10 toppen-tips inför Stockholm Marathon

10 toppen-tips inför Stockholm Marathon


1. Packa väskan kvällen före loppet
Fäst chipet på skon och nummerlappen på din tröja/linne. Se till att tidtagningschipet sitter rätt och att nummerlappen är rejält fastnålad. Tänk också igenom vad mer som du vill ha med dig till starten som till exempel överdragskläder, regnskydd och tejp.

2. Ät en ordentlig frukost
Eftersom Stockholm Marathon startar klockan 12.00 passar det utmärkt att börja dagen med en ordentlig frukost. Ät sådant du vet att din mage klarar av så du blir mätt men överdriv inte. Se också till att vara färdigäten senast 3 till 4 timmar innan start. 

3. Drick ordentligt
Drick både sportdryck innehållande salter och vatten ända fram till starten. Vätska och energi du också fylla på under själva loppet. Speciellt vädret är varmt och fuktigt. 

4. Var ute i god tid
Till Stockholms Stadion tar du dig enklast med tunnelbana eller buss på tävlingsdagen. Se till att vara på startplatsen i god tid, senast en timme före starten men gärna inna dess. Kolla också gärna in kartan över startområdet i förväg så att du vet på ett ungefär var all ligger. 

5. Gå på toaletten – även om du inte behöver
Köerna till toaletterna blir ofta längre ju närmare startögonblicket loppet kommer. Passa därför på att gå på toa direkt när du kommer till startområdet så minskar risken för att du behöver stressa i sista minuten.

6. Leta upp rätt startfålla 
Tillhör du inte den yppersta eliten gäller det att hålla koll på var insläppet till den egna startfållan finns och när den öppnar. Speciellt om du vill hamna långt fram och få en bra start på loppet.

7. Ta det lugnt från start 
Ett maraton är så pass långt att du tjänar betydligt mer på att springa defensivt och öka på slutet än att tjuvrusa från början och riskera att gå in i väggen. Det är efter tre mil som maran börjar. För att du ska orka hela vägen gäller det att ha tålamod och is i magen. Trots att adrenalinet flödar, publiken hejar och du känner dig i kanonform. 

8. Fyll på vätska redan från början
Börja dricka vatten och sportdryck som innehåller salter du förlorar genom svettning redan vid den första vätskekontrollen. Du fungerar precis som en bil: väntar du för länge med att fylla på bränsle riskerar du att få soppatorsk. 

9. Ha roligt och njut – det är det här du har kämpat för så länge
Njut av den natursköna banan och de tiotusentals åskådarna som hjälper dig mot målet. Ta vara på godbitarna, det hjälper dig under det andra långa varvet.

10. Dela upp loppet
42195 meter är långt men du klarar mer än du tror. Om det börjar ta emot så är det viktigt att tänka positivt. Du är inte ensam. Ta dig till nästa vätskekontroll, gå en stund och se till att få i dig energi. Spring sedan till nästa kontroll osv. Innan du vet ordet av börjar Stadion att närma sig…

Sist men inte minst – Lycka till!

Ladda ner pdf med Powerades tips om hur du laddar inför loppet


Antal kommentarer: 1

Checklista inför maratonloppet – Lidaultramarathon.se 

[…] välfyllt kylskåp för att kunna tillaga en bra frukost. Undvik att experimentera med maten utan ät istället vad du brukar, men en rejäl […]Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Till minne av Nils Lodin (1932–2022): Ett liv i löpningens tjänst

Runner's Worlds grundare i Sverige, Nils Lodin, har gått bort vid 90 års ålder. Med...

Läs mer

Kom i form igen – efter semestern

Efter semestern kan det krävas en andra grundträningsperiod för att komma igång med träningen inför...

Läs mer

Så hittar du tillbaka till formen efter semestern

Efter semestern kan det krävas en andra grundträningsperiod för att komma igång med träningen inför...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Fina SM-tävlingar i Malmö när EM-platser skulle delas ut

Sveriges just nu största löparstjärna heter Andreas Kramer. I onsdags så demolerade han det svenska...

Läs mer
Så behåller du vätskenivåerna i värmen!

Under heta dagar är det extra viktigt att ha vätska med på löpturen. Så här får du enklast med dig...

Läs mer
Arena Run fyller 5 år – firar med nytt millopp och ny stafett

Arena Run arrangeras för femte året i rad på Friends Arena i Solna, den 24–25 januari 2020. Jubileet firar man...

Läs mer