Stockholm Marathon lanserar ny, snabbare bana
Nu släpps årets stora nyhet för adidas Stockholm Marathon – en ny, snabbare och mer publikvänlig bansträckning med flera nya, spännande avsnitt. RW:s chefredaktör Anders Szalkai förklarar vad det innebär för löparna.
När adidas Stockholm Marathon går av stapeln den 3 juni möter löparna en delvis ny bansträckning. Arrangerande Marathongruppen menar att den 44:e upplagans nya bana blir bättre för både löparna och publiken, och att detta är nästa steg i arbetet med att utveckla upplevelsen kring loppet efter att man 2018 gjorde om tvåvarvsbanan till en envarvsbana.
Enligt Marathongruppen är den nya banan flackare än tidigare, med färre höjdmeter från starten på Lidingövägen till målgången på Stockholms Stadion. Tanken är också att den nya bansträckningen ska förbättra tillgängligheten och framkomligheten för övrig trafik och för publiken.
– Meningen är att banan ska bli bättre, snabbare och mer lättlöpt för deltagarna. Den blir även bättre för publik och stadens befolkning, säger David Fridell, verksamhetschef på arrangerande Marathongruppen.
Nya, mer centrala avsnitt
De stora förändringarna sker på Kungsholmen, i Vasastan och på Södermalm. Löparna kommer nu att springa på gator som Sveavägen, Kungsgatan, Scheelegatan och Fleminggatan. Samtidigt kortas sträckan man tidigare sprang på Odengatan samt varvet på Kungsholmen ned.

På Södermalm försvinner Stadsgårdsleden. I stället springer löparna nu upp längs Katarinavägen från Slussen, och sedan vidare i de centrala delarna av Söder på stora gator som Folkungagatan, Götgatan, Åsögatan, Magnus Ladulåsgatan och Rosenlundsgatan på sin väg fram till passagen över Västerbron.
– Stadsgårdsleden har varit tråkig att springa eftersom den inte är publikvänlig. Vi har också tagit lärdom av den incidident vi hade där i täten förra året, där de tre första löparna sprang fel, säger Fredrik Kjellberg som är banchef för adidas Stockholm Marathon och den som lett arbetet med att ta fram den nya banan.
Han påpekar att den nya banan dels har 6–7 procent färre stigmeter uppför, dels att Västerbron nu ska besegras tidigare, redan mellan kilometer 29 och 30.
– Det är positivt för löparna att den delen kommer tidigare i loppet. Även den tuffaste stigningen på Söder, som nu går via Katarinavägen upp till Folkungagatan, kommer tidigare än förut. Det innebär att man förhoppningsvis har mer krafter kvar för att besegra den.
Den officiella banmätaren Micke Hill graderar svårigheten på olika banor utifrån bland annat banans kurvor, och menar att den nya banan blir något lättare om man även väger in den parametern.
– Sedan tror jag att de nya, mer centrala gatorna kommer medföra mer publik och det kan säkert gynna löparna rent mentalt, säger Micke Hill.
Vad innebär förändringarna för löparna?
Runner’s Worlds chefredaktör Anders Szalkai har gått i mål i Stockholm Marathon 24 gånger, och är också den senaste svenska segraren på herrsidan (2001). Han har analyserat den nya bansträckningen jämfört med fjolårets bana utifrån löparens perspektiv.
– Jag tycker uppdateringarna är bra. Att få springa en bit på Sveavägen och Kungsgatan känns kul och inspirerande, och även totalt sett blir det mer löpning i publikvänliga delar av stan.
Han menar att publiken verkligen kan göra skillnad i ett lopp, och att den här, mer publikvänliga dragningen av banan gör att chansen för ett bra publikstöd ökar.
– Sen tror jag att de flesta, inklusive jag själv, gynnas av att de tuffaste partierna med stigningarna på Söder och Västerbron kommer lite tidigare i loppet. Visst kommer den nya backen upp på Söder via Katarinavägen vara tuff, men man slipper ta stigningen till Folkungagatan ända nedifrån Stadsgårdsleden.
Anders tycker personligen att det också blir skönt att slippa tunneln på Söder, som han tycker var en lite tråkig del av den förra banan.
– Den avslutande delen, när man börjar bli riktigt trött, blir också bättre nu. Det är egentligen lättlöpt hela vägen efter 34 kilometer, med fint sluttande Torsgatan utför ända fram till stigningen uppför Narvavägen efter drygt 39 kilometer.
Även om det partiet är tufft att besegra på slutet menar han att närheten till målet på Stockholm Stadion ändå kan ge nya krafter.
– Jag ser fram mot att springa nya banan, och hoppas att formen är så pass bra att det kan bli en snabbare tid än ifjol, då jag sprang på 2:56:20. Med mer publikpepp och lite mindre kupering kan det gå!

(Foto: Deca Text & Bild)