Så påverkas din träning av julens alla fester…

Så påverkas din träning av julens alla fester…


I december har många fullt upp med julfester och julbord, som följs av en välförtjänt ledighet med julfirande. Under december brukar därför också alkoholkonsumtionen öka – vilket kan påverka återhämtningen negativt för oss löpare

Av etiska skäl finns det inte många studier gjorda på idrottare och alkohol. Och de studier som finns använder ofta en mindre mängd alkohol än vad många vanligtvis dricker. Alkohol är för många en viktig del i det sociala livet, men som de flesta förstår är det inte optimalt för prestationen att dricka stora mängder. De idrottare som elitsatsar i uthållighetsidrotter dricker oftast inget eller väldigt begränsat under tävlingssäsongen. 

Det finns inte så många löptävlingar under vintern, men en hel del löpare har sin tuffa grundträningsperiod med mycket mängdträning under den här tiden. Då är det extra viktigt att kunna optimera återhämtningen.

Ett tips är att justera träningsschemat efter sociala åtaganden, eller tvärtom beroende på hur hårt du satsar. Planera in dina intervaller och långpass så att du hinner fylla på med energi och återhämta dig före glöggfesten (helst 24 timmar) istället för att komma till festen och släcka törsten med glögg och äta dig mätt på pepparkakor.

Har du lagt ned mycket tid på träning inför ett lopp så skulle i alla fall jag undvika att dricka alkohol veckan före start (oavsett om forskningen säger så eller inte). Detta för att ge dig själv de bästa förutsättningarna för att prestera bra. 

Inför hårda pass som till exempel intervaller och långpass är det också bra att begränsa alkoholintaget dagarna före. Om du ska dricka alkohol efter ett pass, se till att du fått i dig ett kolhydratrikt mål mat efter träningen och vänta några timmar innan du dricker alkohol. Se också till att dricka ordentligt med vatten först så att du återställer vätskebalansen.

SÅ PÅVERKAR ALKOHOLEN LÖPNINGEN

Sämre återhämtning
Dricker du alkohol försämras förmågan att fylla på kolhydratsförråden (glykogendepåerna), vilket gör att återhämtningen blir lidande efter ett löppass. Detta blir extra tydligt om du inte äter tillräckligt med kolhydrater. Många får också en försämrad sömn av alkohol, vilket också är negativt för återhämtningen.

Viktuppgång
Alkohol innehåller mycket energi (1 g alkohol = 7 kcal) och minimalt med näring. Regelbundet intag kan leda till att du går upp i vikt. Dessutom äter många mer och onyttigare när alkohol är med i bilden.

Vätskebrist
Alkohol kan vara vätskedrivande, speciellt alkohol med hög promillehalt, vilket i kombination med träning ökar risken för vätskebrist. Förlorar man en till två procent av sin vikt i vätska under träning kan prestationsförmågan försämras.

Sämre temperaturreglering
Det blir svårare för kroppen att reglera kroppstemperaturen. Det kan vara förödande en riktigt kall vinterdag, eller om du valt att åka till varmare breddgrader under julen och tränar i värme.

Utdragna skador
Alkohol utvidgar blodkärlen, vilket enligt vissa studier kan leda till försämrad läkning om du har en muskelskada. Så vid skada, vänta minst 24 timmar innan du dricker alkohol.

Du blir latare
Det finns en risk att du hoppar över träningen eller att du väljer att springa ett lättare pass om du druckit mycket dagen före. 

Hjärtat påverkas
Det har visats att hjärt- och kärlfunktioner kan förändras dagen efter, som till exempel ökat blodtryck och förhöjd puls, vilket är negativt för hälsan.


Nr 3 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Test! Vårens bästa löparskor. 23 nya modeller – hitta rätt sko för dig
  • Löpträningen som gav Guld  i skridsko-VM. Möt Nils Van Der Poel
  • Världens bästa träningspass
  • Kriget mot skavsåren – och hur vi kan vinna det
  • Därför skyddar löpning mot depression
  • 3 sätt att bli snabbare
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 1

Elisabeth Swensån

Vill gärna testa skorna😃Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Julens godaste mellanmål och partysnack i ett!

Snabba och goda bollar – perfekta på glöggfesten eller som mellanmål före eller efter ditt...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Så behåller du vätskenivåerna i värmen!

Under heta dagar är det extra viktigt att ha vätska med på löpturen. Så här...

Läs mer

Så behåller du vätskenivåerna i sommar!

I sommarvärmen svettas vi mer. Under heta dagar är det extra viktigt att ha vätska...

Läs mer

Hur mycket protein behöver en löpare egentligen?

RW:s dietist Emma Lindblom reder ut ämnet.

Läs mer
Hur mycket frukt och grönsaker behöver man på en dag? Dietisten visar!

500 gram har man ju hört innan - men hur mycket är det i verkligheten? RW:s dietist Emma Lindblom visar...

Läs mer
Emma Lindblom, dietist och ny bloggare: Det här är löparnas vanligaste kostmiss!

Emma Lindblom har länge svarat på läsarnas kostfrågor i RW - nu hittar du även hennes blogg här på sajten!

Läs mer
Ät mer och spring snabbare!

En av de vanligaste orsakerna till uteblivna resultat bland idrottare är att de äter alldeles för lite. Gäller det dig?

Läs mer