Tre äggstra bra nyheter
Har du sett filmerna om boxaren Rocky Balboa, med Sylvester Stallone i huvudrollen (den första kom ut 1976)? Då vet du också att Rocky drack fem råa ägg i samband med träning. Nu, över 45 år senare, har forskare undersökt om den fiktiva karaktären Rocky gjorde rätt.
I en ny studie tittade man på hur muskeluppbyggnaden påverkas om man får i sig råa eller kokta ägg efter styrketräning. Studien gjordes på aktiva män som var vana vid styrketräning.
Forskarna såg att de kokta äggen ökade tillgången till aminosyror i kroppen jämfört med råa ägg, vilket även har visats i tidigare studier. Däremot såg man ingen skillnad mellan kokta och råa ägg när det gällde muskeluppbyggnaden.
Forskarna bakom studien kom fram till att …
… ägg, som är en bra proteinkälla, främjar muskeluppbyggnad och återhämtning.
… hela ägg (alltså inte enbart äggvita) främjar muskeluppbyggnad mer än enbart äggvitor.
… kroppen kan tillgodogöra sig mer aminosyror från kokade ägg.
Fem ägg innehåller cirka 30 gram protein, men forskarna kan inte säkert säga att resultaten skulle skilja om du äter färre än fem ägg. Min egen slutsats är att om man minskar mängden ägg så skulle man se förbättrad muskeluppbyggnad med kokta ägg, eftersom tillgängligheten på aminosyror är högre om äggen är kokta (30 gram protein är mer än de flesta behöver på ett återhämtningsmål).
OBS! Tänk på att råa ägg kan innehålla salmonella, även om det är mycket ovanligt i ägg från Sverige enligt Livsmedelsverket.
Källa: Cas J Fuchs, Wesley J H Hermans, Joey S J Smeets, Joan M Senden, Janneau van Kranenburg, Stefan H M Gorissen, Nicholas A Burd, Lex B Verdijk, Luc J C van Loon: Raw Eggs to Support Post-Exercise Recovery in Healthy Young Men: Did Rocky Get It Right or Wrong? (The Journal of Nutrition, 2022)