Löparens vanligaste skador: Stressfraktur

Löparens vanligaste skador: Stressfraktur


Medan ett akut benbrott uppstår omedelbart utvecklas en stressfraktur när något av skelettets ben utsätts för mer belastning än det klarar av under en längre tid. Resultatet är däremot detsamma, benet går helt enkelt av. En stressfraktur är med andra ord en mycket allvarlig idrottsskada som drabbar löpare främst i skenbenen, fötterna och hälarna.

Är du i riskzonen?
Ditt skelett behöver tid att återhämta sig efter träningspassen, därför gäller det att varva löpträningen med vilodagar eller alternativ träning som inte belastar skelettet på samma sätt som löpning.

Att öka distansen, intensiteten och frekvensen på löppassen alltför snabbt innebär ytterligare en riskfaktor. Stressfrakturer drabbar dessutom fler kvinnor än män, vanligtvis på grund av en låg östrogennivå eller vitaminbrist, ofta till följd av ett alltför snålt kaloriintag. 

Lyckligtvis fungerar löpning skyddande. Stötarna mot underlaget stärker nämligen skelettet. Forskning visar också att ju längre du har löptränat, desto starkare blir det. Det gäller bara att öka träningsbelastningen successivt så att skelettet hinner anpassa sig. 

Om jag är drabbad, kan jag fortsätta löpträna?
Nej. Punkt slut. Räkna med 8 till 16 veckor vila från löpträningen beroende på var benbrottet sitter och hur allvarligt det är. Benen i fötterna läker till exempel långsammare än skenbenen. Om du envisas med att springa trots att du har ont kommer du tveklöst att tvingas tillbringa ännu mer tid i soffan. Träna istället vattenlöpning och simning.

Rehabilitering
Lyssna på kroppen. När du kan gå utan att känna smärta kan du pröva att jogga i några minuter. Avgörande för läkningen är att du börjar, och sedan ökar, träningen försiktigt. Stanna direkt om du får ont. Om smärtan hänger kvar även när du slutat springa är det tyvärr ytterligare en tid av alternativ träning som gäller. 

Förhindra ett återfall
Förbättra din bentäthet genom att styrketräna och att äta ordentligt och näringsriktigt. En försiktig start är som ovan nämnts viktig, däremot tycks underlaget inte ha någon större betydelse. Det borde ju vara så att mjuka stigar är bättre än hårda vägar, men det finns faktiskt inga studier som lyckats bevisa det. 

Tips från eliten
Behåll styrkan och konditionen genom att träna vattenlöpning. När den amerikanska långdistanslöparen Deena Kastor bröt ett ben i foten under 2008 års olympiska maraton blev hon tvungen att ta sex veckor ledigt från löpningen. Med en daglig löpstund i poolen lyckades hon behålla det mesta av styrkan och konditionen.


Nr 11 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Vinterns viktigaste nyckelpass
  • Bästa vinterskorna. Dubbat och odubbat, Stor guide!
  • Åtta misstag du inte vill göra
  • 9 julklappstips till alla löpare
  • Därför ska du testa 14-dagarsmetoden
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 6

Karin

Hej,
blev glad då jag såg denna artikel och tänket att jag äntligen ska få läar mig mer om detta som drabbat mig. Men det ni skriver här hittar man vid en enkel google-sökning. Varför inte gå in mer på djupet? Berätta VAR stressfrakturerna ofta syns, hur de känns, nära diag´noser och hur man utskiljer dessa (tex benhinneproblem). Alternativ behandling (stötvåg) mm. Väldigt tunnt.


Jonas Lund

Hej Karin,
den här artikeln är, som du skriver, mest tänkt som en första översikt av vad en stressfraktur är. Vi skriver då och då djupare artiklar om det här ämnet i tidningen där det finns bättre utrymme att gå in på djupet i ett ämne.
Som ett exempel på det kan jag rekommendera artikeln ”Benbrott = Avbrott” i vårt senaste nummer som tar upp hur en fraktur kan uppstå vid för intensiv träning.
Jonas Lund, Webbredaktör


Petter

Tråkigt när det händer. Ännu tråkigare att det inte finns en försäkring för stressfraktur. Fick den själv i år och blev gipsad i 5 veckor. Hoppade på kryckor och försökte på bästa sätt vara en god medborgare och utföra jobbet under den tiden. Eftersom jag inte kunde köra bil med gipset på så försökte jag få ut ersättning för merkostnader med taxi och kollektivtrafik. Men svaret blev nej. Denna skada har jag själv åstadkommit. Och det täcker inte försäkringen.
En kompis var ute på en blöt krogrunda och gjorde en ”vurpa” med benfraktur som följd. Trots att hans arbete var lättare än mitt hade han inga planer på att jobba under tiden han var gipsad. Ett år senare får han brev från försäkringsbollaget (vilket är samma som mitt) med frågan – Hej ,hur är det med dig, går det bra? Som ”plåster på såren” så får han 45 000 kr av försäkringsbolaget för sveda och värk.
Så mitt råd till andra är att, ha en ölburk med när du springer. Skulle stressfrakturen komma, så är det bara att öppna burken och hälla i sig innehållet, för att sedan ta sig till akuten och berätta att det var fest i motionsspåret (vilket är en sanning).


Joakim

hej!
vart vänder man sig ifall man tror att man har en stressfaktur?
Joakim


Jonas Lund

Hej Joakim,
jag tycker du ska vända dig till en läkare, gärna med idrottsinriktning, som kan göra en första bedömning.
Om det då verkar som att du har en stressfraktur brukar det följas upp med en MR-röntgen för att konstatera typ, omfattning etc. inför en kommande behandling.
Hoppas det löser sig.
Jonas Lund, Webbredaktör


Thomas

Bra och informativ artikel, tack för det.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Sju av tio friidrottare skadas – varje säsong

Sjuttio procent av alla friidrottare drabbas av överbelastningsskador enligt ny svensk avhandling.

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Koll på håll!

Det är ett välkänt löparproblem – du har bra fart, är nere på PB-tider och...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Den viktiga vilan

Är vilodagar bättre än att stretcha? Ska jag sova mer eller bara dricka återhämtningsdrycker? Hur...

Läs mer
Tips och råd om förkylning och löpning

Kan man springa bort en förkylning? Om du bara är lite snorig, ja. Om du har ont i halsen och/...

Läs mer
Träna upp dina svagheter för att förebygga skador

De flesta äldre löpare har koll på sina svaga punkter – läxor som ofta gjorts den hårda vägen. För även om generna...

Läs mer
Spring bort din smärta!

Tidigare skulle smärta tas på största allvar och det gällde att vila från löpningen när kroppen sa ifrån. Men senare...

Läs mer