Samtal med designern av Nikes löparskor

Samtal med designern av Nikes löparskor


Hur kommer det sig att ni började arbeta med det stickadematerialet Flyknit där varje skos ovandel görs av en enda lång tråd?

– Från början kom idén kring Flyknit från att vi bad våra idrottare berätta hur den perfekta skon skulle se ut och många beskrev då att de tänkte sig en strumpliknande design ovanpå en sula. Så hela projektet började med att vi testade den idén genom att limma fast olika typer av strumpor på skosulor men det gick naturligtvis inte. Men när vi runt 2010 fick tillgång till Flyknit och lyckades förstärka det med Flywire för en bra passform hade vi lyckats. 

Hur skulle du beskriva den nya modellen Flyknit Lunar2?

– Vi har helt enkelt förbättrat den föregående modellen utifrån löparnas önskemål. Bland annat har vi ”vävt” in plösen i resten av skon så att den inte kan glida snett, passformen i ovandelen har förbättrats ytterligare med mer stretch och sulan har fått ökad löpkänsla genom att baseras på hur foten rör på sig genom steget.

Vad är det svåraste momentet när man tar fram en helt ny skomodell? 

– Vi brukar dela in vårt arbete i evolution och revolution. Nike Flyknit Lunar2 är till exempel en evolution där vi tar en existerande modell och förfinar den ytterligare. Då fokuserar vi helt enkelt på små förbättringar i sulan, ovandelen och liknande utifrån den respons vi får från löpare.  Det är relativt enkelt jämfört med en revolutions-modell då vi tar fram något helt nytt. Då börjar vi helt enkelt med ett vitt papper vilket tar mycket längre tid.

Hur lägger ni upp ett sådant arbete?

– Vi jobbar med fyra säsonger varje år och har ungefär tre till fem års framförhållning. Så redan nu har vi projekt på gång där produkterna kommer att lanseras efter OS i Rio 2016. Så även om vi släpper Flyknit Lunar2 idag så finns det naturligtvis fler versioner under utveckling. Bland annat har vi tagit fram en vattentät och varmare Flyknit-version som kommer att finnas i modellerna som släpps nästa vinter.

För några år sedan kändes det som att skoutvecklingen framförallt handlade om att ta fram nya modeller med existerande material medan många nya skomodeller baserade på helt nya material. Är det så att det numera är materialutvecklingen som styr hur era nya modeller är designade?

– För oss är det faktiskt tvärtom. Vi arbetar med ett stort antal ingenjörer som vi ger i uppdrag att utveckla nya material utifrån våra visioner och behov för att utveckla nya skomodeller. Exempelvis anger vi att materialet ska ha vissa egenskaper som tjocklek, funktion och pris. Ett sådant projekt tar vanligtvis mellan 24 till 36 månader att genomföra.

Hur ser du på utvecklingen av att få in mer teknologi i skorna? Till exempel för att analysera löpsteget?

– Vi använder en hel del sådana tekniker idag i vårt utvecklingsarbete för att genomföra liknande analyser. Det hjälper oss att göra bättre skor för alla typer av löpare. Tyvärr har vi ännu inte listat ut hur vi ska kunna göra den teknologin användbar för vanliga konsumenter på ett bra sätt.

Hur ser din drömsko ut om du får fantisera helt fritt?

– Det här är naturligtvis en fantasi men något som fungerar i symbios med löparens fot. Tänk dig att du skulle köpa en lite burk med ett gummiaktig innehåll som du smetar på foten och som sen anpassar sig efter dina unika förutsättningar. Springer du snabbt ändrar den form och dämpning efter det, behöver du mer stöd så får du det, vill du ändra färg gör du det enkelt via en app i din mobil och så vidare. Men tror inte att det här är för långt borta, vi kommer säkert att se liknande utveckling nom de närmaste 20 åren.

Vilken av alla skomodeller som du arbetat med är du stoltast över?

– När jag växte upp sprang jag hela tiden i Nike Pegasus och älskade den skon. Tyvärr försvann den under en tid när jag började på företaget 1997 men jag lyckades se till att den kom tillbaka på marknaden igen år 2000.


Nr 8 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Frisk kropp – och knopp! Så påverkas din psykiska hälsa av löpning
  • Tänk dig snabb med mental träning
  • 15 enkla knep för bättre prestation
  • Nya teknologin som förändrar löpningen – för alltid!
  • Så lär du dig känna farten
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 1

Adam Belcourt

FlyKnit Lunar 1 är den bästa skon jag har köp och har mycket höga förväntningar på Lunar 2. Vi får se! 🙂Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Springtime Friends & Runner's Worlds Löpargrupper - nu drar vi igång träningen!

I slutet av augusti kör vi igång Springtime Friends löpargrupper igen tillsammans med Runner’s World!...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Utnyttja sommarljuset

Sommarens ljusa morgnar och kvällar ger dig mer tid att träna. Så här utnyttjar du...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Svensk professor: Därför springer du snabbare med kolfiberskor

Toni Arndt, professor på GIH i Stockholm, är den som bestämmer hur framtidens löparskor får...

Läs mer
Sommarens sex snyggaste solglasögon (för löpare)

Här är sex snyggare solglasögon för sommarens soligaste pass.

Läs mer
Vinterns bästa alternativträning

Under vintersäsongen, när det är lite svårare att ge sig ut spontant och springa, är det perfekt att ägna sig...

Läs mer
Test: Höstens tre bästa skonyheter

I vår stora guide till höstens nya löparskor testade vi 13 heta nyheter. Här är de tre vinnarna som fick...

Läs mer