Smartaste styrkeknepen för löpare – 3 viktiga grundregler du inte får glömma!
Löpning stärker ditt hjärta, ditt skelett och dina muskler – men det är också en monoton rörelse som sliter på leder och ligament, om du inte har tillräckligt starka muskler som skyddar. För att bygga den styrkan krävs någon form av styrketräning, där du utmanar musklerna genom att jobba med motstånd. Du kommer långt med din egen kroppsvikt men kan också välja redskap som hantlar, skivstänger och kettlebells.
Genom att stärka bålmusklerna och övre delen av ryggen får du bättre hållning (hejdå räkrygg och framåtroterade axlar!) vilket i sin tur ger lungorna bättre utrymme så att du lättare kan dra djupa andetag för att syresätta musklerna.
Höften är ett annat viktigt parti, här behövs en kombination av styrka och rörlighet för att få kraft i steget. Om du är för svag runt höfterna eller i bålen kommer du att sjunka ner, få en lite sittande position, i varje steg – vilket både är ineffektivt och ökar skaderisken.
Med rätt kombination av styrka, spänst och rörlighet kan du utnyttja din fulla potential, hålla dig skadefri – och springa snabbare.
Maxa höften!
Explosiva övningar som kettlebell-svingar och boxhopp är bra sätt att stärka höften och rumpan. Och en stark höft (och rumpa) vill du ha – det är nämligen där du skapar kraften när du springer.
Läs mer: Träna höften och bli en starkare löpare
Läs mer: 5 flåsiga alternativ till löpbandet – som definitivt ger löpmusklerna en heelt ny utmaning!
Ett ben i taget
Styrkeövningar där du bara har en fot i taget på golvet är superbra för löpare, eftersom dina fötter aldrig är i marken samtidigt när du springer. Det är dessutom vanligt att vara starkare i en av sidorna, enbensövningar hjälper dig att träna upp jämvikt i muskelstyrkan.
Läs mer: Börja styrketräna som en löpare!
Fotkärlek
Våra fötter och anklar består totalt av mer än 100 muskler, senor och ligament, 26 ben och 33 leder som ska fungera ihop när vi varje dag belastar dem med stora krafter. Fotstyrke-övningar bygger (bokstavligen) en stark och stabil grund att stå på. Du får ett starkare löpsteg och minskar risken att drabbas av rygg-, knä- och höftvärk, eftersom svaga fötter kan leda till en snedbelastning som kroppen måste kompensera.
Läs mer: Träningen du behöver för ett skadefritt 2016!