Mitt 40:e RW Blogginlägg


– Det svåra 40:e inlägget är här !

– Jag tackar Dr Åsa på Sankt Görans sjukhus för att hon kanske hittat problemet med min huvudvärk. Nu har jag fått medicin och skall se om det funkar. Och faktiskt så har de senaste dagarna varit klart bättre.

– Min dotter Malin har kommit igång med löpsäsongen ordentligt. Tvåa på terräng DM 8 km i tisdags (20 sek efter Jenny Jansson) och idag vann hon Lidingö on tour i Umeå på 10 km terräng. Nu har hon fattat att det är bra att tävla sig iform och våga bli trött. Dessutom har vi minskat mängden och höjt farten på träningen. Bra min fina dotter !

– Tyresö blåste över Jitex idag med 7-0 ! Alltså 17-2 på de sista två matcherna. Christen Press 3mål, Marta 2mål och Kirsten van der Ven 2 mål. Hoppas Umeå IK vinner mot Mallbacken imorgon. Då är Umeå uppe och fajtas om 3-4:e platsen.

– Jag köpte boken ”I kroppen min” av Kristian Gidlund som drabbats av obotlig cancer bara 29 år gammal. Mycket stark skildring. Man måste ta vara på livet och njuta av de små sakerna. Jag har varit dålig på det och ofta velat planera och vilja ha mer och mer. Men nu har jag blivit klokare….

– Trummis Peppe, han med finnarna, konstiga skägget, konstiga frisyren och galna blicken. Han kan springa också. Cool bild .

Både min broder Anders och Peppe ville köpa min biljett till Bon Jovi på Stockholms Stadion. Dom försökte bjuda över varandra. Sista budet lade Anders på 1200:-. Men jag har så bra ställt att jag inte behöver pengarna. Istället hade jag och Lena en härlig kväll med bara gamla hits. Danne Enqvist spelade luftgitarr hela kvällen. Bäst var Living on a Paryer.

– Jag är noga med mina kläder och mina prylar. Här nedan ser ni mig idag. Glasögon från Oakley, Jacka från Nike (special-kollektionen av japanska Gyaoocho), Jeans från BLK DNM och skor från Pearl Izumi. Håret är tvättat med ett jättedyrt schampo från Redken. Världsklass!!

– En av de coolaste och bästa rockgrupperna är The Byrds. Stefan Nilson på Burmans Musik i Umeå introducerade mig för många år sen och fixade nästan alla deras plattor på vinyl. Kolla upp genast . 

– När vi ändå är inne på coola saker. Vår landslagsback Jonas Olsson, West Bromwich har tatuerat in texten till Nirvanas låt ”Lake of fire” på armen. ” Where do bad folks go when they die.- There dont go to heaven where angels fly…”

Veckans träning har gått hyfsat : Två 40 km pass på cykel, 3 pass löpning, 2 pass styrka. Bästa löpningen var , 12 min i stegrande fart som uppvärmning + 10 x 30 sek backe hårt.Nu kanske det vänder ändå?

– Bäst just nu enligt broder Anders: Daft Punk, Primal Scream och 3 varv på Sthlm Maraton banan

– Bäst just nu enligt LG: Dr Åsa på St Görans och The Byrds

Nr 7 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Maxa din löpning. Höstens bästa träningsupplägg
  • Test: 9 nya kolfiberskor!
  • Mot myren! Löpträning som ger resultat
  • Allergi? Så vet du om du har det
  • Epidemiolog Anders Wallensten brinner för löpning
  • Trotsa Covid-19. Träna säkert i höst
  • 8 veckors vila är ok!

 

Bli plusmedlem nu

Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Mitt 39:e RW Blogginlägg


– Tyresö FF- Sunnanå 10-2 !  Kunde varit 15-2. En stolpträff+ 3 ribbträffar + Två missade frilägen. Sunnanås målvakt var bra. Men…..

– Sedinarna är magiska. Vilka handleder och vilken speluppfattning. Bra fart på Schweiz med Tre Kronor är en lagmaskin. Kungsträdgården 11.30.

– Varmt och blåsigt Göteborgsvarv ställde till det för de som satsat på personliga rekord. Täten sprang 2 min långsammare, 1.30 löparna sprang 3 min långsammare och 2 timmarslöparna sparng 4-5 min långsammare. Emil Zingmark gorde en bra analys som jämförde placeringar i år mot ifjol. Både Emil och Magdalena får VG+.

– Jag kanske äntligen får svar på huvudvärken som plågat mig i 6-7 månader. Jag blev ”inlagd” på St Görans sjukhus i fredags och gjorde magnetröntgen + en massa prover. Fick helgpermis och skall tillbaka på måndag 09.10 och göra kärlröntgen. Hoppas dom hittar nåt lindrigt fel och att jag får åka hem. Tack Anders Erikson som fixade alla kontakter mm. Du är en riktig vän.

– Träningsmässigt blev förra veckan av ovanstående skäl lite stapplig. Två pass löpning, 3 pass cykel (t.o.r Tyresö) samt lite styrka.

– Maria Landström på Pearl Izumi skickade skor och löparkläder för att jag skulle få testa deras produkter. Pearl Izumos nya löpkoncept kallas E:Motion och bygger på en följsam och mjuk mellansula. Jag har testat ett pass och blev positivt överraskad. Lätt, följsam med mycket löpkänsla. Kommer testa noggrannare snart. Jag har sprungit på Nike i 30 år. Och sista året har Springtime samarbetat med Asics som är jätteduktiga på löparskor. Sen har Tyresö FF avtal med Adidas som jag har kört med på våra fysträningar. kolla in länken:http://projectemotion.pearlizumi.com/

– Värvet har en gripande gäst denna vecka. Kristian Gidlund, trummis i Sugarplum Fairy som drabbades av cancer. Han har en blogg som heter ” I kroppen min”. Han släppte en bok med samma namn förra veckan. Oerhört starkt och tragiskt. Det går nästan inte att läsa hans blogginlägg eller höra intervjun utan att gråta.

– Cancer är en fruktansvärd sjukdom som darbbat många i min närhet. Nog om detta…..

– Jag älskar Mats Olssons söndagskrönikor (Expressen) Förra veckan hade han med Emma Berglund , Umeå IK. Igår hade han med Lina Hurtig, Umeå IK.s 17 åriga stjärna samt Sofia Jakobsson Chelsea/Umeå IK. Han nämnde även målvakten Caroline Jönsson (Sveriges gladaste männikska) Mycket damfotboll blev det.

– Ny blogg ni bör kolla upp: Fotlol med Anna Tasch. Handlar om fotboll och är roligt skriven med filmsnuttar.

– Ny podcast ni bör kolla upp: Mats Olsson/Patrick Ekwalls ”pådden”. Skitskoj. Bland annat var Mats Olsson att papperstidningarna håller på dö ut. ” Men ni brukar ha artiklar där det står – Gå ner 70 kg på 3 veckor genom att äta Björk-knoppar!” sa Patrick Ekwall. Det tyckte jag var roligt . Dom kallade baseboll för Brännboll i pyjamas och hatar alla klämdagar.

– Testa 8 x 600 m med fartökning. Första loppet: Löp 500 m i milfart och sen 100 m hårt. Andra loppet: löp 400 m i milfart och 200 m hårt. Tredje loppet: löp 300 m i milfart och 300 m hårt. Fjärde loppet: löp 200 m i milfart och 400 m hårt. Gör detta 2 ggr. Vila 2 min per lopp.

– Kalle Dyall bjöd mig och Lena på Westside Story på Stadsteatern i tisdags. Musikalernas musikal om gängkulturen i New York på 1950 talet. Hur bra som helst. Tack Kalle. Dessutom fick vi gå in via sceningången med Jakob Eklund mfl. Samt komma in backstage. Men det var inte så glamoröst som jag trodde. Respekt till alla som lever på detta.

– Nu önskar jag mig en jeansjacka från Crocker som heter Fred och en skinnjacka från Solo som heter Deadwood. Eller en skinnjacka från BLK DNM. Men den är dyr.

– Jag kommer medverka i en bok som handlar om En Svensk Klassiker. Där jag fått äran att skriva kapitlet om Lidingöloppet. Jag är i stort sett klar och är skitnöjd. Det kommer bli en storsäljare och innehåller träningsprogram för löpnin, simning, skidor och löpning mm mm. Tänk om jag blir jättekänd och kan skriva böcker på heltid ? Skoja bara..

– Bäst just nu enligt broder Anders: Att vara löpare

– Bäst just nu enligt LG: Daft Punks nya samt Anders Eriksson


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Mitt 38:e RW Blogginlägg


– Träningsmässigt en ganska bra vecka. Totalt 7 pass fördelat på: 2 styrkepass, 2 cykelpass 39 km (t.o.r Tyresö), 1 pass crosstrainer 50 min varav 20 st 20-10 + 2 st löppass. 

– Bonuspasset var 60 min Hot Mojo (yoga i 39 graders värme) med Mattias sambo Linn. Jag blev rörlig som Nurejev efteråt. Men snacka om svettning !

– Löppassen var 5 x 1 min backe + 1000m (3.58) + 10 x 30 sek backe (15-18 km fart) och 18 x 45 sek -15 sek i (3.45-3.50 fart). Knät pallar bara 2-3 pass löpning/vecka. 

– 12 kg och 20 år sen. Jag i ledningen före Gaber Beraki och Örjan Fröjdh

– När Tyresö slog Piteå i onsdags blev det ett kärt återseende att träffa flera av mina gamla spelare från Umeå tiden. Den finska slitvargen Anna Westerlund var viktig med sin inställning och fina personlighet. June Pedersen som fått till sitt löpsteg och har kvar sitt fina tillslag. Hanna Petterson med Sveriges vackraste hår hade tyvärr skadat knät och var hemma. Sen fick jag ju träffa vårt utlånade lilla charmtroll , Lisa Klinga. Hon bjöd på kindpussar som vanligt. Jag räknade ut att det är ca 40 spelare i damallsvenskan som är aktiva nu ,som jag tränar eller har tränat. (Tyresö-UIK inkluderat)

– Mina adepter Emil och Magdalena (bloggar här på RW) går framåt som tusan. Målmedvetna och hungriga efter kunskap och tips. Skall bli skoj att se Magdas 10 km lopp idag och deras Göteborgsvarv nästa helg. Dom är bättre på att programmera Garmin klockan än vad jag är. Nu tillhör jag den gamla stammen som inte snackar utan tränar, så det så !

– Den gamle UIK tränarlegenden Andre Jeglertz (även Djurgården och numera Finlands Damlandslag) var på besök i onsdags och redovisade sina löparframsteg. Han är mager och vindrufsig men tränar bra. Jag gav honom ett par GT1000. När vi var på träningsläger på vintrarna (på UIK tiden) så var det obligatorisk träning för ledarna innan frukost. Rent fysiologiskt vet ju alla att det är bra att köra lugn distans på morgonen. Men Andre skulle alltid köra intervaller ?! Vi ville ju inte ge honom anledning att tråka oss, så vi hängde på. Problemet var att dag 3 på varje läger fick han bristning i vaden/gubbvad. Detta pågick varje läger i 5 år. Dr Eriksson, jag , Steve Galloway och Hasse Aggling försöke förklara pedagogiskt och snyggt att det är inte perfekt att köra tuffa intervaller varje morgon före frukost. Men han haltade vidare med sluttande axlar.

– IFK Umeås gamle stil-löpare Hasse Nilsson jobbar vidare med att bygga upp löparsektionen i Umeå. Och han gör det på ett utmärkt sätt. Nya medlemmar, tävlingar, gemensamma träningar, klubbtidningar och skandalfyllda klubbfester. Han lever fortfarande på när Mats Erixsson (27.56) berömde hans löpsteg på Nordmalingsmilen 1987. Han brukar varje söndagmiddag berätta och visa bilder om den episoden för hans fru och barn. Dom har lärt sig sova sittande med öppna ögon tack vare detta.

Hasse Nilsson med lite snor och slem, men bra knälyft

– Igår visade jag karaktär som Bostonstryparen. Först åt jag en Kebab-pizza kl 20.30 och direkt efter tog min fru fram en ostkrokspåse som jag tömde till hälften på nån minut. Sen tillbringade jag delar av natten samt 3 ggr på morgonen på toaletten. Otroligt vad mycket som ryms i tarmarna.

– Idag så genomförde jag mitt Crosstrainerpass på SATS, Hornstull. På maskinen bredvid plågade sig Markus Birro (i Roma tröja). I lurarna hade jag Bob Dylan och jag blev av med det sista av Kebabpizzan och ostkrokarna. Nu kör vi igen !

– Idag har Lena planterat blommor för 2000:- på vår uteplats. Under tiden har jag haft vinylstund (Bad Company, Dan Penn, Håkan Hellström, MC5 och She & Him). Kaffe och en dajm-bulle. 

– Bäst just nu enligt Broder Anders: Hans återhämtning med både Paris Maraton och Lidingö Ultra inom 4 veckor

– Bäst just nu enligt LG: Att UIK:s Emma Berglunds knäoperation gick bra och att Tyresö leder allsvenskan


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Mitt 37:e RW Blogginlägg


– Veckan startade bra. Var på besök i Umeå för att träffa dottern med sambo, Dr Eriksson samt släkt och vänner. Rogga och Eva bjöd på grillat och musikkväll. Dotter Malin och Ahmed fixade gofika och film. Stefn på Burmans fixade fina vinyler och grymma power-popsamlingar. Fredrik Höög ordnade träning på IKSU:s fina anlägggning.

– Träningsmässigt blev det 4 pass, varav 2 pass styrka och 2 pass löpning (5 x 2 min + 5 x 30 sek i backe samt 20 st 45-15 sek intervaller) Men 3 vilodagar är uselt. Förut var 45 min jogg detsamma som en vilodag.

– Iker Casillas i Real Madrid har som ni vet Sara Carbonero som flickvän och Gerard Pique i Barcelona är ihop med Shakira. Hur gör dom ?

– Jag orkar inte älta min huvudvärk som plågat mig sen oktober 2012, men Dr Eriksson kanske hittat felet ?

– Victor Emilsson håller på att fixa en snygg hemsida åt mig. Dessutom köpte jag ett skitsnyggt armand från hans firma Mistervain.

– I fredags såg vi standup komikern, Al Pithers show ”The Påtår tour”. Grymt roligt och träffsäkert. Sveriges bästa komiker 2011. Med all rätt.

– Erik Niva svarade artigt och trevligt på mitt tackmail, efter hans eminenta artikel om Dortmund förra veckan. Han har bra koll på Tyresö FF också. 

– Tyresö spelade 2-2 mot Göteborg igår efter underläga 0-2. Inte deras bästa match men lite otur med resan ner. Gräsbrand runt Falköping som gjorde att dom blev sittande på tåget 4-5 timmar. Fick ingen middag förrän 21.15. Men Göteborg är bra med en riktigt kvick forward i Jodie Taylor. Christen Press och Kirsten  gjorde 2 klassmål. Umeå IK hade 1-1 mot Malmö till 81:a min. Då Malmö gjorde segermålet. Jag tror uga Umeå kan slåss om 3-4:e platsen. Liverpool fick 0-0 mot Everton i en tät och chansrik match.

– Broder Anders gjorde 4.54 på Lidingö Ultra igår (5.54 min/km) och fortsätter övertyga. Dock ej på klädsidan. Han sprang 50 km terräng med en piketröja från Dressman ?!

– Mustafa Muhammed sprang en halvmara i Algeriet och blev 6:a på 1.01.17 !!. Dock sprang de 6 första löparna fel och banan blev 20.6 km. Men det motsvarar 1.02.45 ca vilket är ett fint formbesked inför Stockholm Maraton.

– Jag är också imponerad av Ulrika Flodin som springer Kungsholmen runt på 35 min. 

– Utemöblerna och grillen är på plats. Lena har köpt fina blommor som skall planteras på vår uteplats i Liljeholmen. Utsikt över sjön Trekanten, Årstaviken och Västerbron. Stockholm är fint.

– Nu är vi klara med alla Training Campveckor i Portugal och Turkiet. Totalt 19 veckor under våren. Fullbokade veckor och nöjda gäster. Tack alla mina fina ledare. Nu planerar jag hösten för fullt. Imorgon har jag möte med Jörgen Kruth.

– Imorgon skall vi testa Hot Mojo (yoga i 40 grader värme) med Mattias fina sambo Linn. Det blir bra för min rörlighet och att kunna se bra ut naken. Jag har fått kommentarer om min målsättning att se bra ut naken. OK, lite omoget, lite på skoj och en del allvar ligger bakom.

– Jag har också ett par referens-jeans som jag testar då och då. När dom inte sitter bra eller går att knäppa. Då är det dags att späka sig. På så sätt blir man aldrig mer än lönn-fet.

– Justin Bieber är en liten 19 årig diva. När han var på en bjudning där åldersgränsen för att beställa alkohol var 21 år, så förklarade värden att du får gärna dricka men inte beställa. Ändå gick Justin fram till en ung servitris och beställde en in och Tonic. Hon förklarade att han inte fick beställa. Då skrek han rätt ut i rummet -” Ta hit en servitris som inte är så ful som henne”! Moget av den lilla gossen.

– Testa detta: Backträning 5 x  1 min i lite snabbare än distansfart + 2 x 1000 m på plant underlag i din tävlingsfart på 10 km + 5 x 30 sek backe hårt.

– Bäst just nu enligt Broder Anders: 4.54 på 50 km terräng samt Piketröja från Dressman

– Bäst just nu enligt LG: Dr Erikssons utlåtande (kanske)


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Mitt 36:e RW Blogginlägg


– Hoppas ni läste Erik Nivas artikel i onsdagens Aftonbladet ? ”Världens bästa playmaker” som handlade om Dortmund och deras tränare, Jörgen Klopp. Det är det bästa jag läst på flera år. I korthet handlar det om det vi i Sverige kallar kontra på kontring och på tyska ”Gegenpressing”. Barcelona var tidiga med denna taktik. Man sätter stenhård press på motståndarna när dom är på väg framåt och vinner igen bollen och kontrar på motståndarnas kontring. Nu är Dortmund bäst i världen på denna taktik. Såg ni hur dom sprang sönder Real Madrid i onsdags. 4-1 !!

– Ni måste läsa för att fatta. ERIK NIVA heter han !!!!!

– Denna veckas träning har bestått av 2 x 40 km cykel (t.o.r Tyresö) + 2 pass styrka. Huvudvärken har omöjliggjort löpning och förmågan att träna fler gånger. Nu skall jag till Umeå och få hjälp av Dr Eriksson (hoppas)

– Nästa helg gör min dotter Malin årsdebut i Vännäs Halvmaraton. Kanske 1.25 är möjligt.

– Tyresö- Linköping 2-0. Christen Press 2 mål. Marta ribbskott + friläge, Press friläge mm. Linköping kämpade men hade inte mycket. Nilla Fisher tyckte dom var värda 1 poäng ??? Vilka kemikalier går hon på ? Nu är det serieledning med 9 poäng och 5-0 i målskillnad.

– Värvet med Jesper Waldersten var rätt trist denna vecka. Av alla 59 avsnitt är det bara detta plus det med Bodil Malmsten jag inte lyssnat klart på. Nya tag på söndag Kristoffer Triumf.

– Håkan Hellströms nya platta har jag lyssnat på 11 ggr denna vecka. 

– Jag tränar för att se bra  ut naken. Men det gjorde jag inte idag när jag såg mig i spegeln. Bild kommer snart om inte Jonas Lund på RW censurerar mig.

– Mina adepter på RW bloggen (Emil och Magdalena) kör på bra. Magdalena lyssnar mera på råd och tips. Medans Emil är för ivrig och vill springa fort och längre hela tiden. Men nu har Emil fattat och lyckats dränka den där ”dumdristiga gubben” bakom höger öra som hela tiden säger fortare, fortare, längre , längre !

– När jag åker till Umeå imorgon blir det fullbokat med släkt och vänner, optiker, Dr Eriksson, Burmans musik mm.

– Iker Casillas flickvän, sport journalisten Sara Carbonero måste få lite uppmärksamhet.

– Min bror Anders har blivit löpare i sinnet nu (han är inte riktigt där tidsmässigt) Nu mår han dåligt om han får två vilodar. Han måste ut och springa 5-6 gånger i veckan. Förut var jag glad om han läste om löpning 5-6 gånger per år !

– Behövs styrketräning för löpare ? Jag tror att de flesta mår bra av att stärka upp coremuskulaturen. Många mår bra av benstyrka och lite styrkebalans på överkropp. Och några mår bra av att testa crossfit, kettlebells och fria vikter. Men en av Sveriges bästa löpare som gjorde grymma tider på Lidingöloppets 30 km och halvmaraton körde ingen speciell styrka. Magnus Bergman heter han.

– Söder runt 15 juni, har blivit en del av Wellnes/Aftonbladet. Bra initiativ av Fredrik Lindstål. Kan bli ganska stort startfält. 10 km runt Söder låter skitskoj.

– Nu är det dags för lite formkontrollsintervaller. Ta din favoritbana på ca 3-4 km. Värm upp och kör lite dynamisk rörlighet. Därefter springer du banan runt som 1 minuts intervaller. Spring 1 minut hårt, stanna och dra ett streck dit du hann. Vila 1 minut sen springer du igen o.s.v tills du hunnit runt banan. Anteckna hur många intervaller du behövde för att ta dig runt. Testa var 3:e vecka.

– Bäst just nu enligt Broder Anders: Löpning i Hammarbybacken

– Bäst just nu enligt LG: Sons of anarchy och Erik Niva


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Mitt 35:e RW Blogginlägg


– Livet blev lite lättare i onsdags ! (för att Håkan Hellström släppte sin nya platta)

– Jag är nyss hemkommen från Runners Worlds löparhelg i Tammsviks herrgård norr om Stockholm. Vi var 13 deltagare och jag, Jonas Buud och Zandra skötte träningen. Mycket trevliga människor och god mat, fint boende samt bra träning. Distans, långpass, backe plus att jag hade föreläsning om löpning. På lördan pratade Jonas om sina tävlingsframgångar i Ultraloppen. Vi hann även med cirkelträning med mig och  Zandra samt bastu och pool. Johan från X-Kross kom ut och fotograferade Jonas samt fick möjlightet att visa sina sportglasögon, vilket var uppskattat.

– ” Du kanske aldrig får den du vill ha, men du får mig”!  (låten Valborg från Håkan Hellströms senaste)

– VD:n på Tammsvik, Robert Grenmark var med och sprang i lördags för att rensa huvudet inför ett styrelsemöte

– Göteborg spelar brottarfotboll tyckte Jonas Thern. Tobias Hysén kontrade med att brotta ner sin lagkamrat som målgest. Ifjol fick Göteborg kritik och låg taskigt till i serien länge. Nu leder dom allsvenskan klart. Och då är det också fel ??

– Stackars Emma Berglund, stackars Umeå IK och stackars Svenska landslaget. Att Emmas korsband gick av i tisdags var ett dråpslag. Men hon kommer tillbaka, förmodligen starkare än nånsin och vansinnigt sugen.

– ” Vi har fått förmånen att uppfylla våra drömmar”! (Skellefteå AIK:s tränare Bert Robertsson efter hockeyguldet)

– Tyresö slog Vittsjö med klara 2-0 och bud på många fler. Leder allsvenskan på 6 poäng och 3-0 i mållskillnad. Christin Press och Caroline Seger målskyttar.

– Om en vecka åker jag upp till Umeå och hälsar på dotter, grannar och vänner. Samt givetvis ett besök hos Stefan på Burmans. Hoppas även hinna besöka min gamla arbetsplats, Bräntbergsskolan och se hur eleverna sköter sig.

– Jag missade Record Store day igår pga löparlägret i Tammsvik.

– Värvet levererar som vanligt. Isabel Adrian var veckans gäst och gjorde ett bra intryck.

– Vad har Peppe för fel ? 

– Jörgen Kruth verkar lite skraj.

– Träningsmässigt hyfsat denna vecka. Några lätta löppass i helgen, lite styrka och cykel. Men huvudvärken från helvetet har krossat mig 3 dar av 7 denna vecka.

– Bäst just nu enligt broder Anders: Lidingö Ultra samt att vara löpare

– Bäst just nu enl LG: att ej haft huvudvärk 4 dar denna vecka samt givetvis Håkan Hellström


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in