Del 2 | Recept för en lyckad säsong

Del 2 | Recept för en lyckad säsong


Kort sammanfattning från del 1:

  • Det finns många fungerande recept för att tillreda den perfekta säsongen. Hämta gärna idéer och inspiration från andra, men undvik att blanda för mycket och våga lita på din egen förmåga.
  • Sätt olika mål för säsongen: Trygghetsmål, realistiska mål, barriärbrytande mål.
  • Välj ut dina huvudmål för säsongen. Runt dessa huvudmål kan du sen komponera resterande tävlingar. Välj dina A-tävlingar, B-tävlingar och C-tävlingar.

Del 1 av Recept för en lyckad triathlonsäsong kan du läsa här.

Fortsättning del två:

Att gapa över mycket
Ingen mår bra av för mycket mat – se till att skapa utrymme för återhämtning. Återigen beroende på vilket syfte och vilka mål du har. Julbord eller riktigt lyxig trerätters? Vill du tävla mycket – gör det, men om du vill toppa formen och verkligen presterar på något lopp – välj då bort andra gobitar – fokusera!
Avsmakningsmeny med 9 perfekta rätter – det kan bara proffsen unna sig.

Proportioner
Proportionerna är viktiga i all kokkonst och det är absolut något som vi ska ha med oss när vi funderar över receptet för en lyckad säsong. Oavsett om vi fixar frukostgröten eller planerar för påskmiddagen så är det en självklarhet att ta hänsyn till proportionerna mellan ingredienserna. Planerar du för 4 personer men det visar sig att det kommer en extra gäst så ökar du inte bara den ena råvaran med 25 %. Du ser förstås till att öka på alla ingående komponenter för att behålla en god balans. Tänk likadant när du filar på ditt recept för en lyckad triathlonsäsong. Ökar du träningen en period, så öka också återhämtning och energiintag så att balansen behålls. Proffstriathleter tränar inte bara mer än vad motionären gör, de vilar betydligt mer och kan lägga mer tid på närings- och energiintag.

En proffskock lägger mer tid på alla delar av matlagningen. De har möjlighet att lägga flera timmar under veckan på att bygga upp den perfekta såsen, medan vi som amatörkockar riskerar hela middagen och vi lägger timmar på såsen, eftersom vi har betydligt mindre tid på oss. På samma sätt behöver vi som triathleter hålla koll på proportionerna både avseende tid och innehåll. Främst då träning/ vila/ näringsintag. Det gör att de veckor du planerar för mer träning så kan de inte ske på bekostnad av vilan! Tvärtom ska även vilan öka dessa veckor. Lugnare träningsveckor kan du jobba mer, både genom att du tränar mindre och genom att lägga lite mindre tid på vila.

Balans i livet och acceptans av aktuellt nuläge
För att prestera bra behöver vi må bra. Därför behöver vi ta hänsyn till hela vår situation när vi planerar och sedan genomför säsongen. Vilka andra intressen och åtaganden har du? Att stämma av dina planer med eventuella respektive och familjemedlemmar ska vara en självklarhet. Prata om dina förväntningar och ambitioner, och var lyhörd för vilka önskemål och förväntningar den eller de du eventuellt lever med har.

Var också beredd på att revidera din planering utifrån aktuellt nuläge. Om du blir sjuk eller skadad – acceptera då det (obs – jag säger inte gilla läget, jag säger acceptera). Ju snabbare du accepterar det som hänt, desto snabbare kan du planera om och optimera säsongen utifrån de aktuella omständigheterna.

För mer inspiration, läs gärna Carls blogg: sub9top10.com/ och mer om träningsresor som han arrangerar kan ni hitta på invictustravel.se/

I kommande del 3: Så gör du inför och efter tävlingLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Så tränar du för att bli snabbare på 5 kilometer under 2022

Här är fyra upplägg som hjälper dig på vägen mot nya personbästan.

Läs mer

Så får du bättre spänst i löpsteget

De här löpstyrkeövningarna förbättrar ditt löpsteg på ett effektivt och roligt sätt.

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Så här får du en magiskt bra säsong 2022

Med de här finjusteringarna i dina träningsrutiner är chansen stor att du tar din löpning...

Läs mer
Kom igång med träningen i jul!

Utnyttja julhelgerna till att komma igång med löpträningen – eller underhålla formen. Här är tre roliga och effektiva pass du...

Läs mer
Testa Szalkais favoritpass på löpbandet

Risigt väder? Testa det här effektiva löpbandspasset – ett av Anders Szalkais favoritpass!

Läs mer
Därför ska du springa distanspass – också!

Kan man ersätta träningsmängd med intensitet? Nja ...

Läs mer