Nötsmör – ett lätt sätt att få i sig extra energi + några recept.
Under mina år i USA började jag äta jordnötssmör, det var inte så vanligt i Sverige då. Senaste åren har nötsmöret blivit väldigt populärt även i Sverige. Traditionellt användes jordnötssmör till PB&J; peanut butter and jelly sandwich. Nu finns många recept och man gör smör även av andra nötter och mandlar.
Jag tycker nötsmör är ett bra alternativ om du behöver ha i dig mycket energi på ett lätt sätt. Man kan blanda det i gröten, smoothien eller ha på mackan. Nötter innehåller bra fetter men är energirika, behöver du inte den extra energin så kanske du hamnar i positiv energibalans (alltså får i dig mera energi än du behöver).
Vilket nötsmör bör man välja? Det är stor prisskillnad på de olika nötsmören man köper och bara för att det står ”hemmagjort” och är i en fin burk behöver det inte vara det bästa valet.
Antingen kan du göra ditt smör själv; mixa nötterna länge i matberedare till en bra konsistens (vissa nötter behöver man även tillsätta lite olja). Man kan smaksätta med lite salt och honung.
När du köper i affären kontrollera ingredienslistan; innehåller smöret något mer än nötter? I så fall, känner du igen ingredienserna? Om du gjorde smöret själv skulle du använda samma ingredienser? Är det ingredienser du inte känner igen eller som du inte själv skulle använda, välj en annan sort.
Tips hur du kan använda nötsmör:
- En klick jordnötssmör på äppelskivan.

- Blanda nötsmör i havregryns- eller mannagrynsgröten.
- Ha en klick i smoothien för att öka energiinnehållet.
- Grillad smörgås med banan + nötssmör.
- Riskakor med jordnötssmör, banan och kanel.

Dadel och cashewbollar
- 10 dadlar utan kärnor
- 1 dl cashewnötter
- 1/2 dl kokos
- ev lite salt
Mixa cashewnötter i en matberedare tillsätt kokos och dadlar. Rulla till bollar och förvara i kylen.
(Tidigare publicerat i RW)
Energibarer med jordnötssmör
- 1 dl jordnötssmör
- 0.5 dl sirap
- 1-1.5 dl krossade fullkornsflingor (eller havregryn)
- 2.5 dl (hackade) nötter,mandlar, frön, kokos
- 1 dl russin (dadlar fungerar också)
Värm jordnötssmör och sirap i en kastrull, ta av från värmen. Vänd ner nötter/frön/russin, tillsätt flingor till bra konsistens. Blanda väl. Bred ut på bakplåtspapper och låt svalna. Skär i bitar och förvara i kylen. Man kan linda varje i folie så de blir lätta att ta med sig.
(Recept: Bosöns kokbok)
Lycka till!