mil istället. Julhelgen är ju ett enda långt träningsläger.

LG brukar ju inleda bloggen med en låttext. Så jag som har lite textutymme här på slutet får väl avsluta i samma stil:

”Vi öppnar dörren till en pissoar och där står självaste tomtefar – han säger: God Jul, God Jul”.  – Anders F Rönnblom

Mitt 262:a Blogginlägg


-Varje cell i min kropp/ saknar dig/ Varje slag i mitt bröst / är ett slag för dig (Tomas A Wij)

 

-Sondre Nordstad Moen! (jag tänker på hans prestation hela tiden. Han satsar på 10000 m bana på Bislet 2018. Vad kan han göra? Sub 27 min?

-Min karaktär har gått från Mickan i Solsidan till 60% av LG30. Jag jobbar vidare på att våga bli riktigt trött och inte hoppa över träningspass. Det skall gå. Vad skall du bevisa?  säger min fru. Det är int lönt å förklara för dom som inget begrip, säger jag (och Ingemar Stenmark).

 

-Jag gjorde en ansiktsinpackning idag. En kräm som gör att det sticker lite i huden. Men den tar bort döda hudceller och man får en lyster stod det i reklamen. Helt otroligt vad fin jag blev. Man behöver inte lägga av att bry sig fast man blir gammal. Märkeskläder, Calvin Klein parfym och ansiktskrämer som sticker i huden är da shit! Kolla hyn! Otroligt. På 10 min

 

-Jag har laddat upp med lite böcker inför julen. Förra inlägget skrev jag om Erik Nivas #Jagärfotboll (boken och historierna om hans 500 fotbollströjor). Vår bibliotekarie på Minervagymnasium köpte även in några exemplar till skolan. Det svarade Niva på direkt.

Men övriga julböcker är Roadtrip från Vagabond av Fredrik Brändström. Boken ger massa praktiska tips om vilka roadtrips man skall göra i USA. Alltifrån Highway 1 till Nashvilletrippen. Jag skall göra en bilresa i USA snart. Nästa bok är en present från min musikkompis Micke Hermansson är en biografi om rocklegenden Jerry Lee Lewis som heter Skärseld. Jag gillar verkligen rockbiografier. Tredje boken är ”Sveriges bästa motionsspår” av Philip Persson och Oskar Jensen Sonden. En underbar ide som jag hatar att jag inte kom på själv. Dom har testat  312 motionsspår från Ystad till Abisko och sprungit 237.5 mil. Spåren är rangordnade från 1-100 med en kort beskrivning av varje. Mitt favoritspår i Stadsliden/Gammlia kom på 48:e plats. Vem som vann får ni kolla i boken.

   

-På torsdag kör vi en mastodont-turnering i Dodgeball på Minervagymnasium. Det är 24 klasser med gruppspel och slutspel. Hastighetstävlingar och prickskytte, frågesporter och musik. Den klass som har bästa utklädnad får en friplats i semifinalen. Temat är vinter.

 

-Jag två gamla elever. Eller gamla och gamla, David är 15 och Fanny 17. Dom har gjort kometkarriär inom volleybollen med SM medaljer och landslagsuppdrag. Nu fick dom pris för årets genombrott i Sverige. Mamman är Sofia Åhman, träningsprofil i Gokväll och idrottslärare. Pappan är Fredrik Åhman, 33 min på 10 km, orienterare med konstigt löpsteg och idrottslärare. Mycket roligt för dessa ungdomar som har andra fina kvaliteter också. David lever mycket på sin Håkan Hellström frisyr och att han kunde blivit headhuntad till rodellandslaget när vi hade prova på rodel i åk 7. Fanny har en otrolig empati för alla. I matsalen när hon gick i åk 8 hörde hon några tjejer i åk 9 som snackade skit om en elev som inte var där. Då reste sig Fanny och sa, -” Jag tycker inte man skall snacka skit om en person som inte har möjlighet att försvara sig”

 

-Lennart som har bloggen ”Milen Sub 40” gjorde en omröstning bland sina följare vilka som var bästa bloggarna i Runners World. Vinnare blev Kenneth Gysing och LG Skoog. Bra för mitt ego. Jag tror dock att mest lästa blogg är min kompis Johan på Hjärnfysikbloggen. Men jag och Gysing njuter ett tag.

-Min N16b klass fick möjlighet att prova på Gymnastik i nya fina Gymnastikens hus På Mariehem. Otroligt fin anläggning där instruktör Jenny med kollega lät eleverna testa räck, hopp i skumgummigropen samt trampolin. Bra träning som gav en del träningsvärk.

 

-Vi körde snöpulsningsintervaller med min löpgrupp på skolan i onsdags. Vi sprang på fotbollsplanen (konstgräs) där det var ca 25 cm snödjup. 3 x 2 min + 3 x 1 min med kort vila. Bra träning där man får jobba med knälyftet och avveckling av steget. Det ger även ett starkt pannben att springa i snö.

 

-Det är dags för årsbästa lista över mina bästa skivor. Listor är alltid svårt. Man minns gärna de plattor man spelat senast. I Sonic var Kendrick Lamar nr 1. Han är inte med på min 10 bästa som ser ut så här: (idag i alla fall)

 1. Jason Isbell & the 400 Unit ”The Nashville sound”
 2. Gospelbeach ”Another summer of love”
 3. War on drugs ”a deeper understanding”
 4. Ulf Sturesson ”Alfta förr och nu”
 5. Algesten ”Pilgrim”
 6. Jens Lekman ”Life will see you now”
 7. Liam Gallager ”As you were”
 8. The XX ”I see you”
 9. Courtney Marie Andrews ”#on my page”
 10. Kurt Vile& C. Barnett ”Lotta sea lice”

Strax utanför listan är: Nikki Lane,Margo Price, Thåström, Henrik Berggren, Sam Outlaw, Peter Perret, U2,

-Glada Hudik gänget med Pär Johansson har gjort en vacker julhälsning/låt (finns på youtube) Kolla in sången och det vackra slutet när flickan kramat statyn av Bosse. Kärlek&Respekt

 

Veckans Hasse:  Tävla aldrig i grejor som du inte har testat innan loppet. Eller gör som Kristoffer Österlund (2.20 på maran) när han kvällen innan en viktig stafettsträcka på Vindelälvsloppet 1996 drog på sig de nyinköpta tävlingsdojjorna och sedan stack iväg på logdans i Sorsele för att ”dansa in skorna” – alla sätt är bra utom de dåliga! 

 

 

 

Blogginlägg 261


” Jag spelar vanlig/ Precis så vanlig som folk är mest /Jag spelar vanlig /Men hur är det nu människor gör /Vad är det dom gör /Vad gör ni” (Olle Ljungström)

-Träningen går segt. Knät säger ”lugna dig”. Jag säger ”Håll käften”. Skall skärpa mig och strukturera upp min egen träning. Idag blir det långbacke (10 x 90 sek) Imorgon crosstrainer 90 min + styrka. Sen får vi se.

 

-Förut hade jag karaktär som Mount Everest. Nu för tiden har jag ibland karaktär som Mickan i Solsidan. Jag ändrar mig och viker ner mig och värderar konstigt. Det måste bli ändring.

 

-Lite fina vinyler i veckan. U2 , deras bästa på evigheter. Olle Ljungström , låtar som han skrev innan han gick bort. Morrisey är alltid Morrisey samt David Ramirez, singer-songwriter som kommer till Umeå i jan.

 

-Mina elever spelade skol SM i futsal i veckan. Grabbarna vann sin grupp och gick vidare till slutspel. Flickorna vann en match och förlorade en jämn gruppfinal mot Dragonskolan med 0-1. Men jag är stolt och glad över både prestation och uppträdande.

 

-Zara Larsson skall ha både Kärlek&Respekt. Hon streamas 12 miljoner ggr/månad och är ett stort namn i musikvärlden. Dessutom vågar hon uttrycka sina åsikter och stå för dom. Heja Zara.

-Sondre Nordstad Moen är en ung norsk löpare som hållit bra klass sen unga år. En avsliten sena under foten höll honom borta länge. Men sen gjorde han 2.10 tim i Hannover i våras. Då tog han kontakt med världens bästa tränare, Renato Canova.  För 6 veckor sen sparan han på 59.48 i Valencia halvmaraton. Och förra helgen gjorde han 2.05.48 tim i Fukuoka Maraton! Bästa tid av en icke-afrikan. Helt otrolig utveckling. Canova har fått honom att leva som en Kenyan med mycket träning, hög höjd, fullt fokus, mera fartträning (5000-10000 m) samt snabbare långpass. Han passerade 10 km på 27.55 i sitt Lopp i Valencia. Samt hade 29.12 på milen mellan 30-40 km i Fukuoka. Herregud vilken inspiration. Jag skriver om Kenyansk träning i nästa RW.

 

-Nu har designbryggaren Wilfa landat på min marmorbänk. Världens bästa och snyggaste bryggare. Jag har bara coola grejer. Har ni tänkt på det?

 

-Sondre Nordstad Moen!

 

-På tal om engagerade elever. I tisdags 07.30 kallade Skol IF styrelsen till morgonmöte för att planera kommande turneringar och aktiviteter. Jag fixade frukost via vår husmor åt dem. Härligt med initiativ och folk som brinner för sin sak.

 

-Erik Niva har släppt sin härlig bok #Jagärfotboll. En bok om hans 500 fotbollströjor där han skriver en kort förklarande text om varför han skaffade just den matchtröjan. Jag älskar Niva!

 

-Peppe har börjat med body-buildning? Kom ihåg var ni läste det först. Men han längtar nog efter årets fjärde magsjuka snart.

 

-Min syster Åsa gör jättefina Pride/HBTQ armband i läder och tenn. Är ni sugna så finna hon på Facebook under Å-smycken (Åsa Skoog)

 

-Sveriges lottning i VM är ok. Tvåa efter Tyskland i gruppen. Vinst mot Syd-Korea, oavgjort mot Mexico och förlust mot Tyskland räcker till avancemang. Men i åttondelen väntar Brasilien! Heja Janne Anderssons för ditt fina jobb. Mitt Liverpool är i galen form och öser i mål. Det kan räcka långt. Och i veckan har vi startat upp träningen för Umeå FC. Mycket fokus på fys under dec-jan. Ikväll löper vi 8 x 800 m (700 m jämn fart+ 100 m snabbt) vi avslutar med cirkelträning. Sen blir det tacos, lösviktsgodis och somna i soffan till Skavlan.

 -Mina gamla elever jobbar stenhårt för att samla in pengar till Musikhjälpen. Dom hade Öppet hus som gav 6000:-Plus massa annat. Bra jobbat. Här ser ni Emma, Filippa och Saga. Dessutom är min fina idrottslärarkollega Frida Orädd drivande i allt som vanligt.

Veckans Hasse: Det var då själva f-n… i ett tappert försök att matcha LG stillmässigt föll jag till  föga för en kinesisk sajt med schyssta grejor till bra priser. Jag slog till på ett fräscht stilrent gult löparlinne av bästa märke. Jag hade nästan gett upp hoppet när paketet efter sådär 7 veckor till sist damp ner i brevlådan. Men inte tusan var det nå’t linne i paketet! Inte överhuvudtaget något som hade med träning att göra.. Istället en långärmad vit fejk-Dolce Gabana tröja… Tror inte jag köper årets julklappar från den sajten..

 

 

 

 

Blogginlägg 260


”inge photoshop och bling-bling/helt naturlig riktig real thing (Kaliffa)

-Tiden rusar fram och jag är precis på banan. (Kunde vara en låttext). Nu gäller det att knyta ihop resterna av 2017 på ett bra sätt. Träna klokt och lämpligt hårt.  Få känna den där ”stå naken framför spegeln-känslan”. Eller klippa 6 x 1000 m på löpbandet så att grannen på bandet bredvid kliver av pga att min svett stänker på hens bomulls Tshirt med reklamtryck.

 

-Köpte tre vinyler av Steve Young (hade missat helt). Galet bra country-rock med vackra texter. Dom har fyllt varje ledig stund denna vecka. Kolla upp Steve Young. Tack Stefan och Ulf.

 

-Har fått lite halvångest för att fylla 60 år (4 månader kvar). Skall jag ha fest? Skall jag åka på resa? Skall jag göra en hårtransplantation? Hur fort kommer formen sjunka? Blir man iskall i sociala medier? Skoja lite bara….

-Malin är inne på andra 4 veckorsperioden av det ”Kenyanska programmet”. Fick ett tvådagars avbrott pga av magsjuka. (En patient spydde på henne) Hon kan köra 12 km i 4.00 min/km utan problem. Hon kan köra 10 x 1000 m på band i 3.30. Hon kör styrka och backe. Kryddar detta med distanspass/långpass i lugn fart.

-På tal om Kenyansk träning så kör dom ofta med stegrad fart. Börjar passen i lugn fart och stegrar efter hand, för att avsluta hårt men kontrollerat. När dom är hemma i Kenya så kan det bli tre pass om dan. Pass 1 kl 06.00 som består av lugn distans i 50-60 min för att ”open the lungs”. Pass 2 vid 11.00 och pass 3 vid 17.00. Men mer vanligt är nog två pass/dag. Morronpass med stegrad distans och nåt fartpass på em 3-4 dar i veckan. När en Kenyansk löpare bygger upp sig är det löpning på mjukt underlag, backträning, fartlek, tröskelträning och mycket distanslöpning. En typisk fartlek kan vara 50 min med 3 min hårt och 1 min jogg. Ett backpass är 10-15 x 300 m med fokus på löpsteg och flyt. Ett annat vanligt pass är diagonaler på en fotbollsplan (trycker på från hörn till hörn och joggar på kortsidan) detta kan dom löpa 30-60 min. När en Kenyansk löpare blir ”upptäckt” av en agent och kommer till Europa eller USA och tävlar övergår träningen till mera pass på bana. Då löper dom mera på sträcka istället för hemma i Kenya där dom mäter i minuter. En dräpande stege på bana av Daniel Komen var: 1600-1200-800-400-200 m på 3.52/2.51/1.51/52/24 sek. Det motsvarar ett 5000 m lopp på 11.41 min !! (Världsrekordet är 12.37 Kenisa Bekele. Daniel Komen har gjort 12.39)

 

-Bra fokus på damfotbollen under fotbollsgalan. Fint tacktal av Kosovare Asllani och många unga tjejer på gång. Jag saknar många av mina spelare från Umeå IK och Tyresö-tiden. Fortfarande skickar jag program och tips till 6-7 spelare i landslaget. Jag ger även klädtips till Caroline Seger. Det lönade sig som ni ser nedan.

 

-Lilla barnbarnet Chloe fyllde 2 år i förrgår. Herregud vad hon är smart och duktig. Synd att man har 65 mil till henne. Vi kör Facetime flera ggr i veckan.

 

-Peppe har varit osynlig. Men han kämpar med magsjukor, dieter och lite löpning. Heja heja Peppe!

-Jag har klart med några veckor i Portugal till våren med Springtime. Vecka 12 löparveckan och vecka 17 Topphälsa. Det är härligt att ha nåt att se fram emot. Det blir mina 43-44:e veckor i Monte Gordo (+ 14 veckor i Thailand, Palma, Turkiet) sammanlagt 58 veckor på Training Camp. Det är därför jag är så utomordentligt vältränad och brun jämt. Fattar ni?

 

-Som jag skrev i förra inlägget så har jag avslutat samarbetet med 4 av mina bästa löpare (eller de som kommit längst och skaffat kunskap om upplägg). En av adepterna avslutade grymt med 2.29 i Valencia Maraton. Jag trodde att 2.32 var rimligt med han öppnade tufft och höll ihop hela vägen. Grymt imponerad Björn. Nu hänger jag på väggen bredvid hans bröllopsfoto. Kärlek&Respekt Björn!

 

-Veckans Hasse: Lallar du på själv i höstmörkret med löpningen och tycker synd om dig själv? Då ska du såklart gå med i en löparklubb! Du får draghjälp på träningen och du kör garanterat 8 x 1000 istället för 5 x 1000 som det lätt blir när man kör själv… Dessutom: Du får en massa skönt löparsnack: Hur funkar de lätta skorna? Vilka lopp ska springas i sommar? Hur är det med krämporna? I IFK har vi bra ledare. En är Liselott Jezek. Hon har under året gjort ett så bra jobb att hon i år fick IFK Umeå friidrotts hederspris som tilldelas ”Årets medlem” – stort grattis!