Våra tips för hur du klarar iskall löpning
Vi har utsett tre testlöpare av Mizunos nya sko!

Våra tips för hur du klarar iskall löpning


Sporter som längdåkning, skidskytte och utförsåkning är bra exempel på att vinterkyla inte utgör något hinder för konditionsträning. Utövare av dessa sporter tränar ofta när det är kallare än femton minusgrader. Den som är nybörjare eller ovan med det svenska vinterklimatat bör däremot undvika att springa ute de dagar då termometern visar mellan 15 och 20 minusgrader.

Luftrören består av 44-48 mindre rör som bland annat skyddar bronkerna och lungorna mot kyla. Men luftrören är också känsliga för kyla. Att träna mycket i många minusgrader kan ge problem med luftrören, vilket visat sig hos vissa av våra elitskidåkare. Inled därför vinterlöpningen försiktigt och kontakta en läkare om du har problem med andningen när du springer i kyla. 

Om du har astma eller känsliga luftrör kan en andningsmask eller munburen fukt- och värmeväxlare, som värmer inandningsluften, vara ett utmärkt hjälpmedel. Med varma kläder, fet kräm eller så kallad rånarluva för skydda ansiktet från köldskador, är du väl rustad. 

Träna också med lite lägre intensitet, max 70 procent av din maxpuls, när det är kallt. Att springa en kall vinterdag då solen gnistrar över ett vintervitt landskap kan vara lika njutbart som att springa en solig vårdag, men i vinterlöpningen gäller det att använd sitt sunda förnuft.


Nr 3 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Test! Vårens bästa löparskor. 23 nya modeller – hitta rätt sko för dig
  • Löpträningen som gav Guld  i skridsko-VM. Möt Nils Van Der Poel
  • Världens bästa träningspass
  • Kriget mot skavsåren – och hur vi kan vinna det
  • Därför skyddar löpning mot depression
  • 3 sätt att bli snabbare
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 7

cykeltina

Andningsnaskerna är inte alls bara för folk med daddifa luftrör. Det är toppen för alla! Inga lungor i världen mår gott av att dra ner 20 minusgrader. Med min ” Darth. Vader”mask kan jag dock köra intervaller hela vintern utan minsta minusgrad i lungorna. Kanon. Ställde inte in ett enda pass på grund av väder förra vintern.


GH

daddifa luftrör?


Åsa

Tycker själv det absolut viktigaste är att inte dra in kall luft så länge man inte är uppvärmd ordentligt. Har själv astma och har lärt mig att jag MÅSTE ta en uppvärmning på 10-15 min beroende på hur snabbt värmen kommer i kroppen. När värmen kommer till fingertopparna och tårna och även den annars så iskalla näsan blivit varm – då kan jag köra 100% även när det smyger sig ner mot -10 grader utan problem. MEN stressar jag på uppvärmningen och får upp för mycket flås innan luftrören och resten av kroppen är riktigt uppvärmd – då kommer inflammationen i luftrören/bronkerna som på beställning! Känner omedelbart efter löp-passet om uppvärmningen var tillräcklig eller ej. UPPVÄRMNING ÄR SKITVIKTIGT VID KYLA I KOMBINATION MED ASTMA!


Sture Marklund

Det är väl med träning i kyla som med träning i värme, man måste lära sig hur den egna kroppen fungerar. Själv har jag inga problem med andningen när temperaturen kryper under 20 minusgrader, däremot måste jag skydda ansiktet och ha rejält på händerna. Jag kör heller inga tokintervaller när det är riktigt kallt eller riktigt varmt. Det är väl med träning som med bilkörning. Anpassar man sig efter förhållandena fixar man det mesta. Goda råd är alltid bra, men ytterst är det den egna erfarenheten man måste lita till.


Åsa

x-akt Sture!
Bra skrivet!


Camilla Ländin

Verkar vara en bra och billig idé.


Camilla Ländin

Verkar vara en bra och billig idé.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Höj farten – spring intervaller!

Här är fem tuffa pass för dig som vill få upp farten.

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Ris över från helgen? Testa Tommy Myllymäkis fräscha recept!

En enkel och snabb vegetarisk rätt med gott om kolhydrater och nyttigt fett från både...

Läs mer

Coachens bästa backpass!

Backträning kan göra under för både löpsteget och flåset. Här hittar du coach LG Skoogs...

Läs mer

Förenkla din träningsvardag – 10 smarta tips!

Effektivisera vardagen genom att införa nya matrutiner – så får du mer tid för din...

Läs mer
Vässa din fart i vår – fyra enkla knep!

För att bli bättre måste du hela tiden utmana dig själv i din träning. Här är fyra enkla sätt att...

Läs mer
Så fixar du ett hemmaträningsläger i påsk

Är du tvungen att stanna hemma i påsk? Misströsta inte – kör ett eget träningsläger på hemmaplan!

Läs mer
Nybörjarguide! | Spring ännu längre!

Nu är det dags för sista steget i vår nybörjarguide – att springa ännu längre!

Läs mer