Blogg

Step up to the plate


Race week för mig. Även om Halmstad inte är huvudmålet för i år så har jag stora förhoppningar. Kanske inbillar jag mig men fått för mig att HIM distansen passar mig perfekt.
I förhållanden till cyklingen och löpningen så är simningen relativt kort och inte lika utslagsgivande som på en Olympisk distans. Dessutom har arrrangören haft goda smaken att lägga simningen medströms i Nissan vilket missgynnar starka simmare och gynnar relativt svaga simmare som jag själv.

Efter några träningsintensiva veckor så trappar jag ner ordentligt. Att köra hårt hela vägen fram till tävling funkar dåligt på mig, Kungsholmen Runt & Duathlon SM visade tydligt på det. Dessutom har jag just nu besvärliga problem dyker upp vid hård löpning vilket skapar lite oro inför min tävling på söndag. Får som elstötar av smärta & kramp i vänster ben som främst drabbar höft & knä. Antagligen en nerv i ryggen som är bråkig men dragits med detta nu ett tag och måste göra något åt det om det inte blir bättre. På Björns inrådan sänkte jag sadeln på cykeln med 0,5-0,7 cm för att se om det kan vara det som är boven i dramat.

Senaste veckan har jag inte bara känt mig sliten utan kan även mätbart se hur jag tappar. Orkar knappt komma upp i den effekt på cykeln som jag ska kunna hålla på mina intervaller samt har svårt att få ur mig det där lilla extra på löpningen. Simningen funkar bra men där är det svårare att mäta performance nu när jag flyttat ut i sjön och inte har exakta avstånd att mäta mig på. Simmar just nu 4 ggr i veckan med förhoppningen att jag inte ska bli lika sliten eller tappa lika mycket som jag brukar av det momentet så jag kan fokusera på det jag behärskar bättre.

Känns väldigt tryggt att köra med en wattmätare och ha en extremt kunnig coach som gett mig ett intervall att hålla mig inom på tävlingen. 260-270 watt ska jag tydligen ligga inom under 9 mil. ”Känns det för lätt så är det bara att öka”, säger Björn men jag tvivlar på det. Banan som är av naturliga skäl blåsig innehåller dessutom ett par kullar som skall bestigas ett par gånger. Hoppas jag har blivit en så pass duktig cyklist nu att jag gynnas snarare än missgynnas av detta då jag misstänker att det kan vara ganska utslagsgivande.
Prognosen visar på ca +8 m/sek från nordväst vilket kan vara ganska stökigt när man får det rakt i ansiktet…

Löpningen går på en 4 varvs slinga längs Nissan. Har gjort två race simuleringar inför denna tävling. Den första med Lisa och då pallade jag med att ligga i 3:40 fart i snitt under 8 km efter att ha cyklat hårt i 2:15h innan. Det var INTE min fart, vänster fot somnade t o m, så hårt var det. Förra veckan med Viktor så sprang vi 6 km i 3:50-3:55 min/km efter en liknande cykling vilket var mer trivsamt och under kontrollerade former.

Man ska aldrig gissa exakta splits inför en tävling eftersom det är så många yttre omständigheter som spelar in men med en pistol mot tinningen så är min målsättning följande.
Simning 28-29 minuter (Givet medströms & att jag får en bra start)
Cykling 2:20-2:25 (8-10 m/sek & ondulerad bana kommer påverka negativt)
Löpning 1:23-1:25 (om banan är korrekt uppmätt)
Sluttiden oviss då jag knappast kan byta om lika snabbt som Stålmannen och inte vet hur växlingsområdet ser ut.

Såg på startlistan att det är ett par kända namn som kommer bli svåra att matcha.
David Svensson, Fredrik Robertsson & Christian Malmström har alla tidigare visat att det är duktiga atleter. Jag är dock en obotlig optimist och naiv som få vilket ändå gör att jag siktar på en top 5 placering. Lite som en humla som vetenskapligt inte borde kunna flyga men inte fatttar bättre och gör det ändå….

Ska bli kul det här och hoppas kroppen håller för vad jag tänker utsätta den för!

För er som är i regionen, pallra er ner till tävlingsområdet. Kl 09:00 går starten och löpningen som är lättast att följa drar igång runt 11:30. Kartor och information rörande tävlingen finns på följande länk:

http://www5.idrottonline.se/TeamTriathlonoMultisportClub/Tavlingararbetsrum/TeamTMHalmstadTriathlon113Sprint/

Nelker

Nr 3 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Test! Vårens bästa löparskor. 23 nya modeller – hitta rätt sko för dig
  • Löpträningen som gav Guld  i skridsko-VM. Möt Nils Van Der Poel
  • Världens bästa träningspass
  • Kriget mot skavsåren – och hur vi kan vinna det
  • Därför skyddar löpning mot depression
  • 3 sätt att bli snabbare
Bli prenumerant

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. .

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

*

Sex månaders förberedelser


För första gången i mitt relativt korta liv som konditionsidrottare så känner jag att jag har gjort vad jag kunnat och ligger hyfsat i fas givet mina förutsättningar.
Alla känner viss tvivel vid startlinjen att de kunde ha gjort mer, sprungit fler långpass, ägnat fler timmar i poolen osv. Men med handen på hjärtat så har kan jag ärligt inte säga så denna sommar. Balansgången är hårfin när man har ett heltidsjobb och två små barn som man älskar över allt annat. Kommer aldrig prioritera bort tid för familjen för en hobby, även om det ibland känns som om träningen betyder mär än så. Det är nog ett aktivt val alla måste ställa sig själva vid upprepade tillfällen för att hitta sitt personliga upplägg.

Tidigare år har jag som mest tränat totalt 300-350h inkl alla tävlingar. Har haft en ganska skev fördelning när det kommer till hur mycket tid jag lägger på de tre olika grenarna. Löpning brukar stå för ca 50% följt av cykel och väldigt lite simning. I år är det annorlunda. Mycket tack vare att mina barn är äldre och rutinerna hemma börjar sätta sig…..relativt 🙂
I år har jag i skrivande stund tränat totalt 210h. Fördelat på 100h cykel, 70h löpning & ca 38h simning. I sträcka blir det svårt att veta då mycket är gjort på trainer etc.
Enligt mig en bra balans givet mina förutsättningar. Är en relativt stark löpare och för att kunna bättre utnyttja det var jag tvungen att verkligen höja min cykling. Min tränare Björns upplägg har varit sinnessjukt effektivt och det känns nästan som fusk att det blivit så mkt bättre på ”endast” 100 timmars cykling.

Är inne i en mängdperiod inför Halmstad HIM & Kalmar IM som är mina två egentliga huvudmål. Det faller sig så att familjen är ute i skärgården i tre veckor framåt medan jag är i stan och jobbar. Detta gör att jag kan träna obegränsat kvällstid vilket jag också försöker att göra, främst cykel. Helgerna spenderas med dem, då blir det enbart simning & löpning på ön. Hade detta hänt för 5-6 år sedan så hade jag bott i en Bar och varit en bruten man…..är iofs ganska krokig nu med men av bra mycket bättre anledningar 🙂

Tycker det ska bli väldigt spännande följa Motala & Vansbro följande helger. Mäktigt att se Sveriges bästa triathleter tampas mot varandra, mycket prestige involverat.
Ville egentligen köra SM i Motala men med rådande startfält samt den en relativt långa simningen (4km) och korta cykeln & löpningen (120 resp 30 km) så har jag inte mycket att hämta där tyvärr. Mitt självförtroende behöver en boost, inget negativt uppvaknande.

Nu ikväll blir det 10-11 mil cykel inkl 4×20 min i HIM-effekt (265w). Ska försöka komma ut och springa lite direkt efter om jag känner mig fräsch.

Tack för visat intresse!

Nelker


Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. .

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

*

Pep talk Stockholm Marathon


Eftersom många i min löpargrupp Terrible Tuesdays ska springa Marathon imorgon så skickade jag precis ett förhoppningsvis peppande mail. Inget revolutionerande men förhoppningsvis finns det lite saker att tänka på för alla. Många är trots sin kapacitet nybörjare på denna legendariska distans vilket bäddar för diverse fallgropar.

Här kommer det ifall någon av mina läsare är intresserade. Om inte, vänd blad.

P.S Inlägget är något vinklat för 3-timmars löpare.


Hallå!

Jag vet exakt hur ni känner er idag. Förståligt om ni kanske inte ger 110% på jobbet. Fokus ligger på morgondagen.
Är gruvligt avundsjuk. Känns som om alla ska gå på årets fest och jag är inte bjuden. Får tålmodigt vänta på alla stories och upplevelser istället för attt vara med och skapa dem.
Är för första gången nästan glad över att jag är småskadad så jag slipper bli riktigt bitter som valde att inte köra….

Ville bara ge er mina varmaste lyckoönskningar och försöka dela med mig av mina bästa råd då jag varit i er exakta sits för inte alls länge sen.
Sub 3 är för de flesta av er något som ni givet er potential borde göra i sömnen. Men det är en sak vad man borde springa på och vad man faktiskt springer på.
Stockholm Marathon är på samma distans som Berlin, London & Paris men är inte i närheten av samma typ av tävling. Utan att ha vetenskapliga bevis så skulle jag vilja säga att stocjholm är ca 2-3 minuter långsammare än de nämnda för en 3-timmars löpare. I och med banans karaktär så finns det även större sannolikheter för kramp, syra och övermod tack vare Västerbron och hemmapubliken. Andra varvet är klart tuffare än första och då inte bara pga tröttheten. Ni måste ha någon/några minuter på kontot efter halva distansen om ni ska klara magiska 3h.
Det här med att öka efter 25-30 kilometer och springa med en negativ split är lika troligt som att skönheten sitter på insidan 🙂
För att undvika ge er hundra detaljtips så ska jag hålla det enkelt. Därför är mina bästa tips följande:

1.) Spring fort där det är möjligt och ta det ”onödigt” lugnt där det är tufft.
Även om er IQ faller handlöst vartefter ni blir trötta så använd det ni vet. Ni bor för faan i Stockholm, att Västerbron kommer två gånger är ingen överraskning. Slå av lite sista delen av Södermälarstrand så ni har krafter att ta av. 1% motlut känns som 10% efter 25 km. Forcera inga såna avsnitt utan utnyttja istället nerförslöpningen som oftast kommer direkt efter.

2.) Använd publiken
Börjar humöret tryta så använd den publik som har pallrat sig ner. De kan tänka sig se passiva ut men med några ”Kom igen för fan” så lovar jag att de lyfter er framåt.
Jag kör alltid det och för mig så funkar det. Se till att ni vet var släkt och vänner kommer stå så blir det en morot att komma dit och se stark ut. Tvinga dem ner!

3.) Nutrition – Ät & drick för faan!
Hör jag att någon av er INTE har med sig en endaste gel eller dylikt så bryter jag faan kontakten. Om ni dricker er första sportdryck vid kilometer 30 så får ni skylla er själva om grafen över er hastighet ser ut som en vinballe. Det går inte att prestera på denna distans i farter runt 4:00 min/km om man inte har jämnt energiflöde och ser till att vätska upp kontinuerligt.
Förutom på den första stationens sedvanliga kaos skulle jag dricka vid varje station samt skicka ett glas över nacken. När hade ni för mycket energi i kroppen sist?

4.) Utnyttja varandra – spring i grupp
Hade jag varit er så hade jag hållt ihop en tight grupp så länge som möjligt. Skit i farthållaren. Han kan antagligen springa på 2:35 och kommer ligga som en pansarvagn hela loppet.
Ni kommer åka fysisk- och känslomässig berg & dalbana vilket gör att ni kommer springa mindre jämnt.

Jag plus flera andra kommer stå på raksträckan precis innan Djurgårdsbron på 2:a varvet vid kilometer 28. Håll till höger och gör er synliga om ni vill ha sportdryck, pepp alt en high five.
Vi ska försöka snappa upp er så gott det går men hjälp oss gärna genom att påkalla uppmärksamhet.

Make me proud now boys and girls!

Nelker


Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. .

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

*

I got Chicked……again!


”Jaha, cykla ett tempolopp. Det är väl inte så jobbigt. Om jag inte går ut för hårt och syrar ner mig så borde det inte vara värre än ett pass snabbdistans löpning?!”

Ungefär så resonerade jag i bilen upp samtidigt som jag smed listiga planer för hur jag skulle utnyttja mina styrkor och svagheter för att slå den personen som satt shotgun bredvid mig. När personen i fråga dessutom berättade att hon kört 2h stenhård cykel på morgonen med ”Le Peloton” så kände jag segervittring. 

Märkligt hur elak ens hjärna är. Största skälet för att jag skulle köra detta lopp var för att få mitt 20-30 minuters maxtest ur världen. Att ge järnet på träning är väl en sak men jag vet att när man sätter på sig en nummerlapp så tar man fram det där lilla extra. Men bara för att två träningskompisar började hetsa mig att ”du kan väl inte förlora mot en tjej” så vaknade djävulen i mig. 

SMACK står för Sigtuna Märsta Arlanda Cykel Klubb. Deras vida kända Smack-serie som innehåller både linjelopp och tempolopp körs normalt varje vecka. Väldigt välorganiserade och kvalitéen av de som ställer upp är av yppersta klass. 20 kr kostar det att deltaga och då ingår fika efteråt. 
Stämningen är alltid på topp och folk är lika trevliga som snabba. Nomalt är det ca 60-100 personer startande på varje tempolopp. Man startar var 30:e sekund.

Jag hade startnr 40. Lyckades övertala min Nemesis för dagen att starta före mig som nr 39. Ännu en genidrag av Herr Nelker! Efter några kilometers uppvärmning så var det dags. 
Normalt är vägarna runt Arlanda skönt ondulerade, sällan förekommer några rejäla backar.
Med det sagt tänkte jag att det var väl lika bra att öppna relativt hårt, inget att spara på! Tyvärr var så inte fallet denna gång, banan hade strax innan vändpunkt ett par rätt stökiga stigningar som dessutom var relativt långa. I normalfall hade det väl funkat men när jag hade legat farligt nära rött sedan startskottet så kändes det som att bestiga K2 utan syrgas.

Hade dock inte kämpat förgäves. De 30 sekunders försprång som hon hade på mig var vi vändpunkten nere på ca 20. Jag tänkte att om jag bombar på platen och spar mig lite uppför så kanske det håller. Tyvärr spelade det ingen roll. Efter den kuperade delen på tillbakavägen så märkte jag att avståndet hade växt, ganska mycket också. Nu var det heller ingen fråga om att bomba på platten. Jag var så trött att jag fick koncentrera mig på att ta mig i mål över huvudtaget. Led av håll, lätt krampkänning i högra vaden och åkte t o m ut i gruset en gång när jag inte ens orkade titta upp. En jävla tur att det inte låg ett dike där. 

När jag bröt målsnöret så brydde jag mig inte ens om att stanna klockan. Hade ändå glömt sätta på den direkt efter start utan kom på det några hundra meter in i tävlingen. Det enda jag kunde tänka på var hur jävla skönt det var att äntligen vara i mål och få sluta trampa.

Kl 22:30 efter att ha svullat i mig en pizza och druckit ca 2 liter mjölk kom reultaten upp på Smacks hemsida (www.smack.cc). Lisa 32:20, Nelker 32:36. Snittfart 41.94 resp 41.60 km/h. De bästa på tävlingen denna dag hade kommit in strax under 31 minuter.
Jävla helvete va hon är stark, tänkte jag. Men i samma ögonblick så kom jag på att få stryk av världens bästa tjej kanske inte var så farligt ändå….:)

Kvällens behållning blev dock den data jag lyckades få fram, 325 watt hade jag snittat. Även den snittfart på loppet som jag höll är hela 2 km/h bättre än föregående år då jag körde på samma distans men på en ”lättare” bana. Rom byggdes inte på en dag försökte jag trösta mig med och satte på en Wallander film och lade upp benen i min sambos knä… 

Hörs på den!

Birdlegs

Kan bli slentrian för en bloggstjärna som mig när alla vill bli fotad med en hela tiden.
Vad gör man inte för sina fans!

 


Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. .

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

*

SMACK


Som jag nämnde i ett tidigare inlägg så har jag dragit mig för diverse tester & tävlingar i år. Inte likt mig, men då utvecklingskurvan börjar plana ut så har behovet av bekräftelse minskat då man vet innerst inne att resultaten kanske inte kommer leverera samma boost som tidigare. Nåväl, med den sjukdomsinsikten har jag bestämt mig för att svälja stoltheten och försöka ställa upp så ofta det går och passar in i schemat.

Fick frågan om jag ville köra 23 km SMACK-tempo ikväll. Eftersom jag svurit en ed likt Jim Carrrey i fillmen Yes Man så var det bara att ställa upp. Dessutom har jag inte gjort mitt obligatoriska maxtest á 20-30 minuter ännu så detta blir ett perfekt tillfälle. Mitt sällskap upp är av det motsatta könet och fick av Björn att om jag inte lyckas slå henne så får jag straffträning. Att hon nyligen kommit tvåa på OS verkade han inte bry sig om 🙂 Att dessutom min chef kommer deltaga i samma tempo är ytterliggare en morot att inte somna bakom styret.

Har som målsättning att klara ligga runt 310-330 watt ikväll. Farten & tiden får bli vad den blir då prognosen för ikväll är +10 grader & ösregn.
´

Fick för övrigt till första Open Water passet igår i Djurgårdskanalen. Hyfsat många konfunderade östermalmare som var ute och finjoggade runt kanalen. Utöver enstaka hundar som badar i det ”tropiska” vattnet så är det nog ganska ovanlgt med vuxna män i Neopren & badmössa som ligger och plaskar där. Det var faktiskt rätt ok temperatur, 15-16 grader skulle jag tro. Lite stökigt första minutrarna innan händer och ansikte vant sig men efter det var det bara att köra på.

Imorgon kommer den spännande upplösningen om mitt äventyr från SMACK-tempot. Försök att härda ut tills dess…

Nelker


Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. .

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

*

Duathlon SM 2013


Hatar sammanställningar av tävlingar som jag har genomfört. De ger ändå bara en falsk bild om vad som egentligen hände och är en karnival av dåliga ursäkter. Men har en tendens av att glömma det negativa och försköna det lilla som var positivt.
Men de är nyttiga ur ett perspektiv då man tvingar sig själv att dessikera sin bedrift för en djupare analys om det nu behövs?!

Löpning 10km – 36:40
Planen var att köra hårt men jämnt samt ha krafter kvar till cyklingen där jag visste tävlingen kommer att avgöras.
Hade ingen pulsklocka eller GPS så gick på känsla. 4 varvs bana som innehöll några mindre uppförslut tillika nerförslut.
Upplevde löpningen som jobbig, men antagligen mest för att jag verkligen avskyr köra upprepade varv. Hjärndött!
Hade en svans hela löpningen som låg 30 cm bakom mig. Ganska trevligt med sällskap på en sån gles tävling.
Klockan visade 36:40 när jag sprang in för T1.

Cykling 40 km – 1:04
Arrangören har lagt om banan från förra året som då var en omväxlande 2 varvsbana utan vändpunkter. I år var det en 4 varvs bana med två vändpunkter.
Dessutom var det på varje varv ett avsnitt in i bebyggelsen som innebar tvära kurvor och annan skit. För att göra saken ännu värre så var det hård motvind ut samt även en lång stigning innan den bortre vändpunken vilket knappast gjorde formkänslan speciellt haussad. Medvind hem och nerförslut var på varje varv självklart välkommet men uppfattades tyvärr alldeles för kort för att man skulle få någon nytta av den lilla rytm man lyckades hitta där. Jag höll mig till min plan att cykla de första två varven mindre hårt för att mot sista varven släppa på allt.
Hade varit kanon om jag inte hade trötta ben och krampkänningar i vaderna vilket gjorde att jag inte kunde göra annat än försöka bibehålla den intensitet jag kört med hittills.
Blev tidigt omcyklad av tre stycken duktiga cyklister. Brydde mig inte om att försöka haka på dem då jag ville köra mitt lopp samt deras kvalitéer skilde sig markant från mina. Starka uppför och mediokra nerför. Jag tog endast en placering på cykeln. Kändes lite bittert men där jag var i tävlingen så var det enbart duktiga cyklister så det kändes nog mycket värre än vad det var.
Hade 1:04 på klockan när jag kom in för växling, snittwatt 290.

Löpning 5 km – 19:50(?)
Ut från cykeln, herregud. Började nästan skratta. Kramp i bägge vader, strålande smärta ur vänster knä och pipandning.
”Vem fan har snott min kropp och gett mig mormors 92 åriga ben och Christer Petterssons lungor?!”.
Hade två personer bakom mig som jag lyckats hålla ifrån på cykeln och hade nu som enda mål att försöka hålla undan. Hade nog brutit annars, behövde något att springa för.
Tyvärr var det ena av dem multisportaren Jari Palonen. Hans ben verkar inte veta förstått att de just kört stenhårt i 1:45h. På cykeln såg han rejält krokig ut när jag tog honom på tredje varvet men nu studsade han fram som en småkåt kanin. Lyfte på hatten när han sprang förbi på andra varvet, fanns inget annat att göra. Den andra förföljaren såg ut ungefär som jag så han lyckades jag åtminstone hålla bakom mig. Tankarna under den här delen var otäcka. Skulle sluta med allt vad triathlon hette och va fan gjorde jag där. Inser jag inte att tvåbarnspappor med veka tennisben ska pyssla med golf eller fiske?! När målgången uppenbarade sig efter vad som kändes som en evighet så kände jag skär lycka att äntligen få stanna…..Fy fan!

Sluttid 2:03:23, placering 11:a i seniorklassen.

Summering – Cyklingen funkade nog bättre efter en hård löpning än vad jag vågar erkänna. Det är bara maj månad och jag har inte börjat verkligen fokusera på cyklingen ännu.
Löpningen är nog den största besvikelsen men då jag precis som under KR krampade och hade smärtor över det normala så är det svårt att säga om det verkligen är nåt fel på formen.
Absolut inte nöjd men ärligt så är jag inte bättre tränad än så här just nu. Nyttig värdemätare och om jag bara lyckas bli av med mina krämpor nu så borde jag kunna prestera bättre.
Att springa 5 km på 19:51 ska jag göra i sömnen, oavsett vad jag gjort innan.

Blir en löpfrivecka nu och istället fokus på simning och cykel. Begränsat vad jag kan uppnå mer som löpare i år jämfört med vad jag kan förbättra på simningen och cyklingen.

Tack för visat intresse!

Nelker


Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. .

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

*