Blogg

Snart operation…


Jag har haft en fot som har gjort ont i över 2 år (2 november 2014 – NYC Marathon efter 25 km). Jag visste att risken var stor att jag skulle skada mig när jag började träna för maran men jag hade inte räknat med att jag mer än 2 år senare skulle ha ont.

I början var det svårt att ställa diagnos men så här i efterhand verkar det som jag har haft två stress reaktioner, slemsäcksinflammation och hälseneinflammation. Jag har även Haglunds syndrom (knöl på hälen).

Under vissa kortare perioder har jag börjar med löpningen igen men varit tvungen att sluta efter ca 5-6 veckor och under andra perioder har jag inte kunnat träna alls. Oftast har jag kunnat cykla, springa i vatten och gå utan problem men rodd, löpning, hopp, trappor och att ha normala skor har varit svårare.

Jag har varit hos flera läkare men har under det senaste året hamnat hos Dr. Lotta Willberg som är toppen. Hon har verkligen tagit sig tid och följt upp min skada. Jag har också haft bästa hjälp med sjukgymnastik från Frida och Anna på Bosön. Trots experthjälp har det varit massa trassel, foten är helt enkelt svår. Rehab för ett av problemen har gjort de andra sämre osv.

Så nu blir det alltså operation om några timmar, just nu sitter jag och är hungrig men väldigt renskrubbad och väntar på att bli sövd.

Lotta kommer att operera mig, vilket betyder att jag är i trygga händer. I första hand ska slemsäcken bort, det är en mindre operation och vad jag förstår snabb återhämtning. Kan de fixa något annat gör de antagligen det. Att hitta en period utan resor är svårt och nu har jag 4 dagar med sårläkning innan jag flyger till Sport Nutrition konferens i Newcastle. Hoppas det räcker!

Jag har läst/hört om både lyckade och misslyckade operationer och att sårläkningen kan vara lite svårare på hälen men jag tror att jag provat allt annat som skulle kunna fixa foten så förhoppningsvis blir den bra nu. Att kunna röra mig, är så viktigt så det känns som det är värt det. Hoppas jag säger det senare med!

 

 


Nr 11 ute i butik nu!

Ur innehållet:

 • Vinterns viktigaste nyckelpass
 • Bästa vinterskorna. Dubbat och odubbat, Stor guide!
 • Åtta misstag du inte vill göra
 • 9 julklappstips till alla löpare
 • Därför ska du testa 14-dagarsmetoden
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Energibrist hos idrottare – enbart bra mat ger ingen medalj men utan mat faller allt.


Ett av de största problemen jag möter i mitt jobb med idrottare är långvarig energibrist. Mitt mål i det arbetet är att en idrottare ska kunna ha en lång karriär och samtidigt må bra. Elitidrott är inte alltid hälsosamt men man bör göra elitkarriären så hälsosam som möjligt.  När man lägger ned hela sitt liv på en idrott är det inte roligt om det faller på att man inte åt ordentligt. Mat, vikt och kroppsideal orsakar stress för många idag (motionär till elit).

Energibrist beror i många fall på okunskap, man vet helt enkelt inte hur mycket energi som går åt när man tränar. I vissa fall kan det vara ett energiunderskott på några hundra kcal, i andra betydligt mycket mer.

En annan anledning kan vara att man medvetet försöker gå ned i vikt. Kanske för att ändra sin vikt inför tävling eller på grund av dagens kroppsideal. Media antyder att alla vill/behöver gå ned i vikt. Att minska matintaget och öka träningsmängden är inte ett vinnande koncept. Utan energi kan vi inte prestera (på träning/tävling, jobb eller i skolan).

En tredje anledning är att man har en klinisk ätstörning eller stört ätbeteende. Både okunskap och viktnedgång kan leda till ätstörning men behöver inte göra det.

Långvarig energibrist syns inte alltid på idrottaren och det behöver inte betyda att personen har en ätstörning. Äter du för lite några dagar är det ingen fara, men när det blir längre perioder; som månader eller år får det negativa följder; den lindrigaste är sänkt prestationsförmåga.

Hur påverkar långvarig energibrist kroppen?

 • Sänkt immunförsvar
 • Svårt att bli frisk från förkylningar/sjuk ofta.
 • Stress fraktur
 • Oförmåga att bygga muskler
 • Svårt att sova
 • Apati/motivations- och koncentrationssvårigheter
 • Försämrad återhämtning
 • Oregelbunden eller utesluten mens (Detta är INTE ett tecken på bra träning! Det är däremot ett tecken på att kroppen inte mår bra).
 • Sänkta östrogen/testosteronhalter, även andra hormonella förändringar.
 • Huvudvärk
 • Humörsvängningar

(Detta är bara några av flera negativa effekter).

Detta är inte bara ett tjejproblem som jag får höra ibland. Många killar har också energibrist.

Som idrottare kan man inte alltid använda sin vikt eller hunger som en måttstock för att veta att man är i energibalans. Är man i svält, lagrar kroppen fett, ofta runt mage/bål. Kroppen ”spar” energi för att klara tider med matbrist. Kroppen är smart och får den inte mat, samlar den på sig extra energi (fett) för att klara sig tills det finns mat igen. Detta kan leda till att man inte minskar i vikt trots energibrist. Hård träning sänker även i många fall aptit och hunger så i vissa fall måste man äta trots att man inte är hungrig.

Problemet med energibrist kan rättas till, och i många fall leder det till att man når en högre nivå på sin träning = bättre resultat samt att man mår bättre.  Tänk dig själv; du kan ge mer på varje pass, du har minskad sjuk- och skadefrånvaro samt att du återhämtar dig bättre. En idrottares dröm.

Vad ska man göra?

Att mäta energiförbrukning/energiintag kan vara svårt utan dyr utrustning. Energiförbrukning kan man uppskatta med bland annat sin garmin/polarklocka (OBS! detta är en uppskattning). Energiintag kan även estimeras om man använder vissa appar. Var uppmärksam på att många appar räknar med att du vill gå ned i vikt och skattar ibland ditt energibehov lågt.

Har man energibrist bör man gradvis öka energiintaget. Var medveten om att i början kan du öka i kroppsvikt trots att du behöver energin. Detta beror på att kroppen har anpassat sig till att klara sig på lägre mängd energi än vad den faktiskt behöver.

Vid en ätstörning eller misstanke om ätstörning bör professionell hjälp sökas.

Idrott är underbart kul och jag tror många med mig gillar att träna och titta på idrott. Vi måste komma ihåg att vår kropp ska utföra allt vi kräver av den, då gäller det att ta hand om kroppen. Stirra dig inte blind på vågen (muskler väger), jämför dig inte med alla andra och tänk på att de flesta bilder du ser i media idag har blivit fixade. För bästa träningsresultat, försök att anpassa ditt energiintag utefter din energiförbrukning.

Lycka till!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

10 tips till en hälsosammare jul + årets pepparkakshus.


Jul, påsk, midsommar och kalas … nästan allt vi firar förknippas med mat och dryck. Mat är en stor del i hur vi umgås.

December brukar vara fylld av glöggfester, julbord och julfika. Här kommer några tips om hur du kan få din jul lite hälsosammare.

 1. Planera in träningen, hinner du inte ett långt pass kör ett kortare.
 2. Planera in rörliga aktiviteter med hela familjen: långpromenader, skidor, skridskor. Gå en långpromenad innan julbordet… eller efter.
 3. Lagom är bäst – under julen finns mycket godsaker tillgängligt. Välj 1 bit inte 10.
 4. Ät och njut! Självklart ska man äta sina favoriter under julen och ät dem utan dålig samvete. Men se till att julen inte håller på i 6 veckor. För många varar julen från 1 advent till efter nyår. Följer du dina vanliga rutiner fram till själva julhelgen, då blir det inte så många dagar med extra allt.
 5. Prova nya exotiska frukter.
 6. Inkludera några gröna alternativ till det traditionella julbordet.
 7. Begränsa alkoholen … alkohol är den största källan till att man får i sig för mycket energi samt gör sämre val under julhelgen (och kanske missar träningen).
 8. Gå inte till julminglet, glöggfesten eller julfikat hungrig. Då är risken att du äter dig mätt på kakor och sötsaker, vilket ofta ger mycket energi.
 9. Ät bara det du verkligen tycker om på julbordet, istället för att smaka på allt.
 10. Var noga med beräkningen av mat när du lagar mat och julgodis. Ofta finns julmat och godis kvar i flera veckor.

Lite om veckan som varit:

Förra veckan var jag i Östersund med skidskytte, jag träffade även några längdskidåkare. Skidgänget är i full gång med tävlingssäsongen och det är extra viktigt att få alla pusselbitar att stämma.

Sedan fortsatte jag till Visby för VM läger med innebandy herrarna som spelar VM i Riga i början av december.

 

Jag har inte varit i Visby under höst/vinter tidigare men det kan jag rekommendera. Nu var jag bara där på en snabbvisit men jag hann med en promenad, och det är verkligen fint och mysigt. Helt annorlunda än under sommarens liv och rörelse. Tyvärr missade jag Visbys julmarknad som de hade den 1a advent.

 

Istället för julmarknad åkte jag hem och gjorde mitt årliga pepparkakshus till mina syskonbarn (de är 7 och 10 år och hjälpte till i ca 3 min, själv jobbade jag och syrran i en dag + att jag gjorde ritningarna i förväg).

     

Vad gör man inte för att vara favoritmoster (nu meddelade killarna att de bara har en moster så det inte är så svårt att bli favorit…:)

 Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Recept på lussebullar


Nu börjar det närma sig jul: vinterstudion och man får börja julpyssla, mysigt.

Jag bakade lussebullar i helgen, perfekt att kombinera med Vinterstudion. Jag brukar göra två varianter av lussebullar; vanliga släta bullar och med mandelmassa. I helgen bakade jag släta bullar, jag tycker bullar blir saftigare än lussekatter. Jag använder samma deg när jag fyller dem med mandelmassa.

När jag bakar bullar/kakor, bakar jag med smör, röd mjölk och socker… så det blir så gott som möjligt:).

16-20 bullar.

 • 50 gram jäst för söta degar
 • 175 gram smör
 • 5 dl mjölk (3%)
 • 2 dl socker
 • 2 paket saffran
 • 1/2 tsk salt
 • ca 1.4 L vetemjöl
 • ev. russin (jag brukar inte ha det)
 • 1 ägg till pensling

Gör så här:

 • Smula ned jästen i en stor bunke.
 • Stöt saffran med lite socker i en mortel, eller blanda i en skål.
 • Smält smöret i en kastrull, tillsätt saffran och mjölken. Värm till 37 grader.
 • Häll lite av mjölk/smöret över jästen. Rör. Tillsätt resten av mjölk/smöret, socker, salt och nästan allt av vetemjölet. Arbeta degen några minuter.
 • Låt jäsa övertäckt 30-60 min, jag tycker det blir bättre om det jäser längre.
 
 • Baka ut degen och rulla till runda bullar/gör lussekatter. Placera på bakplåtspapper.
 • Eller kavla ut till plattor bred smör och fördela riven mandelmassa över. Rulla ihop och skär (som kanelbullar). Lägg i formar.
 • Jäs 30-45 min. Sätt ugnen på 225 grader.
 • Pensla med uppvispat ägg.
 • Grädda 8-10 minuter.

Ät och njut!

Man ska aldrig ha dålig samvete när man äter något! Man kan äta ALLT men inte jämt.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mellanmål, julklappar och lyxen av en vanlig tidning.


I dag har jag Runner’s World dag, vilket är lika med en trevlig dag. Jag skriver artiklar till kommande RW nummer, provlagar recept och skriver blogginlägg. Jag har även bläddrat igenom senaste numret av RW, jag tillhör gruppen som älskar att läsa en tidning eller vanlig bok (vanlig bok = pappersbok med sidor man bläddrar…).

Världen blir mer och mera digitaliserad och man kan läsa om det mesta online, framför allt inom mat och kost. Detta kan underlätta mycket till exempel att kunna hitta information eller recept direkt. Det kan också skapa förvirring som till exempel alla 1000-tals kost- och träningsråd som finns. Man måste lära sig att vara källkritisk och bara ta till sig sådant som är riktat till just dig. ALLA är olika och du måste hitta vad som passar just dig!

Jag uppskattar snabbheten i den digitala världen, man kan hitta allt direkt. Jag har ofta en digital bok, en ljudbok och en vanlig bok igång samtidigt. Alla har sitt syfte … boken i telefonen läser jag när jag reser och vill minska min packning, ljudboken har jag på bussen eller när jag städar och den vanliga boken passar bäst när jag läser i ”lugn och ro”. som ni förstår läser jag en hel del och kan oftast hålla isär de olika böckerna.

Jag läser även en del tidningar och jag tror inte jag är ensam om att tycka att en ny tidning ger guldkant på tillvaron – vardagslyx! Häromdagen fick jag december numret av Runner´s World och det är lika trevlig varje gång.

I tidningen rekommenderar RWs modejournalist Sofia Hedström en massa bra julklappar till de som gillar träning eller vill se ut som de gillar träning. Det finns så mycket snygga träningskläder just nu. När jag började springa var träningskläderna svarta och man hade dem på träningen inte annars. Nu är mycket så snyggt att man gärna har träningskläderna jämt. Har ni idétorka när det kommer till julklappar … satsa på träningsgrejer och kläder!

Varje månad skriver jag i Runner’s World och i det senaste numret skriver jag om mellanmål och vi har även samlat ihop några mellis recept. Jag får väldigt mycket frågor om mellanmål både från mina landslagsaktiva, motionärer, icke aktiva och föräldrar till aktiva. Det perfekta mellanmålet är individuellt och hur mycket du behöver varierar beroende på din energiförbrukning och hur ditt schema ser ut. Mer om mellis kan du läsa om i tidningsupplagan av RW, lite reklam för en bra tidning måste man få göra eller hur:)?

Har du något du vill läsa om här eller i tidningen så skriv gärna det i kommentarsfältet. Ni, läsare är ju viktigast av alla!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Apelsin eller apelsinjuice?


Jag dricker inte så ofta juice till frukost men färskpressad apelsinjuice är lyxigt och smakar fantastiskt gott. Sist jag gjorde apelsinjuice gick det åt 3 apelsiner till mitt glas, jag kom precis in efter en morgonpromenad och var törstig så jag drack juicen på mindre än 1 minut, jag skulle aldrig äta 3 apelsiner på denna tid. För de som tränar mycket är denna lättillgängliga energi och kolhydratskälla toppen och kan hjälpa deras prestation. För icke aktiva kan det vara bättre att äta frukten.

1 apelsin ger ca 60 kcal och 13 gram kolhydrater.

3 apelsiner ger ca 180 kcal och 39 gram kolhydrater (gav mig 2 dl juice).

Det är väldigt populärt att juica, juicen kan ge mycket energi och näring men jag rekommenderar inte att dricka enbart en juice till lunch eller middag, speciellt inte om du tränar mycket). Juicen ger sällan en långvarig mättnad och innehåller oftast inte tillräckligt med protein och fett (trots att en fruktjuice är kolhydratsrik, kanske det inte blir tillräckligt). För att uppleva mättnad så behöver man även ”fylla” magsäcken, vilket man lättare gör med mat som man tuggar.

Många av idrottarna jag jobbar med påpekar ibland att de inte gör annat än äter (och tränar). Då är juice ett bra komplement till de vanliga måltiderna för att på ett lätt sätt öka kolhydratsintaget.

Tips! Drick juicen med sugrör så gör du din tandläkare glad.

Tränar man inte så mycket bör man välja ett litet glas juice vid speciella tillfällen. Kom ihåg att även det man dricker ger energi. För dessa personer kanske det är bättre att äta frukten, då den mättar bättre eftersom man oftast får i sig mera fibrer.

Sammanfattningsvis, behöver man mycket kolhydrater (om man t ex springer/tränar mycket eller har svårt att få i sig tillräckligt med energi) kan juice vara ett bra sätt att få i sig energi och kolhydrater på ett lätt sätt. Tränar man inte är det bättre att välja en apelsin eller frukt och ha juicen till speciella tillfällen.

Bra matvanor betyder att man måste tänka smart och göra rätt val så ofta man kan samt att man bör anpassar sitt mat- och dryckesintag utefter hur mycket man rör på sig.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*