Din första tävling – så funkar det!

Din första tävling – så funkar det!


Har du anmält dig till ditt första lopp? Grattis! Det är ett enkelt och roligt sätt att hålla dig motiverad – och du kommer att träffa andra löpare på köpet. Och ännu roligare blir det om du förstår vad informationen du får inför start verkligen betyder. Vi avkodar löpartermerna.

STARTBEVIS
Din bekräftelse på att du är anmäld till loppet. På startbeviset står ditt startnummer oftast tryckt, och det är med startbeviset och ett id-kort du hämtar ut din nummerlapp på nummerlappsutdelningen (se nedan).

NUMMERLAPP
Den papperslapp med ditt startnummer på som du ska fästa framtill på din tröja. Det gör du med hjälp av fyra säkerhetsnålar (de flesta arrangörer förser dig även med sådana).

NUMMERLAPPSUTDELNING
Hit går du samma dag som loppet, eller någon dag före start, för att få din nummerlapp samt ibland även en tröja och en ”goodiebag” med diverse produkter och information från loppets sponsorer. Ta med ditt startbevis, och ett id-kort för säkerhets skull.

MÄSSA
I anslutning till nummerlappsutdelningen (men inte alltid) ligger ofta en konsumentmässa som riktar sig till de deltagande löparna. På de flesta mässor kan du köpa löparrelaterade produkter, testa grejer och ibland även delta i olika tävlingar. Men mindre lopp har sällan mässor, det är mer vanligt i samband med stora arrangemang.

STARTFÅLLA
Stora löplopp sorterar ofta startleden efter löparnas beräknade måltider i olika startfållor – där de snabbaste står i den första startfållan längst fram. Din nummerlapp är din biljett in i din startfålla. Kolla i vilken startfålla du ska vara, var den är och vid vilken tidpunkt du ska starta – gärna dagen före loppet.

TIDTAGNINGSCHIP
Ett elektroniskt chip som fästs i skosnöret, runt vristen eller som sitter på din nummerlapp, registrerar din tid automatiskt när du passerar startlinjen, mållinjen samt eventuella delsträckor på vägen däremellan. Bär du inte ditt chip så registreras inte ditt lopp, så se till att följa instruktionerna du får med chipet. Mindre lopp använder sig inte alltid av tidtagningschip, då är det nummerlappen som gäller förstås.

KLÄDINLÄMNING
Du får oftast en plastpåse att lägga dina ombyteskläder och eventuell mat i, som du kan lämna in före start. Se till att påsen är märkt med ditt namn och startnummer, så att loppets arrangörer kan identifiera den åt dig när du har gått i mål.

MÅLFÅLLA
När du närmar dig mållinjen i ett större lopp så kommer du märka att sista sträckan är avstängd med staket. Staketen kanske fortsätter en bit efter målet också, för att slussa löparna vidare på vägen mot medaljutdelning, vätska, mat och klädutlämning. Fortsätt i så fall framåt – utan att tränga dig före.

Lycka till!


Nr 3 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Test! Vårens bästa löparskor. 23 nya modeller – hitta rätt sko för dig
  • Löpträningen som gav Guld  i skridsko-VM. Möt Nils Van Der Poel
  • Världens bästa träningspass
  • Kriget mot skavsåren – och hur vi kan vinna det
  • Därför skyddar löpning mot depression
  • 3 sätt att bli snabbare
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Lidingöloppets digitala lopp – nu på turné!

Med start den 19 april arrangerar Lidingöloppet "digitala lopp" på några av de populäraste motionsslingorna...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Nybörjarguide! | Spring ännu längre!

Nu är det dags för sista steget i vår nybörjarguide – att springa ännu längre!

Läs mer

Nybörjarguide! | Spring hela vägen!

Bli en löpare i fyra enkla steg – följ vår nybörjarguide! Nu är det dags för...

Läs mer

Nybörjarguide! | Dags att börja springa!

Så här blir du en löpare i fyra enkla steg

Läs mer
Nybörjarguide! | Kom igång med löpning!

Vi visar hur du i fyra enkla steg blir en löpare – genom träning som utgår från dig och sker...

Läs mer
Lidingöloppet blir en vecka längre

För att öka säkerheten och tryggheten för löparna förlängs perioden för TCS Lidingöloppsveckan, från 24 september till 3 oktober. Den klassiska tremilen...

Läs mer
ASICS Stockholm Marathon flyttar till oktober

På grund av den pågående pandemin och de restriktioner för folksamlingar som råder tvingas ASICS Stockholm Marathon skjutas fram. Loppet...

Läs mer