Så går det till på RW’s skotester!

Så går det till på RW’s skotester!


1. Det är en fråga om tid.
Först undersöker vi vilka nya skomodeller som finns tillgängliga för testning i de kvantiteter som behövs. Eftersom vi utvärderar varje skomodell under en månads tid och tidningsproduktionen har en ledtid på två-tre månader, kan det vara knepigt att få tillgång till aktuella skomodeller i tid. Detta är också anledningen till att vissa nya skor ibland saknas i en aktuell skoguide.

2. Skorna levereras
Ungefär 50 par av varje modell i testet levereras till oss från tillverkare i hela världen. Våra internationella tester omfattar cirka 30 modeller för varje skoguide, och vi gör fyra större skoguider för våra nitton internationella editioner per år – vilket innebär att vi hanterar cirka 6 000 par skor om året. Alla dessa skor sorteras och distribueras till våra testlöpare. Utöver detta gör varje land egna tester på specifika segment som trailskor, tävlingsskor med mera.

3. Vi kör igång testproceduren
Att förse testlöparna med skor är en omfattande procedur. Vi skickar ut skor till mer än 400 löpare som springer i skorna under en månads tid. De bedömer egenskaper som passform, komfort och löpkänsla. Därefter sammanställer de sina intryck och rapporterar till oss.

4. Först i RW Shoe Lab
Medan testlöparna utsätter skorna för olika typer av praktiska påfrestningar genomgår samma modeller en uppsättning mekaniska tester. Dessa genomförs på RW Shoe Lab i Portland, Oregon under ledning av doktor Martyn R Shorten – en beskrivning om hur dessa tester går till hittar du längst ner på sidan.

5. Samtidigt hos Shoefitr
Fler av de aktuella skomodellerna dyker samtidigt upp hos ett företag som heter Shoefitr. Här använder man sig av en tredimensionell scanning och sammanställer data på skornas passform, som presenteras med hjälp av färggrafik. På så sätt kan du som läsare jämföra passformen hos de olika modellerna med en genomsnittssko. Eftersom passform är en viktig faktor finns dessa grafiska resultat för samtliga testade skomodeller på runnersworld.com – och flera av dem hittar du också i skoguiden i tidningen.

6. Slutlig analys
När labbresultaten är klara och testlöparna har lämnat sina omdömen omvandlar vi detta till en beskrivande text för varje modell, som du kan läsa om i skoguiden. Detta är också underlaget för vårt flödesschema som guidar dig fram till ett urval skor som troligen passar dig och dina förutsättningar. Slutligen resonerar vi oss fram till vilka skomodeller som förtjänar våra speciella utmärkelser, som ”Redaktionens val”, ”Bästa debut”, ”Bästa uppdatering” med flera.

7. Layout och redigering
En enskild skoguide kan bestå av närmare 8 000 ord. All text granskas av redigerare samt faktakontrolleras och bearbetas noga flera gånger om. Vi fotograferar också varje skomodell från flera olika vinklar för att tydligt kunna presentera skorna i såväl vår tryckta tidning som på vår webb.

8. …och tada – en skoguide!
Samtidigt som tidningen kommer i din brevlåda eller dyker upp i butikernas tidningsställ, publicerar vi resultat och kompletterande information på vår amerikanska webbsida runnersworld.com. Syftet med guiden och testerna som ligger bakom den är att hjälpa dig välja rätt sko utifrån dina behov, så att du enkelt kan gå och testa de modeller som troligen passar dig bäst i närmaste skobutik. Och vid det här laget är testlöparna redan igång med att utvärdera nya modeller för nästa skoguide…

DE MEKANISKA TESTERNA I RW SHOE LAB MÄTER…

Stötdämpning
I skolabbet använder vi oss av en ”stötkraftstestare” för att mäta hur mjuk eller hård varje skomodell är vid fotisättningen. Maskinen släpper en cylinderformad vikt på 8,5 kg – vilket är genomsnittsvikten för ett underben – upprepade gånger mot häldelen och framfoten på mellansulan från 5 centimeters höjd. Genom att mäta hur mycket mellansulan komprimeras vid belastningen kan vi se hur skon reagerar på stötkraften. Detta görs alltid på en herrsko i US9 för att resultaten ska vara jämförbara.

Flexibilitet
En skos flexibilitet indikerar hur väl den följer med i fotens rörelse, från hälisättning till frånskjut. Vi mäter detta i skolabbet genom att fixera skons främre del i en maskin som sedan böjer skon till 45 grader – ungefär så mycket som foten böjs vid löpning. Det gör vi 60 gånger under 20 sekunder och kraften som behövs för att åstadkomma detta indikerar hur pass följsam skon är.

Höjd och vikt
Vi väger både herr- (US9) och dammodellen (US7). Vi mäter också den totala sultjockleken: yttersula, mellansula och innersula. För att göra det skalar vi av skons ovandelsmaterial och mäter sedan höjden i häldelen och i den främre delen med en digital kontaktsensor. På så sätt får vi fram skons så kallade häldropp – skillnaden i höjd mellan häl och framfot.


Vill du läsa vårens stora skoguide?

Det här är början av en artikel från Runner’s World nummer 4 2014.
Där har vi testat 20 nya skomodeller, för att underlätta för dig att hitta rätt sko.
Du kan läsa hela artikeln och tidningen digitalt genom följande:


Nr 9 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Höstens roligaste löpträning
  • Testa något nytt: Bli snabb & stark 2022
  • Spring bättre – med musik
  • 11 sportbehåar i stort test
  • Ditt perfekta kostupplägg
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Därför stinker dina träningskläder

Att träningskläder av syntetmaterial kan lukta illa är kanske ingen nyhet? Nu vet forskarna varför.

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Springtime Friends & Runner's Worlds Löpargrupper - nu drar vi igång träningen!

I slutet av augusti kör vi igång Springtime Friends löpargrupper igen tillsammans med Runner’s World!...

Läs mer
Utnyttja sommarljuset

Sommarens ljusa morgnar och kvällar ger dig mer tid att träna. Så här utnyttjar du det på bästa sätt.

Läs mer
Svensk professor: Därför springer du snabbare med kolfiberskor

Toni Arndt, professor på GIH i Stockholm, är den som bestämmer hur framtidens löparskor får se ut. Här berättar han...

Läs mer