Våra tips för hur du klarar iskall löpning
Vi har utsett tre testlöpare av Mizunos nya sko!

Våra tips för hur du klarar iskall löpning


Sporter som längdåkning, skidskytte och utförsåkning är bra exempel på att vinterkyla inte utgör något hinder för konditionsträning. Utövare av dessa sporter tränar ofta när det är kallare än femton minusgrader. Den som är nybörjare eller ovan med det svenska vinterklimatat bör däremot undvika att springa ute de dagar då termometern visar mellan 15 och 20 minusgrader.

Luftrören består av 44-48 mindre rör som bland annat skyddar bronkerna och lungorna mot kyla. Men luftrören är också känsliga för kyla. Att träna mycket i många minusgrader kan ge problem med luftrören, vilket visat sig hos vissa av våra elitskidåkare. Inled därför vinterlöpningen försiktigt och kontakta en läkare om du har problem med andningen när du springer i kyla. 

Om du har astma eller känsliga luftrör kan en andningsmask eller munburen fukt- och värmeväxlare, som värmer inandningsluften, vara ett utmärkt hjälpmedel. Med varma kläder, fet kräm eller så kallad rånarluva för skydda ansiktet från köldskador, är du väl rustad. 

Träna också med lite lägre intensitet, max 70 procent av din maxpuls, när det är kallt. Att springa en kall vinterdag då solen gnistrar över ett vintervitt landskap kan vara lika njutbart som att springa en solig vårdag, men i vinterlöpningen gäller det att använd sitt sunda förnuft.


Nr 6 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Äntligen Långlopp! Träningsprogram inför höstens lopp.
  • 11 snabba kolfiberskor
  • Så fixar du sommarvärmen
  • Allt om OS i Tokyo!
  • Därför blir du lycklig av löpning
  • Extra bilaga. Nybörjarguide
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 7

cykeltina

Andningsnaskerna är inte alls bara för folk med daddifa luftrör. Det är toppen för alla! Inga lungor i världen mår gott av att dra ner 20 minusgrader. Med min ” Darth. Vader”mask kan jag dock köra intervaller hela vintern utan minsta minusgrad i lungorna. Kanon. Ställde inte in ett enda pass på grund av väder förra vintern.


GH

daddifa luftrör?


Åsa

Tycker själv det absolut viktigaste är att inte dra in kall luft så länge man inte är uppvärmd ordentligt. Har själv astma och har lärt mig att jag MÅSTE ta en uppvärmning på 10-15 min beroende på hur snabbt värmen kommer i kroppen. När värmen kommer till fingertopparna och tårna och även den annars så iskalla näsan blivit varm – då kan jag köra 100% även när det smyger sig ner mot -10 grader utan problem. MEN stressar jag på uppvärmningen och får upp för mycket flås innan luftrören och resten av kroppen är riktigt uppvärmd – då kommer inflammationen i luftrören/bronkerna som på beställning! Känner omedelbart efter löp-passet om uppvärmningen var tillräcklig eller ej. UPPVÄRMNING ÄR SKITVIKTIGT VID KYLA I KOMBINATION MED ASTMA!


Sture Marklund

Det är väl med träning i kyla som med träning i värme, man måste lära sig hur den egna kroppen fungerar. Själv har jag inga problem med andningen när temperaturen kryper under 20 minusgrader, däremot måste jag skydda ansiktet och ha rejält på händerna. Jag kör heller inga tokintervaller när det är riktigt kallt eller riktigt varmt. Det är väl med träning som med bilkörning. Anpassar man sig efter förhållandena fixar man det mesta. Goda råd är alltid bra, men ytterst är det den egna erfarenheten man måste lita till.


Åsa

x-akt Sture!
Bra skrivet!


Camilla Ländin

Verkar vara en bra och billig idé.


Camilla Ländin

Verkar vara en bra och billig idé.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Nybörjare? Så här lätt kommer du igång med löpning!

Fyra enkla steg för dig som vill komma igång med löpning.

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Rostad potatis med paprikahummus och parmesan

Rostad potatis är ett jättegott tillbehör till grillen – eller ät den med bara en...

Läs mer

Därför ska du äta som en sydeuropé

De som äter medelhavsinspirerad mat håller sig generellt friskast och lever längst, säger kostprofessorn Alicja...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Fisktacos med pico de gallo och ärtmole

Här är en variant på fisktacos med mexikansk tomatsalsa och ärtmole – perfekt för fredagsmyset.

Läs mer
Så maxar du sommarträningen

Här är tre smarta och tidseffektiva strategier för dig som vill springa längre, snabbare och mer regelbundet.

Läs mer
Våra bästa tips för sommarträningen!

Bygg din semesterträning med de här tre byggstenarna – det är ett säkert recept för framgång.

Läs mer
Somriga vegoburgare

Här kommer tips på en grym vegoburgare som komplement till de vanliga köttburgarna.

Läs mer