Musses bästa löpbandstips – så tränar du på Technogym MYRUN!

Musses bästa löpbandstips – så tränar du på Technogym MYRUN!


Med löpbandet MYRUN från Technogym kan du springa när som helst – och oavsett om det är mörkt och kallt ute. Det gör Mustafa ”Musse” Mohamed som använder TECHNOGYM MYRUN i sin träning. Här är Musses erfarenheter av löpbandet – och hans bästa löpbandstips!

Technogym MYRUN är ett av de mest kompakta löpbanden för hemmabruk – med marknadens största löpyta. Det är tyst, stadigt och har en dubbelt så kraftfull motor som de flesta löpband i motsvarande storlek. Genom att koppla MYRUN till en surfplatta får du också tillgång till Technogym LIVE och många spännande träningsfunktioner. Det öppnar upp en helt ny värld av både träningsmöjligheter och underhållning. 

– MYRUN är ett smidigt och nätt löpband som inte kräver så stor yta för att få plats. MYRUN är även stabilt, vilket gör att det känns tryggt och bra att springa på. Själva löpytan funkar också riktigt bra. Trots att jag tar långa steg när jag springer fort har jag aldrig upplevt att bandet känts för kort, säger Mustafa ”Musse” Mohamed om löpbandet MYRUN från Technogym.

Genom att ansluta ditt MYRUN-band till Technogyms LIVE-app på din surfplatta får du ett löpband packat med funktioner. Du kan till exempel köra olika instruktörsledda träningspass utformade efter dina mål, delta i LIVE-klasser eller välja mellan träningsklasser från ett omfattande videobibliotek. Du kan också välja mellan ett stort utbud av program baserat på dina mål – eller bara springa fritt i naturliga och urbana videolandskap från hela världen. 

Vill du hellre tävla mot andra löpare? Du har alla möjligheter att göra det med MYRUN eftersom det även kan anslutas till de interaktiva, sociala träningsapparna Zwift och Rouvy. 

– Jag gillar också att det är så enkelt att ställa in och justera fart och lutning. Maxfarten på tre minuter per kilometer (20 kilometer i timmen) räcker ju definitivt till för de flesta löpare och pass.

Gillar du att springa med musik? Med Technogym Music Playlist kan du välja låtar från spellistan som passar din stegfrekvens och fart.

– Det är en bra funktion. En del tycker ju att bandlöpning är monotont och tråkigt och då kan det vara ”gött” att låta musik på hög volym peppa under passet.

Det kan vara ”gött” att låta musik på hög volym peppa under passet.

Ett annat sätt att få in lite variation under löpbandspasset är att variera lutningen.

– Om jag lägger in något motlut på några procent då och då under distanslöpningen blir det mer variation i steget, vilket gör det lättare för kroppen rent fysiskt och även mentalt. 

Lutningsfunktionen gör att det också går att få en mer realistisk upplevelse genom att man med hjälp av den kan simulera luftmotståndet vid löpning utomhus menar Musse.

– Ja, även om man inte kör backträning kan man med fördel springa med ett svagt motlut, 0,5 eller 1 procent, för att kompensera för det uteblivna luftmotståndet. Då blir steget och ansträngningen mer likt utomhuslöpning vid till exempel distanslöpning och intervaller.

Mustafa ”Musse” Mohameds bästa löpbandpass

Musse kör bandlöpning när vädret kräver det, och vintertid är det ett regelbundet inslag i hans träning. 

– Bandet är perfekt för att kunna hålla bra fart även vintertid, dessutom på ett tryggt och säkert underlag. Det gör att man minskar risken för skador och överansträngning, något som utomhuslöpning på dåligt underlag annars kan medföra.

När det gäller löpbandsträningen föredrar Musse främst att köra längre backpass med kort vila och tröskelpass i kontrollerad fart.

– Ja, ett löpbandspass jag verkligen kan rekommendera är lång backlöpning. Backträning över huvud taget tycker jag är bra. Det ger både löpstyrka och uthållighet, och det behöver inte gå fort för att det ska ge resultat.

Han tycker även att det är en fördel att springa backe på band eftersom man kan styra vilan helt mellan upprepningarna, då man inte behöver springa ned igen mellan varje uppförsbacke.

– Man kan gärna starta sitt långa backpass med 6–8 x 1 minut på 6–7 procents motlut. Fartmässigt får man prova sig fram så att ansträngningsnivån blir bra – det ska vara tufft men inte för tufft. Man ska känna att man skulle kunna klara att springa några till. Jag brukar vila 30-60 sekunder mellan varje backintervall.

Musses långa backpass Värm upp 5–10 minuter. Ställ in lutningen på 6–7 %. Kör 6–8 x 1 minut på medelhård till hård intensitet. Vila 30–60 sekunder mellan varje backintervall. Varva ned 5–10 minuter. Totalt cirka 22 till 36 minuter träning.

Musse menar att man efterhand kan sikta på att springa 2 minuter uppför.

– Därefter kan man jobba vidare mot 3–4 minuter uppförslöpning, men då springer man ett något färre antal intervaller, kanske 4–6. Under de längre varianterna kan man också skifta lutningen 1-2 gånger så att någon del av uppförlöpningen, kanske 20-30 sekunder, blir på ett lägre eller högre motlut.

Ett annat pass som Musse gillar att köra på löpband är långa tröskelintervaller

Ett annat pass som Musse gillar att köra på löpband är långa tröskelintervaller med löpvila mellan. 

– Ett konkret exempel är 5–6 x 2 kilometer med 1 kilometer löpvila. Då springer jag intervallen i min tröskelfart, vilket är ner mot min halvmaratonfart eller något lugnare. Under löpvilan springer jag i stället i min distansfart.

Musses långa tröskelintervaller Värm upp 5–10 minuter med lutningen på 0,5–1 %. Spring sedan 5–6 x 2 kilometer i din tröskelfart. ”Vila” 1 kilometer löpandes i din distansfart (du stannar alltså inte under passet). Varva ned 5–10 minuter. Totalt cirka 15–18 kilometer löpning samt 10–20 minuter upp- och nedvärmning.

En mindre mastig variant är att utgå från tid i stället för distans.

– Tröskelintervallen kan då exempelvis vara 6–8 minuter lång. Löpvilan i distansfart blir då motsvarande halva intervallens tid, alltså 3–4 minuter i det här fallet.

Men den här typen av löpbandspass kan förstås bli svettiga historier.

– Ja, det gäller att både ha vätska att dricka under passet och en handduk att torka av svetten med. Och så klart någon peppande musik att lyssna på!

Träningsfunktioner Technogym MYRUN:

Technogym Sessions – Träna med skickliga instruktörer eller välj mellan olika träningspass som är utformade kring dina mål. Du kan även delta i LIVE-klasser eller välja klasser från ett rikt videobibliotek på begäran.

Technogym Routines – Välj ett program baserat på dina mål. Dyk in i en riktad kombination av olika rörelser och övningar, med en intensitet som automatiskt ställs in av MyRun.

Technogym Outdoors – Spring fritt i naturliga och urbana videolandskap från hela världen. Landskapet följer din hastighet för en realistisk upplevelse av utomhuslöpning.

Technogym Music Playlist – Välj låtar från spellistan som bäst passar din stegfrekvens och hastighet! MYRUN Technogym är det första och enda musikinteraktiva löpbandet.

Läs mer & beställ ditt Technogym MYRUN här!

SPECIFIKATIONER TECHNOGYM MYRUN:
Stegfrekvens: Registrerar antal steg per minut.
Steglängd: Mäter steglängden i realtid för att beräkna din optimala steglängd.
Rörelser: Mäter hur mycket/lite din kropp rör sig horisontellt och vertikalt, för att sedan ge en indikation på hur effektiv din löpstil är.
Maxlutning: 12 %
Maxfart: 20 km/h
Löpyta: 1430 mm x 500 mm (längd x bredd)
Kompatibel med: Zwift, Garmin och Strava
Installation: ”Plug and run” innebär att du är igång på 5 minuter. 
Garanti: Två år. 
Service: Qicraft erbjuder service på löpbandet om så önskas.
Pris: 49 900 kronor, inkl. fri frakt hela vägen in i ditt hem – och fraktbolaget tar med emballaget efter leverans!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Musse inför EM-maran: "Jag är i bra form"

På måndag 15 augusti rivstartar Europamästerskapen i friidrott i München med bland annat maratonloppen för...

Läs mer

Fler intressanta artiklar