Att tänka på när du börjar att löpträna

Att tänka på när du börjar att löpträna


Det bästa sättet att komma igång med löpträning är att växelvis springa och gå. På så sätt stärks leder och ligament successivt. Börja med att springa/gå i flack terräng och öka sedan successivt antalet löpsekvenser.

Spring inte för fort, du ska utan problem kunna föra en konversation. Om du måste stanna och pusta ut efter korta sträckor springer du för fort. Sänk då farten så att du klarar att springa längre sträckor åt gången.

Genom att träna vänjer du kroppen vid nya rörelser och belastningar och ganska snart kommer du känna att kroppen blir piggare och starkare. Men, bli inte förvånad om du i början får ordentlig träningsvärk i baksida lår och vader; det är en del av uppbyggnadsprocessen.

Stretcha därför dina stela muskler efter löppassen, men pressa inte på för mycket. När du stretchar ska du känna att det drar ordentligt i musklerna, men det ska inte göra ont. 

Träningen ökar din muskelstyrka och förbättrar din syreupptagningsförmåga, men det är under vilodagarna som kroppen tillgodogör sig träningen. Spring därför inte oftare än varannan dag. Vartefter du känner dig starkare kan du trappa upp träningen.

Men se upp, det är lätt att bli övermodig av endorfinerna, ett slags ”lyckohormon”, som frisätts vid konditionsträning. Ökar du distanserna, tempot eller antal träningspass för snabbt finns risken att du plötsligt blir skadad eller känner dig slutkörd. 

För att ha koll på din träningsintensitet är en pulsklocka ett utmärkt hjälpmedel. Se till att pulsen inte skenar iväg och spring gärna samma sträcka på ungefär samma tid tills du ser om arbetspulsen successivt sjunker.

Har du inte tillgång till en pulsklocka kan du stanna med jämna mellanrum och räkna antalet hjärtslag genom att sätta två fingrar mot handleden i tio sekunder och multiplicera antalet hjärtslag med sex. Då får du en indikation på antalet pulsslag per minut. En sjunkande arbetspuls innebär att du förbättrar din kondition.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Kom i form igen – efter semestern

Efter semestern kan det krävas en andra grundträningsperiod för att komma igång med träningen inför...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Så hittar du tillbaka till formen efter semestern

Efter semestern kan det krävas en andra grundträningsperiod för att komma igång med träningen inför...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Fina SM-tävlingar i Malmö när EM-platser skulle delas ut

Sveriges just nu största löparstjärna heter Andreas Kramer. I onsdags så demolerade han det svenska...

Läs mer
Så behåller du vätskenivåerna i värmen!

Under heta dagar är det extra viktigt att ha vätska med på löpturen. Så här får du enklast med dig...

Läs mer
Arena Run fyller 5 år – firar med nytt millopp och ny stafett

Arena Run arrangeras för femte året i rad på Friends Arena i Solna, den 24–25 januari 2020. Jubileet firar man...

Läs mer
Carolina Gynning, konstnär, skådespelare och löpare

Jag bor på Ekerö, det finns ett spår där som är ungefär två kilometer, där snurrar jag runt. Det är...

Läs mer