Så håller du dig frisk resten av vabruari

Så håller du dig frisk resten av vabruari


Vid feber och/eller halsont är det helvila från träningen som gäller. Om du har feber, gå och lägg dig! Du bör inte springa med minsta infektion i kroppen eftersom det ökar risken för hjärtmuskelinflammation. Även om sannolikheten att drabbas är mycket liten, får ett antal idrottare varje år men för livet bara för att de inte kan hålla sig lugna när de är förkylda.

Var också försiktig med halstabletter. De kanske gör att du känner dig bättre i halsen, men det tar på inte bort infektionen. 

Grundregeln är att aldrig springa när du känner dig sjuk, men när du är i slutet av en förkylning och näsan fortfarande rinner kan du testa ett lättare träningspass för att se hur kroppen reagerar. Till exempel yoga, core eller lugn styrketräning.

För att snabbare bli frisk finns det ett antal probiotika att köpa på apoteket, liksom en mängd huskurer att mixa ihop i köket. Man kan säga vad man vill om vitlök, C-vitamin, ingefära, honungste och andra huskurer, men så länge de fungerar spelar det ingen roll om man blir frisk av placeboeffekten eller av kosten. 

För att minska risken att bli förkyld finns en del att tänka på, som att:

  • Äta regelbundet
  • Duscha och byta kläder och få i dig energi snabbt efter att du tränat
  • Sova 7-8 timmar om natten
  • Tvätta händerna ofta 
  • Undvika chipsskålar som haft besök av många händer, etcetera

Hur mycket försämras formen efter 1-2 sjukveckor? Hur ska du lägga upp träningen för att ta dig tillbaka så snabbt som möjligt? Så här svarar coach LG Skoog:
– Jag brukar säga till mina adepter att för varje dag du legat i feber så tar det 2-3 dagar innan du är tillbaka i gammal form igen. Så om du har haft feber i fyra dagar innebär det att du bör ge det 8-12 dagar innan du är tillbaka igen. Kör lugna distanspass plus lite styrketräning de första 4-5 dagarna, därefter kan du lägga in lite lätta intervallpass och tröskelpass.


Nr 9 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Höstens roligaste löpträning
  • Testa något nytt: Bli snabb & stark 2022
  • Spring bättre – med musik
  • 11 sportbehåar i stort test
  • Ditt perfekta kostupplägg
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 1

Johan

Mitt bästa tips är att man ska hålla sig så långt borta från ”snorungar” och småbarnsföräldrar som det bara är möjligt. Småbarn är tickande bakteriebomber med outvecklat immunförsvar, och de delar gärna med sig av otyget till oss andra. Personligen har jag gått från 5-6 förkylningar och 2-3 bihålsinflammationer per vinter, till dagens i stort sett obefintliga sjukdomsdagar, efter att de ovannämnda riskfaktorerna har reducerats genom åren.
Min fru införde lite hårdare basala hygienregler när hon startade som föreståndare på en dansk fritidsklubb, och efter ett år hade antalet sjukdagar sjunkit med 70 % hos barnen. Så tvätta inte bara dina egna händer, utan se till att också dina barn håller sig rena, så blir livet lättare för oss alla.
Varning! Ovanstående råd ska nog framföras lite mer diplomatiskt när man pratar med ägarna till ”snorungarna”. Allt negativ om dagens små guldklumparna straffas med onda ögat, oavsett hur sant det är. 😉Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Sju av tio friidrottare skadas – varje säsong

Sjuttio procent av alla friidrottare drabbas av överbelastningsskador enligt ny svensk avhandling.

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Koll på håll!

Det är ett välkänt löparproblem – du har bra fart, är nere på PB-tider och...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Den viktiga vilan

Är vilodagar bättre än att stretcha? Ska jag sova mer eller bara dricka återhämtningsdrycker? Hur...

Läs mer
Tips och råd om förkylning och löpning

Kan man springa bort en förkylning? Om du bara är lite snorig, ja. Om du har ont i halsen och/...

Läs mer
Träna upp dina svagheter för att förebygga skador

De flesta äldre löpare har koll på sina svaga punkter – läxor som ofta gjorts den hårda vägen. För även om generna...

Läs mer
Spring bort din smärta!

Tidigare skulle smärta tas på största allvar och det gällde att vila från löpningen när kroppen sa ifrån. Men senare...

Läs mer