Energibrist hos idrottare – enbart bra mat ger ingen medalj men utan mat faller allt.
Ett av de största problemen jag möter i mitt jobb med idrottare är långvarig energibrist. Mitt mål i det arbetet är att en idrottare ska kunna ha en lång karriär och samtidigt må bra. Elitidrott är inte alltid hälsosamt men man bör göra elitkarriären så hälsosam som möjligt. När man lägger ned hela sitt liv på en idrott är det inte roligt om det faller på att man inte åt ordentligt. Mat, vikt och kroppsideal orsakar stress för många idag (motionär till elit).
Energibrist beror i många fall på okunskap, man vet helt enkelt inte hur mycket energi som går åt när man tränar. I vissa fall kan det vara ett energiunderskott på några hundra kcal, i andra betydligt mycket mer.
En annan anledning kan vara att man medvetet försöker gå ned i vikt. Kanske för att ändra sin vikt inför tävling eller på grund av dagens kroppsideal. Media antyder att alla vill/behöver gå ned i vikt. Att minska matintaget och öka träningsmängden är inte ett vinnande koncept. Utan energi kan vi inte prestera (på träning/tävling, jobb eller i skolan).
En tredje anledning är att man har en klinisk ätstörning eller stört ätbeteende. Både okunskap och viktnedgång kan leda till ätstörning men behöver inte göra det.
Långvarig energibrist syns inte alltid på idrottaren och det behöver inte betyda att personen har en ätstörning. Äter du för lite några dagar är det ingen fara, men när det blir längre perioder; som månader eller år får det negativa följder; den lindrigaste är sänkt prestationsförmåga.
Hur påverkar långvarig energibrist kroppen?
- Sänkt immunförsvar
- Svårt att bli frisk från förkylningar/sjuk ofta.
- Stress fraktur
- Oförmåga att bygga muskler
- Svårt att sova
- Apati/motivations- och koncentrationssvårigheter
- Försämrad återhämtning
- Oregelbunden eller utesluten mens (Detta är INTE ett tecken på bra träning! Det är däremot ett tecken på att kroppen inte mår bra).
- Sänkta östrogen/testosteronhalter, även andra hormonella förändringar.
- Huvudvärk
- Humörsvängningar
(Detta är bara några av flera negativa effekter).
Detta är inte bara ett tjejproblem som jag får höra ibland. Många killar har också energibrist.
Som idrottare kan man inte alltid använda sin vikt eller hunger som en måttstock för att veta att man är i energibalans. Är man i svält, lagrar kroppen fett, ofta runt mage/bål. Kroppen ”spar” energi för att klara tider med matbrist. Kroppen är smart och får den inte mat, samlar den på sig extra energi (fett) för att klara sig tills det finns mat igen. Detta kan leda till att man inte minskar i vikt trots energibrist. Hård träning sänker även i många fall aptit och hunger så i vissa fall måste man äta trots att man inte är hungrig.
Problemet med energibrist kan rättas till, och i många fall leder det till att man når en högre nivå på sin träning = bättre resultat samt att man mår bättre. Tänk dig själv; du kan ge mer på varje pass, du har minskad sjuk- och skadefrånvaro samt att du återhämtar dig bättre. En idrottares dröm.
Vad ska man göra?
Att mäta energiförbrukning/energiintag kan vara svårt utan dyr utrustning. Energiförbrukning kan man uppskatta med bland annat sin garmin/polarklocka (OBS! detta är en uppskattning). Energiintag kan även estimeras om man använder vissa appar. Var uppmärksam på att många appar räknar med att du vill gå ned i vikt och skattar ibland ditt energibehov lågt.
Har man energibrist bör man gradvis öka energiintaget. Var medveten om att i början kan du öka i kroppsvikt trots att du behöver energin. Detta beror på att kroppen har anpassat sig till att klara sig på lägre mängd energi än vad den faktiskt behöver.
Vid en ätstörning eller misstanke om ätstörning bör professionell hjälp sökas.
Idrott är underbart kul och jag tror många med mig gillar att träna och titta på idrott. Vi måste komma ihåg att vår kropp ska utföra allt vi kräver av den, då gäller det att ta hand om kroppen. Stirra dig inte blind på vågen (muskler väger), jämför dig inte med alla andra och tänk på att de flesta bilder du ser i media idag har blivit fixade. För bästa träningsresultat, försök att anpassa ditt energiintag utefter din energiförbrukning.
Lycka till!
