Mitt 344:e RW Blogginlägg

Mitt 344:e RW Blogginlägg


 

Om en inga pengar har, kan en aldrig bli som du (Mattias Alkberg)

-Trettioen sidor i Aftonbladet och tjugosex minuter i Rapport om Corona. Suck!

-Jag tränar rätt bra ändå. 4 pass på Airdynecykeln ( 2+2+2+1 tim) 2 pass i slalombacken 6 x 2.20 min med gång nerför samt lite styrka. Och en vilodag. Det går inte lätt men jag genomför träningen och väntar på det stora lyftet.

-Min fina son Mattias fyllde 36 år häromdan. Nu fattar jag hur gammal JAG är.

-Mina elever sköter distansträningen mkt bra. Och skickar in småfilmer på crossfit-wodden LG555 (5 pushups-5 situps-5 spiderman-5 180 graders hopp-5 planka med axelklapp) så många varv du hinner på 5 minuter. Det pendlar mellan 4-8 varv. Men samtliga med bra teknik och smidiga byten mellan övn.

-Som terapi fortsätter jag rensa-sortera i min skivsamling och andra prylar. Säljer iväg mycket samt köper en del nytt. Det funkar. Jag blir gladare.

-RW podden som jag och Peppe driver växer. Vi hade 8500 lyssnare i avsnitt 12 och börjar få sponsorer. Sthlm maraton-maratongruppen , Jaybird och nu har vi en kul sponsor nästan klar. Bra jobbat Szacke och Lodin. Szacke fyllde 50 förra veckan. Het som en pistol

-Malin och Charlotte går som tåget. Vi hade ju vårt 3:e Fuck Corona lopp förra helgen (15 km) Tyvärr fick jag tacka nej till ett gäng löpare för att inte bli för många. Vi var 14 st som sprang utan nummerlapp och startade i led med 2 meters mellanrum. Christofer Fogel , Högby var snabbast på 51.46 före Löplabbets butikschef Anton Lundin 52.46. I damklassen vann Charlotte Andersson på 54.01 (motsvarar sub 1.16 på halvmaran) före Malin Skoog 55.55. Vi planerar en halvmara den 9/5 som Fuck Corona nr 4.

-Musiktips: Rita Sawayama, Lucinda Williams och Mattias Alkberg. Kolla upp. Sen är det alltid kul med en spellista av Elvis Costello och Chris Stapelton

-Säsong 2 av Ricky Gervais After Life har kommit. Mörk, lugn och rolig. Jag älskar allt han gör (The Office framförallt)

-Jag tänkte belysa Anna Books senaste galenskaper. Men jag är för glad nu. Vill inte att min mentala status sjunker.

-Jag har på några veckor gästat både Ume-pooden, IKSupodden och Springsnyggt-podden. Känns mycket bra för mitt ego.

-Fick en fin present när jag fyllde 62 år av Danne Karlsson med fru. Ett signerat ex av Bo Kaspers senaste med ”Puss LG”

-Jag jobbar hårt för att få folk att fatta klädkod för löpning. Titta på bilden nedan och förstå.

Veckans Hasse:

Passade på att traska in på Löplabbet i förra veckan för att leverera ett antal plaketter som skulle delas ut i butik till de som deltagit i Virtuella Påskmilen (riktigt kul lopp som uppskattades av löparna!). Hann bara kliva över tröskeln så hade butikschefen Anton fått upp mig på löpbandet med ett par nya skor på fötterna. Allt som krävdes var några snälla ord om att ”märks ju att du har kvar friidrottssteget”, ”du har ju idealiska fötter för löpning” o.s.v. – så’nt smicker faller man ju för. 10 minuter senare stod jag med en skokartong under armen och Visakortet i kortläsaren. Ibland är man inte svårövertalad…

Mitt 343:e RW Blogginlägg

Mitt 343:e RW Blogginlägg


Vi har tinnitus i hjärtat/ På grund av imorse/ Vi hör signaler vi inte förstår/ Som väcker känslor vi inte förmår (bob hund)

-Stiltje på bloggfronten på grund av tinnitus i hjärtat som bob hund sjöng.

-Träningen går upp och ner. Några bra pass och några usla pass. Men i förrgår vände det kanske!  2 timmar eller 63 km på Airdyne-cykeln. Igår löpband 10-8-6 min på 10% lutning 8–9 km/h + 10 x 45–15 backe 4% lutning på 11 km/h. Samt idag 2 timmar eller 61 km på Airdyne-cykeln. Man måste bestämma sig.

-Man måste bestämma sig och inte gå omkring och tycka synd om sig själv. Folk är sjuka vilket är hemskt. Företag går uselt och anställda permitteras. Folk är isolerade och deppade. Jag fattar. Men helt plötsligt har varenda en som har ett instagram eller Facebook konto 180 högskolepoäng i epidemiologi. Och ger råd och pekpinnar till alla. Låt Tegnell och Agnes Wold sköta informationen.

 1. Träna, svettas och duscha
 2. Spela musik och sortera din skivsamling
 3. Se på serier (La casa de Papel, Hidden, Nashville, Modern Family, The Office)
 4. Rensa i din träningsgarderb
 5. Läs om olika träningsfilosofier
 6. Lyssna på poddar (RW podden, springsnyggtpodden, maratonlabbet, wiss&svärm, Alex&Sigge, Fördomspodden, When we were kings, Umepodden eller mammas nya kille (Påskspecial)
 7. Ring eller maila en du inte pratat med på länge
 8. Gör hemma Spa
 9. Träna, svettas och duscha igen

-Jag köpte marknadens hetaste skinnjacka och linneskjorta igår och en mörkblå linneskjorta med vita knappar. Och helt plötsligt är jag med i matchen igen.

-Det är testloppstider nu när alla tävlingar är inställda. Vi har kört 2 lopp i Umeå i Fuck Corona serien. Fina tider i Umeå när andra Fuck Corona milen kördes. Anton Lundin (butikschef på Löplabbet) 34.04- På damsidan Charlotte Andersson 35.33 och Malin Skoog 36.36. På lördag kör vi deltävling 3 som blir 15 km i Umeå. Återstår en halvmara 4 maj. Dessutom har Hasse Nilsson sökt sanktion på en snabb mil den 1 maj med 30 deltagare.

-Mina elever fick ju göra träningsprogram och skriva träningsdagbok under tiden skolan varit stängd. Det har funkat bra. Jag startar varje lektion på Teams (som Skype) och snackar om nåt tema samt stämmer av. Sen kör dom själva. Skolan bjuder dessutom på matlåda som dom får hämta utanför skolan. Ytterligare en uppgift som jag gav eleverna var att hitta så många åtgärder som möjligt inom ”social distansering”. Flest åtgärder skulle få en Nocco och chokladboll när vi se. En elev vann överlägset med 93 åtgärder! Som nr 79 ”rulla in dig i täcket och lek att du är en burrito” Nr 80 ”Gör vågen med dina ögonbryn” nr 92 ” Tänd ett ljus och beundra lågan”. Världsklass!

-Förutom min och Peppes egna pod ”RWpodden” så har jag deltagit i ”Ume podden” i veckan. Mycket trevligt att berätta anekdoter om mitt idrottsliv. Finns där poddar finns.

-Jag hade rörlighetstävling mot Malin i veckan. Jag krossade henne totalt. Bildbevis av ett moment.

-Veckans skivor Maria Mc Gee, Dua Lipa, Randy, Savoy Brown och Soundtrack of our lives

Veckans Hasse:

I dessa Fuck Coronatider så gäller det att hitta de små ljusglimtarna. Våren är på gång, lite påskledighet o.s.v. På löparfronten så är det trevligt att se att IFK Umeås löpare reproducerar sig och sätter nya blivande löpare till världen. T.ex. så ska den bildsköne landslagslöparen Robin Rohlén bli pappa i början på maj. Jag har gett honom några bra tips hur man ska agera i förslossningssalen när det väl blir dags. Det goda rådet kommer från min svåger (gammal elitspelare i squash) som när det var tvillingfödsel och allt var som jobbigast för modern fick ur sig ett: ”tänk på hur jobbigt det är när jag spelar squash!” (vilket resulterade i en smäll och ett antal hårda ord). Så ett bra tips till Robin på saker man inte bör säga var att inte nämna något om ”tänk på hur det känns sista hundra i ett 800-meterslopp”

Mitt 342:a RW Blogginlägg

Mitt 342:a RW Blogginlägg


I drink because I’m lonesome and I’m lonesome cause I drink (Chris Stapelton)

Träning hjälper oss både fysiskt och mentalt i denna konstiga Corona-värld. Jag matar på med två pass löpning och fyra pass Airdynecykel i veckan. Känns underbart och har faktiskt lagt till ytterligare ett pass löpning som både Manne och Yoie Bohlin brukar köra. 30 min backe på band 10% lutning 8.9 km/h. i 30 min. Jobbigare än man tror. Yoie brukar ha 15% lutning.

-Min Liverpoolresa blev inställd. Mina två veckor i Portugal som löpledare/föreläsare blev inställd. Surt som jävulen. Förlorar förmodligen en del pengar också.

-Min gymnasieskola stängde i onsdags. Mina elever har fått hemuppgift att göra en träningsplanering på 2 pass promenad utomhus, 2 vilodagar + 3 pass styrka/kondition. Dom skall skriva träningsdagbok (typ av pass, intensitet, övningar, reps, belastning, puls mm) samt hur dom bidrar till att minska smittspridningen. Jag har kontakt med dem via Teams/video. Oerhört fina och seriösa elever som jag saknar redan. Vi hann bada isvak förra veckan med Idrott 2 klasserna i alla fall.

-Jag arrangerade ”Fuck Corona Milen” igår här i Umeå. Sju deltagare, minus 2 grader och sol med 5 m/s vind. Kontrollmätt bana (cykeldator, GPS mm). Löplabbets butikschef Anton Lundin vann på 34.40 före Charlotte Andersson IFK Umeå 36.22. På tredjeplats slog Malin Skoog personrekord med 36.26 ! Det finns 35.45 och 1.18 på halvmaraton i den kroppen snart. Charlotte (35.30 och 1.16.21) och Malin har samma träningsupplägg (Ingebrigtsen med Canovainslag 9-11 mil/vecka. Säsongen 2020 kan bli bra om allt blir vanligt igen… Jag kommer ordna flerlikande testlopp om detta drar ut på tiden.

-Har även testat nya skor på slutet. Hoka Carbon X och Hoka Rincon samt Asics Evoride och Novablast. Alla fyra modellerna är absolut top of the line med den senaste teknologin. Novablast är extremt bekväm och väldämpande men är ingen uttalad snabbsko. Men en mängdsko och sparar benen bra. Evoride med sin rullsula och lätta vikt är en klockren tävlingssko och perfekt för snabba pass. Hoka Carbon x med sin carbonsula passar till allt. Bra dämpning, skön respons både på längre och snabbare pass. Johaug sprang 32.20 på 10000 m bana i dem. Ännu smidigare är Hoka Rincon som bygger på lätt vikt och rejäl dämpning. Dock utan carbonplattan. Det finns mycket bra skor på marknaden där Nike och Saucony hittar rätt i många modeller.

-RW podden går fortsatt bra med våra 8 avsnitt hittills. Våra lyssnare skickar in frågor och tips samt gillar vår blandning av fakta, tips och klädkod mm.Vi har avhandlat 4 olika träningsfilosofier samt maraton och halvmaratonupplägg. Senast snackade vi formtoppning. Avsnitt 9 spelas in i morgon.

-Fick en bok med tackord av Erik Niva. Det blir inte större än så i min värld. Bekräftelse i dess vackraste form.

-Musik är också viktigt i dessa dystra tider. Jag sorterar, säljer och köper till min musiksamling. Har tillbringat många timmar i mitt musikrum. Kompletterat mina Frank Zappa plattor samt lite nytt som Soccer Mummy, Christian Kjellvander, Slowgold, Ariana Grande och Tallest Man from Earth. Musikrummet och skivpysslandet gör mig lugn och glad.

-Shorts med innerbyxa är 5 plus. Tack Camilla

 

Veckans Hasse:

Innan Coronan slog till fullständigt så körde vi en Löparnas Kväll över 3000 meter. Totalt 4 heat med som alltid peppade löpare. Loppet får också sätta punkt för årets inomhussäsong med anledning av det rådande läget (ni vet vad jag menar… suck!). Som alltid var det en suveränt rolig tävling att arrangera MEN vad fan hände med A-heatet? Det var som att se ett enda stort löpande Coronavirus eller kanske mer en springande cirkusföreställning och då snackar vi klädkod! Eller bristen på klädkod… A-heatet ska ju vara exemplariskt. Eller vad säger ni om dessa stilbrott:

 • Endast en löpare sprang i klubbkläder (Högby IF:s Christoffer Fogel som också vann loppet)
 • Bomulls t-shirts
 • Surf-shorts
 • Terrängskor
 • Mobiltelefoner på armen
 • Hörlurar
 • Pannband som var ute redan på Björn Borgs tid.

Nä, jag stoppar där tror jag. Ni pallar inte att höra mer… Jag fick faktiskt brotta ner förbundsdomare Göran Kero när han skulle rusa ut på banan för att avbryta loppet och skicka tillbaka alla till omklädningsrummet. Så allvarligt var läget. Göran grät sig sedan till sömns. Nivån på klädkod har rasat mer än Tokyobörsen den senaste tiden! Så till nästa Löparnas Kväll så kommer vi precis som på SM och större galor att ha utrustningskontroll innan löparna får beträda banan. Vi kallar in LG för tjänstgöring. Det är hög tid att rensa i träsket. The bottom is nådd! Bild på A-heatet bifogas – finn 5 fel (eller åtminstone ett rätt)!

Mitt 341:a RW Blogginlägg

Mitt 341:a RW Blogginlägg


”Det blir aldrig nånting av dig. Det har jag hört sen jag var tre. Och den känslan sitter fast i mig i varje litet steg” (Joel Alme)

-Ett litet upphåll på bloggen mellan jobb, träning och poddande. RW podden med mig och Peppe går som tåget. Många lyssnare, många likes och några groupies för Peppe. Vi har kört 6 avsnitt nu och har avhandlat maraton, träningsupplägg, olika träningsfilosofier, klädkod, tomduscha, musik, hörlurar, Szackes Bostonsatsning, Musse svenska rekord, farsans intervalltips mm. Lyssna och gilla.

-Min egen träning börjar se ett ljus…. Två pass löpning på band (backpass 10 x 1 min + 6 x 30 sek 4% lutning. Stegrad fart. 3 pass Airdyne cykel á 2 tim eller 62 km! samt två vilodagar (tågresa). Ser bra ut naken nu

-Mitt favoritpass: 20 min Tabatabacke med 20 sek löp10 sek vila. Start på 10% lutning och 10km/h fart. Lutningen sänks och farten höjs varje 2 min eller 4 lopp. Till 9% lutning och 10.5 km/hm. 8% lutning och 11 km/km osv. Sista loppen på 1% lutning och 14% fart) samt.

-Fortsätter min gallring av skivsamlingen. Sålt av lite boxar mm och kompletterat med massa nytt. Stor glädje.

-Oj vilken debatt om ”carbonskorna”. Kjell-Erik Ståhl var upprörd både i elitpodden och aftonbladet och tyckte det var matriell doping. Ville att hans rekord skulle gälla. Yannick Tregaro (höjdhoppstränaren) skrev protestbrev till IAAF och ville förbjuda skorna. Nike har ju flera modeller som bygger på carbonplatte-tekniken plus Hoka Carbon X, Rocket X, Brooks Hyperion, Ascics och Saucony Endorphin pro som dom ledande. Under US Trials, USA:s uttagning till OS så hade 94% av de 700 deltagarna nån form av carbonplatteskor?! Nike delade exempelvis ut par Alphafly-skor till alla deltagare. Och många av dem sprang i dessa fast dom ej provat dem tidigare. Vissa som var sponsrade av annat märke målade över Nike swooshen för att inte begå kontraktsbrott. På herrsidan vann Nike och på damsidan Hoka. Min egen åsikt är att jag tycker det är bra att utrustningen blir bättre. Likaväl som att skidor och vallor utvecklas i skidsporten. Så grattis David och Musse. Har ni ej testat skor med carbonplatta i så bör ni testa. Jag har testat Hoka Carbon X och dotter Malin både Hoka  Carbon X och Nike vapor next% (ej Alphafly ännu).

-Förra helgen var jag i Hemavan med 40 av mina elever på vinterutbildning. Dom fick gräva 5 snöbivacker på fredagkväll som jag bedömde från 1-10. Jag kollade även deras klädsel och gruppdynamiken. På lördagen fick dom åka skidor och vara ute i det fina vädret. Mycket glädje och fin sammanhållning. Jag var ensam lärare med 40 elever under denna helg och vi hade inte en enda incident. Prickfritt uppträdande. Jag älskar mina elever!

-Coronaviruset ställer till det för en massa maratonlopp. Tokyo bara för eliten, Paris Maraton inställt helt, Barcelona ställdes in igår. Undrar hur det blir med min Portugalresa med Springtime i april? Hittills ser det bra ut. Dock en del lediga platser pga av folk är oroliga. Men Portugal verkar klarat sig. Kan OS vara i fara?

-Vi diskuterar klädkod i RWpodden. Och punkt 1) Alltid vita strumpor när man springer eftersom det ser rent och stilfullt ut till brunbrända löparben. Och kontrasten blir snygg. Istället för svarta/gråa strumpor som ser smutsigt och ger en vis uteliggarevarning. 88% håller med mig och 12% är förtappade. Punkt 2) Att man ej har kalsonger/trosor under shorts med innerbyxa. Det är självklart att man inte har lager på lager eftersom innerbyxans syfte är att hålla allt på plats. 77% håller med mig och 23% är hopplösa och har gått på Peppes nakenbilder.

-Veckans Hasse:

I RW-podden så snackar ju LG och Peppe en hel del om olika träningsupplägg bl.a. enligt Jack Daniels. Vi hade en i klubben som körde ett upplägg med Jack Daniels på en klubbfest en gång och det funkade väl ”så där”. Den historien utspelar sig för sådär 25 år sedan en lördagkväll med -12 och i ett gnistrande vitt vinterlandskap. Klubbfesten avslutades ute på lokal och en i gänget (Christer*) som bodde 15 km norr om Umeå hade gjort upp med en av killarna i klubben om att få sova över till på söndag. Som så ofta försvann folk åt alla möjliga håll under kvällen och Christer tappade bort sin hyresvärd. Sagt och gjort så tog sig Christer iväg till det som skulle vara kvällens sovplats, ringde på – ingen som öppnade. Christer övergick till att bulta på dörren – fortfarande ingen som öppnade (nattens värd låg i djup sömn..).  Så vad göra med 15 km hem, lågskor på fötterna, vinter och kallt?  Jo, Christer (som dessutom saknade mössa) tog av sig sin vita stickade tröja, virade den som en turban runt huvudet och började lätt packad (då snackar vi inte viktstatus på ryggsäcken…) sakta springa de 15 kilometrarna hemåt sådär klockan 03:30 på natten… Vägen hem? Ja, det var E4:an med bitvis 110-väg. Tänk er tanken att komma körandes där mitt i natten och möta en turbanprydd man lätt vinglandes i 4.30-fart iförd lågskor och finbyxor – obetalbart och only in Umeå!

*Obs! Christer heter i verkligheten Christer och inget annat

 

 

Mitt 340:e RW Blogginlägg

Mitt 340:e RW Blogginlägg


”Make sure you´re thinking of her/In everything you say and do” (Dion)

-Vår RW pod går som tåget. Många älskar oss och några tycker vi är sådär. Vi har hittat en rytm och nivå hur vi snackar och lägger upp avsnittet. Två avsnitt släppta och trean inspelad. Szacke bidrar med klokheter och Musse är med på telefon från Etiopien. Vi har avhandlat tre olika filosofier om träning (Lydiard, Daniels och Canova) På onsdag blir det Team Ingebrigtsens upplägg. Det börjar ramla in sponsorer också. Perfekt för mig som gillar prylar.

-Det blev ett trevligt samtal när jag var gäst i Umepodden i veckan. Träning, Umeå IK och frågor om livet. Erik som driver podden har en fin framtoning.

-Nya skivor i veckan: Drive by truckers, Pet shop boys, Kurt Vile och Black Crows. Väntar på Tame Impala och Lucifers friends.

-Om två veckor åker jag till Hemavan med mina Idrott2 elever (46 st) till Hemavan. Dom skall gräva snöbivack, åka skidor, klädvett utomhus samt lite ledarskap. Härliga elever och tredje gången jag genomför detta moment. Rektor Helena betalar resa, boende och liftkort.

-Våren bjuder på en weekend i Liverpool. Där vi skall se Liverpool-Crystal Palace samt njuta av musik på stadens pubar. Dom har även en grym skivaffär i en källare i de lite ruffigare kvarteren som skall få ett besök.

-Våren bjuder även på en resa till Portugal med Springtime/runners World där jag skall leda löpträning, Strenght Countdown samt föreläsa. Måtte bara ryggen bli bättre.

-Malin har bestämt sig för att springa Stockholm Maraton och på vägen dit lite tävlingar i närområdet (Gammliaterrängen, Umeå Halvmaraton mm) Hon kör efter en blandning av Team Ingebrigtsen och Canova tillsammans med länets bästa löpare (Charlotte Andersson).

Några exempel på pass sista veckorna:

Pulserande tusingar x 10 (varannan på 3.42-varannan på 3.24)

Progressiv 10 km (36.40)

4 x 4 km med 1 km löpvila (19 km) 3.50 min/km med 1 km löpvila på 4.30

Charlotte skall springa Barcelona halvmaraton nästa helg. Hon åkte på en rejäl influensa under jul-nyår men har tränat 6 veckor nu och är stark. Mycket talang på den kvinnan.

 

-Jag har hunnit testa mina nya Hoka Carbon X och Hoka Rincon. Inte så många pass ännu pga mina ryggproblem. Men Hoka har verkligen hittat en nivå som är hög. Hoka Rincon är en lätt, snabb modell och Carbon X är med sin carbonplatta deras motsvarighet till Nike vapor 4%.

Jag har sprungit 30 år på Nike och 5 år med Asics (som är det märke som hållit högst kvalite) Har även testa New Balance plus några mindre märken. Det skofabrikat som tillsammans med Hoka gått bra nu är Saucony. Dom har några modeller som är intressanta. Men nu skall Hoka få rulla ett antal mil på jakten mot LG 3.0.

-Jag svarar på frågor i RW i spalten ”fråga Coachen”. Det ramlar in nya hela tiden. Bland annat från Stig som tycker vi borde göra träningsprogram som utgår från puls istället för tempo/tid på passen. Problemet med pulsbaserad löpträning är att du måste veta personens maxpuls för att styra provcentnivåerna och zonerna. Skall du bedöma efter tabeller och ålder kan det skilja 10-15 slag. Och pulsen påverkas av om du sovit dåligt eller är stressad. Skidåkarna går ju ofta på puls, men dom gör ju labtester flera ggr/år. Vi gjorde labtester på Umeå IK under storhetstiden och då körde jag vissa perioder med pulsbaserad träning. Nu räcker det med att kolla pulsfall (hur mycket du sänker på en minut). Eftersom många av mina adepter har tidsmål på 10 km-halvmara-maraton så tycker jag det är bättre att styra med löptempo, vila, antal lopp mm. Men om du trivs med pulsträning enbart så fortsätt med det Stig!

-Torrshampo skall vara det nya svarta. Jag som är gammal, duschar ofta och vill vara snygg i håret fattar inget. Men Malin skall ta med sig en flaska så jag får testa. Man lär sig hela tiden. Att man skall ha mössa på sig när man gör hårinpackning har jag lärt mig. Men torrshampo??

-Jag fick inbjudan till Umeå-Galan nästa torsdag på Folkets hus. ”Du har gjort fina insatser för idrotten i Umeå. Därför vill vi se dig på Umeå-Galan” Vänligen Umeå Kommun..

-När man kollar på topplistor över sportpoddar så är Erik Niva helt överlägsen. Han är i en egen nivå. Även Tutto Balutto ligger alltid i topp. Men jag och Peppe har pendlat mellan 4:a och 11:a. Undrar hur lycklig jag blir om vi hamnar tvåa nångång?

-Nån skrev till mig och sa att man inte blir lyckligare över att köpa nya coola prylar? Hallå? Fel, fel och fel. Jag blir jätteglad och lugn över mina testvinnare. Oavsett om det gäller kaffemaskinen Jura E8, mina Acnejeans, Min skivsamling, Linn hifi, Ipad pro, porsche designade kniv eller skinnjackan från BLK DNM. Jag blir gladare. Fråga mig inte hur…

-Liverpool wow!  Therese Jouhaug, Ebba Andersson och Frida Karlsson Wow!

-Mina grannar har ställt klockan och tagit ut all semester i samband med Melodifestivalen. Eller Mello som dom säger. Vad är det jag inte fattar? Hjälp mig nån.

Veckans Hasse:

LG har ju Dr Eriksson som sin livmedikus. Jag har Erikssons kollega Dr Hedelin som personlig medicinman. Helt underbart kompetenta och sjukt trevliga killar. Men jag misstänker att Dr H jävlas, ja driver med mig helt enkelt!

Eller vad säger ni om de här händelserna:

 • Hade lite hosta och andningssvårigheter 2009. Dr H såg direkt till att jag blev inlagd på den medicinska akutvårdsavdelningen. Fick tämligen omgående två rektala palpationer på köpet (googla!). Det sista jag tyckte mig se av doktor H innan jag skrevs in var två fingrar i luften till en kollega och ett snett leende… ni fattar!
 • Lite känningar i en hälsena nå’t år senare, slutade med att jag fick göra två olika ingrepp på höger häl. Ingen löpning den sommaren. Inget badande heller. Tyckte mig se en remiss med texten: ”sprätta upp honom som en mört”
 • Och så nu i förra veckan. Lite ont i knäet som förmodligen skulle försvinna med en alvedon. Vad får man då för diagnos av den onde doktor H? Jo, ”Måttlig artros på höger knäs utsida”.Vad lär man sig? Gå aldrig till doktorn! Han talar bara om hur sjuk man är och allt blir sju resor värre!

Skämt åsido! Killen har räddat livet på mig en gång, hjälpt till att fixa en dålig häl/hälsena och nu hjälpt till så att jag vet vad jag ska utgå ifrån när jag ska planera träningen. För träning is the shit!

Mitt 339:e RW Blogginlägg

Mitt 339:e RW Blogginlägg


 

-”I once had a girl/Or should i say she once had me” (Beatles)

-Airdynecykeln räddar min kropp och min form! Denna vecka har jag pumpat fem pass på detta utmärkta träningsredskap (som jag fått tipsat genom Johan på Umeå Performance Center) Jag har kört 30 km-30 km-30 km-40 km-40 km de senaste 7 dagarna. Dessutom har jag lagt in hårda 30 sek avsnitt uppemot 500 Watt i passet. På detta sätt kan jag hålla formen när cystan i ryggen stör min löpning mm.

-Mitt musikrum har blivit magiskt. Jag skrev i förra inlägget, men måste repetera så ni fattar! Team Idijot John har byggt en hylla med 48 fack, där varje fack rymmer ca 85 skivor (ca 4000 )Belysning ovanför och bakom. Jag sålde 300 plattor och fick in ca 27000:- . För dessa köpte jag ny skivspelare på nedre våningen, samt betalade John för jobb& mtrl. Dessutom blev det en slant över. Och skivsamlingen är sorterad och uppfräschad. Jag känner en oerhörd glädje.

-Vårt första avsnitt av RW podden fick ett mycket fint mottagande. Jag och Peppe var lite ringrostiga och pratade i mun på varann några ggr. Men det blev bra. På onsdag kommer avsnitt 2 som blev ännu bättre flyt på snacket. Nu redogjorde jag för Jack Daniels träningsfilosofi, tröskelträning, skoteknologin, Szackes Bostonsatsning och Musse på telefon från Etiopien. Några norrländska och Järvsöhistorier också. I avsnitt 3 är vi framme vid Renato Canova mm.

-Nu har World Athletics kommit med beslut om hur löparskorna får vara utformade. Mellansulan får vara högst 40 mm och med max 3 carbonplattor. Dessutom skall skorna vara tillgänglig för allmänheten och inte bara exklusiva för vissa elitlöpare. Så Nike Vapor Alphafly blir godkända. Hoka har ju sina utmärkta Carbon X och i dagarna kommer fler märken med sina varianter på ”världsrekordskor”. Jag fick möjligheten att testa två Hoka modeller av Erik på HokaOne. Det är 2020 modellen av Carbon X samt Hoka Rincon som är en lättare och smidigare variant av Clifton. Återkommer med reflektion. Hoka Carbon köpte jag ifjol och har sprungit med. Kanske den bästa skon jag testat på länge. Jag väntar på vad Asics kommer med för svar. Dom har ju varit ledande länge. Och Saucony är ju en komet på löparhimlen där John och Manne i Springsnyggtpodden testar deras produkter.

-På tal om poddar så skall ju John&Manne ha en kram. En podd som jag missat är Maratonlabbet med Johan och Erik. Riktigt bra innehåll och sköna röster att lyssna på. Där skall jag försöka lyssna ikapp. Bra grabbar.

-Melodifestivalen eller Mello i folkmun började igår. Jag tittar aldrig (det överlåter jag till Hasse Nilson, Michael Grahn och Szacke) Men jag läser gärna recensionerna dagen efter. Marcus Larsson i Aftonbladet har en vass penna och mun. Så här beskrev han Sonja Aldéns låt ”sluta aldrig gå” (Obs: Inget ont om Sonja eller Christina Ricardsson som inspirerat Sonja) Han reagerade på texten: -”Hon försöker dreja en kruka av luft. En omöjlighet enligt alla fysikens lagar. Att sätta ord på låtens platta tomhet är som att bestiga Mount Everest. Med en enhjuling. Och en hockeyklubba i munnen. Samtidigt som du tuggar Hubba Bubba. Eller som att beskriva ett tomt vattenglas,  utan att använda orden tomt, vatten och glas.

-Mitt i min frustration över att ej kunna springa så bra som jag vill, är jag i Champions Leaguenivå vad gäller prylar. Vad sägs om min nya kaffemaskin Jura E8 (Malin och Ahmed fick min Jura E6), Jag har sovit två underbara nätter i mitt nya tyngdtäcke från Cura. Nio kg täcke som ger mig en 8 timmar lång kram. Och som en hjälp på vägen så fick jag testa nya fotbäddar från Ortolab av grundaren Jörgen Wiklander. Vad skall jag köpa denna vecka? Skoja bara! Skicka inga hatmail igen nu. Dom som känner mig vet att jag skojar. Lite….

-Förra veckan hade jag HLR-utbildning med mina elever på Minervagymnasium. Denna vecka kör vi igång en basketperiod innan skidåkningen tar vid. Härliga dagar.

-Jag hann med en utbildning i löpteknik/koordination med Holmsundsgymnasterna. Gymnaster har grymt lätt för sig att fatta instruktioner och har en fantastisk kroppskontroll.

-Lite nytt på vinylfronten: Tony Joe, Avantgardet, Martin Rössel,Pulpa och en Pughbox.

-Liverpool-Southampton 4-0. Serieledning med 22 poäng!! Tjugotvå poäng. Läs på mina läppar: TJUGO TVÅ POÄNG!

-Nästa vecka är jag gäst i Umepodden. Trevlige podgrundaren Erik Liljestrand inbjuder till samtal.

Veckans Hasse:

Bara att inse att LG är kingen. Han har ta mej tusan bara testvinnare! Jag fick ut landstingslönen i veckan och det räckte till ett par trådlösa hörlurar från Kjell & Co för 249 spänn. Testade dom idag på löpbandet i samband med en oannonserad kontroll av klädseln på gymmet. Godkänd nivå! Mitt och Ulf Lundbergs arbete har gett resultat.Bra lyssning annars på bandet med LG:s podd i lurarna.

Mitt 338:e RW Blogginlägg

Mitt 338:e RW Blogginlägg


-”Då visste hon inte om/Att allt var för henne/För hennes skull” (Joel Alme)

-Livet rullar på och veckans träning är ok men enformig. Fem pass på Airdyne-cykeln (30 km och blandade intervaller) samt två vilodagar. Hann med ett lättare backpass på löpband också. Ryggen….

-I jakt på coola prylar och testvinnare så har jag startat utförsäljning av prylar. Jag har sålt 250 vinylskivor (av mina 4400 st) Det har genererat en ny 65 tums TV med böjd skärm, en Linn Basic skivspelare på nedervåningen samt en hygglig summa pengar. Dessutom är det nära att jag byter upp mig till kaffemaskinen Jura E8. Min Jura E6 får Malin & Acche ta över i såna fall. Som sagt testvinnare och bara coola prylar.

-Vi spelade in avsnitt 1 av RW podden förra veckan. Det kommer att sändas varje onsdag med start om en vecka typ. Jag och Peppe kommer snacka om aktuella ämnen som ofta är kopplade till Runners World tidningen. Vi har med Anders Szalkai och Mustafa Mohamed som 5 minuters gäster varje avsnitt. Anders berättar om sin satsning mot Boston Maraton och Musse är i Etiopien med Mo Farah och satsar mot Sevilla maraton.

-Liverpool vinner och vinner. I mars är jag på plats på Anfield.

-Therese Johaug vinner och vinner.

-I lördags var det dags för Springtimes årliga fest i Stockholm. Det bjöds på massa träningspass, middag och härliga möten. Vi är en familj. Tobbe Karlsson dansade i 180 km, Camilla ville inte vara en loser, Szacke hann med morgonträning, Winterrun med dottern och ändå sitta längst fram på middan. Anna Ahlqvist blev årets ledare. Välförtjänt. Jag hade lite möten och planering för  framtiden. Och hann förbi Pet Sounds med ett gäng fina vinyler i påsen.

-John Eden (Team Idijot) har byggt en grym hylla med belysning i mitt musikrum. 48 fack som rymmer 80-85 LP. Underbart.

-Kolla in Greta Thunbergs tal i reggaetappning med Peter Tosh. Lysande https://www.reggaeville.com/artist-details/peter-tosh/videos/video/greta-thunberg-feat-peter-tosh-how-dare-you-mashup-by-alioune-kone/

 

-Mina adepter trummar på mot olika mål. Vissa kör Canova-upplägg, vissa kör Ingebrigtsen och andra kör en kombo. I RW podden pratar vi om en filosofi per gång. Första avsnittet var Lydiard och avsnitt 2 blir det Jack Daniels metoder. (Inte whiskeyn)

-Nu kommer en intressant kartläggning om löpning och deltagande i löparlopp. Det har genomförts en undersökning av 100 miljoner resultat från 70000 lopp 1986-2018. Rekordåret var 2016 då 9.1 miljoner löpare genomförde ett lopp. Den siffran minskar nu (utom i Asien där det fortsätter öka). Studien visar också att medelåldern på deltagarna mellan 1986 och nu ökat från 35.2 till 39.3 år. Sluttiden på maraton har ökat från 3.52 till 4.33 tim! Det är ju en trend som är väldigt tydlig i Stockholm Maraton. Snabbaste innevånarna är Ryssarna medans Spanjorerna är snabbast på halvmaran. En rolig trend är ett 2018 så var det första gången det var fler kvinnor än män som sprang lopp (50.24% kvinnor) 1985 var det bara 20% kvinnor som deltog i ett lopp. Undersökningen är gjord av The state of running (IAAF) Det var inte inräknat elitlöpare i undersökningen.

-Ny bra musik: Bonny Light Horsemen (som tidig Bon Iver) , Big Thief, Purple Mountains, Tarantula Waltz och Kurt Vile.

-Veckans Hasse:

Det är väl alltid läge för en gammal löparhistoria. För sådär 12-13 år sedan när vi hade en ungdomstävling på Gammliavallen så var det ett gäng 7-åriga grabbar som skulle springa 60 meter. En av killarna i loppet var helt överlägsen och blev överlycklig när han hade vunnit. Så när han korsade mållinjen så vände han direkt på klacken för att springa tillbaka till mamma och pappa som stod borta vid starten. Effekten blev att de övriga i startfältet OCKSÅ VÄNDE och sprang tillbaka innan de ens hunnit korsa mållinjen! Ungefär som när man ser ett fiskstim i rörelse. Helt klart ungdomsidrott när den är som bäst! Så här års är det ju idrottsgala på Globen med röda mattan, snittar och bubbel. Vi har en liknande tillställning i Umeå: ”Umeå Idrottsgala” med renfäll, polarkaka och vargtass. Jag tycker absolut att ni ska gå in och rösta på alla duktiga idrottare från IFK Umeå som är nominerade. Bl.a. så är den bildsköne löparen Robin Rohlén nominerad som ”Årets Idrottsman”. Kexchokladmarodören (LG:s baksäte 1988) Ludvig Edmans son, Jonathan som är nominerad som ”Årets Rookie”. In och rösta vetja: https://umeaidrottsgala.se/

 

Mitt 337:e RW Blogginlägg

Mitt 337:e RW Blogginlägg


 

”When we were seventeen/Our life was lika a film” (Broder Daniel)

-2020 är här och talar om för mig att jag har 3 år kvar till pension. Fuck off! Jag kommer fortsätta träna och bygga upp mig och fortsätta samla på testvinnarprylar. Min influencerkarriär går dock utför men jag är bra på annat.

-John ”Jesus” Kingstedt (2.17.55 på maran) och Manne Forsberg (24000 följare på Instagram den jäkeln) har startat en rolig pod som heter”springsnyggtpodden”. Där vi får följa Mannes och John väg mot bättre tider. Roliga inslag och gäster. I veckans avsnitt blev jag intervjuad om mål-målsättningar mm. Manne som är bra motionär har fått en fix ide att springa 140 km på en vecka bland annat. Kolla upp dem genast.

-Jobbet är i gång igen efter 18 dagars jullov. Det känns bra. Fotbollsgrupperna är taggade och mina idrottsklasser har dansperiod (vals, hurry-scurry, LG dansen, Schottis och bugg) Mina Idrott 2 elever har löpteknik spänst och laddar för helgen i Hemavan.

-Jag har hjälpt 4-5 damlandslagsspelspelare med program under nov-jan. Imorgon börjar fotbollsträningen för de flesta lagen. Skönt att skaffat sig en bra grund innan.

-Malin är i bra form nu. Springer DM 3000 m snart och letar efter nåt bra lopp på 10 km-21.1km i feb -mars. Hon kör en variant av Team Ingebrigtsen. Sonen Mattias har satt som mål att göra milen på 42 min i år. Han cyklar till och från jobbet (Täby-Solna 14 km x2) fyra ggr/veckan och springer 1 gång/veckan. Plus 5 styrkepass (han är grymt stark ca 130 kg i bänk/30 dips/20 chins)

-Löpteknikgurun i Runners World, Fredrik Zillén har många bra instruktionspunkter för bättre löpteknik. Han är skönt nördig och kan mycket biomekanik. Jag gillar löpteknik och ser att det ger effekt. Men som jag brukar säga –”spring mer så hittar kroppen sin bästa löpstil till slut”.

-Nu ramlade mina julklappsböcker från Niva, Torgeby och Pamela Andersson in. Rolig och varierad läsning. Recensioner kommer. Kärlek&respekt till er.

-Liverpool FC vinner och vinner och vinner. Igår ställde dom upp med en (1) ordinarie spelare, 3 reserver och 7 juniorer och vann mot Everton (ordinarie lag) med 1-0 i FA cupen. Nye Minamino ser intressant ut. Bra presspel och snabba fötter. Den 23:e mars sitter vi på läktaren på Anfield och ser LFC-Crystal Palace (min sjunde match i Liverpool)

-Min vän och gamle 1500 m löparen Danne Karlsson (med fru Lena) är en godhjärtad man. När vi kom tillbaka efter en promenad i Puerto Rico hade dom varit förbi med en vacker bukett blommor som en vänlig gest till mig. Det var ovanligt, oväntat och vackert. Tack igen Dan och Lena!

-Jag köpte en 65 tums svängd TV av Malin & Acche. Acche monterade in den och hängde upp på väggen. Wow vilken bild och skärpa och ljud och design. Jag har bara coola prylar. Och testvinnare.

-Två pass på min Airdyne-cykel blev det när vi kom hem. Och Puerto Rico bjöd på olika typer av backträning varje dag. Ni skulle se mina benmuskler! Blodådrorna ringlar sig som boaormar längs låren och det känns som jag kan studsa till Sävar utan att stanna. Men ryggjä…. är inte bra och knät och humöret…

-Pernilla Wahlgren är överallt. Och Anna Books sociala medieuppehåll är slut. Jippi!!

-Har börjat se om TV serien Nashville igen. Mycket bra musik i fina Nashvillemiljöer och lite kärlek och en smula naket. Jag vill åka till Nashville och Memphis för musiken och miljön snart. Men Lena är en jobbig jäkel..

-Manne la ut en rolig bildlek på Instagram som jag lånar. Ring , klocka , ring! Passar bäst 5 min i 12 på nyårsafton. Men riktigt kul.

-Elvis tributen på SVT Play var grymt bra. Bäst var Blake Shelton och Kelsie Ballerini. Elvis var otrolig på flera sätt. Se den genast.

-I Norrland har vi mycket fritid. Idag var det ett helt gäng ”normala” löpare som sprang 300 varav på Nolias 200 m bana inomhus (60 km) John från Team Idijot körde bara 230 varv för han hade tid i tvättstugan?

-Therese Johaug! Vo2max kolon?

-Hasse Nilsson säljer ut delar av sin splitshorts-samling och gamla brödrostar och hundkoppel på loppis idag men här kommer hans inlägg.

Veckans Hasse:

Nu på det nya året så träffade jag gamle Sandvikslöparen Ulf Lundberg på gymmet i Holmsund där vi båda bor. Ett kort snack och sedan tog vi varandra i hand och sa:  ”för LG och en klädkod i tiden”. Sedan lovade vi att med krafttag styra upp den annars så slafsiga klädseln bland folket som besöker gymmet. Det som nu gäller är nolltolerans mot: urtvättade bomulls t-shirts, hängande mjukisbrallor där man ser rakt ner i mumindalen, tubsockar som överlevt skateboardvågen från sent 70-tal och skitiga truckerkepsar (för att nämna några av de värsta klädkodsbrotten).Uppdelningen oss emellan är att Ulf sköter gymdelen medan jag håller koll på konditionsmaskinerna och vi är stenhårda! På vår klädkodskickoff så blev vi fotade. Jag iförd en mörkgrön funktionströja från Nike, svarta splitshorts (av modernt snitt – Ulf har av barmhärtighet bränt upp mina Sub4:or).  Till det vita korta sockar (självklart) och ett par Nike Pegasus i en matchande grön färg. Ulf stilren som vanligt i en svart träningströja, gråa lediga halvlånga shorts och till det vita sockar (självklart!) samt snyggt matchande svarta Nikeskor med vit swoosh.  Full pott! Alla rätt! Ni ska veta: Vi gör det inte för att det är kul utan för att vi måste!

Mitt 336:e RW Blogginlägg

Mitt 336:e RW Blogginlägg


You are the best i´ve ever seen/You are the Apple of my dream (D Norgren)

-Fin julavslutning på Minervagymnasium med dodgeballturnering, julbord, fika och samkväm. Men sablar vad lägligt jullovet kom. 

-Julen firades i Täby med barn, barnbarn och familjer. Jag visade hur en tomte kan agera på bred norrländska.

-Träningsmässigt inget att rapportera dessa dagar.

-Fina skivaffärer med John Eden. Bytte prylar mot vinyler. Rariteter som Vapen& ammunition med Kent (Udda omslag), Silvana Imam (limiterad 500 ex färgad vinyl) November, Turid (Sveriges Joni Mitchell) Tältprojeketets proggplatta mm. Samt Gospelbeach, Hellacopters och Nitty Grittyband.

-Köpte Ahmed och Malins Tv 65 tum med svängd skärm. Otrolig bild. Jag har bara coola saker.

-Oj vad cred jag fått efter Niva berättade om min fysträning i sin podcast (When we Were Kings). Nästan så man väntar på inbjudan till På spåret eller Stjärnorna på slottet. Tänk om Klopp hade mitt mobilnummer?

-Nu sitter jag på balkongen i Puerto Rico med min klippa bredvid mig (Lena alltså) Underbar vecka med 23-25 grader och sol, all inklusive på Europas solsäkraste plats (är enl Ulf Rönning) Våra dar ser ut så här.

07.30 vaknar

07.40-08.30 rörlighet, styrka powerwalk

08.40-09.20 frukost (omelett, bacon, grönsaker,juice och 2 dubbla espresso)

09.45-13.00 sol,lyssna på musik, podcast (solskydd 50 i ansiktet)

13.00-14.00 Lunch (kyckling, pasta, grönsaker, lite pommes, ris)

14.00-15.30 sol,musik

15.30-16.30 Vila, kolla dagstidningar och sociala medier

16.30-17.30 träning (backträning  i en backe som är 1600 m uppdelat som 1 x 12 min , 4x 2.5 min, 10 x 1 min plus löpning i en trappa som har 709 trappsteg (8 min tar det) Satan vilka ben jag fått!!

17.30-19.00 dusch, yatsy, smörja in sig med Biotherm, kolla resultat 

19.00-20.00 Middag, grillat,pizza, grönsaker, fisk, vin/öl (nästan ingen alkohol) frukt

20.00-20.45 Titta på folk och kontemplation i baren

20.45-22.00 Kolla på serier

22.30 somna

Repeat…..

Jag har kommit ner i varv, fått färg på kroppen så musklerna syns tydligare och börjat blicka framåt mot 2020.

-Året 2019 blev en 5:a på en tiogradig skala. Barnbarnen en 10:a, Familjen, barn, vissa vänner, musik och Liverpool en 10:a. Mitt idrottslärarjobb på Minervagymnsium en 9:a. Men ryggoperationen av 2 cystor en 1:a. Ryggproblemen kom tillbaka (en cysta till) vilket ger en 1:a. huvudvärk och personliga problem som accelererade i oktober vilket är en 1:a. Nu hoppas jag 2020 kan ordna upp det mesta. Man vill gärna leva i en 7:a i alla fall. 

-Det fina med att åka på en solresa är att du hinner träna 2 pass/dag och ändå ha 22 timmar fritt. Lena är bra eftersom han aldrig hoppar över ett pass om man peppar henne. Backen från stan upp till vårt hotell är 1600 m lång (brant) totaltiden har tagit 12.30 min utan stopp-12.10 min 4 x 2.5 min -11.04 min 9 x 1 min – 11.40 min utan stopp. Få se vad jag kan fixa sista dagen. Trapporna 709 steg har tagit 8.30 min-8.14 min-8.10 min-8.40 min (sliten som fan)

-Höjdpunkter 2019:

 1. Två nya barnbarn (Leon och Mason)
 2. Liverpoolresan med sonen Mattias (Beatles, shopping, fotboll och samtal)
 3. Fina gäster i CoachLG podden
 4. Kroatien med frun
 5. Portugal med Springtime och alla fina ledare &gäster
 6. Mina prylar utan inbördes ordning: kaffemaskinen JuraE6, garmin Fenix 6, IPhone 11, Levisjackan med countryfoder, 
 7. Konserter med bobhund, The Hives, Bob Dylan, Eagles,Primal Scream, Winnerbäck och John holm
 8. Min skivsamling
 9. Nivas cred i hans podcast
 10. Umeå FC och Umeå Ik vann sina serier

-2020 innehåller inga löften men jag skall bygga upp mig fysiskt och mentalt. Jag skall vara en bra människa. Jag skall njuta när jag kan och vara glad så mycket som möjligt. Jag skall göra roliga saker och unna mig. Jag skall glädjas åt mina barn,barnbarn med respektive. Jag skall vara snäll med frun. Jag skall vara en bra idrottslärare och kollega. 

Veckans Hasse:

Löpning och friidrott är ju en rätt trevlig sport. Finns inte så många huliganer på löpartävling. Inte heller fans som står och skriker könsord åt varandra. Men ingen sport är felfri. Ni har väl hört om skandalen i Uppsala? Icke namngivna löpare går nu ut i lokalpressen och bekräftar att: ”Ja, vi bajsar i skogen!”.  Skrämmande eller hur! En stackars joggare kommenterar också att ”Det går inte att hejda!”.

Fruktansvärt! Känns som en attack på hela samhället av den hänsynslöse Dr Mugg (för er som minns Markoolios figur).  När jag köper hudbajspåsar till vår jycke så står det i tryck på förpackningen: ”Påse för hund”. Men jag har hört att man även kan köpa ”Påse för löpare”. Det finns på Löplabbet i Umeå. Butikschef Anton Lundin lär sälja dessa under disk om man frågar diskret och blinkar 3 gånger.

Så skärpning 2020 alla löpare även om ni må tycka att det är en skitsak!

Mitt 335:e RW Blogginlägg

Mitt 335:e RW Blogginlägg


He stopped loving her today/ They placed a wreath upon his door
And soon they’ll carry him away/ He stopped loving her today
(George Jones)

-Nu är det fart i bloggen! Szalkai lurade mig och sa att ju oftare jag skrev, ju fler likes skulle jag få. Det funkar faktiskt. Jag känner mer kärlek&respekt senaste veckorna. Häng med så kommer lite skvaller.

-Julen kommer sent i år känns det som. Alla är trötta och kämpar på. Här kommer mina råd för en bra julledighet:

1) Tagga ner alla måsten

2) Lägg mycket tid på dem du bryr dig om och älskar. Lägg ytterst lite tid på resten

3) Ät vad du vill och mår bra av

4) Lyssna på musik varje dag. Kolla årsbästalistor på sånt du missat

5) Titta på serier (Twin, Countrymusikens historia SvtPlay, Modern family, The Office US/UK)

6) Lyssna på Nivas podcast, Fördomspodden, Alex&Sigge, P3 musikdokumentär, Elitpodden)

7) Drick gott kaffe (inget blask eller taskigt bryggkaffe. Köp en Jura E6 typ)

8) Träna-rör dig varje dag. Kondition, promenader, styrka åtminstone 20 min varje dag.

9) Tomduscha inte (följ råd nr 8 så är du hemma)

10) Försök vara snäll och cool. Säg snälla saker till folk och haka inte upp dig på idioter.

-Omstart för några av mina adepter. Några kör en variant av Canova 30 dagar (3 x 10 dar). Andra kör lite Team Ingebrigtsen-inspirerat.

-Therese Johaug! Moa Lundgren! Linn Svahn! Kläbo!

-På torsdag har vi julavslutning på Minervagymnasium. Mina skolIF elever har planerat en Dodgeballturnering för våra 24 klasser. 10 planer med gruppspel, kvartfinal, semifinal och final. Bästa utklädnad, Frågesport, prisutdelning för Minervaloppet, lärarmatch mm. Vi håller till på IKSU:s fina anläggning och avslutar dagen med personalmiddag på Orangeriet. Sen skall jag beta av mina 10 punkter.

-Löptips:

1) Lägg in 10 sek snabb löpning varje km under ett distanspass. Du får variera steget och använda andra muskler samt för en liten energikick.

2) Avsluta nåt av dina distanspass med 6 x 50 m backe. För att aktivera vader, rumpa, baklår och komma upp på steget fast du är lite trött

3)Testa att ha hyfsad snabb löpvila på dina fartpass ibland. Typ: 3 x 3 km i tröskelfart med 1 km löpning i distansfart som vila. Då lär du dig att återhämta dig fast du springer. Pulsen hålls ganska hög på vilan och du får en mental hårdhet.

4) Skippa klockan nåt pass. Gå bara ut och spring en ny runda utan att fundera över puls, tempo och tid

-Gradvall hade Billie Eilish som årets platta. Många andra kritiker hade Nick Cave som etta. Utan nån rangordning så har jag spelat följande 2019 års vinyler mycket: Maggie Rogers, Joel Alme, Hurula, Ariana Grande, Nick Cave, Bruce Springsteen, Family of the year och Deportees. Men jag har spelat mycket powerpop också där The Pencils är det bästa jag hört i år samt Jordan Jones. Nu måste jag lära mig George Jones ( kolla dokumentären på svt Play om Countrys historia avsnitt 8) Herregud låten ”He stopped loving her today”

-Jag kommer få Niva nya bok, Torgebys ”sova ute” och boken Heart of rock´n roll som listar de tusen bästa låtarna genom tiderna. Det blir mina sängkompisar. Om inte Lena tjatar förstås.

-Jag har kört 10 pass på 15 dar på min Airdyne från Umeå Performance Center. Ofta olika intervaller men även distanspass på 50-60 min. Skonsamt och grym maskin när rygg och knä spökar.

-Liverpool vinner och vinner! Umeå FC värvar bra. Umeå IK kommer för att stanna. Har skickat program till Umeå FC grabbarna från 28/11 – 7/1. Samt till 4-5 av damlandslagets spelare.

Veckans Hasse:

En lika säker tradition som skinka och julmust är på Julaftonen är vårt arrangemang Löparnas Kväll i december. Vi körde nu för 9:e året och tävlingsformen har verkligen satt sig. Enkelt och utan krusiduller.Receptet är:  3000 meter, vi delar in i heat (6 st i år) där man möter jämbördigt motstånd, i något av de heat som man inte springer själv så hjälper man till med tidtagning / varvräkning.

Några höjdare från årets lopp:

 • ”Tysken” d.v.s. Karsten Meier sprang som att han hade eld i baken och rusade in på 8.15.
 • Tjejerna! Evelina Henriksson dunderpersade och sprang in på 9.58. Malin Skoog, gjorde comeback efter att ha blivit mamma och sprang in på 10.29. Båda tjejerna såg ruskigt starka ut i löpningen! Malin låg högt på fotbladet och höll ihop löpningen bra – blir bra med några lopp till i kroppen.
 • Nära 70 löpare som sprang. Så himla kul att se alla peppade löpare där nästan alla stannar kvar tävlingen igenom för att lyfta fram kompisarna som springer i alla andra heat.
 • Efter genomförd tävling lottade vi ut ett avancerat (läs: dyrt) löptest på Löplabbet. Vinnare blev livsnjutaren Micke Grahn. Gammal kompis och dessutom arbetskollega (Micke har lovat att bjuda på finlunch nere på stan. Så jobbar vi! Tjänster och gentjänster)
 • Slutligen: Nicke Berglund var på plats 1 timme innan start! Hur gick det till? Jo, Coach Liselott Jezek såg till att hämta honom i bil och skjutsa honom till tävlingen. Givetvis höll det på att skita sig när Nicke väl stod på startlinjen. Han hade glömt nummerlappen… Nåja, Nicke fyller 41 nästa år. Då kanske polletten till sist ramlar ner…

 

 

Mitt 334:e RW blogginlägg

Mitt 334:e RW blogginlägg


”I got some troubles but they won´t last. I´m gonna lay right down here in the grass” (Nancy Sinatra)

-Runners Worlds chefredaktör Anders Szalkai tyckte jag borde publicera ett inlägg i veckan igen (som jag gjorde förut) Vi testar att höja takten för att få fler likes och sprida klokhet och glädje.

-Bra vecka på flera sätt. Jag är het som en pistol efter att Erik Niva kallade mig legendarisk fystränare i sin pocast. Jag är ännu hetare efter att blivit centralpunkt i Erika Kits-Göleviks podcast ”Revolutionspodden”. Jag älskar att vara i centrum

-Jag färgmatchar alltid mina civila kläder och löparkläder. Det brukar jag föreläsa om under kapitlet ”klädkod för löpare”. Fredagens jobboutfit: Svartröda Asics Metaride, svarta byxor från Hellner kollektion och röd Asics tröja i funktionsmtrl. Till detta kalsonger från CDLP och vita strumpor

-Veckans träning: Fem pass på min Air Dyne (Assaultbike) 80 min + 7 serier med 8 x 20-10 + 6 x 4 min + 50 min + 50 min. Ett pass Matrix + 2 pass styrka. Ett pass löpning (Backe 10% lutning 20-10 i 20 min. Totalt 40 backar) pga ryggen.

-Sonic Magazines 20 bästa låtar under 2000 talet

-Rolling Stone magazines 20 bästa låtar under 2000 talet.

-Therese Johaug igen!! Herregud vilken stjärna. Och Moa Lundgren 9:a ! Vilken stjärna. Helt orädd. Hon gick med så länge hon orkade. Och tål jävulskt mycket mjölksyra.

-Mina lår dec 2019 till vänster och sept 2016 till höger

-Funderar att dra igång min podcast igen efter uppehållet under sommaren. Mina chefer Patrik Yderberg och Hasse Lodin har ideer om nytt upplägg. Jag kommer ha en bisittare (Peppe Lindholm, trummis,löpare) Vi skall snacka om olika teman varje gång. Ha gäster vid några tillfällen. (Har några bra namn) Vi byter också namn från CoachLG till ? (Löparsnack med LG &Peppe eller nåt) Podformatet är ganska skoj och man hinner säga mycket.

-Jag har kört racketperiod med mina elever på Minervagymnasium denna vecka (och nästa) Dom får testa badminton, pingis och squash. Eftersom vi är på den suveräna anläggningen IKSU sport så är förutsättningarna grymt bra. Torsdag den 19/12 har vi Dodgeball-turnering på skolan. 24 klasser som möts i gruppspel, kvart, semi och final. Mina skolIF elever i Minerva IF står för arrangemanget. Lite sidoaktiviteter som prickskytte, styrketest och frågesporter ramar in dagen. Sen har vi personalfika innan jullovet börjar. Underbart.

-Jag köpte för nåt år sen Apple Airpods till mig själv och Lena (även Malin köpte ett par) de kostar 1790:- paret. När jag körde ett pass på Matrixmaskinen och svettades ganska mycket så kom det in några svettdroppar i ena luren som tystnade. Nån vecka senare hände samma sak för Malin och Lena. Jag mailade Apple och dom tyckte jag skulle göra en omstart. Funkade ej. Lämna in på en Applestore (M store i Umeå) var nästa steg. Efter en vecka kom beskedet. Dom skulle ha 900:- för att fixa ena luren och för säkerhetsskull 900:- för etuiet som kanske också fått svett i sig. Alltså 1800:- för att laga ena hörluren och byta etuiet för säkerhets skull?? Man kan köpa helt nya Airpods för 1590:- på Net on Net såg jag. Jag gick ut och gav fan i detta. Kom ihåg: svettas ej i Airpods. Apple har blivit för stora. Skiter i kunderna. Tack då till Urbanista Athens som kostar 1290:- och är vattentäta med grym batteritid.

-Träningstips: När du kör intervallträning så kan du springa på tid (typ 8 x 3 min) och hålla koll på intensiteten med hjälp av puls och känsla. Detta ger mindre press och fokus på dagsform. Men vill du slipa formen inför tävlingar är det läge att springa på sträcka (typ 8 x 1000 m) Då blir du mer medveten om fart och aktuell form. Men detta kan vara mer pressande om det inte går som du tänkt. Testa både metoderna för att utvecklas.

-Veckans inköp av John Eden Team Idijot

Veckans Hasse

Sedan några veckor så har jag kört en del på det lokala gymmet och kan inte undgå att förundras över alla underliga människor och företeelser…

För att ta några exempel:

 • Kan inte sluta att förundras över alla unga människor som väljer att GÅ på löpbandet som uppvärmning. Tragiskt… jag förstår om Bertil 82 har lite svårt att springa. Men 17-åringar som inte vill bli svettiga, hallå – vad gör ni på gymmet?
 • Alla som oavsett ålder verkar sakna en TV-apparat i vardagsrummet och istället går till gymmet för att kunna kolla in ”Wheeler dealers” samtidigt som man sörplar proteinshake.
 • Sedan har vi de mer extrema… För någon vecka sedan stod det en kille i sovjetisk träningsoverall och basker i camouflage och skuggboxades mot spegelväggen. Man bara häpnar… Är invasionen här? Har Spetsnaz tagit över gymmet? Så här i efterhand ångrar jag att jag inte gick fram och frågade: ”ursäkta, visste inte att det var maskeradtema idag”.

Som gymmets Ernst Kirchsteiger (finns förmodligen en så’n också) skulle säga: ”en underbar kombination av härliga, tränande människor” (och nu minns jag plötsligt varför jag inte orkade med att förlänga gymkortet senast ;- )

Mitt 333:e RW Blogginlägg

Mitt 333:e RW Blogginlägg


-Långt mellan uppdateringarna men här kommer färska nyheter.

-Magnetröntgen av min rygg visade dessvärre att jag fått ytterligare en cysta på vänster del av ländryggen. Den sitter bättre till än de två jag opererade bort i januari. Men det ger en smärta längs skinkan-baklåret som gör att jag ej kan springa, lyfta eller vrida mig som jag vill. Läkaren har gett mig muskelavslappnande och antiinflammatorisk medicin och avvaktar några veckor. Jag tränar jävel 6 dar i veckan (cykel, matrixmaskin, styrka)

-Och igår kom den! Min Air Dyne X En typ av assaultbike som crossfitgängen kör med. Johan Åsberg på Umeå Performance Center har fixat den. Jag inledde dagen med 80 min på den. Kanonbra träning som aktiverar både armar-bål-ben och flås. Imrogon skall jag köra ”20-10” intervaller tills jag blir yr och svettig.

-Therese Johaug! Herregud.

-David Nilsson 2.10.08  i Valencia. Slog Kjell-Erik Ståhls svenska rekord från 1983. David löpte två exakt jämna halvor (1.04.04-1.04.04) Han hade en lite svacka vid 35 km. Men avslutade sista 6-7 km i 2.56 min/km! David är en skön löpare som gillar musik, film och öl också. I samma lopp var Sondre Moen på jakt efter Mo Farahs europarekord. Sondre passerade halvmaraton på 1.01.59 men tröttnade på slutet men gick i mål på 2.06.17. John ”jesus” Kingstedt gjorde ett bra lopp och landande på 2.17.55. En av mina adepter (Markus Kaplun) låg i sub 2.50 fart i 31 km, men tröttande på slutet. Nya tag..

-Jag hade en trevlig kväll med mina vänner (Andre Jeglertz fotbollstränare och Anders Eriksson Läkare) i torsdags. Träning tabata tröskelbacke 20-40 min för grabbarna. Bastu och middag på Bishop arms. Noterbart är att Dr Eriksson löpte 40 min med 20 sek löp-10 sek vila. Totalt 80 backar från 10%-1 %. Och det gjorde han utan vader? Hans vader är som två sparrisar. Tänk om han körde styrka också. Andre Jeglertz utmärkte sig mest genom att duscha, tvätta håret och tvåla i kroppen INNAN bastun. Sen bastade han och gick direkt och satte på sig civila kläder? Vad är det med folk egentligen?

-Erik Niva kallade mig legendarisk fystränare, kung mm och berättade i 4 min om min gärning i det Umeå IK lag som vann Champins League 2002 och vann damallsvenskan med 21 poäng före tvåan och 104-15 i målskillnad. Att bli kallad legendarisk av Niva är som att få fira jul med Schyffert. Jag är glad mitt i all mitt ryggelände. Nivas podd heter ”When we were kings”.

-I min strävan att bli Sveriges äldsta influencer var jag gäst i Erika Kits Göleviks , Revolutionspodden också. Ett fint samtal om ledarskap, relationer, träning, Jennifer Aniston, tomduscha, brev från elever samt mitt cd trick. Erika är skicklig på mycket och har Sveriges bästa hår.

-Sonen Mattias har karaktär som Eliud Kipchoge. Han cyklar till och från hemmet i Täby till jobbet i Solna 4 dagar i veckan 28 km x 4 plus springer fram och tillbaka en dag 28 km. Dessutom tränar han styrka varje lunch. Så 112 km cykel+28 km löpning + 5 styrkepass/vecka. Sen umgås han med familjen lör-sön på 100%. Bra karaktär kära son.

-Jag har kört periodisk fasta i tre veckor. Äter mellan 11.00-19.00 (Johan i Hjärnfysikbloggen skriver mycket om detta) Jag har tappat 3 kg och ser ganska bra ut naken nu. Skall testa två veckor till.

-Jag har även skaffat mig en Kipchoge frisyr som gett mig ett lyft. Detta tillsammans med att läkaren som kollade min rygg sa att jag hade den slätaste rygg han nånsin sett på en man. Gör att min livskvalite har höjts några snäpp. Dessutom är nu mitt motto ”Kärlek&Respekt” ingraverat på min underarm.

-Säsong 3 av Team Ingebrigtsen har börjat (5 avsnitt på youtube) Jag är imponerad över strukturen och innehållet i träning mm. Pappa Gjert är skön men hård. Och Jakob kan ju bli hur bra som helst. Många morronpass kör dom på löpband.

-Några fina vinyler. Tribute till Mose Allison och Tribute till Tom Waitz. Vackert. Men det jag lyssnat mest på är Tarantula Waltz. Kolla upp genast.

-Malins träning går spikrakt framåt. Sexton veckor efter födseln körde hon igår 3000 m (3.45 min/km) + 2000 m (3.30 min/km) + 1000 m (3.22 min/km). Hon är sugen att springa 3000 m inomhus den 12 dec som en liten formkontroll.

-Vi har haft gymnastikvecka med mina elever på Minervagymnasium. Vi bokade Gymnastikens hus med tränare för alla klasser. Bra träning. Mina äldsta gymnasieelever har haft dans. Hurry Scurry, LG dansen, Schottis och vals. Mycket roligt och mycket glädje.

Veckans Hasse:Som gubblöpare så har man ju ont mest här och där. Nu har jag dragit igång vinterns träningsplan med målet att träna lite mer varierat (som löparnörd vill man ju helst bara springa…). Så här har nystarten sett ut:

Dag 1: 35 min löpning + 40 min gym

Dag 2: 30 min terräng (nä, INTE trail) med hunden (en som verkligen blir överlycklig när han får springa!)

Dag 3: 45 min bodypump med dottern

Dag 4: 45 min lunchlöpning med gänget på jobbet (livsnjutaren Micke Grahns dotter såg oss på passet och undrade om det var ett äldreboende som var ute på vift. Till vårt försvar ska sägas att det på sina ställen var snorhalt)

Dag 5: 45 min spinning (6 x 3 min med 1 min vila)

Dag 6: VILA

Dag 7: 45 min löpning

I vintermörkret behöver man lite coola grejor som piggar upp och jag försöker leva efter LG:s devis och säga att ”jag har bara coola grejor”. Eller vad säger ni om den här tishan? Den har inte ens LG: