Test: Nike Zoom Streak

Test: Nike Zoom Streak


Detta test bygger helt och hållet på upplevd känsla. Både den som är helt ovan vid tunna löpskor och den som inte använt sina lättviktare på ett tag, bör ge kroppen gott om tid för anpassning till ett annorlunda sätt att löpa än med väl polstrade träningsskor. Läs mer om vem som kan springa i lätta skor i Runner’s World # 5, 2010.


Namn: Nike Zoom Streak

Vikt: 205 gram

Pris: 1200 kr

FAKTA: www.nike.se

Skon: är gjord i mesh på ovandelen som känns aningen fladdrig. Skon blir givetvis luftig och lätt. Kvalitétskänslad på skon är god rakt igenom. Till skillnad från andra raceskor är Streak väldigt spetsig i sin look framtill. Kan uppfattas som smal.

Passformen är bra men om du har normala fotval eller tendens till plattfot kommer Streak inte passa dig. Den är markant uppbyggd i hålfoten. Löpkänslan försvinner därför lite för testlöparen med normal eller tendens till plattfot.

Skulle rekommendera denna sko till dig som letar efter en luftig och lätt tävlingssko. Passar dig med smalare fötte och höga fotvalv som gillar uppbyggd hålfot.

PLUS:
+ Luftig och lätt

MINUS:
+ Speciell passform
+ Känns väldigt fladdrig i ovandel

BETYG:
 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Julinumret ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Extra tidning, Smart Mat, 31 somriga recept
  • Alla fixar milen
  • 10 grymma sportbehåar i stor test
  • Tänk dig snabb
  • Luta rätt, kuta lätt
  • Soma Move, Rörlig & stark nu
  • Träna som en sprinter

 

Prenumerera

Antal kommentarer: 1

micke zetterberg

Nike zoom streak 3 är den bästa sko jag någonsin löpt i.
Jag har tidigare haft Asics Ds trainer och Adidas adizero boston som favoriter men redan efter första passet i streakern var jag såld.
Mitt första par har nu hängt med i 850km. Det andra paret står i en oöppnad kartong på garderoben i väntan på sth-maraton.
Stl. 43 väger 196g enligt min köksvåg.
Jag använder de till allt. Terräng, intervaller på bana och distans/ långdistans på grus och asfalt . Självklart även till tävling.
Längsta passet jag sprungit i dom är 38km.
Så enligt mina fötter och ben kan jag inte ge skon lägre betyg än 10/10.Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Vinn nya Floatride Run från Reebok!

Vinn nya Floatride Run från Reebok!


Denna tävling är nu avslutad. Vinnarna utses inom kort. Nedan finner ni mer information från Reebok om nya Floatride Run.

Så bygger man en prisvinnande löparsko

De flesta av oss behöver kompromissa när vi väljer löparskor. De dagar vi vill sätta nya personliga rekord kan vi välja en lätt och snabb sko, men när det är dags för långpass är vi oftast hänvisade till de väldämpade men tunga skorna. Det här ville Reebok göra något åt. Med den helt nya modellen Floatride Run, som vann utmärkelsen ”Bästa debut” i Runner’s Worlds stora skotest 2017, behöver du inte längre välja mellan en lätt eller väldämpad sko. Detta tack vare det nyutvecklade Floatride Foam-materialet i mellansulan.

När amerikanska NASA behövde en extremt lätt stövel till astronauterna i rymdkapseln CST-100 Starliner utvecklade Reebok Floatride Foam-materialet. De förstod snart att de var något väldigt speciellt på spåren, så när de väl hade kommit ner på jorden igen applicerade Reebok rymdteknologin bakom Floatride Foam på löparskor.

Jämfört med den typ av EVA-material som används i de flesta löparskor är Floatride Foam nämligen 50 procent lättare. När Reebok testade Floatride Foam-materialet i ett labb och jämförde det med EVA såg man även att det gav en helt otrolig energiretur – i paritet med några av de mest väldämpade skor vi har testat här på Runner’s World.

I praktiken ger Floatride Foam en väldämpad sko som svarar mycket fint mot underlaget – en sko som får dig att vilja springa fort. Det här är något som över 300 testlöpare var överens om, efter att ha testat skorna noggrant i mer än sammanlagt 24 000 kilometer.

Men det krävs förstås mer än ett extra smart mellansulematerial för att skapa en testvinnare som Floatride Run. Den avancerade ovandelen har också del i framgången. Det stickade materialet är sömlöst hopfogat i en högteknologisk ovandel som omsluter foten som en socka, medan hälen stabiliseras av en 3D-gjuten hälkopp. Den mittersta delen av foten centreras över Floatride-mellansulan under hela stegcykeln, tack vare en stödjande sarg i EVA-material.

Reebok har även byggt in vaddering under snörningen för att avlasta fotens ovansida från tryck. Snörningsmönstret gör också att risken för att skosnörena ska gå upp under löpning minskar drastiskt.

Reeboks utvecklingschef Dan Hobson summerar utvecklingsprocessen som ledde fram till den här skon:

– En bra dag känns det som att man svävar när man springer. Vi ville skapa en sko som både svarar fint mot underlaget och ger den där mjuka känslan av att flyta fram. Men vi ville även att löparna skulle uppleva den där svävande känslan mentalt, så att de lättare kan fokusera och koppla av när de springer. Därför tog vi bort alla sömmar och andra konstruktionsdetaljer som kan störa eller irritera. Floatride Run är helt enkelt designad så att man ska glömma bort skorna när man springer – och bara njuta av sin löprunda. 

Efter att ha testat den här skon ordentligt – och förärat den utmärkelsen “Bästa debut” i Runner’s Worlds stora skotest under hösten – är vi sålda. Snöra på dig ett par så kommer du att förstå varför.

Köp dina Floatride Run här.

Det lönar sig att prenumerera

Det lönar sig att prenumerera


Du får bland annat 20% rabatt på Runners’ Store.

Sveriges kanske bästa utbud av löputrustning. Som premium prenumerant har du hela 20 % rabatt på löputrustning förutom på elektronik där du får 10% rabatt. Som digitalprenumerant har du 15% rabatt på löputrustning förutom på elektronik där du får 10% i rabatt. Du kan handla via vår webbshop (länk till vår butik) eller besöka någon av våra butiker på Regeringsgatan 26 i Stockholm eller Baltzarsgatan 31 i Malmö. För att få rabatt i någon av butikerna i Stockholm eller Malmö behöver du visa upp din medlemstatus. Den hittar du under ·Mina sidor” här på sajten. Obs! för att få tillgång till din rabatt på sajten behöver du vara inloggad. Rabatten kan ej kombineras med andra rabatter eller erbjudanden. Dessutom för du möjlighet att läsa Bicycling, Vasalöparen och såklart Runner’s World digitala tidningen i din dator/mobil eller läsplatta.

Klicka här för att bli prenumerant

 

 

 

Världens bästa löparskor 2017

Världens bästa löparskor 2017


Bästa debut: Reebok Floatride Run

Det här är en verklig höjdare – mycket tack vare den fjädrande och lätta mellansulan i det nya Floatfoam-materialet. Resultatet är en väldämpad och responsiv löpupplevelse.

Läs mer om teknologin bakom Reebok Floatride Run här

Du hittar hela Floatride-kollektionen här

Bästa uppdatering: Adidas Supernova ST

Adidas har fräschat upp Supernova ordentligt, för att passa en bredare målgrupp. Inte minst har den blivit mjukare i dämpningen i såväl häldel som under främre delen av foten.

Klicka här för att komma till dam-modellen

Här hittar du herr-modellen

Bästa köp: Asics GT-2000 5

En modern klassiker, som både ger löparen komfort och stöd under långa pass. Den sömlösa ovandelen andas väl och omsluter foten på ett behagligt sätt. 

Dam-modellen här

Här hittar du herr-modellen

Höstens stora skotest

Höstens stora skotest


New Balance Fresh Foam Vongo v2

Förra årets ”Bästa debut” ger samma känsla under foten i även år. Våra testlöpare gillade speciellt sulans fastare utformning under hålfoten.

Ni hittar dam-modellen här

Här hittar du herr-modellen

Asics Road Hawk FF

Detta är en modell framtagen för den yngre generationen av löpare. Den har låg vikt och är tämligen prisvärd med tanke på att den har flera tekniska tekniska lösningar som är typiska för mer avancerade och dyrare modeller.

Dam: Ni hittar skorna här

Herr: Klicka här

Saucony Ride 10

Sauconys uppdateringar av Ride har gjorts med fokus dels på hur skon upplevs mot underlaget, dels på en bättre passform. Labbtesterna visade att detta gjort skon något mer fast i stötdämpningen. Skon erbjuder däremot fortfarande mycket dämpning, utan att det inverkar negativt på den tydliga responsen från underlaget. 

Dam: Ni hittar skorna här

Herr: Klicka här

Adidas UltraBoost ST

En utav testets dyrare modeller. Adidas har bara gjort några smärre förändringar från dess föregångare med samma namn. Justeringarna på ovandelen har dock förbättrat skons passform och löpkänsla. 

Dam: Ni hittar skorna här

Herr: Klicka här

Under Armour Charged Bandit 3

Årets version av Bandit är radikalt omgjord. Den har nu fått Under Armours så kallade SpeedFit ­– en konstruktion där ett externt hälstöd tillsammans med en helt sömlös ovandel omsluter foten. Detta ger en skön men ändå stödjande passform.

Dam: Ni hittar skorna här

Herr: Klicka här

Vilka andra modeller testade vi? Och vilket betyg fick de? Allt om detta hittar du i senaste numret av Runner’s World!

Stort test! 8 par sportglasögon som lämpar sig för löpning i solsken

Stort test! 8 par sportglasögon som lämpar sig för löpning i solsken


Butiken Sportoptik har specialiserat sig på sportglasögon. Lars Wulfing, ägare av butiken ger dig sina bästa tips här!

Vad är ett bra kriterium när man ska välja solglasögon för löpning?
– Det viktigaste är att glasögonen sitter bra utan att guppa. Enklast är att välja ett par som är lätta och som har justerbar näsdel. Om det dessutom går att justera skalmarna är det ett plus, säger Lars.

Att justera och anpassa glasögon är relativt svårt, så det kan vara skönt att låta ett proffs fixa dina dyra glasögon. En erfaren optiker ser direkt vad som behöver justeras, och kan med hjälp av värme böja till skalmarna för att de ska passa dig bättre.

Olika typer av ljus
Men passformen är inte allt. Olika typer av linser funkar olika bra för soligt eller mulet väder.
– Idealiskt för de flesta typer av förhållanden är en fotokromatisk lins, som ändrar färg utifrån solens ljusstyrka. Då fungerar samma lins i alla väder.

Bra att tänka på när det gäller fotokromatiska linser är att de inte alltid hinner anpassa sig när man springer in och ut ur skuggiga partier i skogen, där man också måste ha koll på hur underlaget ser ut.

UV-skydd
UV-skyddet är däremot inget man behöver fundera på när man ska välja solglasögon för löpning. Det är bara glasögon med genomfärgade blå linser som inte har hundraprocentigt UV-skydd. Linser med en blå spegel är däremot bra, om den sitter som en hinna på en lins som inte är blå. Alla glasögon i detta test har fullständigt UV-skydd.

– Alla moderna sportglasögon av god kvalitet har alltså ett fullgott UV-skydd. Men de som har en gul-orange-brun ton är bättre på att effektivt ta bort det blå ljuset, vilket gör att ögonen blir mindre trötta.

Om du bär glasögon till vardags på grund av synfel, finns det också möjlighet att slipa den lins som sitter på från början på flera tillverkares sportglasögon. Krävs väldigt stor korrigering kan man behöva slipa en lös insats istället, som man fäster innanför sina sportglasögon.

GLASÖGONPEDIA

1. Lins
Tillverkad i plast. De flesta tillverkare har ett eget namn på plasten, som oftast är polykarbonat eller NXT. Ljusgenomsläppet graderas mellan 0-4, där 0 är transparenta linser och 4 är de mörkaste linserna. Alla kategorierna ska däremot skydda lika mycket mot UV-strålning – är linsen CE-märkt uppfyller den de krav som ställs på UV-skydd.

Fotokromatiska linser ändrar sig efter rådande ljusförhållanden. Polariserande linser tar bort reflexer från till exempel våta vägbanor. Gula och orangea linser tar fram kontraster. Många linser går också att slipa för att passa närsynta.

2. Båge
Är oftast tillverkad i plast. Vissa bågar har en svettbroms i ovankant och utbytbara gummidetaljer i näsdelen och på skalmarna. Det finns också modeller med ett fäste för en minibåge med slipade glas, som sitter innanför linsen.

3. Skalm
Skalmarna är en del av bågen. Är de gummerade så sitter de bättre när du springer. Många skalmar är böjbara för att du ska kunna anpassa passformen.

4. Näsdel
Oftast tillverkad i gummi, vilket gör att den sitter bättre på svettiga näsor vid löpning.  Får gärna vara justerbar för att passa olika näsor.

Tipset!
För att slippa imma på dina glasögon finns det imspray att köpa hos de flesta optiker. När du stannar eller sänker farten så hjälper inte fartvinden till att transportera bort fukten från glasen, då kan du flytta fram glasögonen lite på näsan så att det ventilerar bättre.

Årets vinnare: Bliz Tempo

Cirkapris: 800 kronor

Vikt: 24 gram 

Fakta: Levereras med en utbytbar mörkare lins och en extra, kontrasthöjande orange lins. Optiskt kompenserade linser med 100 procent UV-skydd. 

Justerbar näsdel, justerbara skalmar med löstagbar svettbroms. I priset ingår också en rem för att säkra glasögonen ytterligare runt huvudet. Hårt fodral ingår.

+ Lätta med bra passform. Rör sig inte vid löpning. Skönt ljus i de flesta ljusförhållanden. Bra vindskydd. Prisvärda. 

Går inte att kombinera med slipade glas på något sätt. 

KANONERBJUDANDE: FÅ TESTVINNAREN BLIZ TEMPO+12 NUMMER AV RUNNER’S WORLD FÖR ENDAST 799 KR! (du sparar 835 kr!)

Kolla in resten av vårt stora test här! (PDF)

Test: Icebreaker gt 200 mens sprint ss crewe

Test: Icebreaker gt 200 mens sprint ss crewe


 Namn på produkt Icebreaker gt 200 mens sprint ss crewe

 Typ av produkt:   T-shirt, lager 1 (närmast kroppen)

 Material:   100% New Zealand Merino Wool. GT 150 – 150 g/m2.

 Pris:   600 kr

 Produktinformation (från leverantören):

Icebreaker gt 200 mens sprint ss crewe är gjord av den bästa merinoullen där endast 4% lycra är tillsatt för att få bästa tänkbara passform, känsla i tyget och en bättre hållbarhet. Med endast en liten del lycra så behåller tröjan fortfarande merinoullens alla fördelar som t.ex att den aldrig börjar lukta illa, extremt hög andningsförmåga, plagget anpassar sig efter klimatet isolerar och värmer dig när det är kallt och fuktigt, du blir svalare när det är varmt ute etc. Detta tekniska underställ i naturmaterial har platta sömmar och en lite tightare passform för att bemöta kundens behov när vi kör mer högintensiva fysiska pass.

Icebreakers merinoull kommer från får som lever i de Nya Zeeländska
bergen. Merinofårets ull består av tunna och långa trådar vilket ger
mjuka och klifria ullplagg som inte tappar formen vid användning.
Merinoull skapar ett mikroklimat som uppehåller en jämnare temperatur
och värmer när det är kallt och känns svalt mot huden när det är varmt.

> Mer information om produkten här

 Upplevd känsla: 
Extremt bra fukttransport. Tröjan är skön att ta på sig och luktar absolut ingenting efter en veckas träning utan tvätt jämfört med samma typ av plagg i syntetmaterial.

 Passformen: 
Icebreaker GT 200 har en tajt passform och är tunn vilket gör att den passar bra till de flesta lager 2-tröjor.

 Rekommenderas till: 

Dig som vill ha ett pålitligt plagg när du är ute och tränar med en väldigt naturlig känsla mot kroppen.

 Pris: 
Cirka 600 kr.

 Plus:

+ Känslan i plagget är väldigt bra och följsam vid löpning.
+ Luktar inget efter flera anvädningar.
+ Extremt bra fukttransport.

 Minus:

– Priset

 VÅRT BETYG: 

 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10