Ny forskning visar att sportdryck vässar deltagare i triathlon

Ny forskning visar att sportdryck vässar deltagare i triathlon


Forskarna bestämde sig för att undersöka om en kolhydratrik
dryck gav större effekt än placebo, i det här fallet ett smaksatt vatten utan
kolhydrater, när det ges till triatleter under ett lopp.

Kerry McGawley, verksam vid Nationellt Vintersportcentrum
vid Mittuniversitetet, som lett studien, fann att intag av en ökad mängd
kolhydrater under cyklingen, förbättrade prestationen och tiderna i den
avslutande löpningen. Tiderna förbättrades i genomsnitt med fyra procent.

– Det är den första studien som visar en signifikant
förbättring av prestationen i den olympiska grenen triathlon genom intag av
kolhydrater. En relativt hög koncentration av kolhydrater, i motsats till
smaksatt vatten, gav en signifikant bättre prestation under löpningen
, säger
Kerry McGawley.

Triathlon gjorde sin debut i de olympiska spelen år 2000.
Grenen innehåller 1 500 meter simning, 40 km cykling och 10 km löpning i
omedelbar följd, något som innebär stora påfrestningar på kroppens
energiförsörjning.

Triathleter måste därför noga överväga – vad, när och hur
mycket som ska intas under ett lopp för att tillföra energi. En tidigare
vetenskaplig studie, som genomfördes för över tjugo år sedan, har tittat på
betydelsen av intag av kolhydrater under ett triathlon-lopp. Och den fann inte
någon betydande fördel av kolhydratintag, möjligen beroende på ett lägre intag
av kolhydrater än i den här studien (0.7 g/min jämfört med 1.8 g/min).

Det är välkänt att kolhydrater är kroppens största
energikälla under fysisk träning och att ytterligare kolhydrater kan förbättra
den fysiska prestationen i de delmoment som ingår i ett triathlon. Den nya
studien visar nu att tiderna i den avslutande löpningen förbättrades med
kolhydratrik dryck.

Fynden är förstås av särskilt stor relevans för tävlande i
grenen eftersom det ofta är under den avslutande löpningen som ett triathlon
avgörs
, säger Kerry McGawley.

Studien genomfördes under praktiska och liknande
förhållanden som för triatlonloppen under London OS 2012, exempelvis vad gäller
temperaturförhållandena i London den här tiden på året. Både män och kvinnor
testades efter en standardiserad frukost.

Frågor kan ställas till: Kerry McGawley, post-doctoral researcher,  070-399 98 74, e-post: kerry.mcgawley@miun.se

Länk till den vetenskapliga artikeln.


Nr 9 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Höstens roligaste löpträning
  • Testa något nytt: Bli snabb & stark 2022
  • Spring bättre – med musik
  • 11 sportbehåar i stort test
  • Ditt perfekta kostupplägg
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Därför stinker dina träningskläder

Att träningskläder av syntetmaterial kan lukta illa är kanske ingen nyhet? Nu vet forskarna varför.

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Springtime Friends & Runner's Worlds Löpargrupper - nu drar vi igång träningen!

I slutet av augusti kör vi igång Springtime Friends löpargrupper igen tillsammans med Runner’s World!...

Läs mer
Utnyttja sommarljuset

Sommarens ljusa morgnar och kvällar ger dig mer tid att träna. Så här utnyttjar du det på bästa sätt.

Läs mer
Svensk professor: Därför springer du snabbare med kolfiberskor

Toni Arndt, professor på GIH i Stockholm, är den som bestämmer hur framtidens löparskor får se ut. Här berättar han...

Läs mer