Blogg

Polisjakt och cykeltest


Glömde ju berätta vad som hände på vägen hem från skidtävlingen i Järvsö i helgen….

Så här var det.

Jag och Calle åkte i godan ro med minibilen fullproppad i skidor, svettiga skidkläder och munkstinna magar (fick fika hos pappa Håkans gamle vän i Järvsö och efter pärgröten med fläsk som bjöds efter skidtävlingen blev man skönt proppmätt och dåsig) och jag började köra för en gångs skull. Saltet på vägarna, mörkret och mötande bilar som bländade gjorde att jag inte kände mig helt säker i racerpolon. När vi kom till Gävle var jag så kissnödig och nervös att vi bara var tvungna att byta förare. Tog av, första bästa, vilket blev Gälve norra. Jahapp, hittade ingen bra stans att stanna och paniken växte i kissblåsan. Tillslut körde vi in i miljonprojektsområde nr 1, stannade på en parkering och stack iväg till var sin ände om parkeringen. Satte mig ner och GUUUUUD va skönt! Tittade upp och då ser jag en POLISBIL med två poliser som studerar mig och Calle noga. Satan! Polisen drog iväg. Vi också såsmåningom, med ny chaufför. Men vart fasen var vägen ut ur detta slumområde?! Då ser vi dom IGEN, denna gången bakom oss med blåljusen på. Jag blir såklart jättestressad. Calle hade ju inget körkort med sig.

-VI BYTER PLATS, vrålar jag jag.

-Smart, säger Calle. Svänger av och polisen kommer fram till oss.

-Jaha, körkort tack.

-Har inget, säger Calle.

-Ni kan ta mitt, säger jag.

-Är det eran bil? frågar polisen.

-Ja, säger Carl.

-Nej, säger jag, det är min pappas.

-Jaha, ja för det ser inte ut som att du är så gammal, säger polisen (pappa Håkan är 58 år fyllda). Och sen får vi åka. Tur kan man säga eftersom vi kunde ha fått dryga böter för lagbrotten:

1. Förargelseväckande beteende i form av kissning på offentlig mark

2. Inget körkort ELLER legitimation kunde uppvisas av föraren

3. När polisen åkt insåg jag att jag inte haft något bälte på mig på hela tiden, för att jag blev så nervös av farbror polisens närvaro.

Lärdom: kissa inte när poliser ser på/stanna inte i Gävle, ta med körkort och ha bilbältet på.

Igår var jag och Snygg-George hos Pål ”the master of compu-trainer” Török och trampade watt. Det var mycket jobbigt. Nästa gång ska jag se till att vara pigg och fräsch i benen och köra lite smartare än denna gång. Man kan sammanfatta det hela med att George vann kampen om bäst upplägg på det 30 minuter långa testet. Han var grymt stark!!! Jag vann klassen bästa pannben efter att nästan ha bånkat efter 5 minuter, lyckades ändå komma tillbaka och göra någotsånär i från mig. Våra cykelstilar var inte optimala och jag har mycket att jobba på. Till exempel har jag en förmåga att cykla med balettfötter dvs. jag ”pointar” vristen nedåt när jag trampar= ger ingen kraft. George hade mer jämnt pedaltramp när han bara hade en hand på styret. Snacka om sned! Kul som fasen var det iallafall och trots att de där 30 minutrarna i full fräs kändes evighetslånga så gav det en rejävl kick efteråt:)! Nu jäklar ska cyklingen förbättras!

Ett tips, gör testet! Det kommer göra dig till en mycket bättre cyklist!

Superfylld Polo ( 4 par skidor, 1 st tempocykel, 1 st förare, 1 st wonderbaumälg)

Snygg-George tränade på att kissa under cyklingen (åtminstone kunde man tro det om man tittade på pölen under cykeln efter avslutat pass)

Jag hoppas att det inte syns på skärmen hur långt efter jag är…ganska knäckande att bli varvad gång på gång…suck…

PS. Vad dålig jag är på att skriva KORTA inlägg… hoppas ni orkar läsa ändå;)


Nytt nummer i butik 11 – 28 augusti

  • Tema traillöpning
  • Stor guide! 17 nya trailskor
  • Träna smart. Fem enkla steg för effektivare löpträning
  • Nycklarna till ett bättre Lidingölopp. + Träningsprogram för fyra sista veckorna
  • Har du ont i stortån? Så här slipper du det
  • Kan man bli en bättre löpare -med bakterier?
  • Därför ska du inte springa med 180 steg i minuten
  • I klimakteriet? Så här påverkar det din träning – och det här kan du göra
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Träningsvärk


Vad roligt att det är ett par stycken som läser min blogg!

Har fått en hel del kommentarer kring mina förra inlägg. De flesta verkar tycka at jag är okunnig. Kanske det, men eftersom jag ändå har läst några högskolepoäng i kemi, cellbiologi, biokemi och några gymansiepoäng i fundamentala hur-funkar-kroppen-kurser så tycker jag själv att jag kan tillräckligt för att avgöra vad jag själv ska äta och inte. Och jag vill gärna bidra med en annan syn på hela kostdebatten än sidan som skriker ät-fett-och-protein-och-dra-ned-på-kolhydraterna. Jag kan också skrika högt!

Helgen har bjudit på riktigt härlig skidåkning i Järvsö. Helt fantasktiskt snölandskap där uppe. Jag och karln min lämnade stan i fredags för att köra Harsa ski marathon. Jag har insett mina begränsningar och satsade på motionsklass 21,5 km. Tyckte det räckte gott.

Starten var miserabel, jag hamnade alldeles för långt bak och fick således slå av på farten de första 6 kilometrarna, sedan lättade startfältet upp och jag kunde börja avancera. Och jävlar vad bra jag var! Jag bara högg förbi alla, i uppförsbackarna. Tyvärr hade jag sämre glid och tappade endel i utförskörningarna. Efter 3 dagars misäråkning i Orsa över nyår bestämde jag mig för att skippa vallningen helt och köra med ”turisttejp”, som Carl kallar det. Bästa jag gjort, det funkar skitbra. Jag kände mig som värsta proffset och körde förbi varenda skidåkare med kvinnligt kön framför mig. Började faktiskt tro att jag låg etta i min klass och krafterna från den tron gjorde att jag kunde kötta på utav bara helsike sista 2 kilometrarna. Kom i mål helt skakis men superglad!

Jag kom såklart inte etta utan sjua. Sjua i motionsklassen 21,5 km. Ja, ni fattar, jag är inte  så bra som jag ett tag trodde under loppet…Skit också!

Calle körde riktigt bra! 19 plats blev det med en riktigt stark kropp (för en gångs skull;)).  Läs resultaten här.

Kul var det iallafall! Rekommenderar er att åka till Harsa och köra skidor om ni får tillfälle. Den klassiska åkningnen är faktiskt ett bra komplement till löpningen och skejt funkar bra istället för cykling. Det blir ungefär samma muskler (om man inte bara stakar hela vägen alltså) och jäkligt bra träning för hjärta-lungor.

Vaknade i morse av att kroppen var sur och tvär. Steg ändå upp i arla morgon och cyklade till stan med syriga ben för att göra simanalys med Micke Rosen på Centralbadet. Mer om simanalysen och utvärderingen i ett annat inlägg.

Efter det har det inte blivit många knop gjorda. Det får bli sova och vila resten av dagen för i morgon börjar allvaret! Nytt träningsschema, ny tränare!!!

Me and my awsome Peltonen

Gänghäng efter simanalysen med Rickard, Dag, Johanna och Filip:)

Master Mike lär oss simma. Rickard var rädd för vilken dom han skulle få (men det gick bra, det såg skitbra ut;))Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Tankar och åsikter om glass, mat och prestation Del 2


Roligt att så många tycker till om min förra inlägg. Förstår om det är frustrerande att jag inte tycker lika som er eller och om jag tycker att jag själv har ”sundast” förnuft.

Bara för att jag tränar och tävlar, tar folk förgivet att jag går på någon av dessa dieter eller tänker extremt mycket på vad jag äter. Många personer som inte utövar idrott får för sig att vi som tränar hårt automatiskt bantar samtidigtför att lyckas hålla oss i form.

Faktum är att de flesta jag känner inte kör någon som helst bantning eller ”deffning”. När det närmar sig tävling så kan de flesta bli av med de där extra vinterkilona genom att träna lite mer. Mitt glada simgäng är ju ett strålande exempel. De som lyckas få ner en semla efter mackan på fikat är jääävligt nöjda!

Men för ej tränande människor. Hur många löpare har inte anklagats för att vara underviktiga? Anledningen till att de är smala är för att de utövar en typ av idrott där man i första hand inte bygger tunga muskler, utan långa seniga muskler och är hejjare på att bränna fett. Jag vill påstå att de som utövar typ bodybuilding har mycket större problem med undervikt då de deffar ner sig till 0 fett% och tränar hårt samtidigt.

Att minska på kolhydratintaget när man tränar tycker jag verkar tokigt. Framförallt när man kör långa pass och behöver ett extra tillskott av energi under passet. För inte tar LCHF:arna fram en ungsbakad lax ur fickan på cykelturen.  Nä, jag tror de flesta som går på diet-en/er  faktiskt tar fram en vanlig jävla skitbar ur fickan eller trycker i sig en gel. Kemiskt och onaturligt och proppfulla med kolhydrater.

Tallriksmodellen är det som gäller för mig. Riktigt bonnigt alltså. Jag äter det som bjuds och favoritmaten är potatis och älgkött. Äter svamp och bär från skogen. Kött från söta kor, kycklingar och grisar (och de som bor i skogen). Och framför allt potatis, billigaste pasta och ris. Riktigt smör och riktig mjölk och mjöl! Och jag skiter fullständigt i om jag någon gång får i mej lite extra emulgeringsmedel då och då.  Jag äter allt och är jävligt lycklig över det.

Inte bangar jag heller dagens höjdpunkt, 3-fika. Glass, kakor, godis jajjemän, jag trycker i mig det som finns. Och inte har jag ångest över det. Det som åker ner i magen förbränns så sakteligen på träningspassen framöver så varför bry sig. Jag behöver ju energin. Och gemenskapen i fikarummet.

Skulle aldrig banga en macka på Lisas efter simningen och jag tror inte heller mina vänner gör det heller. Och mina vänner är, trots att de äter ”riktig mat”, jävligt vassa på det de gör. De som sitter runt bordet har flera topplaceringar i svenska mästerkapen i triathlon och känner sig riktigt nöjda om de lyckas klämma ner en semla efter mackan efter många längder i poolen.

Som lite utfyllnad får ni här en liten repetition av gymnasiekemin  från min biokemikunnige bror om argument för att inte sluta äta kolhydrater. Hjärnan kan bara köras på socker, därför blir man slö och lite dum när socker(arter) saknas i kroppen. Som tur är kan dock  fett omvandlas till socker via glukoneogenesen, men denna process är energikrävande och långsam. Dessutom blidas en sidoprodukt som luktar illa, denna sidoprodukt bildas även hos diabetiker som har svårt att hantera blodsockret.

Alltså, LCHF:are luktar illa och är dumma i huvudet?!

Man blir inte frisk av att äta snabbmackaroner och Denniskorv men kan inte vem som helst räkna ut det? Inte heller av att äta pizza och kebab flera gånger i veckan, men det fungerar som mat det med.

Micke ”Gangsta-Micke”  Sahlberg  kommentar när Amanda  förklarade att hon inte ätit förortspizza sedan hon var 13 år är legendarisk:

-Jag har inte ätit pizza, minst en gång i veckan,  sedan jag var 13!

Avisst, Micke är ingen person att sträva efter vad gäller matvanor. Men han är grym trots att han äter skräp!!!

Ät hälsosamt, gå inte på några dieter och förbjud ingenting ur kosten. Och snöa inte in på något! Det blir inge bra. Lyssna på kroppen och ät det den säger åt dig att den vill ha!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*


Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Tankar och åsikter om glass, mat och prestation DEL 1


Ja nu blev det här inlägget sjukt långt och jag har inte ens skrivit hälften av allt jag funderat på. Delar därför upp det hela i flera blogginlägg. Kanske är det mesta i texten dravvel men det här är saker jag länge tänkt på:

För ett tag sedan skrev en bloggarkollega här på Runners om att han blivit ”hånad” för att han tog sig en rejäl portion glass efter maten under ett träningsläger. Det gör mig lite ledsen och framförallt provocerad. Låt pojken äta glass på träningsläger, han växer ju fortfarande!

Vi triathleter har i regel inga problem med vikten under träningssäsong. Att man går upp ett par kilo när man har sin basperiod är bara bra för kroppen. Att äta mer eller lika mycket energi som man gör av med håller oss friska. Varför då börja med LCHF och andra kolhydratsnåla dieter nu? Kalla mig stel i tankesättet men jag kan inte för mitt liv tro på att LCHF är en långsiktig diet att gå på. Varför minska på kolhydraterna? De är inte farliga!

Kött och fett är bra i LAGOM mängd. Dagens kött är dessutom så processat, fyllt med kemikalier och hormoner att det inte kan anses nyttigt att äta i stora mängder. Det är dessutom mycket svårsmält för magen. Att korv är cancerogent pga av nitrit är inte någon nyhet. Allt kött innehåller tillsatt nitrit för att få den röd/rosa fräscha färgen. Och att nitrit är farligt i höga doser lärde jag mig i tidig ålder på kemin i skolan. Vid nedbrytning i kroppen bildas nedbrytningsprodukter av nitrit som binder till de röda blodkropparna och en därmed försämrad syretransporten, dvs. inte så bra för hårt idrottande människor. Nitrit är även toxiskt i höga doser. Små barn är som vanligt speciellt känsliga för dessa effekter. Det ni!

Köttindustrin är en vidrig historia. Att föda upp djur ska inte vara en industri där djuren far illa och deras naturliga beteenden tas ifrån dem. Det är dessutom ett globalt miljöproblem att så många äter så pass mycket kött. LCHF är dessutom köttindustrin egna lilla påhitt!

Jag önskar att folk åt meer miljövänligt istället. Att folk tänkte på att äta säsongsbetonat och ta det som finns tillgängligt och helst närproducerat. Sveriges Lantbruksuniversitet har gjort en studie som visar att energiåtgången för att producera ett kilo av nötkött är 12,8 kWh. För att framställa ett kilo baljväxter (som innehåller mycket av det protein man annars får via animalierna) behövdes 0,86 kWh och för potatis endast 0,44 kWh. Det innebär att det går åt mellan 10 och 20 gånger mer energi för att producera animaliska produkter än vegetabiliska. Det beror främst på att djuren konsumerar stora mängder energi (vare sig de betar eller äter odlad spannmål) innan de slaktas och blir kött. Även slakt, transporter och tillagning står för avsevärda delar av energiåtgången. Det leder också till att animaliska livsmedel kräver mycket större markytor. Det är alltså inte hållbart att alla äter LCHF.

Den här mathetsen som har blivit kring kolhydrater känns helt sjuk. Det liknar mer och mer det ”fett-larm” som var för ett par år sedan när nyckelhålsmärkning, lightprodukter, lättmargarin och lättmjölk var det folk ”skulle” äta. Jag blir så jävla matt, eller mätt??!

Hela Coltingcircusen med att bara äta cashewnötter, bark och raw food har fått hela Sverige att bli dumma i huvudet! Kan inte folk tänka själva? Tror många missförstår själva syftet med dieten och kör sin egen lilla variant. Man blir inte friskusen själv bara genom att äta biff och sallad varje dag.

Säkerligen fungerar det för vissa. Jag tror absolut man blir smal på att bara äta protein och fett . Och om det bara handlar om att bli smal snabbt som attan, så visst. Men är det verkligen hälsosamt? Och långsiktigt? Det gör säkert kroppar deffade men att man skulle bli bättre inom sin sport? Knappast, anser jag! Man blir glad, energisk och känner sig stark i ALLA viktminskningsformer men den långvariga effekten blir snarare tvärt om. Man blir trött, seg, får lättare infektioner etc etc.

Träffade en gammal vän häromkvällen, Åke. Han hade börjat med LCHF. Han fattade inte hur fasen jag kunde äta potatis och bröd.

-Det gör din kropp inflammerad, menade han.

Han hade bara hållit på med detta en vecka, hur kan man då uttala sig?

Jag har inga inflammationer. Och jag äter bröd varje dag. Och herregud, folk har ätit potatis i 100 år, det är INTE onyttigt! Det är ju typ stenålderskost och DESSUTOM innehåller potatis massor av vitaminer, mineraler och bra energi. Bra bränsle liksom. Folk har ätit potatis i hundratals år. Kött har varit lyx. varför ändra på något som fungerar? Varför krångla till det? Snälla, prata inte LCHF med mig. för mig är det som att tuta i mig apelsindieten eller snickersdieten. De fungerar säkert men det är inget för mig!

Jag är ingen expert och har ingen ”utbildning” i kost och hälsa men jag har ett sunt förnuft och det tror jag mer på än trender inom matvärlden.

Del två i den här ostrukturerade psykbrytsföljetongen om mat kommer i morgon (förmodlligen)…Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mjölksyra är livet…


Igår fick vi smaka mjölksyra på Rubins Tugh Tuesday-intervaller.

På programmet stod:

2-3(6*70 sek + 1 km) och det var fullt fräs som gällde. Syftet med passet var att lära sig springa med syraskuld. Och nog fick man smaka på laktat i benen!

Kände mig sjukt stark trots att jag varit sjuk en vecka. Låg med bra i grabb-gruppen hela intervallserien. Rubin har förmågan att på nåt sätt alltid få en att springa snabbare, bara genom att vara där. Konstigt, men så är det.

Fick utstå en hel del pikar från ledarna om min lilla simtur sist..hahaha…

-Har du våtdräkt på dig, Emma?

-Vi springer någonstans där det inte finns några sjöar för annars kanske Emma hoppar i!

-Spring inte med Emma, då kanske du aldrig kommer hem…

Hahahaha….det där kommer jag få äta upp en lååång tid framöver.

Många personer verkar resonera att man är en förlorare om man inte kör ALLA intervallen. Men det är FEL för alla måste anpassa efter sin egen nivå, annars kommer man aldrig någon vart. Att springa snabbare betyder inte att man ska springa hårdare, längre och snabbare varje gång man tränar. Nej, jag har tagit lärdom av förra året och nu ska jag köra mitt eget race och se vart det leder mig.

Jag klev av efter 2 varv, då hade jag redan varit uppe och nosat på väggen och sista 1 kilometersintervallen var jag helt stum i benen. Tyckte det räckte efter 2 varv, slutade på topp. Jag har ju trots allt inte min måltävling förrän i augusti och ska man ta lärdom av 2011 så har man ingenting ut av att ha sin formtopp i januari/februari för att sedan lessna och tappa form. Nä, nu gör jag om och ska göra rätt! Bäst när det gäller så ska det vara.

Grymt bra jobbat allihopa! CRS gör kräkintervallerna till något man längtar efter!!!

 

Håller på att fila på ett låååångt inlägg om lite tankar och åsikter kring kost och dieter mm…Håll koll, snart kommer det!

PS mest nöjd är jag över att jag igår lyckades duscha, raka mig, tvätta håret, smörja in mig och klä på mig SAMTIDIGT som jag pratade i mobiltelefon med evighetsmaskinen Micke Sahlberg. Det ni!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*