Blogg

Mitt 266:e RW Blogginlägg


Att köpa tillbaka dagar som gått/Det har ingen någonsin fått/Men om jag fick en chans så skulle jag betala”

(Joel Alme)

-Lite lite ljusare har livet blivit sen förra inlägget.

-Men Liverpool har börjat förlora samtidigt som min form rasade. Samband?

-mån=Vila, tis=Vila, Ons=snöpulsning. Gick tungt, Tors= yinyoga. Gick uselt. Fre=vila. Lör= stakmaskin 40 min +yoga. Gick hyfsat. Sön= 3×8 min löp+styrka. Gick bra.

-Dr Eriksson kollade tusen parametrar via blodprover. Allt bra? Jag skall testa att sluta med en av mina mediciner och se om det blir bättre. Och på torsdag skall jag göra MR på hjärnan. Jaja, vi får se…

-Malin öser på. Fjorton veckor i rad (14) utan nämnvärda störningar. Långa trösklar och många tusingar varvat med distans och långpass. Snittar på 4 veckor 13-11-10-8 mil ca. Håller hon ihop kommer det gå fort 8 april på Berlin Halvmaraton. Nu skall hon få testa 30 dagar enl Canovas metod. Vi skall komprimera och testa i 3 x 10 dagar. Återkommer.

-Jörgen Kruth ringde och hade fortfarande svårt att sova efter vår battle 2014. Förlåt Jörgen. Jag stod upp för mig själv och visade integritet och stålblå blick.

-Peppe och Cecilia Gustavsson (gifter sig väl snart) ger mig tröjor med fina budskap. Dom tycker att passformen och materialet gör sig bra på mig. ” Du har V-formad överkropp och slät hy. Perfekt för våra tröjor”! Sa Cecilia glatt.

-Renato Canova måste nämnas igen. Nu skall han få Sondre Nordstad Moen springa fort på 10000 m (Bislet 7 juni 2018). Undrar hur fort han kan springa? Han passerade på 27.55 när han gjorde 59.48 på halvmaran i Valencia. Siktar han på sub 27 min?
Hur som helst så förklarar Canova pedagogiskt de olika förändringsmetoderna för att öka svårighetsgraden vid fartträning. Exempel 5×2 km på 8 min med 3 min vila
Öka antalet lopp till. 6×2 km på 8 min/ vila 3 min
Behåll samma antal lopp med korta vilan till 2 min. 5×2 min på 8 min/vila 2 min
Behåll samma antal lopp men öka farten. 5×2 min på 7.30 min/3 min vila
Jag skall skriva om detta med mera i nästa nummer av Runners World.

-Jag och min kompis Micke Hermansson körde en liten snabb musikträff igen. Vi väljer ut 5 låtar var i en bestämd kategori. I förra veckan var det ”Singer&songwriters” på temat. Den som är värd bjuder på fika. Mycket trevligt. Har hunnit med 80 tal, power pop, 90 tal, kvinnliga artister, bortglömda låtar mm.

-Jag gillar att sitta och skriva/planera i vårt skolbibliotek. Erik Nivas böcker på hedersplats.

-Sitter på hotellrummet i Västerås och laddar för kvartsfinal i fotboll med mina pojkar på Minervagymnasium. Vi spelar imorgon och har bra chans att gå ännu längre.

-Mina Umeå FC pojkar går framåt hela tiden. Bra fysisk form både löpmässigy och styrkemässigt. All grundträning är klar enligt min 4 stegsmodell. Vi är inne i fas 2 på löp och fas 3 i styrka. Blir spännande att se hur det går. Men div 1 är en tuff serie med många bra lag.

-Den bildsköne Markus Torgeby har skapat en skitsnygg retro-kollektion med träningskläder. Inspiration från Gunder Hägg mm. Sköna bilder och sköna kläder.

-Nu vann Liverpool med 3-0 mot Huddersfield efter en hyfsad insats. Betyder det att jag börjar vinna igen?

-Mina elever på Minervagymnasium har fått göra egna danser som jag filmat och bedömt. Herregud vilka elever det finns! Några gjorde som en berättelse i dansform, några hade otrolig koreografi. Och de flesta visade på väldigt bra taktkänsla. Förra veckan körde vi schottis, Hurry Scurry och LG-Frida dansen. Men nu blir det Handboll och styrkeperiod.

-Jag skall hjälpa Daniel Adams-Ray med löpträningsupplägg. Han är duktig (sub 37 på milen) Han har under ett par år satsat på triathlon (avslutade maran på 3.06!) Killen har talang mitt i allt musikskapande. När jag bad honom svara på mina introfrågor med bland annat lång och kortsiktiga mål, svarade han rätt skönt. ”-Nu ger jag mekaniska svar. De livsfilosofiska och känslomässiga aspekterna av löpsatsningen är ju såklart viktigast”. Underbar vinkel. Så har jag aldrig tänkt förut.

Veckans Hasse:
Jag har följt flera löpare sedan 14-års ålder och upp i senioråldern. Det är en enkel match att följa deras utveckling som löpare. Men hur bedömer man den personliga utvecklingen? Svar: Busenkelt! Man gör det på ICA Maxi!
Bästa tecknet på att de växt till sig och börjat samla vuxenpoäng är när de plötsligt dyker upp och storhandlar. Då har de nått en viss mognadsnivå. Det här noterade jag för något år sedan då Malin Skoog plötsligt stod med pojkvän, inköpslista och en till bristningsgränsen lastad kundvagn.
Bildsköne Robin Rohlén (1.47 på 800 m och flera SM-medaljer på meritlistan) har nu också dykt upp bland butikshyllorna tillsammans med flickvännen. Inga halvfabritkat i vagnen heller utan bra käk från grunden.

Härligt att se att ungdomarna snappat ett och annat från hemkunskapslektionerna, gått framåt i livet och nu tar ansvar – det är på Maxi man checkar av! 


Nr 5 ute i butik nu!

Ur innehållet:

 • Fem farthöjande pass du måste testa
 • Det händer vid överträning
 • Ätstörning? Symtom du ska ta på allvar
 • Artros i knät?
 • Nya sköna löparskor
 • 6 enkla sätt att testa formen
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 265:e Blogginlägg


”Jag förlorar aldrig/ endera vinner jag/eller så lär jag mig något” (N.Mandela)

 

-Tomgång, motvind, dålig kropp, uselt psyke, seg träningsvecka . Finn fem fel på LG Skoog.

-Men Liverpool vinner och vinner. Klopp och Salah är i form.

-Kläbo och Stina vinner också.

-Skall snigelslem göra Nord-Koreas Kim Jong-Un ännu mera känd? I flera medier rapporteras om snigelslemmets välgörande för att få hyn slät. Filip&Fredrik visste från säker källa att Kim Jong-Un kör med detta. Då är jag hellre rynkig än att smörja in med med snigelslem.

  

-Mitt liv är slut känns det som. Formen är verkligen usel. Ingen löpfart att rapportera om. Knät spökar mera nu. Skidåkningen går visserligen bättre med tekniken, men jag blir trött som faan. Jag skall snacka med Dr Eriksson och höra om det är min blodtrycksmedicin som ställer till det. Jag har käkat detta i över två år nu. Och inte gjort ett enda bra träningspass på två år heller. Det måste vara nån betablockerare eller annat som stryper all fart. Och min mentala styrka som jag levde på som aktiv är helt borta. Jag viker ner mig och börjar nästan lipa så fort jag blir trött. Förr var jag stenhård och gav mig aldrig. Jag fullföljde alla pass som planerat. Men nu… Usel människa är jag. Livslusten….

-Men jag har i alla fall en fantastisk skivsamling, fina barn, en snäll och bra fru, bra jobb med fantastiska elever och kolleger. Jag har en Iphone X, Linn LP12, fina märkeskläder och en elhybridbil. Prylar håller livsgnistan levande.

 

-Sköna vinyler i veckan. First Aid Kit (lite skilsmässomörk), Golden Smog (Wilco, jayhawks, Big Star) samt Hurray for the Riff Raff  (New York pop/americana med Puertoricanska influenser). Betyg 4-5-5. Det var länge sen.

-Jag missar Springtimes ledarfest på grund av jobbet. Jag skall ha ett friluftslivmoment med mina gymnasietreor. Gräva snöbivack, skidåkning, klädsel, ledarskap mm. Jag hoppas Patrik Yderberg med teamet har fina planer för 2018. Jag är inbokad v 12 och v 17 i Portugal (Runners vecka och Topphälsavecka) Sen lutar det åt Miami/New York i höst. Jag hoppas på nån vecka i Palma med Peppe också. Men då måste jag rycka upp mig och få igen livslusten.

-Malin går som tåget. 14:e veckan med bra träning. Bland annat löpbandstest 5000 m/17.55 + 300m/10.15 + 1000m/3.17 med 4 min vila. Fina långpass i snöglopp 25 km helt oberörd. Kan bli en grym säsong.

-För er som fortfarande har karaktär och en kropp som inte är usel, så kommer här nåra träningstips för att bättre liv och kropp:

Pass 1) Löpband 1% lutning. 5 x 4 min med 1 min vila. Stegra farten var 30:e sekund. Börja ex på 10 km/h-öka till 10.5-11.0 osv. avsluta på 14.5 km/h. Därefter kör ni ”Jurgen Klopp-passet”. 7 pushups-7situps-7 airsquats-7 Moutainclimbers-7 rygglyft-7 höftlyft-7 vristhopp. Detta gör ni så många varv du hinner på 7 minuter

Pass 2) Snöpulsning på fotbollsplan eller slät yta (snödjup 20-40 cm) 6 serier av 2 min + 30 sek. Löp 2 min i distansfart med 30 sek ståvila. Därefter löper du 30 sek hårt med 30 sek ståvila. Upprepa 6 serier. Totalt 12 lopp. Jogga 10 min före och efter.

Pass 3) Löpband 1% lutning. 27 x 45-15 med stegrad fart. Löp 45 sek på 11 km/h. Vila 15 sek. Löp 45 sek på 11.5 km/h. Vila 15 sek. Upprepa detta 9 ggr tills slutfarten är 15 km/h. Då börjar du om på 11 km igen och kör 9 lopp till. Totalt 27 lopp. Därefter kör du en crossfit-wod bestående av 21-15-9 Thrusters, bicepscurl och Mo Farah situps. Thrusters är en knäböj med press på raka armar. Bicepscurl är bicepscurl och Mo Farah situps är liggande på rygg med en en pilatesboll klämd mellan raka ben (se bild)

Pass 4) Uppvärmning är O´Neil-testet på roddmaskin. Ro så långt du hinner på 4 minuter. (kolla tabell så ser du om du är godkänd, bra, utomordentlig. Eller usel)

Därefter kör du styrka enligt följande. 1) Marklyft 3 x 10 reps på 80-100 kg. 2) 3 x 40 springsteg i TRX band  3) Leg extension 3×10 med stegrad vikt 4) Hantelstående 3×8 reps med 15-20 kg hantel. 5) Frivändning 3 x 8 reps 40-50 kg. 6) Hipthrusters med stång eller maskin 3 x 10 reps tungt 7) Mo Farah sidoplanka på Bosuboll 3 x 8 reps 8) bröstpress i kabelmaskin 3 x 10 reps med stegrad vikt. 

Pass 5 ) LG passet jan 2018: Gå till gymmet med coola kläder. Tro att du är grym. Spring 3 min på bandet. Börja lipa och spring hem och lägg dig.

Veckans Hasse: Alternativ träning är ju ett bra sätt att klara sig från skador. Att besöka ett gym kan ju vara en alldeles förträfflig idé! Men… lova för Guds skull att träna när ni väl är på gymmet!  I veckan besökte jag det lokala gymmet som jag började tro hade bytt inriktning till meditationscenter nu såhär på det nya året. Maskinerna ockuperades av folk som med totalt tom blick satt och stirrade rätt ut i luften eller på TV:n där ”Ice Road Truckers” snurrade på Discovery – tränade gjorde de minsann inte… Så skärpning alla gymråttor, låt svetten drypa för tomduschning efter träning är inte ok 🙂

 


Antal kommentarer: 6

Mickesotoksd

Jag lider med dej! Är man träningsjunkie smäller det hårt när gatan inte längre levererar… håll ut broder! ”If winter comes, can spring be far behind?”
YNWA


M

Hm, en rejäl svacka i humöret. Trist. Och säkert värre för någon som du som har har en idrottskarriär i kroppen och skallen.
Men, försök reflektera över nöjet att ändå vara streta på och ute i elementen, känna väder och vind, tänka på hur naturen skiftar beroende på säsong på de där rundorna som du kan utantill, var lite vild och vänd och ta en runda i motsatt den vanliga riktningen och förvånas över vad du haft bakom ryggen och inte sett, …
Plus, njut och var stolt över vad du kan dela med dig av till andra! Som vän, familj, coach, lärare.


LG

Tack M och Micke. Hoppas ni har rätt! Kärlek


Pär E

Du kan vara glad för Golden Smog skivan! En bortglömd diamant. Kämpa på!


Johan Renström

Kom igen LG! Sätt delmål som du vet att du kan klara av. Du är på botten nu så nu vänder det. Folk mår faktiskt bäst efter 50-60 för att förväntningarna förändras men jag tror du har lite för höga förväntningar. Unga mår sämre för att de sällan når upp till sina egna förväntningar och på så sätt är du ju ung i sinnet 🙂


LG

Johan och Pär. Tack för peppLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 264:e Blogginlägg


”Hey Princess, won’t you come back home?/And I cry, I’m shaking and I’m on my own/And I wisper your name until the morning comes/ Hey Princess, you’re the only one” (Popsicle)

 

-Vardagen är här och 2018 blir bra hoppas jag. Året avslutades i Madeira (vi överraskade Lenas kusin som fyllde jämt) Madeira var vackert på många sätt men inte perfekt för löpning. Det blev bra träning ändå. Backträning och gym varje dag gjorde mig stark och lite brunare, men sliten.

 

-Jag undrar hur Sondre Nordsted Moen firade nyår? 10 x 1000 m i 2.45 fart kanske? Sondre är på Mo Farah nivå snart bland mina idoler. Andra på idollistan är: Steven Gerrard, Joel Alme, Håkan Hellström, David Bowie, Kalle Dyall, Cecilia Gustafsson, Ricky Gervais, Caroline Seger och Szacke. Peppe och Södergård är på väg.

-Ronaldo är från Funchal på Madeira. Han har ett hotell, museum, en skola samt en staty där. Hans mamma bor kvar i stan som han besöker en gång per månad. Han var på plats på nyårsdagen men vi missade varann.

 

-Fina vinyler inleder 2018: Kendrick Lamar, Grande Royale och Popsicle. Hygglig start faktiskt. Lyssna på låten Hey Princess med Popsicle. Kanske bästa låten nånsin.

 

-Jag skrev en artikel i till kommande RW om nybörjarträning. Det är många som ger nyårslöften eller får startanmälan till olika lopp under jul och nyår. Då är det kul om ni kanske fastnar för löpningens glädje. Jag drömde att 100000 personer ville börja springa och 50000 av dem börja köpa Runners World. Då blir alla jätteglada.

-Träningsmässigt har jag inte satt några mål ännu. Sen mina knäoperationer så går det inte att bedriva nån seriös löpträning. Därför är det svårt att sätta upp tidsmålsättningar. Jag springer normalt 4 ggr/vecka. Mestadels backe, intervaller, myrlöpning mm. Distanspassen klarar jag upp till 10 km innan knät protesterar. Jag skall försöka mobilsera vilja att cykla och köra crosstrainer 90 min då och då för att få långpassens fördelar. Jag har dock blivit stark i kroppen av all styrketräning under året. Återkommer med mål för 2018.

 

-Börjar också få lite åldersångest inför min 60 årsdag. Tunnhårig och rynkig har jag varit länge nu. Men det känns segt att tänka ”5 år till pension”. Skall jag ha en fest? Skall jag åka på en resa? Skall jag låsa in mig och deppa? Vi får se..

-Mitt Umeå FC har kört i 6 veckor nu. Mycket fokus på fysträning (löpning och styrka) I veckan gjorde jag fystester på laget och vi ligger 1 månad före nivåmässigt jämfört med 2017. Yo-yo testet (löpning. Endurance nivå 2) Hade vi 2760 m i snitt. Det är jättebra. Styrketesten visar på mellan 5-15 kg ökning i benstyrka (fram-bak-höger-vänster). Nu kör vi mot superettan!

-På Minervagymnasium där jag jobbar nu har jag en friluftshelg inbokad i Hemavan med de elever som läser Idrott 2 100 poäng. Snöbivack, skidor mm. Senare i vinter blir det även isvak. Mina fotbollselever skall till Västerås för kvartsfinal i Skol SM. Övriga klasser är inne i en dansperiod. Dom skall sätta ihop en egen dans som jag filmar.Och i övrigt så flyter livet på som det skall.

-Under ledigheten har jag läst Erik Nivas bok #jagärfotboll. Underbara små anekdoter om hans fotbollströjor och klubbarna de symboliserar. Även ”Sveriges bästa motionsspår” av Philip Persson, Oskar Jensen Sonden gav mig fina minnen och flasbacks. Nu skall jag börja på boken ”Ett skivbolag i varje by” om den Svenska Popfabiken i Klippan.

  

-Vi har även sett några serier värt att nämna. Line of duty  och Svensk Punk på Svt Play. Thåström är en superlegend. Gurra och Fjodor från Ebba Grön bor på Gotland och driver nåt enklare jordbruk. När Thåström får frågan om vad han tycker om landet, svarar han: -” När det blir mörkt på landet blir jag obekväm, får ångest. Då vill jag ringa en taxi och bara säga Lets go!”  Netflix nya serie Glace var sevärd. Och nu har säsong 4 av Bron börjat. Sofia Helin är lysande som Saga Noren,länskrim Malmö.

 

-Malin går som tåget nu. Tolv veckor med det ”Kenyanska upplägget”. Hon kör långa trösklar i 3.40 min/km och tusingar på 3.20-3.30. Jag sponsrade henne till Berlin halvmaraton 6-9 april med Springtime. Hoppas hon får vara hel och frisk. Då ryker perset på 1.21.47.

 

Veckans Hasse:

Gott Nytt Löparår 2018! Kom ihåg att det alltid är läge för splitshorts.

 

 

 Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 263:e Blogginlägg


-Livet är för kort, vi tar det som blir över (Mattias Alkberg)

-Snart 2018 och dags för listor av olika sorter tycker jag. Både braprylar-listor och önskelistor.

-Träningsmässigt har 2017 varit upp och ned. Jag är specialist på att coacha andra idrottare men med mig själv slarvar jag och skall testa gränser och metoder. I perioder har jag löpt hyfsat tuffa 4 ggr/vecka (det är vad knät klarar) När jag är löpledare på Training Camp så löper jag varje dag men då är vissa pass lugna eller instruktionsmässiga. Backträning, myrlöpning och löpband funkar bäst. Då ser jag ut som en löpare (med lite övervikt). Jag har kört en hel del styrka och alternativ träning som rodd, crosstrainer och yoga. Dock funderar jag på att cykla mer 2018.

-Alla mina adepter gjorde bra ifrån sig och nådde sina mål eller personbästan. Nån skada ställde till det hos en adept, men annars. Jag avslutade samarbetet med de fyra löpare som kommit längst i sin utveckling (2.29-2.41 på maraton). Normalt gör jag detaljprogram i 52 veckor och sen klarar dom sig själv. Sen har jag några som jag hjälpt ett par år och byggt upp långsiktigt.

-Mina bästa träningspass 2017:

 1. Bräntis slalombacke x 10 i varierad fart
 2. Intervall på löpband 25 st 45-15 i stegrad fart
 3. Tröskel på myren 2 x 10 min

-Mina önskepass 2018:

 1. Supertusingar på Campus med bra tryck
 2. Kenyanskt distanspass 10 km med bra löpsteg hela vägen
 3. Testlopp 3.7:an utan att vika ner mig

-Mina bästa plattor 2017:

 1. Jason Isbell ”the Nashville sound”
 2. Gospelbeach ”Another summer of love”
 3. War on drugs ”A deeper understanding”

-Mina önskeplattor 2018:

 1. Joel Alme släpper en ny inspelad i Umeå
 2. Håkan Hellström släpper en platta inspelad i Nashville
 3. Oasis återförenas och Liams röst är bättre än nånsin

-Mera bra grejer under 2017:

 1. Garmin 935 kan allt och är lättmanövrerad
 2. Apple Watch 3 är stencool och överraskande bra för träning
 3. Min Toyota Auris Elhybrid med super automatlåda. Ger mig glädje och är tyst och miljövänlig
 4. Min vinröda bomberjacka för alla väder
 5. Mina ekologiska Levis bikerjeans från New York
 6. Min robotdammsugare som sög bort allt snusk
 7. Mina Nike zoom vaporfly som i korta stunder gav mig flashbacks från 90 talet
 8. Mina Asics Dynaflyte som gör tunga ben lätta igen
 9. Min IPhone 8 blixtssnabb och snygg
 10. Al3 freedom lurarna som funkar I alla väder
 11. Min wilfa-bryggare ger bästa kaffet och är designmässigt en fullträff
 12. All glädje som Umeå FC spelare och ledare gav mig.

 

-Mina önskegrejer under 2018:

 1. Löparskor som gör mitt knä helt och mina tider snabba igen
 2. Att testa Emelie Forsbergs Suunto-klocka
 3. Testa Nike Breaking 2 skorna 
 4. iPhone X för att jag borde ha det bästa
 5. Ett grymt hårmedel som gör mitt hår tjockt, självlockigt och vindrufsigt
 6. En karaktär som ger mig granithårda magmuskler och ändå kunna äta lösviktsgodis för 69:- varje ons, fre, lör, sön
 7. En fru som står i ytterdörren och applåderar av glädje när jag kommer hem varje dag
 8. Att fira midsommar med Erik Niva
 9. Att Umeå FC går upp i superettan
 10. Fred på jorden och allt det andra

-Jag blev avtackad efter 18 år från Bräntbergsskolan i onsdags. En fin och känslosam stund. Fina minnen med alla fotbollsklasser ( 1 SM guld, 80 DM guld) 17 st baler för åk 9. Roliga resor och teambuildningsdagar. Sköna elever som gett mycket kärlek och glädje. Jag kommer sakna min egen klass och flera andra av de fina eleverna jag hade. Samt mina skickliga kolleger och fina vänskap. Men nu kör jag all-in på Minervagymnasium där höstterminen varit mycket positiv med fina trevliga elever, rolig tjänst, bra resurser och massa möjligheter till utveckling. Bra ledning och kolleger. Jag fortsätter med min löpgrupp som skall bli två grupper i höst. Minervaloppet kanske utökas till ett traillopp också. Pulsträningen blir också utökad och mera mera.

  

-Vi hade en härlig avslutning på Minervagymnasium med en gigantisk Dodgeball turnering på 11 planer. Gruppspel, kvartsfinal, semifinal, final och lärarmatch. Vi hann med speedshooting, prickskytte, frågesport och innebandymatch mellan gymnasietreorna och lärarlaget (2-6 till lärarna!) Mitt skolIF gäng i Minerva IF är otroligt drivna och skötte hela dagen lysande. 

-Jag tänker fortfarande på Sondre Nordsted Moens prestation! 2.05 på maraton och 59 min på halvmaraton. Herregud. Sen tänker jag ofta på Mo Farah. Min evige idol.

 

-Vi är nu på hem från Stockholm efter fint julfirande med Mattis, Linn och söta Chloe. Samt Linns föräldrar Pelle och Monica. Igår morse inledde jag, Lena, Malin och Ahmed dagen med backträning i Liljansskogen. Målet var 10 ggr i maskinbacken. Inga problem alls. Piggast var Ahmed. Vi hann fika med Magnus på Springtime och shoppa på Zara. Jag var tomte med stor potential och lilla Chloe och dotter Malin jublade. Otroligt fint julbord, puzzelbyggande, TV och diskussioner om livet hann vi med också.

-Vi fick låna Lars och Jana Södergårds lägenhet under helgen. Oj vad dom hade städat innan vi kom. Man kunde nog opererat direkt på hallgolvet. Praliner och frukt i skålar samt Lars tränings T-shirt av bomull sorterade i färgordning. Vi lämnade några fina gåvor åt dem som tack. Förresten så har Jana och Lars olika matsedel. Jana äter pasta och Lars äter konstigt.

-Szalkai har rehabbat bra efter sin hälseneoperation. I förrgår gjorde han 18.32 på 5 km testlopp på Bosön. Bra jobbat. Familjen Buud tränar dagligen också med löpning, skidor, TRX. Team Idiot gänget i Umeå har äntligen börjat träna kvalitepass. Och formen kom direkt. John persade och Thomas träffade en ung snygg kvinna. Södergård är fortfarande i 34 min form på 10 km och har blivit polisstark i bänkpress mm.

-Tack till alla som läser och uppskattar min blogg här på RW. De som känner mig vet att det är med glimten i ögat det mesta och att jag egentligen är en väldigt fin man med kloka värderingar. Mina chefer Hasse Lodin och Patrik Yderberg har ett foto av mig i bar överkropp på skrivbordet, istället för ett foto av deras fruar. Det känns stort.

-Gör ingen skada och ta ingen skit! (Linnea Claesson)

Veckans Hasse:

Det går mot Jul och här kommer några bra löpartips inför helgerna:

-Gå igenom önskelistan en sista gång, kontrollera att ett par schyssta splitshorts finns med. En förutsättning för ett snabblöpt 2018.

-Fastna inte i soffan med Aladdinasken i knäet och Ivanhoe på TV. Nu har du några extra lediga dagar så ut och bomba mil istället. Julhelgen är ju ett enda långt träningsläger.

LG brukar ju inleda bloggen med en låttext. Så jag som har lite textutymme här på slutet får väl avsluta i samma stil:

”Vi öppnar dörren till en pissoar och där står självaste tomtefar – han säger: God Jul, God Jul”.  – Anders F Rönnblom


Antal kommentarer: 2

Mickesotoksd

Alltid med glädje 🙂
God jul L-G!


LG

Tack min vän ! ( mickesotoksd)Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 262:a Blogginlägg


-Varje cell i min kropp/ saknar dig/ Varje slag i mitt bröst / är ett slag för dig (Tomas A Wij)

 

-Sondre Nordstad Moen! (jag tänker på hans prestation hela tiden. Han satsar på 10000 m bana på Bislet 2018. Vad kan han göra? Sub 27 min?

-Min karaktär har gått från Mickan i Solsidan till 60% av LG30. Jag jobbar vidare på att våga bli riktigt trött och inte hoppa över träningspass. Det skall gå. Vad skall du bevisa?  säger min fru. Det är int lönt å förklara för dom som inget begrip, säger jag (och Ingemar Stenmark).

 

-Jag gjorde en ansiktsinpackning idag. En kräm som gör att det sticker lite i huden. Men den tar bort döda hudceller och man får en lyster stod det i reklamen. Helt otroligt vad fin jag blev. Man behöver inte lägga av att bry sig fast man blir gammal. Märkeskläder, Calvin Klein parfym och ansiktskrämer som sticker i huden är da shit! Kolla hyn! Otroligt. På 10 min

 

-Jag har laddat upp med lite böcker inför julen. Förra inlägget skrev jag om Erik Nivas #Jagärfotboll (boken och historierna om hans 500 fotbollströjor). Vår bibliotekarie på Minervagymnasium köpte även in några exemplar till skolan. Det svarade Niva på direkt.

Men övriga julböcker är Roadtrip från Vagabond av Fredrik Brändström. Boken ger massa praktiska tips om vilka roadtrips man skall göra i USA. Alltifrån Highway 1 till Nashvilletrippen. Jag skall göra en bilresa i USA snart. Nästa bok är en present från min musikkompis Micke Hermansson är en biografi om rocklegenden Jerry Lee Lewis som heter Skärseld. Jag gillar verkligen rockbiografier. Tredje boken är ”Sveriges bästa motionsspår” av Philip Persson och Oskar Jensen Sonden. En underbar ide som jag hatar att jag inte kom på själv. Dom har testat  312 motionsspår från Ystad till Abisko och sprungit 237.5 mil. Spåren är rangordnade från 1-100 med en kort beskrivning av varje. Mitt favoritspår i Stadsliden/Gammlia kom på 48:e plats. Vem som vann får ni kolla i boken.

   

-På torsdag kör vi en mastodont-turnering i Dodgeball på Minervagymnasium. Det är 24 klasser med gruppspel och slutspel. Hastighetstävlingar och prickskytte, frågesporter och musik. Den klass som har bästa utklädnad får en friplats i semifinalen. Temat är vinter.

 

-Jag två gamla elever. Eller gamla och gamla, David är 15 och Fanny 17. Dom har gjort kometkarriär inom volleybollen med SM medaljer och landslagsuppdrag. Nu fick dom pris för årets genombrott i Sverige. Mamman är Sofia Åhman, träningsprofil i Gokväll och idrottslärare. Pappan är Fredrik Åhman, 33 min på 10 km, orienterare med konstigt löpsteg och idrottslärare. Mycket roligt för dessa ungdomar som har andra fina kvaliteter också. David lever mycket på sin Håkan Hellström frisyr och att han kunde blivit headhuntad till rodellandslaget när vi hade prova på rodel i åk 7. Fanny har en otrolig empati för alla. I matsalen när hon gick i åk 8 hörde hon några tjejer i åk 9 som snackade skit om en elev som inte var där. Då reste sig Fanny och sa, -” Jag tycker inte man skall snacka skit om en person som inte har möjlighet att försvara sig”

 

-Lennart som har bloggen ”Milen Sub 40” gjorde en omröstning bland sina följare vilka som var bästa bloggarna i Runners World. Vinnare blev Kenneth Gysing och LG Skoog. Bra för mitt ego. Jag tror dock att mest lästa blogg är min kompis Johan på Hjärnfysikbloggen. Men jag och Gysing njuter ett tag.

-Min N16b klass fick möjlighet att prova på Gymnastik i nya fina Gymnastikens hus På Mariehem. Otroligt fin anläggning där instruktör Jenny med kollega lät eleverna testa räck, hopp i skumgummigropen samt trampolin. Bra träning som gav en del träningsvärk.

 

-Vi körde snöpulsningsintervaller med min löpgrupp på skolan i onsdags. Vi sprang på fotbollsplanen (konstgräs) där det var ca 25 cm snödjup. 3 x 2 min + 3 x 1 min med kort vila. Bra träning där man får jobba med knälyftet och avveckling av steget. Det ger även ett starkt pannben att springa i snö.

 

-Det är dags för årsbästa lista över mina bästa skivor. Listor är alltid svårt. Man minns gärna de plattor man spelat senast. I Sonic var Kendrick Lamar nr 1. Han är inte med på min 10 bästa som ser ut så här: (idag i alla fall)

 1. Jason Isbell & the 400 Unit ”The Nashville sound”
 2. Gospelbeach ”Another summer of love”
 3. War on drugs ”a deeper understanding”
 4. Ulf Sturesson ”Alfta förr och nu”
 5. Algesten ”Pilgrim”
 6. Jens Lekman ”Life will see you now”
 7. Liam Gallager ”As you were”
 8. The XX ”I see you”
 9. Courtney Marie Andrews ”#on my page”
 10. Kurt Vile& C. Barnett ”Lotta sea lice”

Strax utanför listan är: Nikki Lane,Margo Price, Thåström, Henrik Berggren, Sam Outlaw, Peter Perret, U2,

-Glada Hudik gänget med Pär Johansson har gjort en vacker julhälsning/låt (finns på youtube) Kolla in sången och det vackra slutet när flickan kramat statyn av Bosse. Kärlek&Respekt

 

Veckans Hasse:  Tävla aldrig i grejor som du inte har testat innan loppet. Eller gör som Kristoffer Österlund (2.20 på maran) när han kvällen innan en viktig stafettsträcka på Vindelälvsloppet 1996 drog på sig de nyinköpta tävlingsdojjorna och sedan stack iväg på logdans i Sorsele för att ”dansa in skorna” – alla sätt är bra utom de dåliga! 

 

 

 


Antal kommentarer: 3

Johan Renström

Din blogg är bäst LG:) Den är unik. Hälsa Fanny också att hjärnfysikern håller med att man inte ska prata skit om andra. Livet verkar leka på Minerva. Jättekul:)


Lennart

Du är en stor inspirationskälla! Jag gillar ditt positiva sätt, inställning och hur de tar till vara på alla händelser omkring dig. Livet blir ju vad man gör det till :-).


LG59

Tack Lennart och Johan. Nu blev jag riktigt glad. I mitt egohjärta. Kärlek&respektLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Blogginlägg 261


” Jag spelar vanlig/ Precis så vanlig som folk är mest /Jag spelar vanlig /Men hur är det nu människor gör /Vad är det dom gör /Vad gör ni” (Olle Ljungström)

-Träningen går segt. Knät säger ”lugna dig”. Jag säger ”Håll käften”. Skall skärpa mig och strukturera upp min egen träning. Idag blir det långbacke (10 x 90 sek) Imorgon crosstrainer 90 min + styrka. Sen får vi se.

 

-Förut hade jag karaktär som Mount Everest. Nu för tiden har jag ibland karaktär som Mickan i Solsidan. Jag ändrar mig och viker ner mig och värderar konstigt. Det måste bli ändring.

 

-Lite fina vinyler i veckan. U2 , deras bästa på evigheter. Olle Ljungström , låtar som han skrev innan han gick bort. Morrisey är alltid Morrisey samt David Ramirez, singer-songwriter som kommer till Umeå i jan.

 

-Mina elever spelade skol SM i futsal i veckan. Grabbarna vann sin grupp och gick vidare till slutspel. Flickorna vann en match och förlorade en jämn gruppfinal mot Dragonskolan med 0-1. Men jag är stolt och glad över både prestation och uppträdande.

 

-Zara Larsson skall ha både Kärlek&Respekt. Hon streamas 12 miljoner ggr/månad och är ett stort namn i musikvärlden. Dessutom vågar hon uttrycka sina åsikter och stå för dom. Heja Zara.

-Sondre Nordstad Moen är en ung norsk löpare som hållit bra klass sen unga år. En avsliten sena under foten höll honom borta länge. Men sen gjorde han 2.10 tim i Hannover i våras. Då tog han kontakt med världens bästa tränare, Renato Canova.  För 6 veckor sen sparan han på 59.48 i Valencia halvmaraton. Och förra helgen gjorde han 2.05.48 tim i Fukuoka Maraton! Bästa tid av en icke-afrikan. Helt otrolig utveckling. Canova har fått honom att leva som en Kenyan med mycket träning, hög höjd, fullt fokus, mera fartträning (5000-10000 m) samt snabbare långpass. Han passerade 10 km på 27.55 i sitt Lopp i Valencia. Samt hade 29.12 på milen mellan 30-40 km i Fukuoka. Herregud vilken inspiration. Jag skriver om Kenyansk träning i nästa RW.

 

-Nu har designbryggaren Wilfa landat på min marmorbänk. Världens bästa och snyggaste bryggare. Jag har bara coola grejer. Har ni tänkt på det?

 

-Sondre Nordstad Moen!

 

-På tal om engagerade elever. I tisdags 07.30 kallade Skol IF styrelsen till morgonmöte för att planera kommande turneringar och aktiviteter. Jag fixade frukost via vår husmor åt dem. Härligt med initiativ och folk som brinner för sin sak.

 

-Erik Niva har släppt sin härlig bok #Jagärfotboll. En bok om hans 500 fotbollströjor där han skriver en kort förklarande text om varför han skaffade just den matchtröjan. Jag älskar Niva!

 

-Peppe har börjat med body-buildning? Kom ihåg var ni läste det först. Men han längtar nog efter årets fjärde magsjuka snart.

 

-Min syster Åsa gör jättefina Pride/HBTQ armband i läder och tenn. Är ni sugna så finna hon på Facebook under Å-smycken (Åsa Skoog)

 

-Sveriges lottning i VM är ok. Tvåa efter Tyskland i gruppen. Vinst mot Syd-Korea, oavgjort mot Mexico och förlust mot Tyskland räcker till avancemang. Men i åttondelen väntar Brasilien! Heja Janne Anderssons för ditt fina jobb. Mitt Liverpool är i galen form och öser i mål. Det kan räcka långt. Och i veckan har vi startat upp träningen för Umeå FC. Mycket fokus på fys under dec-jan. Ikväll löper vi 8 x 800 m (700 m jämn fart+ 100 m snabbt) vi avslutar med cirkelträning. Sen blir det tacos, lösviktsgodis och somna i soffan till Skavlan.

 -Mina gamla elever jobbar stenhårt för att samla in pengar till Musikhjälpen. Dom hade Öppet hus som gav 6000:-Plus massa annat. Bra jobbat. Här ser ni Emma, Filippa och Saga. Dessutom är min fina idrottslärarkollega Frida Orädd drivande i allt som vanligt.

Veckans Hasse: Det var då själva f-n… i ett tappert försök att matcha LG stillmässigt föll jag till  föga för en kinesisk sajt med schyssta grejor till bra priser. Jag slog till på ett fräscht stilrent gult löparlinne av bästa märke. Jag hade nästan gett upp hoppet när paketet efter sådär 7 veckor till sist damp ner i brevlådan. Men inte tusan var det nå’t linne i paketet! Inte överhuvudtaget något som hade med träning att göra.. Istället en långärmad vit fejk-Dolce Gabana tröja… Tror inte jag köper årets julklappar från den sajten..

 

 

 

 Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*