Blogg

Mitt 281:a RW Blogginlägg


-” Sjungom studentens lyckliga dag/låtom oss fröjdas i ungdomens vår (text:H Sätherberg musik:Prins Gustaf)

-5 dar kvar innan lärarnas välbehövliga sommarlov (62 dagar) Men som ni alla vet så är läraryrket en livsstil. Man undervisar och är pedagogisk 24 timmar per dygn. Helsicke vad jag utbildar min fru och och barn i allt från klädkod, musiksmak, städteknik och träning. Men alla fattar inte hur mycket jag jobbar.

-Träningen rullar på: 1pass myren, 1 pass slalombacken, 2 pass löpband 4×4 min plus 25 st 45-15, styrka och rörlighet samt två vilodar denna vecka. 

-Traditionen med tacos på fredagar och ryggbiff på lördagar håller ännu. Lena är spyless och vill variera. -” Varför då säger jag? Traditioner är viktiga och jag känner glädje när jag känner igen mig. Låt andra testa shiagröt och mandelfisk”

-Min lärarkollega Anna Persson, som testar konstiga matkombon ni vet (vindruvor i palt, currysås på gröten mm) är tillbaka. Festis med päron-popcornsmak gillade hon inte? Konstigt eftersom jag sett henne dricka julmust med smulade lussebullar nerblandat. Nu hänger hon i festis kundtjänst som en igel.

-Peppe och Szalkai har sprungit en skum stafett i Italien där alla vinner. Alla får pris. Alla måste ha bar överkropp, svarta shorts och svarta fotbollsockar. Tacka vet jag DN galan och 10 km landsväg. Först i mål vinner och är bäst.

-Mitt Umeå FC visade moral och klasskillnad när dom pissade på Västerås i norrettan. Västerås som var klar serieledare innan matchen hade inte en chans. Umeå FC hade 327 maxlöpningar (32.7 i snitt per spelare) Imorgon väntar Sollentuna borta. Jag är glad…

-Handmaids Tale säsong 2 (säsong 1 går på SVT) är stark och mörk. Man är helt slut efter varje avsnitt. Men då lättar man upp med några avsnitt Modern Family. 

-Malin har prickat formen till 90% nu. Vårruset i tisdags blev hon trea på 17.55. Hon drog stenhårt i 3.30 fart i 4 km i ganska stark motvind. Men hon ville ha fart och var nöjd. Vann gjorde Lovisa Modig på 17.45 och 2:a blev Klara Hofer på 17.50. Klara är bara 18 år och har gått fram mycket sen ifjol. Hon sa i VK att hon haft Malin som förebild i många år. Dagen efter Vårruset sprang Malin ett terränglopp på 7.5 km i Mullsjö som hon vann och hade en bra känsla. Nu har hon kört lugn distans i två dar och idag blir det tröskel 2 x 20 min i 3.40 min/km på förmiddan och 10 x 200 m på eftermiddan. Fokus är Skelleftåe Midnight halvmaraton nästa helg.

-Prova att filma er själv när ni springer nästa fartpass. Det är nyttigt att se eventuella förbättringsområden. Jag filmade mig själv varje söndag i vintras och förbättrade tekniken hela tiden. Men efter vårens knäproblem och mentala svacka har jag tappat lite. Jag filmade mig förra söndag och såg en stel, sne och lite tung LG. Fartmässigt helt ok, men nu blir fokus på rörlighet och trösklar.

-Vi hade en fantastisk brännbollsturnering på Minervagymnasium igår. 24 klasser. 10 planer. 1 vinnare. Bra engagemang av mina elever i skor IF Minerva IF som dömde matcherna, fixade spelplaner, priser mm. Vinnare blev E15 b som vann med 3 poäng före N16b. Min egen mentorsklass gick till semi (förlust med 40-42). Dagen innan satt vi lärare i betygskonferens hela dagen och då anordnade elevkåren (Thetaminerva) en tävling som kallas ”Minervaäventyret”. Där klasserna skall samla poäng i olika uppdrag runt hela stan. Mycket trevligt och teambuildande.

 

-Vi bjöd även upp Tobias Karlsson (Lets Dance legend) till skolan. Han hade en fantastisk föreläsning om att ha drömmar och inte ge upp. Han berörde många. Efter föreläsningen köade ett 70 tal elever som ville kramas, tacka och ta selfies med honom. Därefter hade han ett härligt discopass med 80 lärare från både Minerva grund och Minervagymnasium. Discodans med skön koreografi. Jag hann även ha en vinylstund med honom och ge honom ett fint minne från min svindyra Linn-Hifi. Vi spelade Jason Isbell,Kendrick Lamar, Beyonce,Marvin Gaye, Oskar Linnros och Popsicle (Hey Princess förstås)

-Ni som kör standardintervaller (4×4 min , 15 st 70-20, 6 x 3 min mm) Testa denna variant: Utgå från  4 x 4 min med 2 min vila. Öka farten varje min och starta nästa intervall i något högre fart an föregående. Ex första 4 min intervallen startar du i 5.00 min/km öka till 4.50-4.40-4.30 min/km de följande minuterna. Efter 2 min gå-joggvila startar du intervall nr 2 i 4.50 min/km och ökar 4.40-4.30-4.20 min/km. Testa gärna.

-Vår bibliotekarie Bodil, har kommit ut med en massa bra boktips för sommaren. Biografier, deckare och noveller. Tack Bodil.

Veckans Hasse:

Sommaren har ju redan slagit till och för många väntar semestertider. Semestern är ju annars verkligen något som kan ”Make it”  eller ”Break it” för oss löpare.

Med ”Make it” menar jag:

  • lyssna på LG:s träningsråd i Runners World
  • se till att träningen avklaras på förmiddagstid innan alla andra aktiviteter sätter igång
  • få in något av de där extrapassen som kanske annars inte hinns med

Sedan har vi då motsatsen, ”Break it”:

  • lyssna på grannens tips på bra lådvin till grillningen
  • planera in träningen till kvällstid – en planering som gjord för att spricka när tjocka släkten plötsligt dyker upp och det ska umgås till sena timmen
  • passen som normalt hinns med faller bort p.g.a. ovanstående…

 Så bara att bestämma dig hur du tänker spendera sommaren och kom ihåg det är helt ok att våga bli trött även fast man har semester.


Nr 5 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Fem farthöjande pass du måste testa
  • Det händer vid överträning
  • Ätstörning? Symtom du ska ta på allvar
  • Artros i knät?
  • Nya sköna löparskor
  • 6 enkla sätt att testa formen
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 280:e RW Blogginlägg


-” Hon får mig o komma i sängen/Hon får mig o fatta poängen”(Fricky)

-Bra träningsvecka med myrlöpning, tre pass i Bräntbergsbacken och 22 st 45-15 på band och filmning. Plus en del styrka. Bland annat 3 x 100 kettlebellssvingar. LG 2.0 kan nog bli sanning!

-Jag skrev en artikel till nästa Runners World om att ha utmaningar. Jag skrev om en backutmaning, en styrkeutmaning och en fartkänslautmaning. Det är bra att ha nån form av utmaning mot sig själv. Många är livrädda för det och säger ”- det skall vara roligt och gulligt och kravlöst. Och lyssna på fåglarna och lukta på löven. Sen lite ballonger, serpentiner och kladdkaka efteråt. Det blir sån press att alltid ta tid eller pressa sig”.In my ass säger jag. Visst är det härligt att löpa ut i skogen i lugn och ro utan klocka ibland. Men det är en viss tjusning med att klippa ett hårt backpass eller köra 100 pushups på tid också.

-Sverige-Danmark gäsp gäsp..

-Father John Mistys nya platta är fantastisk. Likaså mina nya Linn-högtalare.

 

-Malin fortsätter att krypa närmare formen. Igår vann hon GP loppet Stenselarundan 10549 m. Mycket bra fart i 8 km, men sen tappade hon fart sista 2 km. Vårruset på tisdag och sen ladda för Skellefteå Midnight halvmaraton. Hon är stark och löper fint nu. Tål inte hög fart så länge, men skulle kunna springa i 3.50 min/km tills hon svälter ihjäl.

 

-Fyra dagar till Sondre Moen skall springa 10000 m på Bislet Games. Jag längtar. Renato Canova (hans coach) tror på låga 27 min.

-Markus Larsson om en grymt bra bok av Michelle  McNamara som heter ”I´ll be gone in the dark”. Den handlar om på jakten seriemördaren ”Golden State Killer”. Finns än så länge bara på engelska. Så jag väntar. Däremot kan jag starkt rekommendera Erik Nivas bok ”Vår fotboll”. En bunt korta reportage om spelare och klubbar med intressanta vinklingar.

 

-Jag skall som sagt fortsätta bygga upp mig mot LG 2.0. Återkommande skall vara 100 kettlebellssvingar varje dag samt 10 minextra rörlighet för axlar och höfter varje dag. Jag såg på dagens film i 3.30 min/km fart att jag är stel som faan. Uppdatering kommer.

 

-Mattias och Linn har ni flyttat in i sitt nybyggda hus i Täby. Efter många turer med bygglov, vatten, el mm är deras drömhus klart. Grattis. Det är precis där löparlegenden Lars Södergård lekte som barn. Mattias har 19 km enkel väg till jobbet i Solna. Det cyklar han varje dag (2×19 km) plus styrka och löpning ibland. Pappas pojke.

 

-Stockholm maraton bjöd på 28 grader och sol. Inga personrekord men massor av kollapser. Utan inbördesordning: Andre Jeglertz (Tränare Umeå FC) John Lloyd (Sångare Wolfman Jack) Anders Larvia (kändisbloggare) mfl. Anders Szalkai gjorde sub 3 timmar (2.59.20) Han passerade halvmaran på 1.20 vilket bådade gott. Undra om det är cykelträningen eller alla kändispartyn han gått på som påverkat hans uthållighet. Det kommer i hans krönika i nästa nr av RW.

-Det drar ihop sig till studenten för mina elever på Minervagymnasium. Denna vecka ha vi bland annat brännbollsturnering med 25 lag, betygskonferens, Minervaäventyret samt besök av dansaren Tobias Karlsson. Han skall ha sin prisbelönta föreläsning samt köra en danspass med all personal. Det skall bli underbart roligt. Sen är det bal, avslutning och utspringet. Jag kommer även ha koll på mina gamla elever på Bräntbergskolan som går ut åk 9.

-I Alex&Sigges podcast hade dom hittat en artikel om vilka svenska män som var mest ”välutrustade”. På topplistan var Ernst Kirshsteiger, Prins Daniel och Carl Bildt? Det var roliga formuleringar där Prins Daniel hade fått smeknamnet ”Herr Bastant” på gymmet. Carl Bildts kön liknades vid ”avgasröret på en traktor”. Medans Ernst beskrivs som ”en mastodontliknande familjelycka”. Så kan det vara..

Veckans Hasse:

Det var en gång… har ni tänkt på att det fanns en tid innan GPS-klockorna. Hur tusan gjorde man då? Ja, det gick att springa även på den tiden. För att få exakta mätningar av sträckor så användes mäthjul. Det mest beryktade mäthjulet i Umeå var utan tvekan LG Skoogs mäthjul som stod under kronans beskydd på Västerbottens regemente I20. Hjulet nyttjades flitigt och den mest mytomspunna kända uppmätta sträckan är den tusing som LG mätt upp längs strandpromenaden i Umeå. Den är något av löpningens heliga Graal och nyttjas än i dag flitigt av de rättrogna löparna som ännu i våra dagar bär för små Sub-4 shorts. Hur lång tusingen verkligen är vet ingen trots att den kontrollmätts ett flertal gånger med det omtalade mäthjulet och även av mängder av olika GPS:er. Vissa hävdar att den är för kort – vissa säger att den är för lång men hur det förhåller sig är en filosofisk fråga i stil med att förstå universums oändlighet eller meningen med livet. Vem fan sa att löpning ska vara så enkelt!?

 Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 279:e RW Blogginlägg


-Jag är livrädd för att leva men dödsrädd för att dö .(kent)

-Jag har invigt myren denna vecka. I fredags ensam och i lördags 07.05 tog jag med mig Naprapat-Hasse dit. Men sa…n vad blött det var. Vi sprang 2 varv och jag låg i röd zon 14 min och i orange zon 9 min. Bra träning och skonsamt för knät. Skall försöka vara där 2 ggr/vecka.

 

-Liverpools första 20 min igår var imponerande. Sen sliter grisen Ramos ner Salah så hans axel pajar. Och därefter slänger Karius bollen på Benzemas fot så bollen rullar i mål. Jag applåderar dock Gareth Bales bicycleta som blir årets mål. Liverpool ger sig inte förrän Karius tappar in en boll från 35 meter. Två grova misstag i en Champions Leaguefinal är inte acceptabelt. Livet går vidare. Det är ju bara fotboll.

-Malin körde ”testlopp” runt Ersmark igår 10 km. Uppdelat på 3 km+3km+2km+2km med 3 min vila mellan. Totaltid 36.40. Syftet var att öppna hårt på varje lopp. Och den första km på varje lopp gick på 3.28-3.34 min/km. Första 5 km var rätt stark motvind men hon fixade det jättebra. Nu har hon några 10 km lopp samt 10000 m bana innan halvmaran i Skellefteå.

 

-LG 2.0 fortsätter och går sakta framåt. Jag måste bli lite hårdare i psyket. Ibland blir jag bekväm och vill sitta i musikfåtöljen och trycka röda polly. Det får man säger vissa. –”Du är 60 år, skärp dig gubbjävel!”sa en kompis häromdan. Han fattar ingenting hur min hjärna fungerar. Jag vill ha en kropp som klarar det jag vill. Och jag vill uppleva känslan av odödlighet igen. Inte varje dag men då och då. –” När man är ledig skall man vila”sa en annan kompis. Javisst, men när man är ledig hinner man både vila och träna. Meddelas endast på detta vis.

 

-Jag gick en vandring i måndags med mina Idrott 2 elever på Minervagymnasium. Dom fick göra ett vindskydd, en tillfällig bår samt göra en pyramideld och laga mat i Trangiakök. Otroligt duktiga och trevliga elever som uppskattade naturen runt Hamptjärnsstugan. Samma gäng har också badat isvak och haft vinterhelg i Hemavan med skidåkning och snöbivack. Det känns trist att snart skiljas från dem. Jag tänker ofta på mina gamla elever på Bräntbergsskolan också (min gamla klass går ut åk 9 nu). Tyvärr cirkulerar det en del negativa skriverier om min skola i media. Vissa lärare som slutat tycker att arbetsmiljön och ledningen varit negativ. På gymnasiet har jag inte märkt nånting. Kanske mitt bästa år på länge med fina kolleger, chefer och elever. Grymt schema och positiv feedback på mina hälsoaktiviteter. Men hoppas det reder upp sig och det är svårt att alla skall vara nöjda. I ett fotbollslag är de elva som startar nöjda medans de andra är lite missnöjda. Snart sommarlov men först bal, brännbollsturnering, Minervagalan, studentaktiviteter samt betyg.

 

-Jag köpte ett par fina Linnhögtalare till min Hifi-anläggning i veckan. Och herregud vilket lyft. Jag vill aldrig lämna mitt musikrum igen. Kom förbi och lyssna. Kendrick Lamar lät otroligt bra. Tom Waits lät magiskt. Och Popsicles Hey Princess fick mig att gå ner på knä av lycka.

 

-Variera underlaget när du löptränar. Vissa pass är det skönt med asfalt som ger bra fäste och tryck när du avvecklar steget. Spring på terrängspår som är skonsamt för fötter och underben. Ibland kan du springa på smala skogstigar där du tvingas koncentrera dig hur du sätter ner fötterna vilket ger bra träning för koordinationen. Du behöver också hålla ner tempot för att inte kliva snett. Och testa att springa på bana nångång för att känna responsen från underlaget när du springer lite fortare. Googla även Emelie Forsbergs löpning i utförsbackar (Salomon har gjort filmer när hon bombar på utför)

-Och Burmans musik klarade skatteskulden med hjälp av swishkampanjer, skivförsäljning och stödkonserter. Viktigt att den affären lever vidare. Det är en samlingsplats både socialt och musikmässigt. Bra Stefan.

 

-Bra helg har det varit. I fredags var det Vildmannaträff med gamla kolleger från min militära karriär. När vi ses är det som tiden stått stilla. Massa kärlek till er grabbar. Och sen kom ju min kompis Hasse Castergren upp från Stockholm (gått naprapatkurs hos Micke Johansson). Hasse fick uppleva Tacokväll hos Skoogs (tack Malin och Acche) samt ett besök på godishuset. Han köpte 1.35 kg godis. Vi såg Borgfilmen och Hasse fick magkramp med 4 toabesök som följd. Lör 07.05 tog vi två varv på myren innan Hasse fortsatte reglera magkramperna med ytterligare 4 toabesök. Han är van att äta avocado-smoothie och pulvermos samt köra periodisk fasta. My ass…!

 

-Jag skrev en artikel till nästa Runners World som handlar om tre olika utmaningar. Det är viktigt att man håller skärpan uppe även under semestern eller när det är få tävlingar. Då skrev jag om en backutmaning, en styrkeutmaning samt en fartkänslautmaning. Jättebra tycker jag.

Veckans Hasse:

Det närmar sig Stockholm Marathon. Första året med den nya banan dessutom. Snackar vi marathon så måste jag ju delge er några bra tips inför loppet med exempel från verkligheten:

Tänk på vad ni dricker under loppet. En klassiker är när när allas vår Nicke Berglund fick för sig att lägga om till LCHF-kost någon vecka innan Umemarans 42 kilometer. I Nickes kostupplägg ingick också att dricka youghurt och mjölk vid vätskestationerna. Funkade sådär kan jag säga… Vid 30 km var Nicke ute ur leken.

Gå inte ut för hårt Samme Nicke Berglund öppnade optimistiskt i ett annat marathonförsök. Med 10 km kvar stod väggen utplacerad men Nicke sprang igenom den. In mot mål hade han sällskap av en annan löpare som väggat lika fundamentalt. Fighten stod om tredjeplatsen och det var smått komiskt att se deras kamp som på stela ben såg ut att gå i slowmotion och baske mig blev inte Nicke 3:a.

Ta det lugnt dagarna innan Eller gör som Ola Torstensson som på ett Vindelälvslopp sprang en sträcka på 8 km en onsdag, en sträcka på 12 km på torsdag följt av fartlek i terräng (!) på fredag. På lördag var han mer laddad än någonsin och gjorde sitt livs lopp och sprang i mål på 2.30 

Alla vägar bär till Rom eller så rakt ner i diket – lycka till!

 

 

 Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 278:e RW Blogginlägg


-You say ”goodbye” and I say ”hello, hello, hello”/I dont know why you say ”goodbye”. I say ”hello, hello, hello”(Beatles)

-Liverpoolresan blev en fullträff med 4-0 segern över Brighton som höjdpunkt. Mo Salah fick Golden shoe priset för skytteligavinsten på 32 mål. Kenny Dalglishvar prisutdelare. Vi hann med besök på Cavern Club och lyssnade på The Rockets, besök på Melwood (träningsanläggningen), besök på lokala skivbutiker i ruffiga källarlokaler mm.Träningsmässigt blev det två pass lätt jogg + backe + styrka. Men ca 30000 steg promenad per dag.

 

-Malin vann Terräng DM 8 km i helgen. Hon gjorde ett mycket bra första varv men tröttnade i backarna på andra varvet. Tidsmässigt inte hennes snabbaste Gammliaterrängen men ett steg på väg mot ännu bättre form. Igår körde hon 2 x 2 km (3.40 fart) + 4 x 1 km (3.30-3.35) + 4 x 500 m (3.20-3.25 fart) vila 60-75 sek. På tisdag springer hon ett 10 km lopp som blir spännade att följa.

 

-Som ni vet så lyssnar jag mycket på olika podcaster. Nu har P3 musikdokumentär släppt flera bra avsnitt där Taylor Swift och Zara Larsson avsnitten var roliga. Sen hade Mats Olsson/PatrickEkwall besök av Per Gessle i sin ”pådden”. Gessle berättade om ett besök med Roxette i Kina där hans bokningsansvarige från Live Nation satt i möte med regeringstjänstemän från Kinas regering. Tjänstemännen diskuterade vilka artister som skulle bjudas in att spela i Kina. Rolling Stones var välkomna men inte Elton John. För han var lite för gay?! Sen kom namnet Paul Mc Cartney upp. ” – Han får komma om John Lennon följer med,” sa en av tjänstemännen! Live Nation killen satte kaffet i halsen…

-Anders Szalkai har återhämtat sig snabbt efter sina lungbesvär. Nu är han redan i 1.20 form på halvmaran och skall testa dubbeln i New York. Brooklyn Halvmaraton på lördag och ett cykellopp på 160 km på söndag. Utmanare är bland annat Johan Olsson och Daniel Breece. Svårtippat där kanske Johan är lite favorit. 

-Erik Niva har släppt två nya böcker där jag nu sträckläser den ena. Vansinnigt väslkriven och intressant om fotbollsanekdoter kopplat till fotbollen som folkrörelse. Men också att den blivit sån industri att rik aldrig kommer möta fattig igen.

 

-Nu fortsätter min satsning på LG 2.0 där jag skall träna allsidigt med träning i slalombacken och på myren (skonsamt för mina knän) jag kommer cykla mountain-bike och köra styrka. Resultatet skall göra mig glad, het, vältränad och harmonisk. Jag hade ett pass löpteknik i backe med mina elever som har specialidrott skidor häromdan. Dom är roliga att träna eftersom dom lyssnar och tar åt sig tekniktips. Dessutom har dom bra pannben och Vo2max. De fyra huvudpunkterna var: Blicken upp mot krönet (tittar du ner på fötterna så får du tyngdpunkten för långt fram). Jobba aktivt med armpendlingen (armarna hjälper dig att driva på uppåt). Korta av steget något. Och jobba aktivt med fötterna och tryck på i avvecklingen.

-Taylor Swift har fått sitt förnamn efter James Taylor (countryartist) Hennes föräldrar älskade James Taylor. Taylor Swift var ganska ensam och mobbad som ung men kämpade vidare. Revanchen kom som för många andra som haft jobbigt under uppväxten. Detsamma gäller dansaren Tobias Karlsson som berättar om detta i sin mycket starka föreläsning. Han kommer till Minervagymnasium den 4 juni (föreläsning och danslektion) 

-Jag har korat dom 18 bästa svenska skivorna. Se nedan:

 

Dessa 4 hamnade på plats 19-22:

 

-MMA/Tahibox-legenden Jörgen Kruth bestämde sig att sponsra mig och min son Mattias. Vi går nu en match på stranden i Barcelona den 19 juli. Bäst om 3 ronder.

 

Och här kommer mina fynd från Liverpool. Flera plattor jag inte sett tidigare. Trots att vi har en fantastisk musikaffär i Umeå. Burmans musik som Stefan Nilsson drivit sen 1999. Nu är det akut konkurshot pga av skatteskulder. Jag har varit stamkund sen 80 talet och lagt stora summor varje år där. Men många väljer spotify/apple music eller köper på nätet. Nu är det stödkonserter och swishinsamlingar på gång. Samt att fler har stödköpt skivor senaste veckan. Hoppas det löser sig.

  

Veckans Hasse: 

Nästa helg är det Göteborgsvarvet. För 7:e året åker jag ner för att springa. Efter en vår med krämpor är målet inte så mycket mer än att ”ta-sig-runt”. Men framförallt så handlar det om att kombinera nytta: d.v.s att svettas längs Avenyn med nöje: att hälsa på en av mina allra bästa polare som sedan 25 år flytt Norrland för Göteborg. Polarn, som heter Freddan Johansson är en sann löparlegendar och kutade maran på 2.38 när det begav sig på det glada 80- och 90-talet. Mycket av det som då utspelade sig är fortfarande hemligstämplat och det finns många härliga minnen från den tiden… T.ex. 1996 då vi i IFK Umeå vann Vindelälvsloppet för första gången. Freddan sprang slutsträckan (marathon) i 30 graders värme. Sluttiden blev 2.40 och så fort mållinjen passerades kom ett: ”Hasse, köp en varmkorv, jag är hungrig som fan”. Jag kastade mig iväg, köpte en korv och så fort Fredde hade slukat den… så kom den upp igen per omgående. Freddan piggnade dock till allt eftersom timmarna gick och avslutade sedan segerkvällen starkt med 8-9 lakritsshots och TOTAL dominans på dansgolvet framåt småtimmarna (ni skulle sett hans robotdance kl. 02.30). Ja,som ni förstår… det här var innan Gainomax och Recovery Bars var uppfunna.

 Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 277:e RW Blogginlägg


Welcome to New York/ It´s been waiting for you” (Taylor Swift)

-Vanlig jobbvecka hemma i Umeå igen. Mycket på jobbet gjorde att det blev endast 4 träningspass denna vecka. Cykel 30 km, 2 x Crosstrainer 45 min + 2 styrkepass. Nya tag nästa vecka.

-Malin sprang Kungsholmen Runt 10 km idag. Bra lopp som landade på 37.51 och en 11:e plats. Första 5 km var mycket bra men sen hade hon en svacka mellan 5-8 km innan hon kunde avsluta bra igen. Banan är lite småkuperad och en massa svängar vilket tar ned rytmen lite. Men ett grymt bra startfält med 6 tjejer under 35 min. Sandra Eriksson vann på fina 33.26. En av mina adepter (Daniel Adams Ray) gjorde 36.50 idag (17.33 vid 5 km) Bra gjort av en popidol.

 

-Liverpool i Champions League-final! Äntligen kom framgången. Real Madrid bör vara oroliga den 26 maj i Kiev. Och nästa helg åker jag och min kompis Håkan till Anfield för 5:e gången. Vi skall se sista omgången i ligan mot Brighton. Lite musikpubar, vinylskivor och annat skoj hinner vi med.

-Nu har jag rättat 131 inlämningsuppgifter (Träningslära) av mina elever på Minervagymnasium. Och jag är i chock! Mycket hög kvalite på huvuddelen. Uppgiften bestod i en faktadel med maxpoäng 60. Det krävs 75% rätt för betyget E. (Den som hade minst poäng hade 56!) Sen skulle dom göra två träningsprogram för en tjej som skall springa Tjejmilen och till en kille som vill klara 5 chins och 10 dips. Programmen skulle vara i 8 veckor med relevanta övningar, tider och progression. Det var en fröjd att läsa igenom de flesta. Kul med ambitiösa elever. I veckan har vi kört beachvolley i IKSU:s fina hall. Återstår friidrott och lite brännboll innan sommarlovet. Mina Idrott2 elever (åk3) har kvar en vandring med tillhörande moment.

-Malin behöver jobba med kortbacke 30-45 sek i hög fart samt trösklar på 2 x 20 min i 3.40 min/km den närmsta tiden. Samt fortsätta tävla. TerrängDM 8 km nästa helg och 10 km på Blodomloppet veckan efter.

-Min Record Store Day vägg gör mig gråtfärdig av lycka. Kolla in ex Fireside, Rymdimperiet, Neil Young, Taylor Swift, Ramones.. Jag tappar andan.

-Bra eller Anus (enligt Filip&Fredriks betygsskala)

Jockiboi&Jonna= anus

Röda Polly=Bra

Sondre Moen=Bra

Manchester Uniteds fotboll= Anus

Linneskjorta utan krage från Levis=Bra

Köp 3 för 2 skjorta på Dressman=Anus

Springtimes träningsresor=Bra

Hitta dig själv-resor=Anus

Tomduscha=Anus

Djurmisshandlare=Anus

-Din prestation påverkas av 3 faktorer

  1. Maximal syreupptagningsförmåga (Vo2max)
  2. Hur du kan nyttja din förmåga (ligga nära max länge)
  3. Arbetsekonomi (att du kan springa effektivt) 

För en konditionsidrottare är nog Vo2max viktigast. Det finns dock forskning på att det är svårt att få toppvärden på alla tre parametrar. (idrottsforskning.se) Det finns ett motsatsförhållande i mitokondrien mellan förmågan att ta upp syre och arbetsekonomi.

Med formeln Hastighet=Vo2max x procent av nyttjandegrad x arbetsekonomi skulle man teoretiskt (om man satte in de högsta uppmätta värdena i varje faktor. Dock ej från samma person) skulle man teoretiskt kunna löpa ett maraton på 1.45 Tim. Hjärnfysik-Johan får gärna utveckla detta mera. Hör du det Johan!

Igår bjöd Pär Johansson på middag på Köksbaren. Umeås Michelinrestaurang. Nästan lika god mat som Sirwan på Marias. Vi hade en härlig kväll med mycket skratt och roligas anekdoter. Vi han med fallskärmshoppning (Christina Richardsson), Umeå Event med Sofia och Fredde Åhman, konstiga chefer, lite naket och snusk mm. Pär är en otrolig man som byggt upp Glada Hudikteatern och gett de utvecklingsstörda en röst. Han har fixat ICA jobb åt 1700 personer med nån form av utvecklingsstörning, han har tagit hela gänget till New York, Portugal mm. Kärlek&Respekt

-Szalkai är frisk igen efter sina lungproblem. Idag sprang han 5000 m på 17.52 utan att ta i. Och Moa Lundgren (JVM mästare på sprint skidor) sprang Broarna runt 5 km på 17.49 i onsdags. Idag föddes ett nytt stjärnskott på Umeå Halvmaraton. Evelina Henriksson 18 år vann på 1.21.23 före Charlotte Andersson 1.21.43. IFK Umeå är på gång. Grattis Hasse Nilsson.

Veckans Hasse:

Ett tips till allmänheten: ha för faan mobilen med när ni är ute och kutar! Viktigt!

I lördags när jag var ute på en löprunda vid havet såg jag något som såg lite konstigt ut ute på en klippa. Jag stannade till för att kolla av vad det var för något. Döm om min förvåning när det som på avstånd liknade en säck plötsligt lyfter på huvudet och tittar på mig! En säl! Som låg och värmde sig i vårsolen. Jag kunde komma så nära som 1,5 meter ifrån den.

Men.. ingen mobil! Vilken häftig bild det hade kunnat bli och vilka dåliga skämt jag hade kunnat köra… ”årets sälfie” o.s.v… 

Så, note to sälf: ha mobilen med på rundan, inte för ICE-nummer, 112 o.s.v. utan för att kunna ta säl-lan skådade bilder och spamma era vänners flöden.


Antal kommentarer: 2

Johan Renström

Om Bolt kunde fortsätta i samma tempo skulle det gå på 1,10… Det finns faktiskt en uträkning för optimalt maraton gjord av M Joyner med vo2max, ekonomi och laktation tröskel. Tiden beräknades till 1,57,58. Men vem vet om 1000 år.


Johan Renström

Äh autokorrekt. Laktation 🙂Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mitt 276:e RW Blogginlägg


Från vår balkong ser man långt långt bort / Men du ser längre bort än mig / Och jag vet att du undrar om allt går att få / Hur länge ska man bara titta på (Joel Alme)

-Jag är nu i Portugal med Springtime och tidningen Topphälsa igen. Det är min 48:e vecka här totalt. Jag älskar verkligen detta livet. Mitt ansvar är att styra upp löpträningen med gästerna samt hålla en föreläsning. Mitt löpteam är Nicke Berglund, Ultra Jens, Camilla B samt vid vissa pass Naprapat-Hasse och Sofia Fredriksen. Vi erbjuder intervallpass, backpass, distanspass samt löpteknik-skola. Hela verksamheten bygger på glädje, välplanerade pass samt teamwork. Hittills har denna vecka varit mycket lyckad. Min föreläsning ”allt du behöver veta om träning/löpning på 60 min” gick mycket bra igår. Klädkod och Tomduscha-momenten gick hem. Idag hade alla vita strumpor och alla vågade ta i. Skönt att folk lyssnar.

-Mitt nya liv ”LG två punkt noll” har börjat mycket bra. Kroppen funkar bättre, jag är glad och positiv, träningsmässigt börjar det likna nåt (knähelvetet spökar dock). Mina elever är fina och duktiga, kollegerna snälla och seriösa. Min familj är tajt och jag har mycket roligt att se fram emot. Dessutom växer håret bra härnere i solen.

 

-Liverpool-Roma 5-2! Nära en Champions League final nu. Den otroliga Mo Salah 2 mål+2 ass. Vilket fantastiskt lag Klopp fått ihop. Jag och min kompis Håkan åker till Liverpool 12 maj och ser sista omgången i PL (Liverpool-Brighton).

-Markus Larsson skrev en fantastisk krönika i Aftonbladet om Prince originalversion av ”Nothing compares 2 U”. Rubriken är ”Efter Prince kan all musik avgå”. Videon finns på you tube och är Prince sjunger fantastiskt med otroligt komp av sin band The Revolution. Så här avslutar Markus krönikan: -”Redan i första versen plockar Prince ner månen och börjar spela basket med den. Han sätter trepoängare efter trepoängare. Motståndarlaget är svarslösa. De sätter sig på avbytarbänken och gömmer huvudet under en handduk. Varför skall man lyssna på en annan artist. Vad har vi för ursäkt?” Underbart.

 

-Malin jobbar på med Canovaprogrammet. Formen stiger och vi skall snart lätta på träningen. I lördags körde hon 10 x 1000 m runt Ersmark (36.24) och idag löpte hon båda distanserna på Brorundan i Umeå (5 km + 3 km 18.52 och 10.44). Hon har två tuffa pass kvar innan Kungsholmen runt 5 maj.

-Record Store day gav mig en massa fina vinyler (tack för presentkorten Micke,Linn,Anton,Herman, Gunvor,Kalle,Nisse och Birgitta) Kolla nedan: Rymdimperiet (mellan Ebba Grön och Imperiet) Ramones, Bowie, Soundgarden, Oskar Linnros, Stones,Stooges och Marvin Gaye. Dessutom har jag lyssnat mycket på Ashley Monroe och Kali Uchis. Kolla upp!

  

-Topphälsas chef Pamela Andersson höll en stark föreläsning om hur hon kämpade bort sin hjärntumör med träning och vilja. Martin Lidberg hade temat ”våga vara vinnare” om sin brottningskarriär och Lets Dance-vinsten. Vi har kvar en föreläsning om Mental träning och en som handlar om mediation/avslappning också. Vi lär oss mycket härnere förstår ni.

-Min fina son fyllde 34 år igår. Oj vad tiden går. Han är enormt driven och duktig vare sig det gäller träning, jobb eller familj. Grattis Mattias. Kärlek&Respekt

 

-Vårt koncept inom Springtime bygger mycket på sammanhållning och teamwork. Veckans ledarteam har otroligt kul tillsammans. Det smittar av sig på alla gäster och övriga. Lite roliga citat har slunkit igenom. ”Jag är bläckfiskblå”(Camilla B om sin hudfärg) ”Fan, jag ser ut som en kassler”(Sofia F när hon legat på en solstol av nät). ”Jag skulle vilja vara som dig LG, eller som Sting”(Naprapat-Hasse vid poolen).

-Veckans Hasse:

Passade på att ta ledigt över påsken för att besöka San Francisco. Helt fantastiskt skönt väder och jag fick äntligen vädra splitshortsen på allvar. Det man slogs av var det enorma löpintresset. Jag var ute vid 7-tiden på mina löparrundor i Fishermans Wharf och på de 30-40 minuter jag sprang så överdriver jag inte om jag säger att jag mötte hundratalet löpare. Många var dessutom riktigt snabba (vita strumpor, lätta skor och splitshorts). Tyvärr var jag där en vecka för tidigt för att delta i Rock ’n roll Halfmarathon. Coolt lopp där man springer över Golden Gatebron – hade varit en upplevelse. Fick istället springa uppför snirklande Lombard Street i ensamt majestät (se bilden) Några spännande upplevelser på rundorna annars? Tja.. en stad som San Francisco bjuder ju på en del annorlunda personligheter. Mest imponerad var jag över den man jag mötte på rullskridskor, han var spritt språngandes naken sånär på som en svart hög hatt! Tja… ska man vara näck och bli inburad av polisen så ska det väl i varje fall ske med stil 🙂


Antal kommentarer: 3

Lasse

Finns det folk som använder strumpor som inte är vita? Att springa eller cykla i strumpor med fel färg är helt förkastligt.


LG

Helt rätt Lasse!


M

Klädkoden för rullskridskor kanske är ”utan byxor”? Haha!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*