Blogg

OS, elitidrott, pengar, återhämtning…


OS!!!!! Jag älskar OS! Vilka prestationer vi sett hittills. Guldtjejerna blir fler och fler.

 • Charlotte och Stina – jag är SÅ glad för att de gjorde vad alla räknade med – vilken press!
 • Hanna – gjorde det ingen räknade med (jag tror knappt hon själv trodde att detta skulle hända).
 • Frida- gjorde det alla räknade med (medalj) och tog ett steg till (slog förhandstippade Shiffrin och tog guldet).

Idrott kan vara så underbart!

Dessa tjejer!!!

Sedan har vi naturligtvis våra silver: Sebastian med ett fantastiskt och otippat silver och Charlotte som kunde ladda om och leverera på ännu ett lopp. 

Det finns så många ”ups and downs” i idrotten och att få betalt i form av OS-guld gör det värt det. Som Stina sa: ”det finns så mycket inom idrotten man inte ser”. Alla idrottare har bra och dåliga dagar, även idrottare har ju ett liv utanför idrotten. Alla på denna nivå lägger all sin tid på detta och marginalerna är små. Man har inte ”råd” med några dåliga minuter…sekunder … på tävlingsdagen.

Att ha sin sämsta dag, vara arg och besviken och sedan kunna svara på frågan ”hur känns det”, ”vad är det för fel”, ”kommer du kunna vända detta?” eller veta att miljoner människor i tv-soffan sitter och gör bedömningar, är den tuffa delen av idrotten. Jag är glad att Calle gjorde en bra start idag (inte medalj men topp 10). Att ha självförtroende är en så stor del av idrotten.

Lagkänsla

Jag träffar många idrottare och är med olika landslag, en sak som leder till framgång är LAGKÄNSLA. Landslag (eller klubblag) som har en bra lagkänsla (både lag- och individuell idrott) levererar oftast bättre än ett lag med dålig stämning. Många tror att individuella idrottare är annorlunda men där är laget så viktigt, kanske just för man gör så mycket själv. Ni som såg skidskyttarna efter Hannas guld förstår vad jag menar. Mona Brorsson (lagkompis) gjorde själv en fin insats i loppet men grät under hennes intervju (pga. Hannas insats) och kunde inte prata om annat än Hannas guld. Det finns även fina klipp när Mona och Hanna inser att Hanna vunnit.

Återhämtning

Jag tycker både Stina och Charlotte var smarta att hoppa över distansen efter deras guld. Hanna fick en ofrivillig extra tävlingsfri dag mellan hennes starter (hon verkade använda denna rätt; att hon fick extra återhämtning istället för att bli stressad över att förutsättningarna ändrades). Återhämtning är SÅ viktigt. Sömn, vila och bra mat är A och O för att kunna tävla på en hög nivå och göra flera starter under en kort period. Man måste också se till att återhämta sig mentalt. Att ta ett steg tillbaka och kanske kliva ur idrottsbubblan i några timmar eller någon dag … viktigare än vad man kan tro.

Man kan inte äta, sova och vara idrott. Man är ju inte sin idrott… men man spendera nästan all sin tid med sin idrott och prioriterar allt utefter sin idrott. Alla idrottare identifierar sig med sin idrott. Bra resultat = jag är bra. Dåliga resultat = jag är dålig. Så är det ju inte – du som idrottare är en bra person även med ett dåligt resultat!

En annan fråga som det pratats mycket om under dessa spel är pengar och vad idrottarna tjänar eller kanske snarare inte tjänar. För er som inte vet det så lever de flesta svenska elitidrottarna på ett absolut minimum. De pluggar halvtid eller har ett halvtidsjobb för att klara sin satsning. Det är svårt att ha ett heltidsjobb som elitidrottare eftersom man reser mycket på tävlingar/läger. Samt att hög träningsmängd kräver mera återhämtning vilket är svårt att få om man stressar från jobb till träning etc.

Självklart har den yttersta eliten bra sponsring eller så man klarar att leva på idrotten. I vissa idrotter finns även prispengar som idrottaren kan leva av. Ibland får jag en uppfattning om att många tror att våra elitidrottare lever ett lyxliv. Man kan vara VM-medaljör och oroa sig över nästa månadshyra.  Många svenska världsklass idrottare har klädsponsring (alltså tränings-/tävlingskläder och skor). Däremot är det många VM- och EM-medaljörer som betalar när de åker på ett mästerskap.

Häromdagen pratade jag med en VM-medaljör där främsta stressen var försörjning (och då menar jag ingen lyx utan boende/mat/tävlingar och träningsläger). En annan var stressad över att VM går i Asien ”det blir ju en dyr resa”. Våra OS-deltagare betalar inte själva OS resan men jag vet att många av dem lagt mycket pengar på att komma dit de är. 

Så mitt tips, börja sponsra elitidrottare (tro mig de minsta bidragen är välkomna). Det är ju trevligt när vi (för visst är det VI ..) får medaljer och våra elitidrottare är väldigt bra förebilder. Bra resultat leder till att fler vill idrotta och att vi får fler aktiva barn och en större bredd!  Visst blir man inspirerad, även som vuxen, att träna när det går bra på mästerskap!

Hoppas alla får en trevlig helg och hinner med att både titta på OS och själv vara aktiv!


Nr 5 ute i butik nu!

Ur innehållet:

 • Fem farthöjande pass du måste testa
 • Det händer vid överträning
 • Ätstörning? Symtom du ska ta på allvar
 • Artros i knät?
 • Nya sköna löparskor
 • 6 enkla sätt att testa formen
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Bra kosthållning är när …


Jag sitter på Arlanda och väntar på mitt flyg till Gällivare, jag ska träffa skidåkare på riksidrottsgymnasiet där.

Gruppen bredvid mig pratar mat; vad man ska/inte ska äta/trender etc. Det är inte konstigt att våra idrottsungdomar är allmänt förvirrad över vad som är bra mat.

Vad är bra mat?

Bra mat och kosthållning är när …

… man har energibalans

… man har näringsbalans

… man har vätskebalans

… man äter varierat

… man tajmar sitt intag så det passar vardag med jobb, skola, träning

… när man gör bra matval så ofta som möjligt

… man njuter av maten man äter

… maten inte skapar stress eller dåligt samvete

… man sitter ned och äter i lugn och ro

… man tuggar maten

… man väljer så naturliga produkter som möjligt, känner du igen ingredienserna?

… man reflekterar över att man faktiskt äter

… man äter 3 huvudmål; frukost, lunch, middag samt mellanmål utefter behov.

… man äter tills man är mätt

… man anpassar sitt energiintag utefter träningen man gör; mer träning = mer mat

… man inte skippar måltider

… man klarar av att vara KÄLLKRITISK … alla råd/tips/trender är inte för alla.

Man kan äta allt men inte jämt!

God och fin mat:


Antal kommentarer: 1

Ulrika

Det känns som att just sista punkten med kritiskt tänkande är så otroligt viktig i dagens samhälle då det kommer nya råd hela tiden om hur och vad man bör äta och vad man ska undvika. Man vill ju äta så hälsosamt som möjligt, men sen måste man ju även tänka på att man som idrottare lever ett mycket mer annorlunda liv än en stillasittande kontorsarbetare som kanske tränar 2-3 ggr/vecka. Precis som du ofta skriver så är balansen a och o, det kan bara vara så svårt att hitta den ibland. Källkritik behövs iofs i de flesta ämnen, och inte bara inom kost, men tyvärr är det en sån sak som de flesta ofta glömmer.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Vätskebalans: räkna ut hur mycket vätska du förlorar under träning.


För att prestera måste man ha balans i allt. Sömn, mat, vätska, träning och i livet i allmänhet.

Här kommer två tips på hur du kan ha koll din vätskebalans (ett lite lättare och ett som kräver matte).

Tips 1:

Kontrollera färgen på ditt kiss – det lättaste och absolut smidigaste testet (här får man ju inga exakta värden men du får en fingervisning på om du bör dricka mera).

Ditt kiss ska vara lätt ljusgult och inte mörkgult. Kisset är antagligen lite mörkare på morgonen men bör vara ”mindre” färgstarkt under dagen. 

Nästa kräver lite mera tankeverksamhet …

Tips 2

Räkna ut hur mycket du svettas i timmen utan labb och utrustning(du behöver en våg).

(Använd kilo och liter)

A. Vikt före träning (kg): (kissa innan vägning, helst vikt utan kläder)

B. Vikt efter träning (kg): (kissa och torka av dig innan vägning, helst vikt utan kläder)

C. Viktförändring under pass (kg): (A-B = C)

D. Träningens längd (minuter/60):

Vätskeintag:

X. Flaskans vikt (före passet): 

Y. Flaskans vikt (efter passet):

Z. Hur mycket du druckit: (X – Y = Z) (1 gram = 1 ml).

(OBS! kom ihåg att väga flaskan innan du fyller den så kan du ta bort flaskans vikt: alltså Z – flaskans vikt).

U. Urinmängd: Bäst är det om du mäter hur mycket du kissar mellan vägningarna, alternativt uppskatta urinmängden och använd 0.3L per besök.

När du har alla dessa värden kan du uppskatta hur mycket du svettas (liter/tim): (C+Z-U) / D (tid) 

OBS! Använd kilo och liter

 • C = viktförändring under pass (exempel: 3.8 kg)
 • Z = vätskeintag (exempel: 0.8 L)
 • U = urinmängd mellan vägningar (exempel: 0.6 L)
 • D = träningstid (exempel: 120/60 =2 tim)

 Exempel:

(C+Z-U)/D 

(3.8 + 0.8 – 0.6)/ 2 = 2 L/tim

Hoppas inte detta är för luddigt skrivet.

Det här en uppskattning, man antar bland annat att all vikt man förlorar är vätska. Man förlorar även kolhydrater och fett, uppskattningsvis 0.5 kg på två timmars träning. Vid vätskeförlust över 2% av kroppsvikten kan prestationsförmågan försämras. Tappar du mer än detta bör du dricka mera under träningen.

Att ha koll på hur mycket du svettas i olika klimat kan hjälpa dig att optimera din prestation.

Vad som påverkar hur mycket du svettas:

 • Hur tufft och snabbt du springer.
 • Klimat; temperatur och luftfuktighet.
 • Kläder.
 • Träningsstatus (är man mer vältränad, så reglerar man kroppstemperatur bättre).
 • Din förmåga att anpassa dig till olika klimat.
 • Genetik (vissa svettas mer än andra).

Källa: Asker Jeukendrup


Antal kommentarer: 2

Marie

Jag svettas mycket om huvudet och har tjockt hår som suger upp hur mycket som helst och går att vrida ur ibland. Hur får jag in det i formeln? Vikten blir ju kvar fast utanpå kroppen.


Emma

Hmmm… den får jag fundera på… nån får hålla upp håret åt dig på båda vägningarna…Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Vad ska man äta innan träningen?


Att äta rätt innan träningen är A och O för ett lyckat pass.

Bra förberedelser gör att:

 • Man kan ge 100% på passet, att ge 100% betyder inte alltid spyjobbigt utan däremot att man förstår syftet av passet och anpassar fart/distans därefter.
 • Att man återhämtar sig bättre och kan tillgodogöra sig passet bättre.

Bra förberedelser förhindrar:

 • Att man är hungrig under träningen, vilket kan leda till att man får svårt att fokusera samt att man inte har tillräckligt med energi.
 • Att man är för mätt som kan leda till håll och att man känner sig ”tung” i kroppen.
 • Mag- och tarmproblem på grund av fel mat.
 • Försämrad återhämtning och immunförsvar på grund av energibrist.
 • Eftersmak av till exempel rå lök under intervallerna.

Generella riktlinjer:

 • De flesta klarar att äta 2–4 timmar innan ett tuffare pass, frukostmat tolererar de flesta bättre än lunch/middag. Med andra ord kan frukost/mellanmål ofta ätas närmare inpå. Vid ett lättare pass, eller styrka klarar de flesta att äta 60-90min innan.
 • Många klarar av att äta till exempel en banan precis innan passet.
 • Alla är olika. Prova dig fram vad som passar dig bäst.
 • Har du trasselmage kan det vara bra att minska på fet, stark eller fiberrik mat eftersom dessa kan trigga magen.
 • Undvik mat som ger eftersmak, som till exempel rå lök.
 • Har man en känslig mage eller reagerar negativt på vissa produkter, ska man undvika dessa som ger symptom. Kroppen blir extra känslig vid hög intensiv träning.

Vad gör maten på tallriken?

Kolhydrater – ger energi vid högre intensiteter. Hjälper immunförsvar, koncentration samt återhämtning.

Fett – ger energi vid vila och lågintensiv träning. Förhöjer smak samt ser till att de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K kan tas upp.

Protein – uppbyggnad av vävnader och muskler samt återhämtning och transport.

Vitaminer och mineraler – ser bland annat till att man kan använda energin i maten. Finns i frukt och grönt samt i de energigivande näringsämnena. Se hur mycket frukt och grönt livsmedelsverket rekommenderar här.

Matexempel innan träning (vanlig mat fungerar bra).

Frukost/mellanmål:

 • Havregrynsgröt, bär och banan med mjölk. Ljust till mellangrovt bröd med pålägg (ljust om det är nära inpå träningen).

     Havregrynsgröt med banan, torkad banan, russin och messmör.

 • Bananpannkaka (1 ägg, 1 dl havregryn, 1 banan) med bär och lite turkisk yoghurt)
 • Dubbelsmörgås med pålägg
 • Äggsmörgås (vissa har svårt med ägg innan träning)
 • Fil med müsli
 • Risgrynsgröt/mannagrynsgröt
 • Bircher müsli: 1–1.5 dl müsli/havregryn blandad med 2–3 dl yoghurt och torkad frukt. Låt stå i kylen över natten/under dagen och servera med rivet äpple eller bär.
 • Smoothie – pimpad med extra havregryn och toppad med müsli.
 • Filmjölkslimpa med torkad frukt (lätt att frysa in i skivor och ta upp efter behov – de tinar i väskan).

Middag/lunch – vanlig mat fungerar bra men se till att få i dig kolhydrater eftersom de ger dig energi vid högre intensiteter. Undvik fet mat samt mat med mycket fibrer.

Kantarellpasta

Det viktigaste är att du hittar en matstrategin som passar dig, titta inte på alla andra. I vissa fall måste man använda trial/error innan man hittar den perfekta planen.

Lycka till!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

2018 – Nu ska allt fixas …


…ändras

…förbjudas

…förbättras

Efter jul och nyår ska det perfekta livet startas. Nytt år och nya möjligheter. Bloggar, tidningar och sociala medier svämmar över av tips och råd.

Oftast betyder denna förändring att man tar bort mat och lägger till träning. Som jag skrivit tidigare är lite mat och mycket träning INTE ett vinnande koncept! Man måste hitta rätt balans mellan mat, träning, vila, sömn, jobb och sociala aktiviteter. Läs mer om balans i livet här och här.

Många vill göra stora förändringar och går ut hårt i några veckor för att sedan tappa suget. Det är fullt på gymmen från den här veckan och några veckor framöver. Hur ska du lägga upp din träning/kostvanor så de håller hela året? Hur många träningspass i veckan är realistiskt och långsiktigt?

Några saker jag tycker är viktiga.

Först och främst, jag tror inte på förbud (OBS! alltså när det kommer till mat, vissa andra förbud håller jag helt med om till exempel de som finns i lagboken). Matförbud leder i många fall till att man vill ha den förbjudna maten/godiset ännu mera. Man kan äta all mat men inte jämt!

Jag tror att alla kan må lite bättre och vissa människor kan må mycket bättre. Vad behöver du göra för att må lite bättre?

Jag vet också att många är väldigt stressade och skulle må mycket bättre med mindre stress i livet. Vad är det som stressar dig? Kan du förändra något för att minska stressen?

Istället för att tänka på vad som ska förbättras eller förbjudas kanske du ska fundera på några riktigt bra saker du gjorde förra året. Saker du tyckte var kul eller trivdes med. Aktiviteter som gav dig energi eller minskade stressen i ditt liv. Gör mer av dessa saker.

För att må bra måste man som sagt hitta balans i sin vardag: mat, sömn, jobb och träning i rätt mängd. Titta inte på vad alla andra gör. Hitta den balansen som fungerar för dig. Som idrottare – motionär eller elitidrottare så kan man inte prestera på topp om man inte hittar balans i livet.

Min förhoppning för 2018 är att min häl/fot som trasslat i över 3 år äntligen kommer bli bra så jag kan börja springa mera regelbundet. Löpning är både bra träning, ett lätt sätt att komma ut i naturen och gör att jag klarar av stressiga dagar bättre. Jag tror många håller med mig om att löpning är så mycket mer än ”bara” träning.

Gott nytt 2018 och hoppas du får ut det du vill av det nya året!

Hagaparken – mitt favorit löp/gå/picknickställe. 

 Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Lite mysig julläsning … Breaking2 uppdatering.


Snart är det jul och det logiska är att skriva om något vi alla vill ha i julklapp – ett personbästa/nå sitt mål eller ett skadefritt år. Nu önskar jag att jag kunde se till att alla får detta men det kommer jag inte kunna utlova. Istället tänkte jag skriva lite om Breaking2 (ett projekt att få första löparen under 2 timmar på maraton). För icke löparnördar är det nog bättre att vända sig till Ernst för julmys.

Lite intressant är att man har räknat ut att under 2 på maraton för män motsvarar 2.15 för kvinnor, Paula Radcliffe har sprungit 2.15.25. det var ett lopp med mixad start vilket betyder att hon hade draghjälp hela vägen (men det var en ”vanlig” mara). Breaking2 var allt annat än ett vanligt maratonlopp.

Jag har spenderat de senaste dagarna i Newcastle på International Sport + Nutrition Exercise Conference. Konferensen har varit bra, däremot var jag fast i Amsterdam i 6 timmar på vägen till konferensen och fick spendera natten i Amsterdam för även planet hem var sent. Jag fick sedan ett eftermiddagsflyg hem men lyckades komma på ett tidigare plan, tack vare att jag joggade runt flygplatsen till olika gater och stod i massa köer – löpning kan hjälpa i så många olika fall. KLM ligger inte bra till hos mig just nu. Man kan säga att stämningen på planet igår, hotellet i natt och flygplatsen i morse inte var julmysig direkt. En sak jag lärt mig av att resa mycket är att mitt plan/tåg inte kommer gå fortare om jag är arg och irriterad men den här gången var det en utmaning.

Veckans konferens avslutades med en uppdatering på sub2project – Breaking2 av Andrew Jones (PhD) fysiolog och idrottsnutritionist som jobbade med projektet. Detta var, som det flesta vet en Nike sponsrad event, Nike ringde Andrew och han tackade ja (utan att fundera kan jag tänka mig).

Som de flesta vet lyckades inte projektet utan sluttiden blev 2.00.25. Nu vet jag inte om 2.00.25 på 42195m är ett misslyckande men … det var inte målet.

Första gången jag hörde om detta projekt var på denna konferens 2014, Andrew och Haille Gebrselassie berättade om satsningen, Haille är en av få jag blivit ”star struck” över att träffa, så rolig och ödmjuk. Som ni ser på bilden är vi samma längd men kan tänkas att jag väger mera.

För att springa under 2 timmar på maran måste man hålla 21.33 km/tim (sluttid 1.58.42), oavsett hur vältränad man är så tappar man ca 4–8% av farten mot slutet av loppet detta betyder att man måste kunna hålla 22 km/tim i 2 timmar. 2.44min/km (!) i 42,195 km, prova och se hur långt du kommer i samma fart.  

Man började leta löpare 2 år innan loppet, de började att leta bland Nikes ca 100 löpare, efter första gallringen fanns ca 60 st. kvar. Nästa gallring där man undersökte skador/skadehistorik samt om idrottaren var tillgänglig att göra tester i USA och UK så hamnade man på 20 löpare.

Nästa steg var labbtester; syreupptagningsförmåga, man ville ha en löpare med Vo2Max på 75–85 ml/kg/min, löparen skulle kunna hålla 75–85% av detta i 2 tim. Man testade även laktat, etc. och gjorde fälttester bland annat ett test på bana att springa 2 miles (3,2) km på 2.44 fart, sedan ett 400 m all out. Detta gjordes för att undersöka syrekostnad samt hur bekväma löparna var i denna fart. Alla löpare skulle ha sprungit halvmaraton på under 60 minuter. Man tittade också på tidigare prestationer, hur de sprungit på olika distanser, underlag, deras ålder samt attityd under träning och tester samt deras inställning till projektet, miljön och träningen.

3 löpare valdes ut:

 • Lelisa Desisa (Ethiopien)
 • Zersenay Tadese (Eritrea)
 • Eliud Kipchoge (Kenya)

Man hade hjälp från Team Sky (cykellag – vunnit Tour the France flera gånger) att hitta den perfekta platsen, det blev en av de snabbaste Formula 1 banorna i Italien. Man undersökte underlag, klimat (race day 11 grader, 0 vind, det regnade precis innan start så lite mer luftfuktighet än optimalt). Bana var 2.4 km (maraton =17.5 varv). Man bokade den 3 dagar för att vara säker på bra väder. Original datumet 6 maj var samma datum som Roger Bannister sprang 4 minuter/mile för första gången (1954). 

Löparna fick träna på att dricka och tillföra kolhydrater under hög fart på träningsrundorna, så de skulle kunna optimera prestationen. Banan gjorde också att de kunde få kolhydrater och dryck (serverades i 50 ml flaskor – personlig mix) var 7 minut (efter 2.4 km, vanligtvis får man detta var 5 km).  De tog även koffein och nitrat under/innan loppet. Man hade även en kock som lagade mat löparna var vana med innan loppet och mätte glykogen (kolhydratsförråden) innan loppet så det var fyllda.

Man spenderade mycket tid på att hitta rätt formation på draghjälpen (30 st löpare), man valde att ha en triangelformation för att minska luftmotståndet. En första löpare, två efter sedan tre löpare efter (så 1st, 2 st, 3st) sedan kom de tre rekordlöparna. Dessa hjälplöpare roterade (detta är inte ok enligt IAAF tävlingsregler men det var det ända sättet att ha hjälplöpare i den höga farten). Man bestämde även att springa jämn fart på första och andra halvan (59.45min).

Breaking2 – just do it … eller try to do it. Trots att dessa löpare hade allt stöd som går att få och näst intill perfekta förhållanden lyckades de inte, 2 av 3 fick personbästa men de nådde inte sitt/gruppens mål.

Sluttider:

 • 2.00.25 Eliud Kipchoge (han höll farten till sista ca 5 km, men slog PB)
 • 2.06.51 Zersane Tadese (PB med 4 min)
 • 2.14.10 Lelisa Desisa (hade haft lite skadeproblem)

Så vad kunde göras annorlunda, enligt Andrew:

Löparna drack inte upp allt i sina kolhydrat/vätskeflaskor. Detta kan ha varit en begränsande faktor, dryck och kolhydrater var individuellt uträknat för att optimera prestationen. Det fanns inga åskådare på bortre långsidan vilken kanske inte kunde ge 26 sekunder men kunde hjälpt löparna. Loppet startade kl. 5.00, många studier visar på bättre prestationsförmåga senare på dagen. Dessa saker är lätt att lösa. Det forskarna nu kommer att fokusera på till nästa försök är att se till att löparna inte tappar i slutet av loppet, vilket är det svåraste att lösa.

Tips för julledigheten: Det finns en film på Youtube Breaking2 som National Geographic gjort. Jag har inte sett den men kommer att göra det.

Så som jag skrev i början jag önskar att alla når sina löparmål eller springer personbästa nästa år men gör ni inte det är ni i gott sällskap. Det är svårt att slå sitt PB och trots att killarna i Breaking2 hade den yttersta eliten av forskare, senaste utrustningen, mycket pengar (Nike) och absolut optimala förhållanden så nådde de inte sitt mål, däremot slog 2 av 3 personbästa (en slog inofficiellt världsrekord) men de gick ifrån loppet besvikna för de nådde inte sitt mål.

Som jag brukar säga till mina idrottare, man är inte sin idrott. Den kan vara en stor del av livet men även om man inte presterar på topp är man en bra person. Detta glöms bort av många som satsar mycket på sin idrott.

GOD JUL!

 

 Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*