Doldisen som är en av favoriterna att vinna Ultravasan 90

Doldisen som är en av favoriterna att vinna Ultravasan 90


Ett stort delmål för den amerikanske ultrastjärnan Jim Walmsleys säsong är Ultravasan 90 den 17 augusti – ett lopp som han absolut kan vinna.  – Jonas Buud krossade mig på ett 100 kilometerslopp en gång, och när han sprang så oerhört snabbt på Ultravasan gjorde det att jag fick upp ögonen för loppet, säger Jim Walmsley när vi träffar honom i Kalifornien, USA, i samband med ett världsrekordförsök på 100 kilometer.  Det visar sig att han inte bara har bra koll på Jonas Buud och Ultravasan, utan även på de andra svenska ultralöparna. – Elov Olsson och Johan Lantz har…

Nytt nummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

 • Årets stora skotest
 • Öka farten! Så toppar du formen
 • Hel och Stark! Den snabba vägen tillbaka från skadan
 • Så äter du dig i maraform
 • Tröskeltrenden: Spring långt och snabbt utan att gå sönder
 • 6 vårfina löpprylar
 • Comebacken! Anna Silvnader är starkare än någonsin
Bli plusmedlem nu

Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Ny, svensk innovation gör alla löpare snabbare

Ny, svensk innovation gör alla löpare snabbare


Sockispeed är en ny sorts strumpa med både inbyggd dämpning och prestationsförbättrande kolfiberplatta. Den kan bäras inuti vilken löparsko som helst – och ger en förbättring av löpekonomin med upp till 3,4 procent. Bakom innovationen ligger svenska Sockiplast. 

De flesta svenskar som växte upp mellan 1960- och 1980-talet minns säkert Sockiplast – en slags strumpa i frotté med plastsula. Den lanserades 1959 och användes inte minst som alternativ till inomhusskor på gymnastiklektionerna. 

Sockiplast tillverkas och säljs fortfarande, men för några år sedan bestämde den löpintresserade utvecklingschefen Hervor S. Pratt på företagets R&D-avdelning att det var dags för något nytt.

– Jag har alltid varit intresserad av löpning och löparskor, och har följt de senaste årens utveckling av prestationshöjande mellansulematerial och kolfiberplattor. Men vi var inte intresserade av att ta upp kampen med skojättarna, eftersom vår kärnverksamhet och tekniska kompetens i grunden börjar och slutar med Sockiplast, berättar Hervor S. Pratt.

Hon menar att det var därför som just Sockiplast blev utgångspunkten när man gav utvecklingsteamet i uppdrag att börja skissa på det som skulle bli Sockispeed.

– Vi gav dem helt fria händer. Målet var att utgå från Sockiplast och utveckla en ny sorts produkt som förbättrar löpupplevelsen, gynnar prestationsförmågan och som skulle vara kompatibel med de vanligaste löparskorna på marknaden.

Vi kunde direkt se en Sockispeed-effekt i resultatlistorna, som många antog hade med de nya löparskorna att göra.

Efter 18 månaders intensivt forsknings- och utvecklingsarbete fick man fram de första prototyperna i augusti förra året. Flera topplöpare i den internationella eliten fick därefter i uppdrag att testa och utvärdera Sockispeed, bland annat på Berlin maraton.

– Vi kunde direkt se en Sockispeed-effekt i resultatlistorna, som många antog hade med de nya löparskorna att göra. Men vad löparna hade i sina skor är det ingen som har vetat om förrän nu.

När man räknade ut den genomsnittliga förbättringen av löpekonomin som Sockispeed gav visade det sig att den var så mycket som 3,4 procent, oavsett sko – med ett undantag. 

– Effekten blir faktiskt negativ i löparskor som redan har en inbyggd kolfiberplatta. Det beror på att det dämpande materialet i Sockispeed tar ut effekten av strumpans kolfiberplatta och skornas platta. Det blir som att springa i blöt lera.

Det dämpande materialet i Sockispeed består av en kombination av Pebax och koldioxidinjicerat EVA-material i flera lager. Kolfiberplattan, som ligger inbäddad i det dämpande materialet, är tvådelad för att inte störa fotens naturliga biomekanik under stegcykeln.

– Vi hade en hel platta från början, men märkte rätt snabbt att det inte funkade så bra i kombination med en flexibel löparsko. I vissa fall blev den som en hävarm som gjorde att löparen tappade skorna när man kom upp i en viss stegfrekvens. Med en tvådelad kolfiberplatta kan foten och skon röra sig oberoende av varandra, förklarar Hervor S. Pratt. 

Under foten sitter ett tunt lager med dämpande Pebax- och EVA-material, i vilket en tvådelad kolfiberplatta har integrerats.

Planen var att lansera Sockispeed lagom till OS i Tokyo, men på grund av att OS flyttas släpper man alltså sin prestationshöjande strumpa redan nu. Tanken med OS-lanseringen handlade mycket om att man ville bidra till att ge alla löpare samma förutsättningar.

– Vi har utvecklat den här produkten under lång tid, och noga följt debatten kring de nya löparskornas prestationshöjande egenskaper. Ett av argumenten vi har tagit fasta på är att de inte har varit tillgängliga för alla tävlingslöpare, eftersom många är knutna till andra skotillverkare genom långa sponsoravtal, säger Hervor S. Pratt.

Hon menar att Sockispeed därmed kan fungera som en utjämnare av de orättvisa fördelar som vissa löpare har haft genom sina löparskor, eftersom produkten är kompatibel med i princip alla större skofabrikat och är tillgänglig för alla konsumenter. 

– Ja, den fungerar i de flesta löparskor. Undantaget är som sagt löparskor med kolfiberplatta samt Fivefingerskor, eftersom vi inte har gjort Sockispeed med separerade fack för tårna. I skor med väldigt tajta eller smala ovandelar kan man behöva byta till längre och mer elastiska skosnören, men det följer med ett par sådana till alla Sockispeed. 

Prototyperna bars bland annat under Berlin maraton av flera toppnamn i världseliten, men då utan den gula logotypen eftersom Sockispeed fortfarande var under utveckling.

Sockispeed är också godkända för tävlingsbruk. Sockiplast har fört en nära dialog med de tekniska konsulterna på World Athletics som har utformat det nya regelverket för löparskor.

Vem som helst kan bära ett par Sockispeed i sina löparskor och dra nytta av fördelarna – vilket innebär att alla tävlar på lika villkor.

– Faktum är att de inte ens har tittat på strumpor utifrån det här perspektivet. Vi gör teknologin tillgänglig för alla löpare, oavsett nivå och oavsett vem man är sponsrad av. Vem som helst kan bära ett par Sockispeed i sina löparskor och dra nytta av fördelarna – vilket innebär att alla tävlar på lika villkor. Så vi ser egentligen ingen anledning för World Athletics att förbjuda Sockispeed.

Men hur ser ni på debatten kring gamla världsrekord, som sattes med annan utrustning och nu riskerar att raderas på grund av Sockispeed? 

– Vi förstår den problematiken. Faktum är att World Athletics, som ett av flera alternativ, diskuterar en omräkning av alla världsrekord fram till 2020 baserat på en Sockispeed-faktor. Exakt vad den blir återstår att se, då både fler och grundligare tester krävs. Men min gissning är minst 0,034, säger Hervor S. Pratt. 

För man blir onekligen snabbare med ett par Sockispeed i löparskorna, vilket också är förklaringen till produktnamnet. Sockispeed anspelar både på släktskapet med ursprungsprodukten Sockiplast, och är en sammandragning av ”Sock is speed”.

– Ja, strumpan ger verkligen mer fart, oavsett löparens kapacitet. Det är faktiskt kliniskt bevisat – i schweiziska laboratorier, avslutar Hervor S. Pratt.  

Du kan läsa mer om Sockispeed och göra en förhandsbeställning här!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Det lönar sig att prenumerera

Det lönar sig att prenumerera


Du får bland annat 20% rabatt på Runners’ Store.

Sveriges kanske bästa utbud av löputrustning. Som premium prenumerant har du hela 20 % rabatt på löputrustning förutom på elektronik där du får 10% rabatt. Som digitalprenumerant har du 15% rabatt på löputrustning förutom på elektronik där du får 10% i rabatt. Du kan handla via vår webbshop (länk till vår butik) eller besöka någon av våra butiker på Regeringsgatan 26 i Stockholm eller Baltzarsgatan 31 i Malmö. För att få rabatt i någon av butikerna i Stockholm eller Malmö behöver du visa upp din medlemstatus. Den hittar du under ·Mina sidor” här på sajten. Obs! för att få tillgång till din rabatt på sajten behöver du vara inloggad. Rabatten kan ej kombineras med andra rabatter eller erbjudanden. Dessutom för du möjlighet att läsa Bicycling, Vasalöparen och såklart Runner’s World digitala tidningen i din dator/mobil eller läsplatta.

Klicka här för att bli prenumerant

 

 

 

50% rabatt på Runner’s World-prenumeration!

50% rabatt på Runner’s World-prenumeration!


Just nu! Halva priset på prenumeration, endast 49,50 kronor per tidning! Ordinarie pris 99 kronor.

Få Sveriges största löpartidning hemskickad till dig 10 gånger för bara 495 kronor! Du får massa tips om löpning, kost, prylar och om hur du bäst kommer i form, allt direkt hem i brevlådan och i din läsplatta. Nyhet! Du har dessutom som prenumerant 20%* på löparskor och kläder! Bra va!

Erbjudandet gäller endast nytäckning av prenumeration och boende i Sverige.

TA DEL AV ERBJUDANDET HÄR!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Snabbare än… med Kristofer Låås – vegan och löpare

Snabbare än… med Kristofer Låås – vegan och löpare


I betalt samarbete med adidas: Att vara snabb är inte bara en fråga om tider och farter. Det är också något högst personligt. Att bli sitt snabbaste jag handlar lika mycket om att uppfylla sina mål. Att hela tiden utvecklas. Att känna sig snabbare i dag än i går. Så här gör Kristofer Låås, maratonlöpare och vegan för att bli sitt snabbaste jag.

Hej Kristofer Låås! Hur gör du för att bli ”snabbare än …”?
– Hela grejen med löpning för min del är att utforska hur bra jag kan bli. Samtidigt vill jag både göra det med ett miljötänk och göra något bra för djuren. Jag vill visa att man kan springa fort, till och med snabbare som vegan än som köttätare. Jag vill visa både för mig själv och andra att det även på elitnivå går att välja miljöfrämjande alternativ inom kosten.

Vad har du för målsättningar?
– Jag är ju inte snabbast i Sverige, ganska långt från det. Men jag är ändå på en hög nationell nivå och siktar uppåt. Närmast är målet att gå under 2.20 på maratonsträckan.

Hur kan vegansk kost hjälpa dig att bli snabbare?
– Fördelarna med mitt beslut att bli snabbare än någonsin med vegansk kost är att den mat jag äter hjälper mig att hålla mig frisk. Att hålla sig frisk är en viktig faktor för att ha kontinuitet i träningen.

Vad innebär det rent konkret?
– Min kost innehåller väldigt mycket grönsaker, vilket gör det hälsosamt.
Det svåra är kanske ingången till att bli vegan, om man bryter av från en helt annan typ av kost. Det gäller förstås att ändå få i sig alla delar man behöver via kosten.

Är det svårt att variera kosten som vegan? – När man väl är inne i det finns det oerhört stora möjligheter att variera kosten även när man håller den vegansk. Samtidigt som kosten är bra för mig är den bra för djuren och miljön, vilket är en viktig del i mitt beslut att äta veganskt.

Kan löpningen bli mer miljövänlig?
– Ja, det tror jag. Ett bra exempel är adidas Parley-serie där stora delar av produktionen görs med material som återvunnits ur plastavfall från haven.

Hur hjälper adidas dig att bli ditt snabbaste jag?
– Samarbetet med adidas känns jättebra. Jag har gillat adidas som varumärke redan från unga år. SL 20 som är vårens stora nyhet från adidas tycker jag är en riktigt bra och lätt träningssko till ett suveränt pris. I SL 20 tror jag många kan hitta in till löpning med mycket löpkänsla samtidigt som skon ger det stöd man behöver. För mig funkar den riktigt bra, jag gillar verkligen att ha en så lätt sko som min mängdträningssko.

adidas SL 20 vill hjälpa oss att hitta vårt snabbaste jag!
Som en viktig del i vårens stora adidaskampanj ”Faster than …” presenterade adidas i slutet av februari lättviktsmodellen SL 20. Namnet associerar till en av skohistoriens verkliga ikoner – den klassiskt blå-vita SL 72, som debuterade i samband med München-OS 1972. Målsättningen med SL 20 var att skapa en modell med en kvick löpkänsla som passar för en stor grupp av löpare. 

Målsättningen med SL 20 var att skapa en modell med en kvick löpkänsla som passar för en stor grupp av löpare. 

Ovandelen i mesh ventilerar och stödjer foten. Stötdämpningen i det nya materialet Lightstrike i mellansulan är lätt nog för explosiv fart och responsivt nog för total komfort. Yttersulan från däcktillverkaren Continental ger ett pålitligt grepp. Och med 3-stripes inspirerade av japansk kalligrafi ser de lite extra snabba ut.

adidas SL 20 – Snabbare än …

Nya adidas SL20 väger 230 gram i herrstorlek US 9, har ett dropp på 10 millimeter och kostar 1 199 kronor. HÄR HITTAR DU adidas SL 20Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Göteborgsvarvet genomförs inte 16 maj

Göteborgsvarvet genomförs inte 16 maj


Med anledning av risken för smittspridning av covid-19 kommer Göte­borgsvarvet 2020 inte genomföras den 16 maj, det meddelar Göteborgsvarvet i ett pressmeddelande. Övri­ga lopp i Göte­borgsvarvets tävlingsvec­ka samt Göte­borgsvarvet Expo kom­mer inte heller att genom­föras som plan­er­at.

Beslutet togs av Göte­borgs Fri­idrotts­för­bund vid ett extrain­satt styrelsemöte i går kväll. Eftersom även vårens upplagor av Varvetmilen ställs in tills vidare, innebär det att totalt 23 lopp/arrangörer i Göteborg och runt om i landet påverkas. Organisationen arbetar nu vidare med att utreda de konsekvenser som beslutet innebär samt informera alla som berörs. Ny information delges från arrangörerna de närmaste dagarna.

Till hela pressmeddelandet från Göteborgsvarvet


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Brooks Shoe Finder:        Så hittar du rätt löparsko för just dig

Brooks Shoe Finder: Så hittar du rätt löparsko för just dig


Det finns fler typer av löparskor att välja på än någonsin tidigare. Men vilken modell är bäst för just dig? Svaret på den frågan får du av Brooks Shoe Finder – ett smart onlineverktyg som hjälper dig att hitta rätt typ av löparsko för just dina behov.

För inte så länge sedan var processen för att hitta rätt löparsko omständlig. Väl på plats i skobutiken skulle fotvalv analyseras och löpsteg skärskådas innan den slutgiltiga domen föll: ”Du ska ha den här skon, betala i kassan tack.” 

I dag finns det som tur är fler typer av löparskor än någonsin att välja mellan. Butiksexpertisen arbetar mer med att guida sina kunder genom skodjungeln, än som allenarådande domare. Och i dag behöver man inte ens gå till en fysisk butik. Detta tack vare nya, sofistikerade hjälpmedel som Brooks Shoe Finder – ett användarvänligt och kostnadsfritt onlinebaserat analysverktyg. På bara några minuter tar det fram lämpliga modeller för just dig och dina behov, baserat på ett antal enkla frågor och självtester som alla utgår från fysiologiska och biomekaniska studier. 

Shoe Finder utgår från dina behov

Men vetenskap i all ära – utgångspunkten för Brooks Shoe Finders rekommendationer är förstås du och dina behov som löpare. Därför får du börja med att beskriva din löpning i Brooks Shoe Finders webbaserade frågeformulär: Var springer du helst? Hur mycket springer du? Vad tränar du för? Hur ser din skadehistorik ut? 

Efter dessa inledande bakgrundsfrågor följer tre enkla självtester. De två första genomförs barfota, och kartlägger dels hur din kroppsvikt distribueras och dels hur stabila dina fötter och ben är genom löpsteget. Det tredje och sista testet handlar om att testa hur rörlig du är i dina leder – vilket du gör genom att böja ditt pekfinger bakåt. 

Verkar det flummigt? Det är precis tvärtom. Till flera av frågorna finns en ”Behind the science”-text som på ett mycket pedagogiskt sätt redogör för bakgrunden till varje fråga och förklarar hur olika fysiologiska faktorer påverkar allt från biomekanik till skoval. 

Brooks Shoe Finder hjälper dig att hitta rätt sko för just dina behov.

Juryn sammanträder …

Nu är Brooks Shoe Finder redo att ge dig en rekommendation – i varje fall när det gäller om du behöver en stabil eller neutral löparsko. Därefter får du ange dina preferenser när det gäller löparskor. Beroende på om du föredrar lätta skor med mycket löpkänsla eller väldämpade skor får du ytterligare två alternativ att välja mellan. Prioriterar du lätta, snabba skor eller skor med en låg sulprofil som levererar mycket kontakt med underlaget? Eller föredrar du mjuka, väldämpade skor eller skor med en studsig känsla som driver dig framåt i steget? 

När du gjort dina val levererar Brooks Shoe Finder ett antal förslag på Brooks-modeller baserat på dina preferenser, din biomekanik och din träningshistorik. Om du gillar skorna som Brooks Shoe Finder rekommenderar så kan du spara resultaten från analysen genom att skapa ett konto. Då kan du återvända när det blir dags att köpa nya löparskor. Å andra sidan tar det ju bara några minuter att fylla i frågeformuläret på Brooks Shoe Finder igen. Och vem vet – all löpning i dina nya Brooks-skor kanske har gjort att du utvecklats och behöver en ny sorts löparsko nästa gång? 

Testa Brooks Shoe Finder här! 


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in