TEST: Löparstrumpor

TEST: Löparstrumpor


Till skillnad mot vanliga bomullsstrumpor är löparstrumpor tillverkade i funktionsmaterial som minskar friktionen och håller fötterna torra och svala. Löparstrumpor är i regel också höger- och vänstermärkta. Det beror på att de är anatomiskt utformade så att de inte ska vecka sig, utan tvärtom sitta så tajt som möjligt mot foten.

För att strumporna ska sitta och fungera bra finns löparstrumpor oftast i betydligt fler storlekar än vanliga strumpor. Var därför noga med vilken storlek du väljer – om strumporna veckar sig bör du testa en storlek mindre. 

Löparstrumpor är också förstärkta kring hälen och under trampdynorna, det vill säga där de slits mest och där man oftast drabbas av skavsår. Det är också bra om strumporna är tunna över fotryggen, då det gör att foten lättare håller sig torr. 

Vi har testat åtta nya löparstrumpor med lite olika utformning och i olika material. Chansen är stor att någon av dem passar just dig och din fot, men se till att pröva strumporna ordentligt i butiken innan du köper dem. 

CRAFT COOL RUN SOCK 

Cirkapris 150 kronor          Färgalternativ Vit och svart.

Omdöme
Cool Run Sock sitter tight och smidigt utan att vecka sig någonstans på foten. Strumporna har också väldigt tunt tyg över fotryggen, vilket ger bra ventilation.

Betyg 9/10


FALKE RU 4 SHORT

Cirkapris 160 kronor          Färgalternativ Vit, svart och olika färger.

Omdöme
Sköna löparstrumpor som känns väldigt luftiga och håller fötterna torra länge. RU 4 Short levererar både när det  gäller funktion och komfort!

Betyg 9/10


ICEBREAKER CUSHION MINI RUN 

Cirkapris 200 kronor          Färgalternativ Vit och grå.

Omdöme
Cushion Mini Run är en löparstrumpa i merinoull som känns tjock och  varm. Passar därför bäst när det är något kyligare – eller vid lågintensiva aktiviteter. 

Betyg 6/10


ICEBREAKER ULTRALITE MINI 

Cirkapris 180 kronor          Färgalternativ Vit och grå.

Omdöme
Ultralite Mini i merinoull har bra komfort och fukttransport, men vid högre intensitet känns strumporna aningen varma. Fungerar därför bäst vid låg- och medelintensiva löppass.

Betyg 8/10


NEWLINE BAMBOO SOCKLET

Cirkapris 100 kronor         Färgalternativ Vit

Omdöme
Bambu Socklet i hållbart och hygieniskt bambufibermaterial  är väldigt tunn, enkel och låg i skaftet, vilket gör strumpan optimal för varma träningsdagar då minimalt med tyg är prio ett!

Betyg 8/10


NEWLINE SEAMLESS SOCKLETS

Cirkapris 130 kronor          Färgalternativ Grå

Omdöme
Precis så mycket strumpa som behövs – alltså en väldigt kort strumpa. Seamless Socklets saknar också sömmar, vilket bidrar till minskad risk för skavsår – det känns knappt att man bär dem när man springer. 

Betyg 8/10


X-SOCKS MARATHON

Cirkapris 250 kronor          Färgalternativ Vit

Omdöme
Marathon är en avancerad löparstrumpa med bra passform. Den är förstärkt vid utsatta ställen för att skydda fötterna mot skavsår. Däremot upplevde vissa av testlöparna strumpan som onödigt tjock.

Betyg 7/10


ULLMAX SOCK ACTIVE 

Cirkapris 100 kronor (2-pack)          Färgalternativ Vit och svart.

Omdöme
Sock Active har bra passform och fukttransport. En strumpa för många typer av aktiviteter. Onödigt hög i skaftet för att vara så tunn. 

Betyg 8/10


Antal kommentarer: 2

Marie

Finns inga bättre än Gococo, synd att det märket inte var med.
Newlinestrumporna är jättesköna men håller inte många tvättar.


Suz

Håller med om att gococo gör i särklass de bästa löparstrumporna!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Fler intressanta artiklar