Ledarkrönika: Vem läser Runner’s World?

Ledarkrönika: Vem läser Runner’s World?


Men i likhet med alla redaktioner försöker vi även lista ut vilka ni läsare är, just för att kunna göra en så bra, relevant och intressant tidning som möjligt. Och på frågan om vem som läser Runner’s World är förstås svaret ”löpare”. Men sen blir det krångligare.

Alla som springer vet ju att ”löpare” – enligt en bred och inkluderande definition – kommer i många former, från rena nybörjare till erfarna elitidrottare. Det gäller även löpning som företeelse. Sedan den första löparboomen för trettio år sedan, då vi startade den här tidningen, har löpningen diversifierats. Vi ser fler former av löpning, nya typer av tävlingar (några kan du läsa om i detta nummer) och fler produkter som ska tillgodose nya behov. Dessutom springer fler än någonsin – inte minst kvinnor. Så vem dagens löpande läsare är, det är inte helt lätt att lista ut.

Att det är svårt att definiera sina läsare konstaterade även vår amerikanska systertidning Running Times nyligen, när de genomförde sin läsarundersökning. Tidningen, som ges ut av samma förlag som Runner’s World, har en uttalad inriktning mot tävlingslöpare som springer åtta till sexton mil i veckan. Men resultatet av undersökningen förvånade redaktionen: Hälften av läsarna springer i snitt fyra mil eller mindre per vecka – det vill säga på en nivå ganska långt ifrån elitidrottarna som tidningen riktar sig mot. Exemplet säger en del om hur vanskligt det är att dra slutsatser om läsaren utifrån ett målgruppstänkande.

Running Times vänder sig till elitlöpare, men tilltalar uppenbarligen också en helt annan grupp löpare. Därför är vår läsarundersökning det kanske viktigaste hjälpmedel vi har för att förstå våra läsares behov – att få veta vad ni vill läsa om. Genom era svar fick vi bekräftat att vi når vår huvudsakliga målgrupp, motionslöparna: Åttiosju procent av våra läsare springer två till sju mil i veckan. Bra så, kan man tycka.

Men så mycket enklare att identifiera våra läsare blir det ändå inte. För samtidigt visar vår undersökning att nio procent springer mindre än en mil i veckan, medan fyra procent springer mer än åtta. Vi kan därmed anta att vi i likhet med Running Times når en relativt stor andel löpare som inte passar in i vår huvudsakliga målgrupp – det vill säga även rena nybörjare och erfarna elitlöpare.

Så hur möter vi då deras behov? Dels genom de specifika avdelningarna ”Nybörjare” och ”Hård träning”, och dels genom att fortsätta skriva om både ”vanliga” löpare med intressanta och inspirerande historier till svenska löparprofiler som Isabellah Andersson,
Eric Senorski, Anders Kleist, Kajsa Berg och Emelie Forsberg – liksom världsstjärnor som Galen Rupp och Usain Bolt. Dessa förebilder inspirerar oss att tänka större, att våga utmana oss själva och försöka lite mer, sikta lite högre. De är de goda exemplen. Vi bär på drömmarna.

Dessa löpare och deras historier blandar vi med motiverande reportage om löpningens fantastiska värld – och det vill 35 procent av er också helst läsa om. Men ni vill också ha våra experters träningstips och program (27 procent) till råd om allt från kost till skoval
(14 procent). Det är också i korta drag vår huvudsakliga mix.

Men framför allt vill vi att Runner’s World ska ge dig nycklarna till att utvecklas som löpare, oavsett hur mycket du sprungit tidigare och oavsett hur högt du siktar. Tillsammans når vi längre.

Tack för förtroendet!

/Stefan Larsén


Nr 9 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Höstens roligaste löpträning
  • Testa något nytt: Bli snabb & stark 2022
  • Spring bättre – med musik
  • 11 sportbehåar i stort test
  • Ditt perfekta kostupplägg
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 1

Anna Eriksmo

Att bara göra en målgruppskartläggning är sannolikt inte tillräckligt för att förstå vad tidningen ska fyllas med. Nästa steg blir att ta reda på målgruppens BEHOV. Sannolikt läser många icke-elitlöpare Running Times just för att den vänder sig till elitlöpare och därmed manifisterar en vision som dessa människor har om sig själva. Lite grann som att jag själv gärna läser DI-weekends bostadsannonser fastän jag inte tillnärmelsevis har röd att köpa en villa i Falsterbo för 35 miljoner.
Blogg.eriksmo.seLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Så hittar du tillbaka till formen efter semestern

Efter semestern kan det krävas en andra grundträningsperiod för att komma igång med träningen inför...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Fina SM-tävlingar i Malmö när EM-platser skulle delas ut

Sveriges just nu största löparstjärna heter Andreas Kramer. I onsdags så demolerade han det svenska...

Läs mer

Så behåller du vätskenivåerna i värmen!

Under heta dagar är det extra viktigt att ha vätska med på löpturen. Så här...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Arena Run fyller 5 år – firar med nytt millopp och ny stafett

Arena Run arrangeras för femte året i rad på Friends Arena i Solna, den 24–25 januari 2020. Jubileet firar man...

Läs mer
Carolina Gynning, konstnär, skådespelare och löpare

Jag bor på Ekerö, det finns ett spår där som är ungefär två kilometer, där snurrar jag runt. Det är...

Läs mer
Den viktiga vilan

Är vilodagar bättre än att stretcha? Ska jag sova mer eller bara dricka återhämtningsdrycker? Hur man ska göra när man...

Läs mer