Så hittar du tillbaka till formen efter semestern

Så hittar du tillbaka till formen efter semestern


För att komma igång igen efter semestern kan det krävas en andra grundträningsperiod. Här ger vi dig några tips på hur du kan lägga upp träningen inför höstens alla långlopp.

Ungefär sex veckor innan man vill nå höstens toppform är det dags att dra igång förberedelserna. Man avsätter då de fyra första veckorna till en progressivt stegrad grundträning för att sedan märkbart lätta på träningsmängden under de två sista veckorna före tävlingen. Då fokuserar man i stället på att spetsa tempoförmågan och att låta kroppen återhämta sig så att den kan tillgodogöra sig hårdkörningen.

Under den inledande fyraveckorsperioden återuppbygger man den uthållighet och grundstyrka som man kanske delvis har förlorat under de lugnare sommarveckorna.

För att hitta höstfomen är det följaktligen fyra olika komponenter som bör prioriteras:

 • Ökad träningsvolym, vilket ger förbättrad uthållighet.
 • Funktionella styrkeövningar som underlättar en effektiv löpteknik och minskar risken för skador.
 • Målinriktad träning för att stärka svaga punkter, vilket ger direkt ökad prestationsförmåga.
 • Träningspass i planerad tävlingsfart som simulerar den kommande tävlingssituationen.

Så här kan du jobba effektivt med dessa fyra faktorer:

1. ÖKAD TRÄNINGSVOLYM

Att träna mer är ett självklart medel för att förbättra sin kondition och styrka. Viktigt är dock att belastningen höjs progressivt under den aktuella fyraveckorsperioden och att man balanserar den ökade träningsvolymen med mer tid för återhämtning.

Efter en semesterperiod är det paradoxalt nog ofta lättare att hitta tid till den vila som behövs eftersom dagarna återgår till mera normala rutiner igen. Stegra inte träningsmängden abrupt från en vecka till en annan. Det ökar nämligen skaderiskerna avsevärt.

Erfarenhetsmässigt är en tioprocentig ökning per vecka något som de flesta kan hantera. För en löpare som normalt brukar springa cirka 50 kilometer i veckan under sommaren kan det se ut så här:

 • Vecka 1: 55 km
 • Vecka 2: 62 km
 • Vecka 3: 68 km
 • Vecka 4: 75 km

Därefter minskas träningen under de två tävlingsförberedande veckorna till 50 respektive 35 kilometer. Observa att det under dessa veckor däremot bör ingå flera löppass i hög fart.

2. GRUNDSTYRKA

Med den stegrade träningsmängden följer också ett ökat behov av styrketräning. Har du problem med att motivera dig till denna typ av träning? Försök att se den som en sorts försäkring mot överbelastningsskador.

Dels ökar styrketräningen hållfastheten i muskler och stödjande vävnad, dels bidrar en starkare kropp till bättre löpteknik och därmed ett mer effektivt rörelsemönster.

Men under denna del av löpsäsongen har man knappast tid att lägga in speciella, mer omfattande styrkepass. Sikta därför i stället på att avsätta 10–20 minuter i slutet av tre löppass i veckan, för att stärka till exempel knäna och coremuskulaturen.

3. FARTLEK

Fartlek är en utmärkt träningsform för att få bättre fart på benen och hitta ett optimalt tävlingstempo, speciellt för den som har ringa erfarenhet av tempoträning. Fartlek går helt enkelt ut på att man under ett och samma träningspass blandar olika löptempon i ett spontant och oregelbundet mönster där man växlar mellan lugn distansfart och snabbare tempoavsnitt.

Mixa fartavsnitt från 1–5 minuter med ett mer normalt distanstempo. Nyttja gärna uppförsbackar till att trycka på lite extra och försök ”rulla” avspänt utför. Låt känsla och humör bestämma tempoavsnitten, men undvik att sänka tempot mellan fartavsnitten till ren joggningfart.

Den stora fördelen med denna träningsform är att den i princip kan genomföras var som helst. Genom sin lösa struktur fungerar den utmärkt under en tuff uppbyggnadsperiod, eftersom känslan (och inte klockan) är det viktigaste styrmedlet.

4. TÄVLINGSSIMULERANDE TRÄNINGSPASS

Efter fyra veckors målinriktad hårdträning är det dags att skörda frukten. Som nämndes i inledningen bör nu träningsmängden märkbart reduceras. Genomför några löppass i planerat tävlingstempo och låt sedan kroppen få möjlighet till återuppbyggnad.

Under de två veckorna närmast en viktig tävling handlar det mest om att ladda batterierna. Våga vila och lita på att de föregående fyra veckornas träning har gett den rätta effekten.


Nr 9 ute i butik nu!

Ur innehållet:

 • Höstens roligaste löpträning
 • Testa något nytt: Bli snabb & stark 2022
 • Spring bättre – med musik
 • 11 sportbehåar i stort test
 • Ditt perfekta kostupplägg
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Höstens bästa löppass

Bekvämt och kul – och du blir snabbare på kuppen! Progressiv distanslöpning är perfekt höstträning....

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Behåll motivationen i sommar – testa dessa roliga distanspass!

Coach LG Skoog tipsar om tre roliga, effektiva distanspass –perfekta motivationshöjare under sommaren.

Läs mer
Vässa din fart i sommar – fyra enkla knep!

Här är fyra enkla sätt att bli snabbare – som alla garanterat ger resultat.

Läs mer