Möt vår nya bloggare Johan Samuelsson

Möt vår nya bloggare Johan Samuelsson


Johan Samuelsson kommer ifrån från Alingsås, är 32 år och har väl egentligen inte pysslat med någon annan idrott än triathlon som han upptäckte och fastnade för 2012. Idag kämpar han med dubbla knäskador där mycket av tiden går åt till rehabilitering. Men målmedvetet siktar han trots skadeläget på flera ironman-tävlingar under 2015, och hans fokus ligger på att ständigt utvecklas inom sporten.

Hur kom det sig att du började med triathlon?
– Jag hade en rätt så ohälsosam livsstil med dåliga matvanor innan jag började med triathlon. Nu ligger fokus på träning och en sund hälsosam livsstil även om matvanorna fortfarande inte alltid är de bästa, men jag jobbar på att förbättra mig på den fronten.
Anledningen till att jag började med triathlon är att jag tidigare jobbade ihop med en gammal cyklist som pratade mycket kring landsvägscykling, vilket inspirerade mig till att själv testa. Sagt och gjort, jag hyrde en racer för att se om det var så himla fantastiskt som han påstod att det var. Fastnade faktiskt med en gång och cyklade min första tävling 2 månader senare, en tävling som var en kuperad bana på 100 km. Samma kollega ställde även upp årligen i en lokal triathlontävling i Alingsås, jag hängde med på en tävling och gick samtidigt med i Alingsås triathlonklubb för att lära mig simma. Och på den vägen är det.

Bästa tränings- och tävlingsminnena?
– Jag har många bra cykelminnen men om jag måste välja det bästa tävlingsminnet var det nog att cykla Vansbro triathlon med 41km/h i snitt och att cykla 5 minuter snabbare än Ted Ås och Jonas Colting som jag såg upp till. Det slår det mesta, även om jag vunnit flera tävlingar för att jag varit så pass offensiv i min cykling. I år har jag också varit i USA två gånger och tävlat, i våras var jag i The Woodlands i Texas och att få cykla där är en riktigt häftig upplevelse. Nu senast var jag i Miami och Panama City Beach som har skonsammare klimat men är väldigt platt.

Har du något riktigt dåligt minne?
– De senaste 18 månaderna har varit ett mörkt kapitel för mig eftersom jag dragit på mig knäskador i patellasenorna på grund av att jag ökade på löpningen alldeles för mycket för snabbt. Resultatet är flertalet operationer med komplikationer tyvärr. Det har med andra ord blivit många pass i bassängen, cyklingen går hyfsat bra så länge jag inte cyklar i backar. Löpningen har jag fått lägga på hyllan en stund, men jag är passionerad i löpningen så med rätt rehab och balans ska jag få ihop det. Denna tid kommer att vara ett minne av en period jag helst vill glömma men som kommer följa med mig resten av livet och det kommer göra mig mentalt stark hoppas jag. Det har verkligen hårdtestat tålamodet och jag har förhoppningsvis lärt mig att lyssna mer på kroppen.

Hur ser målen ut framöver?
– Eftersom den senaste tiden har kantats av skador och har varit en jobbig period för mig har jag två stora mål till nästa säsong där det ena är fokus på rehabilitering och att bli helt återställd efter skadorna, och det andra är tävlingarna som jag anmält mig till. 2015 kommer jag bland annat tävla i IRONMAN – St. Pölten 70.3 – Austria – Kalmar – Pula 70.3. Mitt stora livsmål är fortfarande Ironman i Kona.

Har du någon förebild?
– Jag följer och inspireras av minst 30 stycken internationella proffs året om. Jag tog kontakt med en av dem, Karl-Johan (KJ) Danielsson, för få hjälp med att strukturera upp träningen. Jag är övertygad om att han vet vad som krävs för att bli duktig om man inte är född naturlig talang. Det här ger mig inspiration och jag ser fram emot att ta detta hela vägen till Hawaii en dag, har 40 år på mig att nå Kona som jag ser det =)

Hur ser en perfekt söndag ut?
– Söndagar är perfekta dagar att vara proffs light, man vaknar och lägger upp hela dagen efter ett eller flera träningspass utan att behöva ta hänsyn till arbete, dagistider och andra vardagsrutiner. Helgerna är säsongsberoende, under vintern blir det oftast ett gympass med fokus på core- och knäövningar följt av ett tungt eftermiddagspass i bassängen. På sommaren blir det längre cykelpass på förmiddagen, och ett skönt återhämtningspass i sjön eller bassängen på eftermiddagen. Längtar redan till våren och att hitta tillbaka till den forna cykelformen.

Vad kommer vi att få läsa om i din blogg?
– Har bloggat sedan jag hyrde den där racercykeln för ett par år sedan, från början hette min blogg mygoalironman.com men efter Ironman i Kalmar 2013 döptes den om till Johan2kona.com. Här i bloggen kommer ni bland annat att få följa min vardag där fokus kommer ligga på min triathlonträning, rehabträning och vad jag kan göra för att utvecklas som triathlet och på samma gång hålla min egen hälsa på topp. Oavsett om det går bra eller dåligt så kommer ni kunna läsa om vad som händer i min träning.

Följ Johans blogg HÄR.

Johan microbloggar även på twitter, du hittar honom under namnet @Johan2kona.

 


Nr 5 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Fem farthöjande pass du måste testa
  • Det händer vid överträning
  • Ätstörning? Symtom du ska ta på allvar
  • Artros i knät?
  • Nya sköna löparskor
  • 6 enkla sätt att testa formen
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Testa Szalkais favoritpass på löpbandet

Risigt väder? Testa det här effektiva löpbandspasset – ett av Anders Szalkais favoritpass!

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Så väljer du rätt intervallvila

Utgå från de här tipsen när du planerar din vila mellan intervallerna.

Läs mer

Därför ska du springa distanspass – också!

Kan man ersätta träningsmängd med intensitet? Nja ...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Påskpasset – träningen du hinner med innan äggmålningen!

Testa det här kombinationspasset för en riktig genomkörare.

Läs mer
Så orkar du ultralångt

Om du ska springa ett ultralopp som Ultravasan gäller det att ha en koststrategi. Så här säger vetenskapen om ditt...

Läs mer
Lista: 29 superbra anledningar till att springa

Så här i slutet av säsongen kan det vara tufft att hitta motivationen att ge sig ut - det är...

Läs mer