GPS-skolan:  Få ut mer av din pulsklocka

GPS-skolan: Få ut mer av din pulsklocka


Tips #1: Titta inte på klockan
Titta inte på din GPS-klocka under de tio första minuterna av passet. GPS-användare tenderar att börja sina pass i för hög fart, eftersom de låter klockan bestämma farten istället för kroppen. Lyssna istället på din kropp och öka farten efterhand. Vi lovar att det kommer att kännas bättre.

Tips #2: Låt farten växla
Om du springer utan en GPS-klocka varierar farten naturligt under passet; du springer fortare under vissa avsnitt – och långsammare under andra. Men om du ideligen tittar på klockan är risken stor att du blir stressad. Vänj dig vid att din fart varierar och fokusera inte på din exakta fart vid specifika hållpunkter under löprundan, särskilt inte under lättare pass.

Kontrollera istället vilken snittfart du höll – när du avslutat passet. Även när du kör tempoträning kommer din GPS visa att farten varierar från kilometer till kilometer och mellan varvtiderna, men ligger du inom fem sekunders marginal från ditt planerade tempo så kan du slappna av.

Tips #3: Ifrågasätt inte tävlingsdistansen
GPS-klockor är ganska bra på att uppskatta den distans du springer medan tävlingsbanor oftast är mer exakt uppmätta. Däremot mäts tävlingssträckan längs banans kortaste väg, i ett ”idealspår”, och eftersom det inte är särskilt troligt att du lyckas pricka in idealspåret under hela loppet, så springer du följaktligen något längre. Skillnaden blir inte stor och i slutändan är det ju dessutom tävlingens tidtagning som gäller som officiellt resultat – inte din GPS-klockas.

Tips #4: Tävla inte mot klockan
Många av oss är tävlingsinriktade och det är bra om du vill springa fort. Men att springa fort är inte alltid det du bör göra på träning. Det finns en poäng med de olika träningszonerna på GPS-en; skillnaden i intensitet fyller ett specifikt syfte i träningen. Att ständigt springa lite fortare så att du hamnar i nästa zon kan vara kontraproduktivt, så försök inte slå din GPS varje gång du är ute och springer utan använd den istället för att kontrollera att du håller intensiteten i den träningszon du planerat att genomföra passet i. Det är en av de största fördelarna med GPS-klockorna.

Tips #5: Lämna GPS-en hemma
Även om GPS-klockorna är ett av de bästa hjälpmedlen för att styra träningen, så får man inte glömma att det bara är ett verktyg bland andra. Syftet med den är att hjälpa dig att träna bättre, vilket också betyder att lära dig att springa efter din egen inre fartkänsla så att du alltid måste förlita dig på en extern GPS. Testa att lämna klockan hemma nästa gång du ska ut på din vanliga runda och lyssna på din kropp istället. Den har mycket att berätta.

Tips #6: Löp efter din inre GPS
Med hjälp av din GPS kan du trimma din inre fartkänsla:
1. Jämför din upplevda ansträngning med GPS-klockans registreringar under 3-4 veckor, både under lätta och hårda pass. Var uppmärksam på hur kroppen känns.
2. Efter dessa veckor startar du klockan i början av varje pass, men tittar inte på den förrän efter målgången. Se om du kan få din inre och yttre GPS att matcha varandra.
3. När du känner att du kan träna utan din GPS-klocka så lämna den hemma under vissa pass. Särskilt när det är lämpligare att springa passet baserat på ansträngning istället för på fart eller distans.


Nr 11 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vinterns viktigaste nyckelpass
  • Bästa vinterskorna. Dubbat och odubbat, Stor guide!
  • Åtta misstag du inte vill göra
  • 9 julklappstips till alla löpare
  • Därför ska du testa 14-dagarsmetoden
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 3

Staffan Nilsson

Varför är rubriken ”Få ut mer av din pulsklocka” när artikeln inte alls handlar om puls eller pulsklockor? Redan i inledningen klargörs det att det är GPS klockor det handlar om. Bakläxa till rubriksättaren!


Tommy B

Fick inte alls ut mer av min klocka, sista rådet var att lämna den hemma?!


Pär

Få ut mer…
och ett av svaren var LÄMNA den hemma !!!!!!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Springtime Friends & Runner's Worlds Löpargrupper - nu drar vi igång träningen!

I mitten av januari kör vi igång Springtime Friends löpargrupper igen tillsammans med Runner’s World!

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Därför stinker dina träningskläder

Att träningskläder av syntetmaterial kan lukta illa är kanske ingen nyhet? Nu vet forskarna varför.

Läs mer
Utnyttja sommarljuset

Sommarens ljusa morgnar och kvällar ger dig mer tid att träna. Så här utnyttjar du det på bästa sätt.

Läs mer