Så hittar du rätt skor: Frågor & svar

Så hittar du rätt skor: Frågor & svar


Kan skor förebygga skador?
Ja, skor kan förebygga skador eftersom de kan förändra och förbättra din löpteknik och sättet som kroppen belastas på under löpningen. Forskning har till exempel visat att skons dämpning påverkar hur mycket dina ben flexar i knäna, höfterna och vristerna. Det påverkar i sin tur hur stötarna från underlaget drabbar muskler, vävnad och leder i din kropp. Om du springer i en sko som fördelar krafterna från underlaget på ett sätt som är hanterbart för din kropp, och som är lämplig för den typ av träning och underlag du springer på så kan en sko minska risken för skador.

Försök att använda flera par löparskor och alternera ofta. Ett par dämpade träningsskor för långa pass, skor med bra grepp för terränglöpning, lätta tävlingsskor för snabba pass och kanske ett par minimalistiska skor för löpskolningsövningar. Med stor variation av skor, pass och underlag blir inte belastningen lika ensidig och risken för stressrelaterade skador minskar.

Hur vet jag att en sko är rätt för mig?
Du ska ha en sko som passar din biomekanik. De hjälpmedel som finns hos specialiserade löpskoaffärer är bra, men inte hundraprocentiga. Känns det bra så är det troligen bra, och vice versa – känner du obehag så är det en indikation på att något belastas onödigt mycket. Och har du ont efter ett pass i ett par skor så är det ett tecken på att något inte stämmer. Känns en sko bra, då är den troligen bra för dig också.

Hur kan en specialist på löparskor hjälpa mig att hitta rätt?
De tittar på fotens form, uppbyggnad och din biomekanik och plockar fram skor som kan minska risken för löprelaterade skador. En skicklig specialist frågar om dina träningsvanor, din skadebakgrund, tittar på hur dina gamla skor har slitits, undersöker och mäter dina fötter och utvärderar din eventuella pronation medan du springer.

Om du hittar en sko som känns bra och som neutraliserar en eventuell pronation, så att du inte har för mycket eller för lite rörelse i fotsteget, då har du troligen hittat rätt skor för dig.

Ska jag byta till minimalistiska skor för att förebygga skador?
Det finns inga överväldigande bevis för att minimalistiska skor förebygger skador. En del löpare som har bytt till minimalistiska skor och en annan löpteknik har positiva erfarenheter av detta, andra har blivit skadade på kuppen. Löpare med små, lätta kroppar och som springer med fram- eller mellanfotsisättning är de som har störst chans att göra ett lyckat byte till minimalistiska skor.

Stora, tunga löpare och löpare med en tydlig hälisättning eller stora skadeproblem behöver troligen längre tid på sig för att anpassa sig till minimalistiska skor – eller upptäcker att dämpade, stabila skor helt enkelt passar dem bättre.

Jag har köpt ett par minimalistiska skor – vad gör jag nu?
Påbörja en gradvis övergång – gå bara i skorna första veckan och börja sedan med löpning andra veckan, men bara högst varannan dag och någon kilometer eller två åt gången, och håll dig på den nivån någon vecka innan du gradvis ökar distans och intensitet.

Hjälper ortopediska sulor?
Det finns relativt lite forskning gjord på huruvida ortopediska sulor verkligen förebygger skador. Men för löpare som pronerar mycket eller har mycket låga fotvalv, kan ortopediska sulor hjälpa. Funkar det inte med vanliga iläggssulor så kan du låta en ortopedtekniker formgjuta sulor åt dig.


Nr 8 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Frisk kropp – och knopp! Så påverkas din psykiska hälsa av löpning
  • Tänk dig snabb med mental träning
  • 15 enkla knep för bättre prestation
  • Nya teknologin som förändrar löpningen – för alltid!
  • Så lär du dig känna farten
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Springtime Friends & Runner's Worlds Löpargrupper - nu drar vi igång träningen!

I slutet av augusti kör vi igång Springtime Friends löpargrupper igen tillsammans med Runner’s World!...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Utnyttja sommarljuset

Sommarens ljusa morgnar och kvällar ger dig mer tid att träna. Så här utnyttjar du...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Svensk professor: Därför springer du snabbare med kolfiberskor

Toni Arndt, professor på GIH i Stockholm, är den som bestämmer hur framtidens löparskor får...

Läs mer
Sommarens sex snyggaste solglasögon (för löpare)

Här är sex snyggare solglasögon för sommarens soligaste pass.

Läs mer
Vinterns bästa alternativträning

Under vintersäsongen, när det är lite svårare att ge sig ut spontant och springa, är det perfekt att ägna sig...

Läs mer
Test: Höstens tre bästa skonyheter

I vår stora guide till höstens nya löparskor testade vi 13 heta nyheter. Här är de tre vinnarna som fick...

Läs mer