Del 1 | Recept för en lyckad säsong

Del 1 | Recept för en lyckad säsong


Vi bad Carl ge sin syn på receptet för en bra tävlingssäsong utifrån frågor som; Hur lägger man upp sin tävlingssäsong på bästa sätt? Finns det något särskilt man bör tänka på? Eftersom han gärna lyfter fram kostens roll för en framgångsrik säsong väljer han att lägga hela sitt resonemang i kökstermer – låt er väl smaka!

Matlagningsprogram är väldigt populära nuförtiden, så vi kan väl dra lite paralleller till kokkonsten. Till att börja med kan vi plocka fram den gamla devisen: Inte för många kockar i soppan! Det gäller absolut också din träning och ditt upplägg av säsongen. Det finns många olika synpunkter avseende hur du tillreder den perfekta säsongen, och säkert många fungerande recept. Hämta gärna idéer och inspiration från andra, men undvik att blanda för mycket och våga lita på din egen förmåga! Om du själv håller kryddorna är det lättare att finjustera kryddningen under säsongen. Lite mera styrka här, lite mildare intervaller där, för att få till en väl avvägd ”kryddning” och en säsong som ger mersmak.

Med det sagt vill jag så ge lite inspel som du kanske kan ha glädje av:

Målbild
För att lyckas med så väl en god middag som en lyckad säsong vill jag påstå att en tydlig målbild är nödvändig. Vad är det du vill uppnå? Hur vill du beskriva syftet med ditt tränande och tävlande? Vad innebär en lyckad säsong för dig? Lägg en stund på att formulera svar på dessa frågor. Svar som du känner dig inspirerad av och som verkligen utgår från dig – inte från vad du tror andra tycker eller tänker. För att å ena sidan inte lägga för stor press på dig själv och å andra sidan inte missa chansen att nå längre än du nästan trodde var möjligt så definiera gärna det Uneståhl kallar trygghetsmål; realistiskt mål och barriärbrytande mål.

  • Trygghetsmål – en målsättning som du känner att du med stor sannolikhet klarar. T ex att ta dig i mål.
  • Realistiskt mål – ett mål med stretch. Du får anstränga dig rejält, men om allt funkar och du har en bra dag så når du detta mål.
  • Barriärbrytande mål – Drömmen – det som vore fantastiskt om än lite overkligt. Låt detta mål inspirera dig i din träning, men mät dig inte mot det. Det ska funka som energikälla och gärna vara en bild du återkommer till i dina fantasier.

Menyn
En bra meny är genomtänkt i sin helhet. Sällan blir det lyckat med för mycket mat eller för många huvudrätter. En förrätt för att komma igång, en eller två huvudrätter, och en god efterrätt. Finns tid så kan det vara trevligt med några smårätter inlagda mellan middagens huvudnummer.

Omsätter vi detta i triathlontermer förslår jag att du väljer en eller ett par tävlingar som blir dina huvudmål för säsongen. Runt dessa kan du sedan komponera resten. För egen del har jag i år valt Motala VM (slutet juni) och IM 70.3 VM i Zell am See (slutet aug) som huvudmål, så kallade A-tävlingar. Däremellan kommer jag köra SM Medeldistans i Jönköping (slutet juli). Eftersom jag inte vill ha för många A-tävlingar blir SM en B-tävling. Viktigt men inte lika prioriterat som A-tävlingarna.

Jag kör gärna någon ”förrättstävling” för att komma igång och i år blir det Göteborg Triathlon som ligger bra 3 till veckor innan Motala. Syftet med det loppet blir att det ska vara en del av förberedelsen till Motala, och således anpassar jag inte träningen för det loppet, utan det blir en del av träningen för Motala. Möjligen tar jag en aperitif i form av något löplopp eller så.

Under säsongen lägger jag sedan in några tävlingar som små mellanrätter. De förhöjer helhetsupplevelsen, men de är inte viktiga utan kan betraktas som C-tävling.

Snabbmat eller långkok?
Är huvudmålet en sprint eller olympisk distans skulle jag planerat för 1-3 sprint eller olympiska innan första huvudrätten. Då kommer du in i tävlandet, fått testat allt skarpt och kan samla färsk erfarenhet inför första viktiga tävlingen.

Har du en lM eller långdistans som huvudmål så kör 1-3 tävlingar upp till ½-IM innan som test och träning.

Har du en viktig tävling tidigt på säsongen så sikta på i alla fall en start innan den. Har du den lite senare hinner du förstås fler. Notera då att dessa har som funktion att vara test- och kvalitetspass, så du laddar inte fullt inför och sparar även på det mentala krutet under loppet.

Lite mer om Carl Brümmer:

Carl Brümmer smakade på triathlon redan i början på 80-talet. Aptiten växte och han höll på fram till 1997 då han la av. Efter ett långt uppehåll från idrottande under åren som småbarnsförälder väcktes hungern på nytt efter att han fått en start till Kalmar Järnman av sin hustru i 40-års present. Han tog upp tränandet igen, nu med sikte på de längre distanserna. Målet var att genomföra en Ironmandistans. Han tog sig i mål i Kalmar 2009 och kände att han var hungrig på mer.

Efter det har det blivit SM-guld i duathlon, AG-seger i Ironman EM och en fjärde plats på Kona med en tid som gör honom till vår näst snabbast svensk där någonsin.

Själv kallar Carl sin comeback för en efterrätt inom triathlon och han har nu kryddat tillvaron genom att börja coacha och hjälpa intresserade mer träningsresor (www.invictustravel.se)

För mer inspiration, läs gärna Carls blogg: sub9top10.com/

I kommande del 2: Därför är rätt proportioner viktiga i dina förberedelserLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Så tränar du för att bli snabbare på 5 kilometer under 2022

Här är fyra upplägg som hjälper dig på vägen mot nya personbästan.

Läs mer

Så får du bättre spänst i löpsteget

De här löpstyrkeövningarna förbättrar ditt löpsteg på ett effektivt och roligt sätt.

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Så här får du en magiskt bra säsong 2022

Med de här finjusteringarna i dina träningsrutiner är chansen stor att du tar din löpning...

Läs mer
Kom igång med träningen i jul!

Utnyttja julhelgerna till att komma igång med löpträningen – eller underhålla formen. Här är tre roliga och effektiva pass du...

Läs mer
Testa Szalkais favoritpass på löpbandet

Risigt väder? Testa det här effektiva löpbandspasset – ett av Anders Szalkais favoritpass!

Läs mer
Därför ska du springa distanspass – också!

Kan man ersätta träningsmängd med intensitet? Nja ...

Läs mer