Så håller du dig frisk resten av vabruari

Så håller du dig frisk resten av vabruari


Vid feber och/eller halsont är det helvila från träningen som gäller. Om du har feber, gå och lägg dig! Du bör inte springa med minsta infektion i kroppen eftersom det ökar risken för hjärtmuskelinflammation. Även om sannolikheten att drabbas är mycket liten, får ett antal idrottare varje år men för livet bara för att de inte kan hålla sig lugna när de är förkylda.

Var också försiktig med halstabletter. De kanske gör att du känner dig bättre i halsen, men det tar på inte bort infektionen. 

Grundregeln är att aldrig springa när du känner dig sjuk, men när du är i slutet av en förkylning och näsan fortfarande rinner kan du testa ett lättare träningspass för att se hur kroppen reagerar. Till exempel yoga, core eller lugn styrketräning.

För att snabbare bli frisk finns det ett antal probiotika att köpa på apoteket, liksom en mängd huskurer att mixa ihop i köket. Man kan säga vad man vill om vitlök, C-vitamin, ingefära, honungste och andra huskurer, men så länge de fungerar spelar det ingen roll om man blir frisk av placeboeffekten eller av kosten. 

För att minska risken att bli förkyld finns en del att tänka på, som att:

  • Äta regelbundet
  • Duscha och byta kläder och få i dig energi snabbt efter att du tränat
  • Sova 7-8 timmar om natten
  • Tvätta händerna ofta 
  • Undvika chipsskålar som haft besök av många händer, etcetera

Hur mycket försämras formen efter 1-2 sjukveckor? Hur ska du lägga upp träningen för att ta dig tillbaka så snabbt som möjligt? Så här svarar coach LG Skoog:
– Jag brukar säga till mina adepter att för varje dag du legat i feber så tar det 2-3 dagar innan du är tillbaka i gammal form igen. Så om du har haft feber i fyra dagar innebär det att du bör ge det 8-12 dagar innan du är tillbaka igen. Kör lugna distanspass plus lite styrketräning de första 4-5 dagarna, därefter kan du lägga in lite lätta intervallpass och tröskelpass.


Antal kommentarer: 1

Johan

Mitt bästa tips är att man ska hålla sig så långt borta från ”snorungar” och småbarnsföräldrar som det bara är möjligt. Småbarn är tickande bakteriebomber med outvecklat immunförsvar, och de delar gärna med sig av otyget till oss andra. Personligen har jag gått från 5-6 förkylningar och 2-3 bihålsinflammationer per vinter, till dagens i stort sett obefintliga sjukdomsdagar, efter att de ovannämnda riskfaktorerna har reducerats genom åren.
Min fru införde lite hårdare basala hygienregler när hon startade som föreståndare på en dansk fritidsklubb, och efter ett år hade antalet sjukdagar sjunkit med 70 % hos barnen. Så tvätta inte bara dina egna händer, utan se till att också dina barn håller sig rena, så blir livet lättare för oss alla.
Varning! Ovanstående råd ska nog framföras lite mer diplomatiskt när man pratar med ägarna till ”snorungarna”. Allt negativ om dagens små guldklumparna straffas med onda ögat, oavsett hur sant det är. 😉Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Så undviker du knäont på långpassen

Brukar dina långpass begränsas av knäont? Då kan du behöva bygga upp knästyrkan och tåligheten...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Sju "hacks" som håller skadorna borta

Strategierna som ökar din kropps tolerans för belastning – och minskar risken för skador.

Läs mer

Löparknä? Så gör du!

Plötslig smärta som känns som en spik i utsidan av knät kan vara ett symtom...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Så rehabtränar du hälsenan

Rehabiliteringen av en smärtande hälsena tar tid, kräver mycket träning och en stor portion tålamod...

Läs mer
Så slipper du hälsenesmärta

Hälsenebesvär är en av de absolut vanligaste skadorna inom löpning – men det går att undvika.

Läs mer
Därför ska du träna höftböjarna (också)

Höftböjarna har större betydelse för ditt löpsteg än vad du kanske tror – så ge dem lite kärlek redan i...

Läs mer
Så bygger du en starkare rygg – och förebygger ryggont

Med dessa enkla övningar rustar du din rygg för den belastning som löpning innebär.

Läs mer