Testa ASICS nya app Mind Uplifter under Stockholm Marathon

Testa ASICS nya app Mind Uplifter under Stockholm Marathon


ASICS nya app Mind Uplifter visar hur din mentala hälsa påverkas av träning. Testa den själv i samband med ASICS Stockholm Marathon-mässan! 

[ANNONS] Kunskapen om att fysisk träning motverkar psykisk ohälsa sprider sig – men det går för långsamt menar den brittiska forskaren och fysioterapeuten Brendon Stubbs. Av den anledningen har han inlett ett samarbete med den japanska skotillverkaren ASICS med målet att utveckla metoder för att kunna mäta och värdera emotionella och kognitiva egenskaper kopplat till effekterna av fysisk träning.

– I dag finns det stark vetenskaplig evidens för att träning är en viktig faktor för mental hälsa. De flesta vet också av egen erfarenhet att fysisk aktivitet påverkar både fysisk och mental hälsa, säger Brendon Stubbs som till vardags undervisar och forskar på Kings College i London. 

Brendon Stubbs, fysioterapeut och forskare på Kings College i London.

Han menar att det räcker med tolv veckors träning för att hjärnan ska förändras – men att det räcker med så lite som 20 minuter träning för att få omedelbara, positiva effekter när det gäller en rad emotionella och kognitiva aspekter.

– Träning ökar mängden av tillväxtfaktorn BDNF som i sin tur har en rad positiva effekter i hjärnan genom att skapa nya nervceller och kopplingar mellan nervceller, säger Stubbs. 

Den här kunskapen har funnits länge inom vetenskapen, och den sprider sig långsamt även i övriga samhället. Men de teoretiska insikterna är svåra att ta till sig och omsätta i praktiken för många människor – inte minst för de som redan har drabbats av depression. Och det vill Brendon Stubbs och ASICS ändra på. 

Dessa resultat visar att så lite som 20 minuter träning kan ha stor inverkan på vår mentala hälsa,

Samarbetet har resulterat i en studie där ett antal försökspersoner (idrottare och nybörjare) fick träna i 20 minuter vid ett tillfälle. Trots den korta träningstiden kände deltagarna sig både piggare, mer nöjda, mer avkopplade och lugnare. Även kognitiva och emotionella aspekter påverkades positivt. 

– Dessa preliminära resultat visar att så lite som 20 minuter träning kan ha stor inverkan på vår mentala hälsa, säger Brendon Stubbs. 

För att tydliggöra och åskådliggöra den här kopplingen mellan fysisk aktivitet och mentalt välmående har Stubbs och ASICS utvecklat en app tillsammans med företaget Emotiv. Appen heter Mind Uplifter och syftar till att ge användaren direkt återkoppling på hur den fysiska träningen påverkar oss emotionellt och kognitivt.

Mind Uplifter gissar till att börja med ditt känslomässiga tillstånd baserat på en ansiktsskanning du genomför före ett träningspass. Därefter svarar du på sex frågor om ditt nuvarande mentala tillstånd, där svaren är graderade på en skala från 0 till 10. Efter träningen upprepar du samma procedur. 

–  Genom att åskådliggöra den tydliga effekten av träning för användarens mentala hälsa på det här sättet är vår förhoppning att vi kan motivera människor, både att delta i fysisk aktivitet och att hålla fast vid nya vanor. 

Appen är också en källa till fördjupad kunskap i den forskning som Brendon Stubbs bedriver tillsammans med ASICS. Han påpekar även att samarbetsprojektet bygger på robust och evidensbaserad forskning. 

Att 20 minuter träning ger stora effekter för flera mentala och kognitiva aspekter på kort sikt är förstås en viktig insikt. Exakt hur mycket man ska träna för att få ännu större positiva effekter på både kropp och psyke beror förstås på en mängd faktorer. 

– Världshälsoorganisationens riktlinjer om 150 minuter måttlig fysisk aktivitet under en vecka, alternativt 75 minuter intensiv fysisk aktivitet och två styrkepass, är en bra riktlinje. Som måttlig räknas träning som gör dig andfådd men du kan fortfarande föra ett samtal. När du kör intensiv träning kan du inte föra ett samtal, säger Stubbs.

Effekterna av ditt träningspass på din mentala hälsa åskådliggörs direkt i appen.

Så stora effekter ger 20 minuter träning!

Trots den korta träningstiden kände deltagarna sig i genomsnitt …

… 13 procent piggare

… 14 procent nöjdare 

… 13 procent mer avkopplade 

… 16 procent lugnare 

Testa själv! ASICS Stockholm Marathon vill inspirera till rörelse. Testa Mind Uplifter på ASICS Stockholm Marathon-mässan och bli inspirerad av andra löpare runt om i världen. Dela gärna din upplevelse under #Upliftstockholm. Du hittar appen här: minduplifter.asics.comLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Adidas blir ny titelsponsor till Stockholm Marathon

Vi frågade den nordiska marknadschefen på Adidas, My Bäck, vad deras sponsorskap kommer att innebära för deltagarna i Stockholm Marathon.

Läs mer