Stark Camilla Lindholm visade storform i Barcelona

Stark Camilla Lindholm visade storform i Barcelona


Stort grattis till en fin prestation i Ironmantävlingen Barcelona, vilket race du gjort! Berätta kort om tävlingen.
– Tack! Vädret och förhållandena upp till tävlingen var perfekta, havet lugnt och cykelbanan galet snabb och platt. Men lagom till start drog ett oväder in som fick hela havet att storma, vilket gjorde simningen svårnavigerad. Ut på cyklingen lyckades jag tappa mina flaskor med energi och salt. Detta i kombination med glesa vätskestationer på både cykel och löpning fick ödestigna konsekvenser då jag fick en extremt tung löpning. Ett tag trodde jag inte att jag skulle lyckas ta mig i mål.

Hur planerade du tävlingstaktiken?
– Planen var att hålla mig tätt intill Lena Holmgren på simningen så att jag skulle kunna simma rakt, vilket jag har svårt för. Just denna dag hade tyvärr även hon svårt att navigera så det blev mindre lyckat. Annars har cykelformen känts väldigt bra, och planen i den grenen var att hålla den watt jag tränat på, vilket var betydligt högre än den jag hade i Kalmar. Och det lyckades jag med.
Målet med denna tävling var att slå personligt rekord, och när jag kom av cykeln trodde jag att det skulle kunna bli nytt svenskt Ironman-rekord om jag lyckades springa på under 3 tim och 6 min, vilket jag gjort förr. Men så blev det tyvärr inte denna dag.

Vad var tuffast?
– Löpningen, helt klart. Det var fruktansvärt att springa tom på energi- och saltbrist. Dessutom var det 3 km mellan varje vätskestation så det blev svårt att komma ikapp med energiintaget. 

04:43:04 på cykeln, andra bästa tiden av samtliga tjejer på tävlingen. Berätta, vad gör dig så stark på cykeln?
– Det beror på många saker kombinerat. För det första var banan extremt snabb så jag förstod att ett personligt cykelrekord var möjligt och troligt. Sen förekom mycket drafting som jag hanterade bra genom att ligga många meter bakom de stora grupper som bildades. Dock ger ju detta en draftingeffekt i alla fall, å andra sidan lyckades jag köra förbi ett par av dessa gigantiska grupper vilket kostade mycket energi.
En annan sak vi jobbat på inför den här säsongen är att vi finputsat min sittställning, vilket bidrog en del. Alldeles innan den här tävlingen passade jag också på att byta kedja, vilket gav en riktigt bra effekt för mig. Träningsmässigt har jag cyklat mycket varierat – allt ifrån maxfart till lätt distans och mycket styrka på cykeln.

Vad ska du göra nu?
– Återhämta mig, vila och äta det jag vill! i helgen ska jag också gå en utbildning som jag velat länge. 

Fler planerade tävlingar?
– Beroende på hur återhämtningen går så planerar jag ytterligare en tävling. Vilken är idag oklart, men jag får återkomma med det. Kroppen börjar längta efter säsongsvila men blir det en tävling till så blir den rätt snart då jag ska gifta mig i slutet av november.

Har du några tips du kan dela med dig av om man vill göra sin första Ironman? 

 • Sätt inga tidsmål eller placeringsmål för din första tävling utan gör den till en lustfylld tillställning
 • Träna om möjligt open water-simning
 • Testa inget nytt under tävlingen som till exempel kläder, utrustning, energiintag eller energimängd. Träna som du ska tävla den sista tiden innan
 • Ta det lugnt, de flesta bryter för att de kör för hårt eller inte kan hantera/planera sitt energiintag
 • Underskatta inte vikten av salt. Kissar du ofta, ät mer salt. Har du inte kissat på 12 mil, drick mer
 • Kom i tid till tävlingsområdet, ta dig tid att lära känna ditt växlingsområde och provkör gärna banan innan tävlingen om det går
 • Undvik en sista megaträning. Bättre komma lite undertränad än lite övertränad
 • Ha kul och påminn dig själv om varför du gör detta!

Nr 9 ute i butik nu!

Ur innehållet:

 • Höstens roligaste löpträning
 • Testa något nytt: Bli snabb & stark 2022
 • Spring bättre – med musik
 • 11 sportbehåar i stort test
 • Ditt perfekta kostupplägg
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Rålambshov med fyra broar – nästa i Stockholms Bästa

Höstupplagan av Stockholms Bästa är nu framme vid näst sista loppet. Rålambshov är en 7,36...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Deltagarfavoriten Magelungen runt – nästa lopp i Stockholms Bästa!

Med start 7 oktober rullar Stockholms Bästa-serien vidare – nu med det längsta loppet: Magelungen runt.

Läs mer

Lättare Norra Djurgården – nästa lopp i Stockholms Bästa

Norra Djurgården är klassisk mark för Stockholms löpare. Här har många olika lopp genomförts genom...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Är du Stockholms Bästa löpare?

Det är dags att utse Stockholms Bästa Höstlöpare 2021 – har du det som krävs?...

Läs mer
Stockholms Bästa intar Norra Djurgården med milen

Nu börjar det dra ihop sig i Stockholms Bästa-serien. Fredag 21 maj startar det näst sista loppet i serien: 10 kilometer...

Läs mer
Längsta loppet i Stockholms Bästa – Magelungen

Fem lopp är nu avverkade i nya loppserien Stockholms Bästa, vilket innebär att de löpare som sprungit alla lopp nu...

Läs mer
Årstaviken nästa – tight i toppen i Stockholms Bästa

Fyra etapper av åtta är nu avverkade i Stockholms bästa. Nästa klassiska runda som bjuder in till tävling är Årstaviken...

Läs mer