Ny forskning visar att sportdryck vässar deltagare i triathlon
Forskarna bestämde sig för att undersöka om en kolhydratrik
dryck gav större effekt än placebo, i det här fallet ett smaksatt vatten utan
kolhydrater, när det ges till triatleter under ett lopp.
Kerry McGawley, verksam vid Nationellt Vintersportcentrum
vid Mittuniversitetet, som lett studien, fann att intag av en ökad mängd
kolhydrater under cyklingen, förbättrade prestationen och tiderna i den
avslutande löpningen. Tiderna förbättrades i genomsnitt med fyra procent.
– Det är den första studien som visar en signifikant
förbättring av prestationen i den olympiska grenen triathlon genom intag av
kolhydrater. En relativt hög koncentration av kolhydrater, i motsats till
smaksatt vatten, gav en signifikant bättre prestation under löpningen, säger
Kerry McGawley.
Triathlon gjorde sin debut i de olympiska spelen år 2000.
Grenen innehåller 1 500 meter simning, 40 km cykling och 10 km löpning i
omedelbar följd, något som innebär stora påfrestningar på kroppens
energiförsörjning.
Triathleter måste därför noga överväga – vad, när och hur
mycket som ska intas under ett lopp för att tillföra energi. En tidigare
vetenskaplig studie, som genomfördes för över tjugo år sedan, har tittat på
betydelsen av intag av kolhydrater under ett triathlon-lopp. Och den fann inte
någon betydande fördel av kolhydratintag, möjligen beroende på ett lägre intag
av kolhydrater än i den här studien (0.7 g/min jämfört med 1.8 g/min).
Det är välkänt att kolhydrater är kroppens största
energikälla under fysisk träning och att ytterligare kolhydrater kan förbättra
den fysiska prestationen i de delmoment som ingår i ett triathlon. Den nya
studien visar nu att tiderna i den avslutande löpningen förbättrades med
kolhydratrik dryck.
– Fynden är förstås av särskilt stor relevans för tävlande i
grenen eftersom det ofta är under den avslutande löpningen som ett triathlon
avgörs, säger Kerry McGawley.
Studien genomfördes under praktiska och liknande
förhållanden som för triatlonloppen under London OS 2012, exempelvis vad gäller
temperaturförhållandena i London den här tiden på året. Både män och kvinnor
testades efter en standardiserad frukost.
Frågor kan ställas till: Kerry McGawley, post-doctoral researcher, 070-399 98 74, e-post: kerry.mcgawley@miun.se
Länk till den vetenskapliga artikeln.