Mitt 38:e RW Blogginlägg


– Träningsmässigt en ganska bra vecka. Totalt 7 pass fördelat på: 2 styrkepass, 2 cykelpass 39 km (t.o.r Tyresö), 1 pass crosstrainer 50 min varav 20 st 20-10 + 2 st löppass. 

– Bonuspasset var 60 min Hot Mojo (yoga i 39 graders värme) med Mattias sambo Linn. Jag blev rörlig som Nurejev efteråt. Men snacka om svettning !

– Löppassen var 5 x 1 min backe + 1000m (3.58) + 10 x 30 sek backe (15-18 km fart) och 18 x 45 sek -15 sek i (3.45-3.50 fart). Knät pallar bara 2-3 pass löpning/vecka. 

– 12 kg och 20 år sen. Jag i ledningen före Gaber Beraki och Örjan Fröjdh

– När Tyresö slog Piteå i onsdags blev det ett kärt återseende att träffa flera av mina gamla spelare från Umeå tiden. Den finska slitvargen Anna Westerlund var viktig med sin inställning och fina personlighet. June Pedersen som fått till sitt löpsteg och har kvar sitt fina tillslag. Hanna Petterson med Sveriges vackraste hår hade tyvärr skadat knät och var hemma. Sen fick jag ju träffa vårt utlånade lilla charmtroll , Lisa Klinga. Hon bjöd på kindpussar som vanligt. Jag räknade ut att det är ca 40 spelare i damallsvenskan som är aktiva nu ,som jag tränar eller har tränat. (Tyresö-UIK inkluderat)

– Mina adepter Emil och Magdalena (bloggar här på RW) går framåt som tusan. Målmedvetna och hungriga efter kunskap och tips. Skall bli skoj att se Magdas 10 km lopp idag och deras Göteborgsvarv nästa helg. Dom är bättre på att programmera Garmin klockan än vad jag är. Nu tillhör jag den gamla stammen som inte snackar utan tränar, så det så !

– Den gamle UIK tränarlegenden Andre Jeglertz (även Djurgården och numera Finlands Damlandslag) var på besök i onsdags och redovisade sina löparframsteg. Han är mager och vindrufsig men tränar bra. Jag gav honom ett par GT1000. När vi var på träningsläger på vintrarna (på UIK tiden) så var det obligatorisk träning för ledarna innan frukost. Rent fysiologiskt vet ju alla att det är bra att köra lugn distans på morgonen. Men Andre skulle alltid köra intervaller ?! Vi ville ju inte ge honom anledning att tråka oss, så vi hängde på. Problemet var att dag 3 på varje läger fick han bristning i vaden/gubbvad. Detta pågick varje läger i 5 år. Dr Eriksson, jag , Steve Galloway och Hasse Aggling försöke förklara pedagogiskt och snyggt att det är inte perfekt att köra tuffa intervaller varje morgon före frukost. Men han haltade vidare med sluttande axlar.

– IFK Umeås gamle stil-löpare Hasse Nilsson jobbar vidare med att bygga upp löparsektionen i Umeå. Och han gör det på ett utmärkt sätt. Nya medlemmar, tävlingar, gemensamma träningar, klubbtidningar och skandalfyllda klubbfester. Han lever fortfarande på när Mats Erixsson (27.56) berömde hans löpsteg på Nordmalingsmilen 1987. Han brukar varje söndagmiddag berätta och visa bilder om den episoden för hans fru och barn. Dom har lärt sig sova sittande med öppna ögon tack vare detta.

Hasse Nilsson med lite snor och slem, men bra knälyft

– Igår visade jag karaktär som Bostonstryparen. Först åt jag en Kebab-pizza kl 20.30 och direkt efter tog min fru fram en ostkrokspåse som jag tömde till hälften på nån minut. Sen tillbringade jag delar av natten samt 3 ggr på morgonen på toaletten. Otroligt vad mycket som ryms i tarmarna.

– Idag så genomförde jag mitt Crosstrainerpass på SATS, Hornstull. På maskinen bredvid plågade sig Markus Birro (i Roma tröja). I lurarna hade jag Bob Dylan och jag blev av med det sista av Kebabpizzan och ostkrokarna. Nu kör vi igen !

– Idag har Lena planterat blommor för 2000:- på vår uteplats. Under tiden har jag haft vinylstund (Bad Company, Dan Penn, Håkan Hellström, MC5 och She & Him). Kaffe och en dajm-bulle. 

– Bäst just nu enligt Broder Anders: Hans återhämtning med både Paris Maraton och Lidingö Ultra inom 4 veckor

– Bäst just nu enligt LG: Att UIK:s Emma Berglunds knäoperation gick bra och att Tyresö leder allsvenskan

Nr 7 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Maxa din löpning. Höstens bästa träningsupplägg
  • Test: 9 nya kolfiberskor!
  • Mot myren! Löpträning som ger resultat
  • Allergi? Så vet du om du har det
  • Epidemiolog Anders Wallensten brinner för löpning
  • Trotsa Covid-19. Träna säkert i höst
  • 8 veckors vila är ok!

 

Bli plusmedlem nu

Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Mitt 37:e RW Blogginlägg


– Veckan startade bra. Var på besök i Umeå för att träffa dottern med sambo, Dr Eriksson samt släkt och vänner. Rogga och Eva bjöd på grillat och musikkväll. Dotter Malin och Ahmed fixade gofika och film. Stefn på Burmans fixade fina vinyler och grymma power-popsamlingar. Fredrik Höög ordnade träning på IKSU:s fina anlägggning.

– Träningsmässigt blev det 4 pass, varav 2 pass styrka och 2 pass löpning (5 x 2 min + 5 x 30 sek i backe samt 20 st 45-15 sek intervaller) Men 3 vilodagar är uselt. Förut var 45 min jogg detsamma som en vilodag.

– Iker Casillas i Real Madrid har som ni vet Sara Carbonero som flickvän och Gerard Pique i Barcelona är ihop med Shakira. Hur gör dom ?

– Jag orkar inte älta min huvudvärk som plågat mig sen oktober 2012, men Dr Eriksson kanske hittat felet ?

– Victor Emilsson håller på att fixa en snygg hemsida åt mig. Dessutom köpte jag ett skitsnyggt armand från hans firma Mistervain.

– I fredags såg vi standup komikern, Al Pithers show ”The Påtår tour”. Grymt roligt och träffsäkert. Sveriges bästa komiker 2011. Med all rätt.

– Erik Niva svarade artigt och trevligt på mitt tackmail, efter hans eminenta artikel om Dortmund förra veckan. Han har bra koll på Tyresö FF också. 

– Tyresö spelade 2-2 mot Göteborg igår efter underläga 0-2. Inte deras bästa match men lite otur med resan ner. Gräsbrand runt Falköping som gjorde att dom blev sittande på tåget 4-5 timmar. Fick ingen middag förrän 21.15. Men Göteborg är bra med en riktigt kvick forward i Jodie Taylor. Christen Press och Kirsten  gjorde 2 klassmål. Umeå IK hade 1-1 mot Malmö till 81:a min. Då Malmö gjorde segermålet. Jag tror uga Umeå kan slåss om 3-4:e platsen. Liverpool fick 0-0 mot Everton i en tät och chansrik match.

– Broder Anders gjorde 4.54 på Lidingö Ultra igår (5.54 min/km) och fortsätter övertyga. Dock ej på klädsidan. Han sprang 50 km terräng med en piketröja från Dressman ?!

– Mustafa Muhammed sprang en halvmara i Algeriet och blev 6:a på 1.01.17 !!. Dock sprang de 6 första löparna fel och banan blev 20.6 km. Men det motsvarar 1.02.45 ca vilket är ett fint formbesked inför Stockholm Maraton.

– Jag är också imponerad av Ulrika Flodin som springer Kungsholmen runt på 35 min. 

– Utemöblerna och grillen är på plats. Lena har köpt fina blommor som skall planteras på vår uteplats i Liljeholmen. Utsikt över sjön Trekanten, Årstaviken och Västerbron. Stockholm är fint.

– Nu är vi klara med alla Training Campveckor i Portugal och Turkiet. Totalt 19 veckor under våren. Fullbokade veckor och nöjda gäster. Tack alla mina fina ledare. Nu planerar jag hösten för fullt. Imorgon har jag möte med Jörgen Kruth.

– Imorgon skall vi testa Hot Mojo (yoga i 40 grader värme) med Mattias fina sambo Linn. Det blir bra för min rörlighet och att kunna se bra ut naken. Jag har fått kommentarer om min målsättning att se bra ut naken. OK, lite omoget, lite på skoj och en del allvar ligger bakom.

– Jag har också ett par referens-jeans som jag testar då och då. När dom inte sitter bra eller går att knäppa. Då är det dags att späka sig. På så sätt blir man aldrig mer än lönn-fet.

– Justin Bieber är en liten 19 årig diva. När han var på en bjudning där åldersgränsen för att beställa alkohol var 21 år, så förklarade värden att du får gärna dricka men inte beställa. Ändå gick Justin fram till en ung servitris och beställde en in och Tonic. Hon förklarade att han inte fick beställa. Då skrek han rätt ut i rummet -” Ta hit en servitris som inte är så ful som henne”! Moget av den lilla gossen.

– Testa detta: Backträning 5 x  1 min i lite snabbare än distansfart + 2 x 1000 m på plant underlag i din tävlingsfart på 10 km + 5 x 30 sek backe hårt.

– Bäst just nu enligt Broder Anders: 4.54 på 50 km terräng samt Piketröja från Dressman

– Bäst just nu enligt LG: Dr Erikssons utlåtande (kanske)


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Mitt 36:e RW Blogginlägg


– Hoppas ni läste Erik Nivas artikel i onsdagens Aftonbladet ? ”Världens bästa playmaker” som handlade om Dortmund och deras tränare, Jörgen Klopp. Det är det bästa jag läst på flera år. I korthet handlar det om det vi i Sverige kallar kontra på kontring och på tyska ”Gegenpressing”. Barcelona var tidiga med denna taktik. Man sätter stenhård press på motståndarna när dom är på väg framåt och vinner igen bollen och kontrar på motståndarnas kontring. Nu är Dortmund bäst i världen på denna taktik. Såg ni hur dom sprang sönder Real Madrid i onsdags. 4-1 !!

– Ni måste läsa för att fatta. ERIK NIVA heter han !!!!!

– Denna veckas träning har bestått av 2 x 40 km cykel (t.o.r Tyresö) + 2 pass styrka. Huvudvärken har omöjliggjort löpning och förmågan att träna fler gånger. Nu skall jag till Umeå och få hjälp av Dr Eriksson (hoppas)

– Nästa helg gör min dotter Malin årsdebut i Vännäs Halvmaraton. Kanske 1.25 är möjligt.

– Tyresö- Linköping 2-0. Christen Press 2 mål. Marta ribbskott + friläge, Press friläge mm. Linköping kämpade men hade inte mycket. Nilla Fisher tyckte dom var värda 1 poäng ??? Vilka kemikalier går hon på ? Nu är det serieledning med 9 poäng och 5-0 i målskillnad.

– Värvet med Jesper Waldersten var rätt trist denna vecka. Av alla 59 avsnitt är det bara detta plus det med Bodil Malmsten jag inte lyssnat klart på. Nya tag på söndag Kristoffer Triumf.

– Håkan Hellströms nya platta har jag lyssnat på 11 ggr denna vecka. 

– Jag tränar för att se bra  ut naken. Men det gjorde jag inte idag när jag såg mig i spegeln. Bild kommer snart om inte Jonas Lund på RW censurerar mig.

– Mina adepter på RW bloggen (Emil och Magdalena) kör på bra. Magdalena lyssnar mera på råd och tips. Medans Emil är för ivrig och vill springa fort och längre hela tiden. Men nu har Emil fattat och lyckats dränka den där ”dumdristiga gubben” bakom höger öra som hela tiden säger fortare, fortare, längre , längre !

– När jag åker till Umeå imorgon blir det fullbokat med släkt och vänner, optiker, Dr Eriksson, Burmans musik mm.

– Iker Casillas flickvän, sport journalisten Sara Carbonero måste få lite uppmärksamhet.

– Min bror Anders har blivit löpare i sinnet nu (han är inte riktigt där tidsmässigt) Nu mår han dåligt om han får två vilodar. Han måste ut och springa 5-6 gånger i veckan. Förut var jag glad om han läste om löpning 5-6 gånger per år !

– Behövs styrketräning för löpare ? Jag tror att de flesta mår bra av att stärka upp coremuskulaturen. Många mår bra av benstyrka och lite styrkebalans på överkropp. Och några mår bra av att testa crossfit, kettlebells och fria vikter. Men en av Sveriges bästa löpare som gjorde grymma tider på Lidingöloppets 30 km och halvmaraton körde ingen speciell styrka. Magnus Bergman heter han.

– Söder runt 15 juni, har blivit en del av Wellnes/Aftonbladet. Bra initiativ av Fredrik Lindstål. Kan bli ganska stort startfält. 10 km runt Söder låter skitskoj.

– Nu är det dags för lite formkontrollsintervaller. Ta din favoritbana på ca 3-4 km. Värm upp och kör lite dynamisk rörlighet. Därefter springer du banan runt som 1 minuts intervaller. Spring 1 minut hårt, stanna och dra ett streck dit du hann. Vila 1 minut sen springer du igen o.s.v tills du hunnit runt banan. Anteckna hur många intervaller du behövde för att ta dig runt. Testa var 3:e vecka.

– Bäst just nu enligt Broder Anders: Löpning i Hammarbybacken

– Bäst just nu enligt LG: Sons of anarchy och Erik Niva


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Mitt 35:e RW Blogginlägg


– Livet blev lite lättare i onsdags ! (för att Håkan Hellström släppte sin nya platta)

– Jag är nyss hemkommen från Runners Worlds löparhelg i Tammsviks herrgård norr om Stockholm. Vi var 13 deltagare och jag, Jonas Buud och Zandra skötte träningen. Mycket trevliga människor och god mat, fint boende samt bra träning. Distans, långpass, backe plus att jag hade föreläsning om löpning. På lördan pratade Jonas om sina tävlingsframgångar i Ultraloppen. Vi hann även med cirkelträning med mig och  Zandra samt bastu och pool. Johan från X-Kross kom ut och fotograferade Jonas samt fick möjlightet att visa sina sportglasögon, vilket var uppskattat.

– ” Du kanske aldrig får den du vill ha, men du får mig”!  (låten Valborg från Håkan Hellströms senaste)

– VD:n på Tammsvik, Robert Grenmark var med och sprang i lördags för att rensa huvudet inför ett styrelsemöte

– Göteborg spelar brottarfotboll tyckte Jonas Thern. Tobias Hysén kontrade med att brotta ner sin lagkamrat som målgest. Ifjol fick Göteborg kritik och låg taskigt till i serien länge. Nu leder dom allsvenskan klart. Och då är det också fel ??

– Stackars Emma Berglund, stackars Umeå IK och stackars Svenska landslaget. Att Emmas korsband gick av i tisdags var ett dråpslag. Men hon kommer tillbaka, förmodligen starkare än nånsin och vansinnigt sugen.

– ” Vi har fått förmånen att uppfylla våra drömmar”! (Skellefteå AIK:s tränare Bert Robertsson efter hockeyguldet)

– Tyresö slog Vittsjö med klara 2-0 och bud på många fler. Leder allsvenskan på 6 poäng och 3-0 i mållskillnad. Christin Press och Caroline Seger målskyttar.

– Om en vecka åker jag upp till Umeå och hälsar på dotter, grannar och vänner. Samt givetvis ett besök hos Stefan på Burmans. Hoppas även hinna besöka min gamla arbetsplats, Bräntbergsskolan och se hur eleverna sköter sig.

– Jag missade Record Store day igår pga löparlägret i Tammsvik.

– Värvet levererar som vanligt. Isabel Adrian var veckans gäst och gjorde ett bra intryck.

– Vad har Peppe för fel ? 

– Jörgen Kruth verkar lite skraj.

– Träningsmässigt hyfsat denna vecka. Några lätta löppass i helgen, lite styrka och cykel. Men huvudvärken från helvetet har krossat mig 3 dar av 7 denna vecka.

– Bäst just nu enligt broder Anders: Lidingö Ultra samt att vara löpare

– Bäst just nu enl LG: att ej haft huvudvärk 4 dar denna vecka samt givetvis Håkan Hellström


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Mitt 34:e RW Blogginlägg


– Tillbaka i Sverige efter en Springtimevecka i Turkiet. Jag är grymt nöjd med hur allt fungerat och hur Ladies Night gänget fungerade och bjöd på sig själva. Trevliga människor som tränade som galningar.

– Peppe har problemhy och blir rödfläckig när han solar. Skägget och håret blir också lite bångstyrigt.

– Nästa helg kör vi en löparhelg i Tammsviks herrgård. Temat är maraton och Jonas Buud är vårt dragplåster. Vi kör distans på fredag + att jag föreläser om träning. På lördag fm blir det långpass med fartökningar. På em blir det distans plus löpstyrka. Kvällen innehåller middag, föreläsning av Jonas Buud samt mingel mm… Söndagen inleds med distans-kort backe innan vi avrundar med lunch och hemfärd. Jag får även hjälp av Zandra Buud med löp och styrka under dessa dagar. Fint boende, god mat, träning, löparsnack och glädje i en perfekt symbios.

– Jag körde ett bra snabbhets-spänstpass med Tyresö-spelarna imorse. Wow, vad pigga ben dom har ! Inte lätt för Tony att plocka ut en startelva mot Umeå på tisdag.

– Malin körde 4 km snabbdistans igår på 15.08 (3.47 min/km) och var fräsch. Det blir sub 38 min på 10 km och sub 18 min på 5 km.

– Jag gillar podcastrar som ni vet. Bäst är Värvet, nr 2 är Kick and Rush (premier league podcast) och nr 3 är Filip & Fredriks podcast.

– Liverpool – Reading just nu. Liverpool har lekstuga. Kunde stått 3-0 efter 20 min. Men står 0-0 ?!

– Fyller 55 år idag. Känns sådär. Hade velat var i bättre form, haft tjockare hår, mera pengar, cool bil och…

– Jag har det bra på nästan alla sätt. Formen skall byggas upp och håret går väl att föna till. Pengarna räcker och bil behöver jag inte. Brukar få låna av Tyresöspelarna ibland.

– Tre olika sätt att köra 1000 m intervaller. Exemplet bygger på när jag gjorde milen runt 30 min.

1. 10 x 1000 m på 3.05 vila 55 sek

2. 5 x 1000 m på 2.50-2.55 vila 2 min

3. 3 x 1000 m på 2.35-2.40 vila 5 min

– Mattias sambo Linn fixade biljetter till Stockholm music festival: PRINCE, RODRIGUEZ, FIRST AID KIT mm. Jag längtar redan. Dessutom har vi bokat Storsjöyran för 13:e året i rad.

– Hasse Castergren kan inte sola som ni ser. Men han är bra på annat..

– Tack Annica Svensson för vinflaskan

– Bäst just nu enl broder Anders: Lidingö Ultra 50 k och Parisresan med far och syster

– Bäst just enligt LG: Sibille Attar och Livet

Antal kommentarer: 2

Mårten Klingberg

Stort grattis, min vän! Beklagar att du inte fick Liverpool-resultatet med dig. Arsenal hade också laddat med blött krut, men det löste sig till slut. Hoppas du hade en fin dag hur som helst!


Kenneth Gysing

Grattis LG! 55 är det nya 35 😉Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Mitt 33:e RW blogginlägg


– är i Turkiet på Training Camp. Temat är Ladies night. Kanonvecka med underhållning av Andréas Johnson, ASSE Bronten och David Stenmark. Mina ledare hör ett kanonjobb med löpning,stav, yoga , Afro, zumba, cirkelfys,crossfit mm. Vi har 70 träningspass, 4 föreläsningar och 2 shower denna vecka. Coolast har varit Jörgen Kruths fightingpass.


– värvet med Mauro Scocco var kanonbra. Kristoffer Triumf har en skön intervjuteknik. Jag var tvungen att ta fram lite Ratata skivor efter programmet. ” Jackie jag tror att du förstår”
– min egen form är som en limpskiva som legat i ljummet vatten. Pissdålig.
– Sverige -Island 2-0 ? Island med 4 reserver. Inte länge kvar till hemma EM. Måtte Pia Sundhage hitta nycklarna till spelet
– Jonas Buud tog illa vid sig att jag kallade honom gigant, flerfaldig Swiss alpinevinnare, orienterare, banlöpare och landsvägslöpare. Ursäkta Jonas. Du har inte varit nån hängiven banlöpare. Allt utom banlöpare stämmer
– Tyresö är favorit till SM guld nr 2. Perfekt läge. Malmö blir bra och Umeå kommer överraska.
– hoppas det funkar med blogg från telefonen. Jag gör ett riktigt inlägg på lördag. Med lite musik, skvaller och lite naket
– bäst just nu enligt Broder Anders: 3.22 i Paris Maraton
– bäst just nu enligt LG: att formen inte kan bli sämre

Antal kommentarer: 1

LG Skoog

Tack Marianne ! Viken tid ! Vilka minnen ! Vi hade det underbart och vi får cred fortfarande från den tiden.Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in